Προειδοποιεί με λήψη μέτρων συντεχνία του ΡΙΚ - Διαβάστε την επιστολή της ΕΥΡΙΚ προς Κέντα και Τσώκο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 13.9.2023
Προειδοποιεί με λήψη μέτρων συντεχνία του ΡΙΚ - Διαβάστε την επιστολή της ΕΥΡΙΚ προς Κέντα και Τσώκο
Η υποστελέχωση του Τμήματος Γραφικών και η ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης συναδέλφου με άνιση κατανομή εργασίας, είναι ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που ζητά η ΕΥΡΙΚ να επιλυθούν.

Με την λήψη μέτρων προειδοποιεί η συντεχνία υπαλλήλων του ΡΙΚ, κάνοντας λόγο για αναποφασιστικότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης των ανοικτών θεμάτων στο Ίδρυμα. Σε επιστολή που υπογράφει ο Χρίστος Κανικλίδης, πρόεδρος της Συντεχνίας, αναλύονται τα ανοιχτά μέτωπα που εντοπίζει η ΕΥΡΙΚ, όπως είναι το νέο συνταξιοδοτικό, η στελέχωση και ορθή λειτουργία της Επιτροπής Συντάξεων του ΡΙΚ, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση πτυχίων που έχουν προσκομίσει συνάδελφοι και η υποστελέχωση Τμήματος Γραφικών και η ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης συναδέλφου με άνιση κατανομή εργασίας.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Γιώργο Κέντα, και τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος, Θανάση Τσώκο:

«Αγαπητοί,

Στο πλαίσιο δημιουργίας μίας ειλικρινούς και εποικοδομητικής μεταξύ μας σχέσης θέλουμε να μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το έργο που επιτελείται από τη διεύθυνση και τη διοίκηση του ΡΙΚ. Γνωρίζουμε ότι αμφότερες οι προθέσεις μας είναι να παραχθεί έργο προς όφελος του οργανισμού. Δικό μας μέλημα οι εργαζόμενοι αλλά και το ΡΙΚ το οποίο θέλουμε να το ξεκολλήσουμε από την ακινησία και θέλουμε να το δούμε να προοδεύει. Η εικόνα της διεύθυνσης είναι άκρως αρνητική όχι μόνο εκτός αλλά και εντός του ΡΙΚ.

Η συγγραφή αυτού του σημειώματος σηματοδοτεί για εμάς την έναρξη μίας πιο έντονης και δυναμικής αντίδρασης στην αδράνεια, στην αναποφασιστικότητα της διεύθυνσης να επιλύσει τα ανοικτά θέματα του ΡΙΚ, τα οποία είναι πολλά. Παραθέτουμε πιο κάτω κάποια από τα σημαντικά ανοικτά θέματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να τροχοδρομήσετε την επίλυση τους άμεσα.

Εφαρμογή του Νέου Συνταξιοδοτικού - Πέραν του γεγονότος ότι το ΡΙΚ θα έπρεπε να είχε αρχίσει αποκοπές και εισφορές βάσει του Νόμου του Νέου Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων (για όλα τα άτομα τα οποία έχουν αιτηθεί την εισδοχή τους στο σχέδιο), το ΡΙΚ έχει αφήσει εκτεθειμένους τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει πρόσφατα εντός του 2023, γεγονός το οποίο θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Σε προφορικό επίπεδο σας έχουμε ζητήσει να μην καθυστερήσετε άλλο την αποστολή των δικών τους στοιχείων ώστε να προχωρήσει η κατανομή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που δικαιούνται το συντομότερο. Υπενθυμίζουμε ονόματα: Μαρία Κλείτου, Φάνος Χρυσάνθου, Γιώργος Κυπριανού, Αχιλλέας Γεωργιάδης, Άννα Χριστοφή κτλ. Άνθρωποι δικοί μας τους οποίους έχετε προσβάλει την αξιοπρέπεια και του έχετε αφήσει εκτεθειμένους.

Αναγνώριση των Συντάξιμων Ετών Μονίμων Υπαλλήλων που είχαν προϋπηρεσία ως Αορίστου – Ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών δεν είναι μεγάλος. Θεωρούμε ότι είναι γύρω στους 40 (έχουμε ακούσει τον αριθμό 36). Πόσο δύσκολο είναι για την διεύθυνση να προχωρήσει στην πιστοποίηση και αποδοχή της ημερομηνίας έναρξης εργασίας κάθε εν ενεργεία υπαλλήλου για να μην υποπέσουμε σε λάθη όπως έγινε και με την περίπτωση του συνάδελφου Πέτρου Κίττου που αφυπηρέτησε τον Ιούλιο. Να υπενθυμίσουμε ότι όλα αυτά τα άτομα είχαν λάβει επιστολή από την τότε Διεύθυνση του ΡΙΚ που αναγνώρισε τα έτη αυτά (υπηρεσία ως ΑΟΧ) ως συντάξιμα.

Στελέχωση και ορθή λειτουργία της Επιτροπής Συντάξεων του ΡΙΚ – Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να λειτουργήσει η συγκεκριμένη επιτροπή. Έχουμε ακούσει μουρμουρητά από την διεύθυνση για την παρουσία και των ρόλο των αφυπηρετήσαντων συναδέλφων σε αυτή την επιτροπή αλλά και στο Ταμείο Ευημερίας, πράγμα που εμείς θεωρούμε απαράδεκτο. Ως ΕΥΡΙΚ θεωρούμε τους συνταξιούχους μας αναπόσπαστο κομμάτι του ΡΙΚ. Το ότι κάποιοι επιθυμούν να τους απομονώσουν αυτό πιστεύουμε προέρχεται από αλλότρια κίνητρα. Ως γνωστό από τον καιρό που τα μέλη της επιτροπής συντάξεων έχουν προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις τους, κανένας από τους εν ενεργεία υπαλλήλους δεν θέλει να συμμετέχει. Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι μας συμμετέχουν με ευσυνειδησία, ακεραιότητα και υπερβάλλοντα ζήλο για τη στήριξη αυτού του θεσμού που τους αφορά άμεσα είναι προς τιμήν τους. Τελευταίο σημείο για την επιτροπή συντάξεων: «Ποιος θα εγκρίνει το εφ’απαξ του Πέτρου Κίττου, και οποιουδήποτε άλλου ακολουθήσει, όταν η επιτροπή με την αδρανή της σύνθεση δεν μπορεί να συγκληθεί;» Γιατί κανένας από τα διευθυντικά στελέχη δεν συμμετέχει στη συγκεκριμένη επιτροπή;

Εφαρμογή της Συμφωνίας για τα περιθωριακά Ωφελήματα και η συμμετοχή των ΣΑΧ στο Ταμείο Ευημερίας – Μετά από την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΥΡΙΚ είναι ξεκάθαρο ότι το ΡΙΚ ενώ γνώριζε πριν από 2 – 3 χρόνια ότι έπρεπε να κάνει κανονισμούς ώστε να μετεξελιχθεί το Ταμείο αγνόησε τα κελεύσματα του Υπ. Εσωτερικών και αθέτησε την συμφωνία που υπέγραψε στις 27/10/2020. Έπεται συνάντηση στο Υπ. Εσωτερικών και μετά από αυτή τη συνάντηση απαιτούμε να δούμε δράσεις προς την επίλυση του θέματος. Εμείς έχουμε διαμορφώσει άποψη, η οποία βαραίνει ξεκάθαρα το ΡΙΚ, την οποία σας την έχουμε εκφράσει σε προηγούμενο μας ηλεκτρονικό μήνυμα.

Καθυστέρηση στην αξιολόγηση πτυχίων που έχουν προσκομίσει συνάδελφοι – Εξ όσων γνωρίζουμε η τριμελής επιτροπή χρειάζεται να συμπληρωθεί ώστε να καταστεί ενεργή. Στην πρόσφατη συνάντηση με τους Ανδρέα Ηλία και Νίκο Γρηγορίου συμφωνήθηκε ότι η διεύθυνση θα προχωρήσει ταχέως στην αξιολόγηση των πτυχίων βάσει και της συμφωνίας πλαίσιο που συνοδεύει το νέο οργανόγραμμα. Να αναφέρουμε ότι εργαζόμενοι που τώρα είναι στη διαδικασία απόκτησης πτυχίου έχουν θορυβηθεί για τα γραφόμενα της προκαταρκτικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος αναφέρει ότι συνάδελφοι των οποίων τα πτυχία δεν έχουν πιστοποιηθεί από το ΚΥΣΑΤΣ έχουν αναβαθμιστεί. Η ΕΥΡΙΚ τοποθετείται υπέρ του ορθού. Θεωρούμε επίσης ότι και άτομα που έχουν αναβαθμιστεί χωρίς να κατέχουν το πιστοποιητικό της γλώσσας όπως καταγράφεται στο σχέδιο υπηρεσίας είναι έκπτωση που δημιουργεί προηγούμενο.

