Ελέγχουν την Parimatch και στην Κύπρο για τις κυρώσεις 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 2.6.2023
Ελέγχουν την Parimatch και στην Κύπρο για τις κυρώσεις 
Η Αρχή Στοιχημάτων έχει ζητήσει από την ARI - TECH (CY) LIMITED να καταθέσει ενώπιόν της συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με πιθανές κυρώσεις εναντίον της .

Μία εκ των 12 στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Κύπρου, μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της και τον αποκλεισμό της επίσημης ιστοσελίδας της από την Ουκρανία, αφού πρώτα ο Πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky είχε αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και τους στοιχηματιστές, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων εταιρειών που παρουσιάζονταν ως ιδιοκτήτες, και οι οποίες θεωρήθηκε ότι είχαν δεσμούς με τη Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η εταιρεία Parimatch που ελέγχει την PARI - TECH (CY) LIMITED (λειτουργεί την ιστοσελίδα www.parimatch.com.cy και χρησιμοποιεί την ονομασία Parimatch ως σήμα κατατεθέν -registered trademark- κάτι το οποίο διευκρινίζεται και από την ίδια την εταιρεία μέσα από την ιστοσελίδα της). Σημειώνεται πως η PARI - TECH (CY) LIMITED έχει άδεια στην Κύπρο για να παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες στοιχήματος και όλες οι δραστηριότητές της αδειοδοτούνται και ρυθμίζονται από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων της Κύπρου (NBA) με την άδεια στοιχηματισμού Κατηγορίας Β Αρ. B0013 που εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021.

Τι ψάχνουν

Η Αρχή Στοιχημάτων Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αξιολογεί το θέμα που προέκυψε στην Ουκρανία και κατά πόσον υπάρχουν παραβάσεις σε άλλη χώρα. Αυτό ωστόσο που ξεκαθάρισε αρμόδια πηγή στον «Π» είναι πως στην Κύπρο δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής οτιδήποτε μεμπτό και πως η εταιρεία δεν έχει παραβιάσει οποιαδήποτε νομοθεσία. Η Αρχή Στοιχημάτων Κύπρου έχει ζητήσει από την εταιρεία να καταθέσει ενώπιόν της συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τις κυρώσεις εναντίον της. Στόχος της Αρχής Στοιχημάτων είναι να διαφανεί κατά πόσον επηρεάζεται η οντότητα η οποία είναι αδειοδοτημένη και δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία και παρέχει στοιχηματική δραστηριότητα, μετά τις κυρώσεις της Ουκρανίας. Η έρευνα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της. Εκ πρώτης όψεως, όπως μας έχει λεχθεί, δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα σε σχέση με την εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για διαφορετική οντότητα. Επίσης, αυτό που έχει ξεκαθαριστεί, είναι πως ούτε από την Ευρώπη αλλά ούτε και από τη Μεγάλη Βρετανία έχουν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον της εταιρείας. Για τις κυρώσεις, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Αρχή Στοιχημάτων είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε εάν προκύψει οτιδήποτε να υπάρξουν και οι ανάλογες κινήσεις.

Μητρικές με κυρώσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνα του «Π», σε σχέση με τις συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον της εταιρείας, κατέδειξε τα ακόλουθα: Μητρική εταιρεία της PARI - TECH (CY) LIMITED είναι η ERICIUS INVESTMENTS LIMITED και μητρική Εταιρεία της ERICIUS INVESTMENTS LIMITED είναι η PMBL GROUP LTD και μητρική εταιρεία της PMBL GROUP LTD είναι η SKYPAL LIMITED. Όλες αυτές οι εταιρείες υπόκεινται σε κυρώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση για δεσμούς με τη Ρωσία, πλην της PARI - TECH (CY) LIMITED. Ως πρόσωπο της εταιρείας εμφανίζεται η κ. Κατερίνα Μπιλορούσκα, η οποία είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Parimatch και της Energame και πρόεδρος στο Ίδρυμα Parimatch με έδρα τη Λεμεσό. Πρόκειται για διεθνές φιλανθρωπικό ίδρυμα που εγκαινιάστηκε από την Parimatch το 2019 για να υποστηρίξει βιώσιμες, μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες και έργα στις κοινότητες όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται. Οι δράσεις του ιδρύματος αποτελούν μέρος της ευρύτερης εφαρμογής της στρατηγικής της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας Parimatch Tech. Ο κύριος στόχος των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων του Parimatch Foundation είναι η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας της κοινωνίας, παρέχοντας στα παιδιά ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στον αθλητισμό. Έχοντας ως εργαλεία τον αθλητισμό, την καινοτόμο εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση, το Parimatch Foundation επενδύει σε μια υγιή, αρμονική και συνειδητοποιημένη γενιά νέων ανθρώπων.

Κυρώσεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα, οι κυρώσεις που επικυρώθηκαν από τον Zelensky στοχεύουν τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και τους στοιχηματιστές, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων εταιρειών. Στις 12 Μαρτίου, η Parimatch, η μεγαλύτερη εταιρεία στοιχημάτων στην Ουκρανία, γνωστή παγκοσμίως για αθλητικά στοιχήματα και διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της και τον αποκλεισμό της επίσημης ιστοσελίδας της. Νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, η ουκρανική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος 120 φυσικών προσώπων και σχεδόν 290 νομικών προσώπων που συνδέονται με την επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών.

Η απάντηση της εταιρείας

Ο «Π» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος εξήγησε πως η Parimatch LLC, σε συμμόρφωση με το Σύνταγμα, τους νόμους και το διάταγμα του Προέδρου της Ουκρανίας, σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2022. Η εταιρεία ζήτησε επίσημες εξηγήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αργότερα στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, χωρίς να λάβει απάντηση. Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε πως η Parimatch LLC αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον της, δηλαδή ότι αυτή ή οποιαδήποτε εταιρεία του ομίλου Parimatch έχει δεσμούς με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Έχει λάβει λεπτομερή νομική ανάλυση ότι ο όμιλος εταιρειών Parimatch διέκοψε τους δεσμούς του με ρωσικές οντότητες μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν έχει υφιστάμενους δεσμούς με καμία ρωσική εταιρεία. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε, έγινε συνάντηση με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων τον Μάρτιο, μετά την επιβολή των κυρώσεων στην Κύπρο, όπου παρατέθηκαν οι θέσεις της εταιρείας και δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις δραστηριότητες, όπως αναφέρει, επιβεβαίωσε ότι η Αρχή ζήτησε πραιτέρω πληροφορίες για το θέμα των κυρώσεων.

Δημοσίευμα στην Ινδία

Την ίδια στιγμή, πολλοί στοιχηματικοί ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών έχουν επίσης απαγορευτεί από την ινδική κυβέρνηση και θεωρούνται παράνομοι. Παρ' όλα αυτά, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ιστοσελίδες για να προωθήσουν το προϊόν τους. Ένα παράδειγμα είναι η Parimatch, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ινδίας, χρησιμοποιούσε το Parimatch News για να χορηγεί πολλά αθλητικά γεγονότα. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της ημερομηνίας 10ης Απριλίου 2023 η India Τoday (https://www.indiatoday.in/india/story/crackdown-on-cyprus-based-firm-for-online-betting-evading-gst-payment-2357866-2023-04-10), η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της χώρας έχει λάβει μέτρα κατά μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στην Κύπρο με το όνομα «Parimatch», η οποία εκτελούσε διαδικτυακές δραστηριότητες στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών στην Ινδία. Για την υπόθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχει συλληφθεί και ένας άνδρας. Σημειώνει επίσης πως αν και είναι παράνομη η συμμετοχή σε τζόγο ή η τοποθέτηση στοιχημάτων στο διαδίκτυο στην Ινδία, η εταιρεία εξακολουθούσε να δραστηριοποιείται. Συνεχίζει λέγοντας πως δεδομένου ότι η εταιρεία δεν είναι εγγεγραμμένη στη χώρα, μεγάλο ποσό χρημάτων της Ινδίας διοχετεύονταν και αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η Parimatch δεν ασχολείται μόνο με διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, αλλά συνδέεται επίσης με πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και καμπαντί στην Ινδία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί - Βρέθηκε, λένε κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει ο Ερυθρός Σταυρός
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί - Βρέθηκε, λένε κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει ο Ερυθρός Σταυρός

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί - Βρέθηκε, λένε κρατικά ΜΜΕ, διαψεύδει ο Ερυθρός Σταυρός

Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι στη Λευκωσία - Την χτυπούσε ο σύζυγός της και προσπάθησε να ξεφύγει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι στη Λευκωσία - Την χτυπούσε ο σύζυγός της και προσπάθησε να ξεφύγει

Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι στη Λευκωσία - Την χτυπούσε ο σύζυγός της και προσπάθησε να ξεφύγει

Όλα στον αέρα σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα στον αέρα σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό

Όλα στον αέρα σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό

«Τελικά όλο το σύστημα υπηρετεί τον Αναστασιάδη;» του Διονύση Διονυσίου
ΣΤΗΛΕΣ

«Τελικά όλο το σύστημα υπηρετεί τον Αναστασιάδη;» του Διονύση Διονυσίου

«Τελικά όλο το σύστημα υπηρετεί τον Αναστασιάδη;» του Διονύση Διονυσίου

Τσίγκης, Σταυρινίδης, Παπαχαραλάμπους και Ντε Πέτρο - Στον «Π» οι τέσσερις υποψήφιοι για τη δημαρχία Στροβόλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίγκης, Σταυρινίδης, Παπαχαραλάμπους και Ντε Πέτρο - Στον «Π» οι τέσσερις υποψήφιοι για τη δημαρχία Στροβόλου

Τσίγκης, Σταυρινίδης, Παπαχαραλάμπους και Ντε Πέτρο - Στον «Π» οι τέσσερις υποψήφιοι για τη δημαρχία Στροβόλου