Έφοδοι και διώξεις σε γραφεία κηδειών - Παράνομα λειτουργούσαν οκτώ επιχειρήσεις

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 26.8.2023
Έφοδοι και διώξεις σε γραφεία κηδειών - Παράνομα λειτουργούσαν οκτώ επιχειρήσεις
Υπάλληλοι σε στέγες ηλικιωμένων παίρνουν μίζες από συγκεκριμένα γραφεία κηδειών, νόμιμα και παράνομα, για να τους ειδοποιούν όταν αποβιώνουν τρόφιμοι. Το Yπoυργείο Εσωτερικών προωθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας, για αύξηση των ποινών.

Την παράνομη δράση οκτώ γραφείων κηδειών αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο, δρομολογεί την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας με σκοπό, αφενός, την αύξηση των προβλεπόμενων ποινών και αφετέρου, την παραχώρηση της δυνατότητας σφράγισης των παράνομων υποστατικών που παρέχουν υπηρεσίες κηδείας. Όπως αποδείχθηκε, οι χρηματικές ποινές που επιβάλλουν σήμερα τα δικαστήρια και ανέρχονται μέχρι τις €5.000 δεν είναι αποτρεπτικές καθώς τα παράνομα γραφεία κηδειών συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται παρά τις καταγγελίες και τις ποινικές διώξεις: Είναι πολλά τα λεφτά και μάλιστα, μαύρα!

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα τελευταία δύο έτη καταχωρήθηκαν τέσσερις ποινικές υποθέσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εκδικάστηκε μια υπόθεση στην οποία, επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο στο πρόσωπο που λειτουργούσε παράνομο γραφείο κηδειών, ενώ έχουν καταχωρηθεί ακόμη δύο υποθέσεις για παράνομη λειτουργία γραφείων κηδειών στην πόλη του Ζήνωνα, οι οποίες και εκκρεμούν. Πρόσθετα, στην Πάφο βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα εναντίον ενός προσώπου για τη λειτουργία παράνομου γραφείου κηδειών. Οι υπεύθυνοι - ιδιοκτήτες των πιο πάνω παράνομων γραφείων κηδειών διώχθηκαν ποινικά και για τον λόγο ότι δεν ήταν κάτοχοι άδειας άσκησης του επαγγέλματος του λειτουργού γραφείου κηδειών.

Τους ελέγχους των γραφείων κηδειών από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιούν 25 λειτουργοί των Επαρχιακών Διοικήσεων που έχουν εξουσιοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό από τον ίδιο τον υπουργό. Ελέγχους στα υποστατικά όπου λειτουργούν γραφεία κηδειών διενεργούν και λειτουργοί του Τμήματος Πολεοδομίας. Εκεί και όπου διαπιστώνονται αυθαίρετες οικοδομές δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατεδάφισή τους.

Στο κυνήγι των παράνομων γραφείων κηδειών συνδράμουν με κατάθεση στοιχείων και παροχή πληροφοριών οι αδειούχοι - νόμιμοι ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών, όπως και ο Σύνδεσμός τους. Στο παρελθόν διαβίβασαν στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Εσωτερικών αποδείξεις και τιμολόγια που εξέδωσαν σε συγγενείς αποθανόντων παράνομα γραφεία κηδειών, χρεώνοντας, μάλιστα, και ΦΠΑ!

Λερναία Ύδρα οι παράνομοι

Η κατάσταση ως έχει, με τις ποινές - χάδι που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, αποθρασύνει περαιτέρω τους απατεώνες και πλήττει οικονομικά τα νόμιμα γραφεία κηδειών που προέβησαν σε επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας. Δέον να σημειωθεί ότι τα γραφεία κηδειών που εντοπίστηκαν να λειτουργούν παράνομα δεν διέθεταν καν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό όπως καθορίζονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα που διέπουν τις διαδικασίες παραλαβής και φύλαξης των σορών.

Φοροδιαφυγή

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται στη χώρα μας κατά μέσο όρο 6.000 θάνατοι τον χρόνο. Το μέσο κόστος μιας κηδείας στον τόπο μας, με τα απολύτως απαραίτητα, ανέρχεται στα €1.300 περίπου, σύμφωνα με την ανάλυση εξόδων στην οποίαν προέβησαν στον «Π» ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών. Συνεπώς, ο συνολικός τζίρος των γραφείων κηδειών για έναν χρόνο κυμαίνεται στα €8 εκατ. και αυξάνεται κατακόρυφα εάν στην εξίσωση προστεθούν και τα διάφορα άλλα έξοδα, όπως κατασκευή μνημείων κ.ά. Με βάση το αρχείο του Υπουργείου Εσωτερικών, που παραχωρεί τις άδειες λειτουργίας, τα αδειούχα γραφεία κηδειών ανέρχονται σήμερα σε 18 ανά το παγκύπριο. Αν, λοιπόν, το Τμήμα Φορολογίας αφαιρέσει τον τζίρο που δηλώνουν τα 18 νόμιμα γραφεία κηδειών, τότε, θα διαπιστώσει τα αδήλωτα έσοδα και το μέγεθος της φοροδιαφυγής μιας και τα παράνομα γραφεία κηδειών δεν δηλώνουν τα έσοδα τους.

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αδειούχων Ιδιοκτητών Γραφείων Κηδειών, παρατηρείται και στις περιπτώσεις των υπαλλήλων που απασχολούνται στα παράνομα γραφεία κηδειών όπου οι περισσότεροι εργάζονται και αλλού και έτσι δεν έχουν απαίτηση για καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ ο μισθός τους δεν φαίνεται πουθενά.

Σύμφωνα, πάντα, με τον Σύνδεσμο, παράνομοι πληρώνουν φροντιστές/φροντίστριες σε στέγες ηλικιωμένων για να τους ειδοποιούν όταν αποβιώνουν τρόφιμοι με σκοπό να τους παραλαμβάνουν πρώτοι για την τέλεση της κηδείας. Η αμοιβή που λαμβάνουν οι φροντιστές κυμαίνεται από €100 μέχρι €150 για κάθε νεκρό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σ' αυτή την πρακτική επιδίδονται και νόμιμα γραφεία κηδειών.

110 νεκροφόρες για 18 γραφεία;

Όπως υποστήριξαν στον «Π» ιδιοκτήτες αδειούχων γραφείων κηδειών, στο αρχείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είναι εγγεγραμμένες 110 νεκροφόρες, οι οποίες αγοράζονται αφορολογήτες. Θέτοντας, παράλληλα, το εξής ερώτημα: Πώς γίνεται τα 18 νόμιμα γραφεία κηδειών να διαθέτουν 110 νεκροφόρες; Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι ένας μεγάλος αριθμός νεκροφόρων ανήκει σε παράνομα γραφεία κηδειών.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών πιέζουν μέσω του Συνδέσμου τους το Υπουργείο Εσωτερικών και την Αστυνομία για συνεχείς ελέγχους καθώς, όπως καταγγέλλουν στον «Π», δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από τους παράνομους. Όπως ανέφεραν, οι παράνομοι, εκτός του ότι δεν ανήγειραν σύγχρονες εγκαταστάσεις ή δεν εκσυγχρόνισαν τις υφιστάμενες προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες, δεν καταβάλλουν τους νενομισμένους φόρους, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και τα προβλεπόμενα τέλη στο κράτος. Συνεπώς, μπορούν να μειώσουν τις τιμές χρέωσης εφόσον τα έξοδά τους είναι σχεδόν μηδαμινά. Κατήγγειλαν, επίσης, ότι στα παράνομα γραφεία κηδειών επικρατούν ελλιπείς συνθήκες υγιεινής εφόσον δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό για να γίνονται σωστές απολυμάνσεις για μεταδοτικές ασθένειες.

Οι ενέργειες του Υπ. Εσωτερικών για πάταξη της παρανομίας

Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβαίνει σε σωρεία ενεργειών και διαβημάτων για την καταπολέμηση της λειτουργίας των παράνομων γραφείων και της παροχής υπηρεσιών κηδείας από μη αδειοδοτημένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα:

1. Ενημέρωσε τον αρχηγό της Αστυνομίας για συγκεκριμένες περιπτώσεις γραφείων κηδειών που λειτουργούν παράνομα.

2. Απέστειλε επιστολές προς τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας, τον αν. έπαρχο Λευκωσίας και τους δημάρχους Στροβόλου, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου, με τις οποίες καλούνταν να ασκήσουν τις εξουσίες που τους παρέχει η κείμενη νομοθεσία ως πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές και να προχωρήσουν στο κλείσιμο υποστατικών στα οποία λειτουργούν παράνομα γραφεία κηδειών.

3. Απέστειλε επιστολές στον αρχηγό της Αστυνομίας, στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εξωτερικών, Εργασίας και Μεταφορών, στην Αρχιεπισκοπή, στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και στον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων με τις οποίες καλούνταν να ενημερώσουν όλες τις αρμόδιες αρχές και εμπλεκόμενα τμήματα, υπηρεσίες, φορείς, νοσοκομεία, διπλωματικές αποστολές, αεροδρόμια κ.λπ. που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους για την απαγόρευση παράδοσης αποθανόντων προσώπων σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών και σε μη εγγεγραμμένους λειτουργούς κηδειών.

Ιδού τα 18 νόμιμα γραφεία κηδειών

Σύμφωνα με τον ονομαστικό κατάλογο που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (moi.gov.cy) που εκδίδει και τις σχετικές άδειες λειτουργίας, τα γραφεία κηδειών που διαθέτουν άδεια λειτουργίας είναι τα ακόλουθα: «Αρχάγγελος» στη Λευκωσία, «Αρχάγγελος» στη Λεμεσό, «G & P Melas» στη Λευκωσία, «P.C.M. Ancestral Angel» στην Πάφο, Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού «Παράκλησης», «Κοίμησης» στη Λευκωσία, «Παντοκράτωρ» στη Λευκωσία, «Άγιος Γεώργιος» στη Λάρνακα, «Othello Health Services» στη Λευκωσία, «Πολύκαρπος Νικολάου» (Ταμασού) στην Πάνω Δευτερά, «Γαλήνη» στην Αναβαργό, «Άγιος Ραφαήλ» στη Λάρνακα, «Άγιος Πέτρος» στη Λευκωσία, «V&A Venus Funeral Home Ltd» στη Λευκωσία, «Ο Παράδεισος» στη Λεμεσό, «Το Τελευταίο Αντίο» στη Λακατάμεια, «Harmony Memories ltd» στην Πάφο και «Οι Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ» στον Στρόβολο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας