Κτηματολόγιο: Έναν μήνα έρμαιο στα χέρια των χάκερ ευαίσθητα έγγραφα και... ακίνητα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΙΣΙΗΣ Δημοσιεύθηκε 11.4.2023
Κτηματολόγιο: Έναν μήνα έρμαιο στα χέρια των χάκερ ευαίσθητα έγγραφα και... ακίνητα
Έναν και πλέον μήνα μετά την κυβερνοεπίθεση στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, κανένας δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις της και το πώς ενδέχεται να αξιοποιηθούν από τους χάκερ τα δεδομένα της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας. Μάλιστα, οι χάκερ ζήτησαν και λύτρα, σύμφωνα με πληροφόρηση της εφημερίδας, συνολικού ποσού 80 εκατ. ευρώ 

Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας άρχισαν να επανέρχονται σταδιακά, εντούτοις σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν σε ό,τι αφορά τόσο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όσο και την ασφάλεια των δεδομένων που βρίσκονταν και βρίσκονται στα αρχεία του αρμόδιου τμήματος, αφού έναν και πλέον μήνα η νευραλγική αυτή υπηρεσία ήταν έρμαιο στις ορέξεις των χάκερ.

Το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο παρέμεινε πέραν του ενός μηνός εκτός λειτουργίας, πέραν της ταλαιπωρίας των πολιτών, είχε και σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομία αφού πολλές αγοραπωλησίες δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν και πάγωσαν υποχρεωτικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο αριθμός των αγοραπωλησιών που πάγωσαν από τις 8 Μαρτίου που έγινε η κυβερνοεπίθεση μέχρι και σήμερα ξεπερνά τις 1.000, αριθμός που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, τον Μάρτιο δηλαδή του 2022, είχαν γίνει στο Κτηματολόγιο συναλλαγές αξίας πέραν των 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το κράτος πιθανόν να απώλεσε και αρκετά εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από πιθανούς επενδυτές που ήθελαν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η επίθεση των χάκερ στο Κτηματολόγιο καταδεικνύει όμως και την αδυναμία του κράτους να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας, αφού τίθεται σοβαρότατο ζήτημα παραβίασης και προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και σημαντικών εγγράφων και στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους ευαίσθητες υπηρεσίες που χτυπούν με τόση ευκολία οι χάκερ, όπως το Κτηματολόγιο, τα πανεπιστήμια και άλλα. Το ζήτημα το οποίο αναδεικνύεται στην περίπτωση αυτή είναι κατά πόσο μετά την κυβερνοεπίθεση διασφαλίζεται η αξιοπιστία των δεδομένων που είχε στα χέρια του το Κτηματολόγιο, αφού κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον οι χάκερ μπόρεσαν να αλλοιώσουν αρχεία και δεδομένα που έπεσαν στην κατοχή τους.

Λύτρα

Οι χάκερ φαίνεται πως είναι αρκετά αδίστακτοι, αφού στην περίπτωση του Κτηματολογίου δεν σταμάτησαν απλά στην εισβολή στα συστήματα με στόχο τον παροπλισμό των υπηρεσιών του, αλλά ζήτησαν και λύτρα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στον «Π» ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ελίκκος Ηλίας, ο οποίος ανέφερε πως είχαν λάβει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο παρέπεμπε σε ηλεκτρονική διεύθυνση και καλούσαν τους υπευθύνους να εισέλθουν για διαπραγματεύσεις, ώστε να τους δοθεί το ποσό που ζητούσαν και να ξεμπλοκάρουν τα συστήματα, πράγμα που ασφαλώς δεν έγινε καθώς είναι αρχή κάθε κράτους να μην διαπραγματεύεται με εγκληματίες. Ο κ. Ηλία αρνήθηκε να αναφέρει το ποσό που είχαν ζητήσει οι εγκληματίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», φαίνεται πως οι εισβολείς είχαν ζητήσει ένα ποσό 80 εκατ. ευρώ για να απεγκλωβίσουν τα συστήματα του Κτηματολογίου.

Ανακοίνωση Κτηματολογίου

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας πληροφορεί το κοινό πως επανήλθαν οι διαδραστικές λειτουργίες της «Πύλης Κτηματολογίου» και συγκεκριμένα οι εφαρμογές «e-Κτηματολόγιο/η-Αιτήσεις» και «Πλοήγηση σε Χάρτες». Παράλληλα, σημειώνει ότι από χθες γίνεται δυνατός ο προγραμματισμός ραντεβού σε όλα τα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία, χωρίς περιορισμούς αναφορικά με την επαρχία του ακινήτου. «Το κοινό προτρέπεται να χρησιμοποιεί την 'Πύλη Κτηματολογίου' για ενημέρωσή του αναφορικά με τα είδη και τον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων, καθώς και τους τρόπους εξυπηρέτησής του», αναφέρει το Κτηματολόγιο.

Απειλεί η «Medousa»

Σε ό,τι αφορά την παράλληλη εισβολή χάκερ και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης έχει μεν αποκατασταθεί, όμως άλλες υπηρεσίες του πανεπιστημίου παραμένουν ακόμα εκτός λειτουργίας. Και στην περίπτωση αυτή οι χάκερ ζητούν λύτρα. Μάλιστα, η ομάδα των χάκερ υπό την επωνυμία «Medousa», για να γίνει πιο πειστική ότι έχει στην κατοχή της ευαίσθητα στοιχεία και έγγραφα που απέσπασε από τα συστήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, δημοσίευσε σε βίντεο κάποια από τα κλεμμένα αρχεία σε μία προσπάθειά της να πείσει τις αρχές να προχωρήσουν στην καταβολή των λύτρων που ζητά.

«Προφανώς κάποιος από τους χάκερ είχε σκοπό να παρουσιάσει τα αρχεία και τα δεδομένα που έκλεψαν, σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά. Το ότι έδειξαν κάποιο υλικό είναι ήδη μια μικρή διαρροή. Η πρόληψη δεν ήταν αρκετή, είναι θέμα απόφασης το πώς θα διαχειριστούν αυτή τη διαρροή, υπάρχουν διλήμματα για το εάν θα τα διαρρεύσουν ή όχι. Μπορεί να υπάρξουν και αγωγές από άτομα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν. Πιθανόν αυτές οι επιπτώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες από τα λύτρα που ζητούν. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αν δοθούν τα λύτρα δεν θα έρθουν μετά να ζητήσουν περισσότερα, έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες, ανθρώπους που στόχος τους είναι το κέρδος», ανέφερε στην εκπομπή του Omega «Ενημέρωση τώρα» ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου, Ντίνος Παστός.

Η ομάδα «Medousa» που κτύπησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με τον κ. Παστό, έχει ένα αρχείο με όλα τα θύματά της μέχρι τώρα και δεν είναι πρωτοκλασάτη ομάδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη ομάδα πρώτα εισβάλλει στο σύστημα, κάνει την έρευνά της και στη συνέχεια ζητάει λύτρα.

Σημειώνεται πως η «Medousa» έδωσε διορία 10 ημερών ώστε να μην παρουσιάσει στη δημοσιότητα τα κλεμμένα αρχεία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο να βγάλει ανακοίνωση χθες στην οποία τονίζει πως ενδέχεται να έχουν διαρρεύσει τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όσο και προσωπικά δεδομένα ατόμων που συσχετίζονται με το πανεπιστήμιο. «Οι πανεπιστημιακές αρχές διαβεβαιώνουν τους/τα ενδιαφερόμενους/α φορείς/άτομα ότι οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου εργάζονται εντατικά για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προκύψει από την κυβερνοεπίθεση. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις διαφαίνεται πως έχουν στοχοποιήσει εταιρείες/δημόσιους φορείς κ.λπ. που λειτουργούν εντός των ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική
ΚΥΠΡΟΣ

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Νομική Υπηρεσία Vs Οδυσσέας Μιχαηλίδης - Μια σκληρή νομική μάχη που είναι κυρίως πολιτική

Πόσο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

Πόσο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

Πόσο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ανεβαίνει ο αριθμός των συλλήψεων, χειροπέδες σε ακόμα ένα πρόσωπο
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ανεβαίνει ο αριθμός των συλλήψεων, χειροπέδες σε ακόμα ένα πρόσωπο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ανεβαίνει ο αριθμός των συλλήψεων, χειροπέδες σε ακόμα ένα πρόσωπο

Δρ Κώστας Παρασκευά: «Η Κύπρος έχει κάνει ΄
ΚΥΠΡΟΣ

Δρ Κώστας Παρασκευά: «Η Κύπρος έχει κάνει ΄''pushbacks''»

Δρ Κώστας Παρασκευά: «Η Κύπρος έχει κάνει ΄''pushbacks''»

Το καλώδιο, ο ΑΔΜΗΕ, το Υπ. Εμπορίου και ο Αβ. Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ

Το καλώδιο, ο ΑΔΜΗΕ, το Υπ. Εμπορίου και ο Αβ. Νεοφύτου

Το καλώδιο, ο ΑΔΜΗΕ, το Υπ. Εμπορίου και ο Αβ. Νεοφύτου