Έρευνες και αγωγές για το ΓΝ Λευκωσίας - Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η εντατική μονάδα για τον κορωνοϊό

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.8.2023
Έρευνες και αγωγές για το ΓΝ Λευκωσίας - Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η εντατική μονάδα για τον κορωνοϊό
Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο ΟΚΥπΥ, η παραλαβή της ΜΕΘ έγινε την 01η Μαΐου 2020, πέντε μέρες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, και ως επιβράβευση η εταιρεία παρέδωσε το έργο νωρίτερα και ο ΟΚΥπΥ πρόσφερε το ποσό των €50.000 ως δωρεά για αγορά εξοπλισμού

Οφειλές από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αξιώνει με αγωγή η εργοληπτική εταιρεία η οποία το 2020 είχε κερδίσει την προσφορά για την ανέγερση μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και είχε ανεγερθεί σε χρόνο ρεκόρ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των αναγκών που είχαν προκύψει κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε από τους δικηγόρους της, η εργοληπτική εταιρεία η οποία κέρδισε την προσφορά αξιώνει το υπόλοιπο ποσό των €128.476,42 καθώς και ποσό €50.000 το οποίο αφορά αποζημίωση του εργολάβου για πιο έγκαιρη αποπεράτωση του έργου κατά 5 ημέρες (€10.000 ανά μία ημέρα) σημειώνοντας πως εάν το αιτούμενο ποσό πληρωθεί εντός 10 ημερών από την επίδοση του κλητηρίου, η αγωγή θα ανασταλεί.

Το θέμα ωστόσο περιπλέκεται αφού δεν έχει να κάνει μόνο με οφειλές του ΟΚΥπΥ προς την εταιρεία και αυτό γιατί εναντίον της σύμβασης η οποία είχε υπογραφεί, υπάρχει καταγγελία από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας η οποία οδήγησε σε ποινική διερεύνηση του θέματος από την Αστυνομία. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, επικαλούνται την ποινική διερεύνηση από την Αστυνομία Κύπρου που αφορά αδικήματα κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσίας για καταδολίευση, που πιθανόν να διαπράχθηκαν το 2020 στη Λευκωσία σχετικά με τη μέθοδο ανάθεσης της ανέγερσης της εν λόγω μονάδας εντατικής θεραπείας, αλλά και της επιλογής της εν λόγω εταιρείας ως επιτυχούσας προσφοροδότη για την ανέγερση της νέας ΜΕΘ, γεγονός που πιθανόν να καθιστά τη σύμβαση ανάθεσης του έργου στην εταιρεία παράνομη και μη εφαρμόσιμη.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις 3 Φεβρουαρίου 2021 έγινε καταγγελία σε σχέση με τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί για την ανέγερση της ΜΕΘ από τον γενικό ελεγκτή στη Νομική Υπηρεσία, η οποία με τη σειρά της την απέστειλε στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η ποινική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από πλευράς Αστυνομίας και διαβιβάστηκε στις 2 Αυγούστου του 2023 στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Άρον-άρον

Όπως αναφέρουν στην αγωγή που κατέθεσαν οι δικηγόροι της εργοληπτικής εταιρείας, στις 30/3/2020, στάλθηκε από τον ΟΚΥπΥ προς επιλεγέντες οικονομικούς φορείς επιστολή με θέμα: «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ICU2020 - ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ», ζητώντας προσφορές για το εν λόγω θέμα.

Η εταιρεία, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε, προχώρησε με την υποβολή προσφοράς και κατόπιν επιστολής, ο ΟΚΥπΥ την ενημέρωσε για την πρόθεσή τους να της αναθέσουν την επέκταση/κατασκευή νέας μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας για το ποσό των €1.245.000 πλέον ΦΠΑ και με την ολοκλήρωση του έργου να καθορίζεται μέχρι την 6/5/2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο ΟΚΥπΥ, η παραλαβή της ΜΕΘ έγινε την 1η Μαΐου 2020, πέντε μέρες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και ως επιβράβευση ο ΟΚΥπΥ, για την ταχύτερη παράδοση του έργου, πρόσφερε το ποσό των €50.000 ως δωρεά για αγορά εξοπλισμού. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αγωγή, από το αρχικό ποσό της συμφωνίας προέκυψαν επιπλέον εργασίες για το συνολικό ποσό των €84.735.

Ο αρχιτέκτονας του έργου πιστοποίησε την αίτηση πληρωμής του εργολάβου για το συνολικό ποσό του €1,3 εκατ., στο οποίο περιλαμβανόταν το ποσό €1.245.000 πλέον το ποσό των €84.735 που αφορούσε τις επιπλέον εργασίες. Σημειώνεται επίσης πως μέχρι τις 14/05/2020 είχε γίνει συνολική πληρωμή του ποσού των €778.125 και εκκρεμούσε προς πληρωμή των €551.610. Στις 23/9/2020, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε στην πληρωμή των €423.133,58 και έχει παραμείνει υπόλοιπο το ποσό των €128.476,42 πλέον ΦΠΑ, πλέον €50.000,00, ποσό το οποίο αφορά αποζημίωση του εργολάβου για πιο έγκαιρη αποπεράτωση του έργου κατά 5 ημέρες.

Αναμένουν τη διερεύνηση

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», στην έκθεση υπεράσπισης που κατέθεσαν οι νομικοί σύμβουλοι του ΟΚΥπΥ τονίζεται ότι η Αστυνομία Κύπρου διερευνά ποινική υπόθεση που αφορά αδικήματα κατάχρησης εξουσίας και συνωμοσίας για καταδολίευση, που πιθανόν να διαπράχθηκαν κατά το έτος 2020 στη Λευκωσία σχετικά με τη μέθοδο ανάθεσης της ανέγερσης της νέας μονάδας εντατικής θεραπείας αλλά και της επιλογής της εν λόγω εταιρείας ως επιτυχούσας προσφοροδότη για την ανέγερση της νέας ΜΕΘ, γεγονός που πιθανόν να καθιστά τη σύμβαση ανάθεσης του έργου στην εταιρεία παράνομη και μη εφαρμόσιμη.

Με βάση την υπό εξέλιξη διαδικασία, ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με την απάντηση των δικηγόρων προς την αγωγή που κατατέθηκε, επιφυλάσσει τα δικαιώματά του να προβάλει και/ή δικογραφήσει το αποτέλεσμα της ποινικής έρευνας σε σχέση με την εγκυρότητα και/ή της μη εφαρμογής της σύμβασης ανάθεσης του έργου στην εργοληπτική εταιρεία σε μεταγενέστερο στάδιο. Πέραν όμως της ποινικής διερεύνησης του θέματος από την πλευρά του ΟΚΥπΥ, προβάλλεται και ο ισχυρισμός ότι ο οργανισμός δεν είχε εγκρίνει τη διεκπεραίωση οποιωνδήποτε επιπρόσθετων εργασιών στο έργο και/ή η απαίτηση του εργολάβου για επιπρόσθετες εργασίες δεν τεκμηριώνεται μέσω της αλληλογραφίας των μερών και/ή τη Συμφωνία Εργολαβίας που υπέγραψαν τα δυο μέρη.

Ο «Π» επικοινώνησε χθες τόσο με τον ΟΚΥπΥ όσο και με τους νομικούς συμβούλους που τον εκπροσωπούν. Από την πλευρά του ΟΚΥπΥ δεν έγινε κανένα σχόλιο, ενώ από την πλευρά των δικηγόρων της εταιρείας μας είχε λεχθεί ότι δεν επιθυμούν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, καθότι είναι καλό να αποφεύγονται να λέγονται πράγματα εκτός του δικαστηρίου.

Έκθεση Οδυσσέα

Σε ειδική έκθεσή του, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας αναφέρει, σε σχέση με την υλοποίηση του έργου της δημιουργίας νέας μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ότι αυτό ανατέθηκε από τον ΟΚΥπΥ απευθείας σε συγκεκριμένο αρχιτέκτονα για την ετοιμασία της μελέτης και επίβλεψης των εργασιών, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε διαδικασίας προσφορών και σε συγκεκριμένο εργολάβο για την κατασκευή του έργου μετά τη ζήτηση προσφορών από τρεις εργοληπτικές εταιρείες, με τρόπο όμως που δεν διασφαλίστηκε καθόλου η ανάπτυξη στοιχειώδους έστω ανταγωνισμού.

Όπως εξηγεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, οι πρόνοιες της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων δεν ακολουθήθηκαν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, υπήρξε πλήρης παράκαμψη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ που είναι το κατά νόμο αρμόδιο όργανο, ενώ υπήρξε επίσης και παραβίαση των γενικών αρχών διοικητικού δικαίου. Όσον αφορά στην περίπτωση του εργολάβου, σημειώνεται στην έκθεση πως είχε αρχικά υποδειχθεί μία εργοληπτική εταιρεία, ωστόσο στη συνέχεια ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε, υποτίθεται για σκοπούς διαφάνειας και σύγκρισης τιμών, να ζητηθεί η υποβολή προσφορών για την κατασκευή του έργου και από άλλους δύο εργολάβους, οι οποίοι, όπως μας αναφέρθηκε από τον οργανισμό, κρίθηκαν από τον ΟΚΥπΥ ότι είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το έργο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως προκύπτει από την κατάληξη της διαδικασίας, η επιλογή των άλλων δύο εργολάβων δεν ήταν η κατάλληλη, αφού ο ένας εργολάβος δεν υπέβαλε προσφορά, δηλώνοντας ότι αδυνατούσε να εκτελέσει το έργο εντός τους χρονοδιαγράμματος που καθορίστηκε στα έγγραφα, ενώ ο δεύτερος εργολάβος υπέβαλε εναλλακτική λύση, η οποία ήταν ακριβότερη και κρίθηκε ως υποδεέστερη.

Ως κατάληξη, σημειώνει η έκθεση, η προσφορά ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία που είχε αρχικά υποδειχθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, ο ένας εκ των δύο εργολάβων έχει ιδιάζουσα σχέση με τον γενικό εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ που τον επέλεξε. Ουσιώδης όρος του διαγωνισμού για επιβολή εξαιρετικά μεγάλου ύψους ποινική ρήτρα, σε περίπτωση καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου, που περιλαμβανόταν στους όρους του διαγωνισμού, αφαιρέθηκε μετά την υποβολή των προσφορών και πριν την υπογραφή της σύμβασης. Η επιτευχθείσα τιμή φαίνεται να είναι υπερβολικά υψηλή και να μην μπορεί να δικαιολογηθεί, απλώς και μόνο από τα στενά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ή τις ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας