Ελέγχεται από τρεις διαφορετικές αρχές το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Header Image

Πολύ πρόσφατα υποβλήθηκε και καταγγελία ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώ ανοιχτές υποθέσεις βρίσκονται στην Αστυνομία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

Κάτω από το μικροσκόπιο τριών ανεξάρτητων αρχών βρίσκεται το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), το οποίο ελέγχεται για υποθέσεις που αφορούν κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας αλλά και για πράξεις διαφθοράς. Πρόκειται για υποθέσεις που έλαβαν χώρα επί σειρά πολλών ετών στο ΣΑΛ. Οι έρευνες διενεργούνται από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας και την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ αναμένεται να αρχίσει, προσεχώς, η διερεύνηση και των καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς από πρώην υπάλληλο του ΣΑΛ. Όπως μας επιβεβαιώθηκε χθες από πλευράς Αστυνομίας, ενώπιον του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις του ΣΑΛ που τελούν υπό διερεύνηση, οι οποίες διαβιβάστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

Διόρισε εμπειρογνώμονα ο Οδυσσέας

Από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μας επιβεβαιώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες έρευνες, οι οποίες, με την ολοκλήρωσή τους θα διαβιβαστούν στον γενικό εισαγγελέα στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ πρώτης όψεως η διάπραξη ποινικών αδικημάτων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Ελεγκτική Υπηρεσία προχώρησε με τον διορισμό εμπειρογνώμονα, τον γνωστό πολιτικό μηχανικό κ. Πλάτωνα Στυλιανού, προκειμένου να θέσει κάτω από το μικροσκόπιό του συγκεκριμένα συμβόλαια του ΣΑΛ, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία έκρινε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στυλιανού ζήτησε όλα τα στοιχεία από το ΣΑΛ.    

 

Η καταγγελία για διαφθορά

Ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εκκρεμεί προς διερεύνηση καταγγελία πρώην υπαλλήλου του ΣΑΛ που εμπλέκει διευθυντικό στέλεχος του ΣΑΛ σε προσυννενοήσεις έργων με συγκεκριμένο εργολάβο. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, ο εν λόγω εργολήπτης, που κατονομάζεται στην επιστολή - καταγγελία, έχει εμπλακεί και στην υπόθεση με τις μίζες που αφορούσαν τα έργα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ). Η εταιρεία του και διευθυντικά του στελέχη σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία παραδέχθηκαν την καταβολή μιζών σε αξιωματούχους του ΣΑΠΑ. Ωστόσο, δεν διώχθηκαν ποινικά ως αντάλλαγμα για να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του πρώην δήμαρχου Πάφου Σάββα Βέργα και της παρέας του. Σημειώνεται ότι, για την υπόθεση με τις μίζες του ΣΑΠΑ δικάζεται πειθαρχικά η συγκεκριμένη εργοληπτική εταιρεία ενώπιον του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών. Η δίκη ξεκίνησε το 2016 και ακόμη συνεχίζεται....

Οι έρευνες για μίζες σε έργα του ΣΑΛ ξεκίνησαν παράλληλα με τις έρευνες στο ΣΑΠΑ. Η διαφορά των δύο έγκειται στο γεγονός ότι στην περίπτωση του ΣΑΛ δεν εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από τους εργολάβους, ότι μοίραζαν μίζες όπως έγινε στην περίπτωση του ΣΑΠΑ, παρόλο που στα περισσότερα έργα οι εργολάβοι ήταν οι ίδιοι. 

 

Και πειθαρχική δίωξη

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η πειθαρχική δίωξη διευθυντικού στελέχους του ΣΑΛ, μετά το πόρισμα διοικητικής έρευνας που διενήργησε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού κ. Γιάννος Κουκουλαρίδης, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της παράνομης χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων εκτός των ωρών εργασίας για ίδιον όφελος, καθώς και για το αδίκημα του εξαναγκασμού υπαλλήλου να ικανοποιεί προσωπικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ετοίμασε ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΛ κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο υπό κατηγορία διευθυντής φέρεται, μεταξύ άλλων, να εξανάγκαζε τον υφιστάμενό του να ικανοποιεί τα θελήματα του ιδίου και μελών της οικογένειάς του για μια δεκαετία, και συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2009 – 2019. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται και αυτή ενώπιον της Αστυνομίας. 

 

Συνεργαζόμαστε με τις αρχές

Όπως μας λέχθηκε από το ΣΑΛ, υπάρχουν παλιές υποθέσεις που τελούν υπο διερεύνηση από την Αστυνομία, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του συμβουλίου και παράλληλα με τις έρευνες του ΣΑΠΑ. Μας επισημάνθηκε, επίσης, ότι το ΣΑΛ συνεργάζεται πλήρως με όλες τις αρχές, ότι οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένουν τα αποτελέσματα.

 

Στο μικροσκόπιο και της Βουλής

Όπως έγραψε ο «Π» στην έκδοσή του ημερομηνίας 11/5/2023, ο πρόεδρος του ΣΑΛ και δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μαζί με τα μέλη του συμβουλίου που απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας, Αγίου Δομετίου, Δήμου Έγκωμης και Δήμου Λατσιών, απέστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές στις 4/5/2023, επιρρίπτοντας ευθύνες για την οικονομική κατρακύλα του ΣΑΛ στο κράτος και στην ίδια τη Βουλή. Αυτό που σχολίαστηκε από πλευράς βουλευτών είναι ότι, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΑΛ έβγαλαν τον ευατό τους από το κάδρο των ευθυνών. Όπως δήλωσαν στον «Π», προτίθενται να εγγράψουν το θέμα της οικονομικής ρευστότητας του ΣΑΛ στην Επιτροπή Ελέγχου προς αυτεπάγγελτη εξέταση. 

 

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν

Η παραδοχή στη Βουλή ότι η οικονομική κατάσταση του ΣΑΛ είναι αβέβαιη, θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επιβάλλεται η διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στο ΣΑΛ για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει σωστή διαχείριση. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. Οι δημότες της Λευκωσίας που πληρώνουν τέλη στο ΣΑΛ θα πρέπει να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play