Υποστελέχωση Τμήματος Γραφικών και ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένης συναδέλφου με άνιση κατανομή εργασίας - Αυτό το θέμα χρονίζει και η διεύθυνση το αγνοεί καταπιέζοντας συγκεκριμένους υπαλλήλους. Έχουμε ζητήσει περαιτέρω στελέχωση για να λυθεί το πρόβλημα και δεν έχουμε εισακουστεί. Αντιθέτως συνεχίζεται η ίδια λανθασμένη πολιτική αντιμετώπισης του θέματος.

Αυτά εν ολίγοις είναι τα κυριότερα θέματα, τα οποία προκαλούν την δυσφορία, την απογοήτευση και τον θυμό των υπαλλήλων. Όλα αυτά τα θέματα για εμάς είναι αιτίες για λήψη μέτρων με παράλληλη δημοσιοποίηση των κακών εχόντων στο ΡΙΚ. Έχουμε δείξει υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, αλλά θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να απορροφούμε συνεχώς τους κραδασμούς και την έντονη κριτική των εργαζομένων κατά των χειρισμών της διεύθυνσης. Σύντομα αν δεν υπάρξει αφύπνιση και δραστική πρόοδος στα εργασιακά θέματα όλες οι συντεχνίες θα κινητοποιηθούν πάνω σε αυτά τα θέματα του συλλογικού χαρακτήρα. Θέλουμε να σας δούμε να έρχεστε μαζί μας για να δώσουμε λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν το προσωπικό. Σταματήστε να κρύβεστε στα γραφεία σας, κάνοντας ανούσιες αντιπαραγωγικές συσκέψεις και λάβετε αποφάσεις που δίνουν λύσεις.

Τέλος, θέλουμε να αναφερθούμε ξανά σε κάτι που ειπώθηκε από στέλεχος της διοίκησης του ΡΙΚ και το οποίο εμένα προσωπικά μου έχει προκαλέσει θλίψη και απογοήτευση. Η απαξιωτική αυτή αναφορά που λέχθηκε προς εμένα αφορούσε τους συνταξιούχους του ΡΙΚ, τους οποίους εμείς θεωρούμε ακόμα συνάδελφους και φίλους. Σε ανθρώπινο επίπεδο δεν μπορούμε εμείς βάσει των αξιών μας να συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους με τρόπο που υπονομεύει την αξιοπρέπεια τους. Για εμάς είναι έντιμοι άνθρωποι που έχουν αναλώσει την ενέργεια τους για το καλό του ΡΙΚ και δυστυχώς λοιδορεύονται γιατί έχουν τοποθετηθεί με παρρησία για τα κακώς έχοντα στο ΡΙΚ. Οραματιζόμαστε ένα δίκαιο ΡΙΚ, χωρίς προσωπικές ατζέντες και διαπροσωπικές ίντριγκες όπου η συλλογική δικαιοσύνη θα καταπνίγει το προσωπικό συμφέρον.

Η ΕΥΡΙΚ αιτείται σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάντηση με τη διεύθυνση και τη διοίκηση του ΡΙΚ για να θέσουμε αυτά τα θέματα και άλλα με απώτερο στόχο, τον κοινό μας σκοπό, την πρόοδο του ΡΙΚ. Οι προθέσεις μας όπως θα συνηθίσετε να διαπιστώνεται στην μακροχρόνια σχέση που θέλουμε να έχουμε είναι άδολες, ειλικρινείς και στόχο έχουν το κοινό καλό. Όπως λέει και το τραγούδι του Ξυλούρη εμείς θέλουμε να ενώσουμε τον κόσμο. Η ευΡΙΚ εκπροσωπεί, και θα εκπροσωπεί το καλό ΡΙΚ και συνεχώς θα μεγαλώνει και θα εδραιώνεται γιατί βασιζόμαστε πάνω στο ορθό, το δίκαιο και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μας θα λυθούν όταν υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Τέλος να τονίσουμε ότι θέλουμε, αναζητούμε, απαιτούμε ενημέρωση πάνω στα εργασιακά θέματα σε τακτική βάση. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η νοοτροπία και η τάση της διεύθυνσης είναι να αποφεύγει την διαβούλευση και να κάνει πράγματα εν κρυπτώ. Αναφέρουμε ότι περιήλθε στην αντίληψη μας ότι πέραν την αλλαγή των σχεδίων υπηρεσίας των εργατών, έχετε προχωρήσει και με αλλαγή άλλων σχεδίων υπηρεσίας, τα οποία εμάς δεν μας κοινοποιήθηκαν.

Σας αφήνουμε με την προσδοκία να υιοθετήσετε τον όρο «Συμμετοχική Διοίκηση».

Χρίστος Κανικλίδης

Πρόεδρος ΕΥΡΙΚ (ευΡΙΚ)»

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη