Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Κίνα καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 18.8.2023
Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Κίνα καταδικάζουν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε σχέση με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία.

Συγκεκριμένα, με κοινή ανακοίνωσή τους, η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, η γαλλική πρεσβεία και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρή ανησυχία "για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά εντός της οριοθετημένης από τα ΗΕ νεκρής ζώνης στο δικοινοτικό χωριό της Πύλας, και σε σχέση με τις αναφορές για επιθέσεις από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ".

"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών των ΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και οι ζημιές σε περιουσία των ΗΕ αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο", υπογραμμίζουν.

Ακόμη αναφέρουν πως "αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα των ΗΕ να εκπληρώσουν την ειρηνευτική τους εντολή. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, που αυτές οι ενέργειες συνεχίζουν παρά το ότι τα ΗΕ έχουν παρουσιάσει μια πρόταση που αντιμετωπίζει τις τ/κ ανησυχίες στην περιοχή", προσθέτουν.

"Παροτρύνουμε τις τ/κ αρχές να σταματήσουν τις κατασκευές άμεσα. Όπως δηλώνεται στο ψήφισμα 2674 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ (της 30ης Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές πρέπει να σέβονται την εντεταλμένη εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που συνιστούν παραβίαση, και να μετακινήσουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές", σημειώνουν οι διπλωματικές αποστολές των τριών χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω κλιμακούμενες ενέργειες που δημιουργούν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προοπτικών για επιστροφή στις συνομιλίες για λύση και να τερματίσουν άμεσα οποιασδήποτε μορφής βία κατά των ειρηνευτών των ΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή", αναφέρουν.

Προσθέτουν πως "μονομερείς ή κλιμακούμενες ενέργειες περιλαμβανομένων ενεργειών που μπορεί να αλλάξουν το στάβους κβο κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή τη διείσδυση εντός της νεκρής ζώνης πρέπει να τερματιστούν για να επιτρέψουν να γίνουν βήματα για επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να γίνει εργασία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

"Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κόλιν Στιούαρτ, για την εμπλοκή τους με τα μέρη για αποφυγή εντάσεων που μπορεί να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση", αναφέρουν περαιτέρω.

Ακόμη υπογραμμίζουν "την επείγουσα ανάγκη όπως ο Γενικός Γραμματέας διορίσει έναν απεσταλμένο των ΗΕ και καλέσει τις δυο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοικτές στη λήψη βημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

Καταδικάζει η πρεσβεία της Κίνας τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης

Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ η πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη.

"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από προσωπικό από την τουρκοκυπριακή πλευρά το πρωί της 18ης Αυγούστου, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εμπόδισαν τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα", αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού της εντολής της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Η ακεραιότητα και το απαραβίαστο της νεκρής ζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οι μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να αποτρέπονται μη εξουσιοδοτημένες στρατιωτικές ή πολιτικές δραστηριότητες εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός", αναφέρει.

Η πρεσβεία της Κίνας εκφράζει, τέλος, την ελπίδα, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει ευελιξία και συνεργασία, καθώς και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα κρατήσουν "το χρυσό κλειδί του διαλόγου και της διαβούλευσης, θα αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη με διάλογο, θα προωθήσουν τη συμφιλίωση με συνεργασία και θα βρουν το μέγιστο κοινό έδαφος μέσα από τις αντίστοιχες φιλοδοξίες και εκκλήσεις τους".

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Μητσοτάκη για τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σχέση με τα επεισόδια στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Πύλας, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από νωρίς το πρωί συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε σχέση με τα επεισόδια που προκλήθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διοικητής της ΚΥΠ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώνεται διαρκώς για όλες τις εξελίξεις και είναι σε συνεχή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, την ελληνική κυβέρνηση, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τους θεσμούς της ΕΕ, και τις πρεσβείες μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΕΛΚ: Σοβαρή παραβίαση της εντολής UNFICYP το περιστατικό στη Πύλα

Σοβαρή παραβίαση της εντολής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την επίθεση κατά κυανόκρανων από Τ/κ προσωπικό κοντά στην Πύλα.

«Η επίθεση κατά των ειρηνευτών (της αποστολής) @UN_Cyprus εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εντολής της» ανέφερε ο επίσημος λογαριασμός του ΕΛΚ στο πρώην Twitter (σήμερα «Χ»)

«Στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του @Christodulides για αποκλιμάκωση & καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες κατά του status quo & να εμπλακεί εκ νέου στις διακοινοτικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα

Ευρωεκλογές: Ρευστότητα, πιθανές εκπλήξεις και αδιέξοδα

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι στον «Π»: Δεν υπάρχει «καθαρή» χώρα στην Ευρώπη

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ, εκθρόνισε τη Ρεάλ και η κούπα του ανήκει!

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες

Αναταράξεις σε πτήση της Qatar Airways - 12 τραυματίες

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς

Συναγερμός στο Τελ Αβίβ: Εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από την Ράφα - Ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς