Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «ΚτίΖΩ» - Η πιο «δραστική παρέμβαση» στη στέγαση εδώ και 50 χρόνια, λέει ο υπ. Εσωτερικών

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 10.4.2023
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «ΚτίΖΩ» - Η πιο «δραστική παρέμβαση» στη στέγαση εδώ και 50 χρόνια,  λέει ο υπ. Εσωτερικών
Τις επόμενες μέρες θα καταρτίσουν ένα πλάνο δράσεων για ενημέρωση των δικαιούχων και όλων των ενδιαφερομένων όσο πιο αναλυτικά γίνεται, με συγκεντρώσεις στους συνοικισμούς και με ενημερωτικές εκστρατείες στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ως την πιο «δραστική παρέμβαση» του Κράτους στον τομέα της στέγασης στα τελευταία 50 χρόνια, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το Σχέδιο Χορηγιών για Υφιστάμενες Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων «ΚτίΖΩ», το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι το Σχέδιο αυτό «δεν είναι το τέλος του δρόμου», αλλά η αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας στο πλαίσιο χάραξης μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής του Κράτους.

Μιλώντας στην παρουσίαση του Σχεδίου, που έγινε από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Κυριάκο Κούνδουρο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι, η σημερινή ημέρα «είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Υπουργείο Εσωτερικών» γιατί είναι σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το Σχέδιο.

Εξέφρασε την πεποίθηση, ότι το νέο Σχέδιο, με τη συμβολική ονομασία «ΚτίΖΩ», όπως είπε, «θα αποτελέσει σημείο αναφοράς», ως προς την ουσιαστική και ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη διαχείριση των Κυβερνητικών Οικισμών. «Αποτελεί, παράλληλα, την πιο δραστική παρέμβαση του Κράτους στον τομέα της στέγασης στα τελευταία 50 χρόνια, από τότε που κλήθηκε να ανταποκριθεί στην ανάγκη μαζικής στέγασης των εκτοπισθέντων μετά την εισβολή», πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και ότι τα πρακτικά προβλήματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως, θα εξακολουθούν να απαιτούν συλλογική προσπάθεια για επίλυσή τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με όλους τους επηρεαζόμενους, και θα συνεχίσει τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εκτοπισθέντων, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων καθώς και με τις τοπικές αρχές, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΕΤΕΚ και άλλα οργανωμένα σύνολα, «τα οποία έχουν επιδείξει εποικοδομητική στάση και υποδειγματική προθυμία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και ολιστικές λύσεις».

Είπε ακόμη, ότι αναμένεται και η ουσιαστική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται στην οικοδομική και κατασκευαστική βιομηχανία για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, σημειώνοντας ότι προσβλέπουν στη συνεργασία μαζί του. «Όραμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή εκατοντάδων συνανθρώπων μας, για τους οποίους θα πρέπει να είναι δεδομένη η ευημερία, η ασφάλεια και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε, ότι, η Κυβέρνηση χαράζει στεγαστική στρατηγική μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές για εκσυγχρονισμό θεσμών και προγραμμάτων/σχεδίων, στη βάση του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με άξονα τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Στέγασης. «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και το συντομότερο θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες για επαφές με όλους τους εμπλεκομένους και την ανάληψη δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, «που αποτελεί μείζονα πρόκληση με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις».

Τις επόμενες μέρες, είπε, θα καταρτίσουν ένα πλάνο δράσεων για ενημέρωση των δικαιούχων και όλων των ενδιαφερομένων όσο πιο αναλυτικά γίνεται, με συγκεντρώσεις στους συνοικισμούς και με ενημερωτικές εκστρατείες στα Μέσα Ενημέρωσης.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ειδικότερα τη Διεύθυνση και τα στελέχη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, «που έβαλαν κόπο, γνώση, αλλά και πολύ προσωπικό χρόνο για αυτό το έργο, γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι για εκατοντάδες συνανθρώπους μας και για το σύνολο της κοινωνίας μας».

Παρουσίαση Σχεδίου

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Κούνδουρος ανέφερε ότι, υπό τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών προς Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εκπονήθηκε μελέτη αποτίμησης στατικής επάρκειας 358 πολυκατοικιών, στις οποίες υπάρχουν 3.128 διαμερίσματα, σε Κυβερνητικούς Οικισμούς στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού.

Ανέφερε ότι, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης και με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννου, για διαμόρφωση/ επικαιροποίηση του σχεδίου έγινε παρουσίαση της Πρότασης - Σχεδίου Δράσης σε κοινωνικούς εταίρους για σχόλια και εισηγήσεις και ακολούθως, η Πρόταση παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο την ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με προκαταρκτική ιεράρχηση των 358 πολυκατοικιών, 43 από αυτές κρίθηκαν με κρίσιμα στατικά/ κατασκευαστικά προβλήματα, 70 έχουν στατικά προβλήματα σε αριθμό δομικών στοιχείων και 245 πολυκατοικίες κρίθηκαν ότι φέρουν στατικά προβλήματα σε μικρότερο αριθμό δομικών στοιχείων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του 10ετούς Σχεδίου, προτεραιότητα το πρώτο έτος θα δοθεί στις 43 πολυκατοικίες που παρουσιάζουν κρίσιμα στατικά προβλήματα, κατά το δεύτερο και τρίτο έτος θα δοθεί προτεραιότητα στις επόμενες 70, και από το τέταρτο και μετά, στις υπόλοιπες 245, και συγκεκριμένα 35 ανά έτος. Το συνολικό κόστος του 10ετούς Σχεδίου εκτιμάται σε €130 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Όσον αφορά τις 43 πολυκατοικίες, αρχικά θα ανακοινωθούν ποιες είναι, θα γίνει εκκένωσή τους αφού θα ληφθεί απόφαση για κατεδάφιση, ενώ θα ξεκινήσει η περίοδος επιδότησης ενοικίου για προσωρινή μεταστέγαση των ενοίκων τους. Οι ένοικοι θα ενημερωθούν για το Σχέδιο και θα κληθούν να επιλέξουν τι είδους χορηγία επιθυμούν, δηλαδή να συμμετέχουν στο Σχέδιο για νέο διαμέρισμα (με ανάλογη χορηγία και συνεισφορά), ή αποχώρηση και λήψη εφάπαξ ποσού χορηγίας και αξίας γης που τους αναλογεί.

Η χορηγία είναι ανάλογα με το πόσα υπνοδωμάτια το διαμέρισμα θα έχει, ανεξαρτήτως εμβαδού και περιοχής, και με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο Δικαιούχος.

Στην Κατηγορία Α είναι οι εκτοπισθέντες 1ης Γενιάς και αρχικοί δικαιούχοι των διαμερισμάτων, Κάτοχοι Τίτλου Ιδιοκτησίας ή Πιστοποιητικού Μίσθωσης και οι εκτοπισθέντες 2ης, 3ης και 4ης Γενιάς, Ιδιοκτήτες οι οποίοι απέκτησαν το διαμέρισμα με κληρονομική διαδοχή.

Στην Κατηγορία Β είναι οι μεταγενέστεροι αγοραστές εκτοπισθέντες, οι οποίοι έλαβαν στεγαστική βοήθεια/ επιχορήγηση από το Κράτος για την αγορά του διαμερίσματος.

Στην Κατηγορία Γ είναι οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, μη εκτοπισθέντες και μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, εκτοπισθέντες, οι οποίοι δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια/ επιχορήγηση από το Κράτος. Όπως σημειώνεται, μεταγενέστεροι της ημερομηνίας εξαγγελίας του Σχεδίου, αγοραστές των διαμερισμάτων, θα κατατάσσονται στην Κατηγορία Γ.

Για Αναδόμηση, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, για δικαιούχους που είναι στην Κατηγορία Α, για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, θα δίδεται εφάπαξ χορηγία €30.000 και θα κληθούν να συνεισφέρουν €10.000, για διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων, η εφάπαξ χορηγία είναι €40.000 και η συνεισφορά, €20.000, ενώ για τρία, η χορηγία είναι €50.000, και η συνεισφορά €25.000.

Για δικαιούχους Κατηγορίας Β το ποσό εφάπαξ χορηγίας είναι €20.000 και €20.000 η συνεισφορά δικαιούχου για ένα υπνοδωμάτιο, €30.000 και €30.000 για δύο, και €40.000 και €35.000 για τρία.

Για δικαιούχους Κατηγορίας Γ δεν προνοείται ποσό εφάπαξ χορηγίας και οι δικαιούχοι θα κληθούν να συνεισφέρουν €40.000 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €60.000 για δύο, και €75.000 για τρία υπνοδωμάτια.

Θα δοθεί επίσης, επιπρόσθετη χορηγία €90.000 ανά πολυκατοικία, για εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Ο κ. Κούνδουρος σημείωσε ότι, η συνεισφορά των δικαιούχων, είναι ένα μικρό κλάσμα για την απόκτηση ιδιόκτητου διαμερίσματος, αν αναλογιστεί κανείς τις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Με βάση την παρουσίαση του κ. Κούνδουρου, όσοι αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στο Σχέδιο Αναδόμησης, για τους δικαιούχους Κατηγοριών Α και Β, προνοείται το εφάπαξ ποσό χορηγίας που τους αναλογεί καθώς και το εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομα τους μερίδιο στον Τίτλο Ιδιοκτησίας, βάσει της αξίας γης της Γενικής Εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Οι δικαιούχοι στην Κατηγορία Γ θα λαμβάνουν εφάπαξ ποσό που αναλογεί στο εγγεγραμμένο στο όνομα τους μερίδιο στον Τίτλο Ιδιοκτησίας, βάσει της αξίας γης της Γενικής Εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Για την επιλογή επιδιόρθωσης ή ενίσχυσης υφιστάμενης πολυκατοικίας, και, ανάλογα με τον τύπο του διαμερίσματος, παραχωρείται εφάπαξ ποσό χορηγίας, ανάλογα με την κοστολόγηση του Μηχανικού που προχώρησε σε μελέτη της πολυκατοικία. Σε περίπτωση όμως, που απαιτείται μεγαλύτερο ποσό από το μέγιστο ποσό χορηγίας, αυτό θα συμπληρώνεται από τους Δικαιούχους ανάλογα με τον τύπο του διαμερίσματός τους.

Οι Δικαιούχοι Κατηγοριών Α και Β θα λαμβάνουν ποσό χορηγίας μέχρι €20.000 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, μέχρι €30.000 για δύο και μέχρι €40.000 για τρία. Οι Δικαιούχοι Κατηγορίας Γ θα λαμβάνουν εφάπαξ ποσό χορηγίας ύψους 30% του ποσού που θα χορηγείται στους Δικαιούχους Κατηγορίας Α και Β και θα καταβάλλουν οι ίδιοι το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται.

Και σε περιπτώσεις επιδιόρθωσης ή ενίσχυσης υφιστάμενης οικοδομής θα δίδεται επιπρόσθετη χορηγία €90.000 για εγκατάσταση ανελκυστήρα σε κάθε πολυκατοικία.

Όσον αφορά το ενοίκιο, θα επιδοτούνται οι δικαιούχοι όσων κρίθηκε κατεδαφιστέα η πολυκατοικία στην οποία διαμένουν και όσοι πρέπει να μετεγκατασταθούν μέχρι την επιδιόρθωση/ ενίσχυση της πολυκατοικίας τους.

Συγκεκριμένα, για ενοικίαση διαμερίσματος στον ιδιωτικό τομέα, θα δίδεται επιδότηση €400 το μήνα για ενοικίαση διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου, για δύο υπνοδωματίων, €600 το μήνα και για τριών υπνοδωματίων, €800 το μήνα.

Όσοι θα επιλέξουν να φιλοξενηθούν από συγγενικό τους πρόσωπο, θα λαμβάνουν μηνιαία χορηγία ύψους €80 το άτομο.

Η επιδότηση ενοικίου για τις Κατηγορίες Α και Β θα είναι για 24 μήνες για περιπτώσεις αναδόμησης πολυκατοικίας, 12 μήνες για επιδιόρθωση/ ενίσχυση πολυκατοικίας, ενώ για την Κατηγορία Γ θα είναι τρεις μήνες, είτε για αναδόμηση, είτε για επιδιόρθωση/ ενίσχυση πολυκατοικίας.

Ειδικό Πολεοδομικό Κίνητρο

Ο κ. Κούνδουρος αναφέρθηκε και σε ειδικό πολεοδομικό κίνητρο, υπό μορφή αξιοποίησης πρόσθετου συντελεστή δόμησης, με σκοπό την ενθάρρυνση του ιδιωτικού κατασκευαστικού τομέα για συμμετοχή στο Σχέδιο, για τις εργασίες επιδιόρθωσης/αναδόμησης των πολυκατοικιών. Ο πρόσθετος συντελεστής δόμησης, θα μπορεί να αξιοποιηθεί είτε στο ίδιο το Έργο, είτε σε άλλο Έργο που εκτελεί ο κατασκευαστής σε κατάλληλες περιοχές με σκοπό τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Έργου.

Εξέφρασε επίσης τη συγκίνηση του, για το γεγονός ότι, πολεοδομικά κίνητρα, για τα οποία όπως είπε, έχουν κριθεί ως Κράτος ότι έχουν δοθεί στο παρελθόν προς αξιοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, χωρίς να έχει μετακυλήσει το όφελος και στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, είναι πρώτη φορά που μετακυλίονται αυτά τα κίνητρα προς τον προσφυγικό κόσμο.

Τίτλοι Ιδιοκτησίας

Για να επιλυθεί το πρόβλημα μη έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους που διαμένουν σε πολυκατοικίες κτισμένες σε γη Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, ο κ. Κούνδουρος ανέφερε ότι, με την αναδόμηση πολυκατοικιών σε ελεύθερους χώρους στους Κυβερνητικών Οικισμών, σε γη Κρατική πλέον, θα είναι δυνατή η τιτλοποίηση των διαμερισμάτων.

Αφενός αποκαθίστανται τα δικαιώματα, επί ίσοις όροις, των δικαιούχων αυτών με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, αφετέρου, απελευθερώνονται οι χώροι αυτοί, επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολούσε τη Δημοκρατία, το οποίο είχε προκύψει εξ' ανάγκης λόγω της άμεσης εφαρμογής στεγαστικού προγράμματος κατά τη δεκαετία του 1970, ανέφερε.

Τοποθετήσεις Βουλευτών, εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΕΤΕΚ

Μετά την παρουσίαση, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσίαση ενός σχεδίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι είναι «πάρα πολύ θετικό» ότι γίνεται συζήτηση επί ενός σχεδίου που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Έθεσε επίσης κάποια ζητήματα, όπως το αυτό της συνεισφοράς αναφέροντας ότι καταλαβαίνουν μεν τη λογική αλλά υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να συνεισφέρει, ενώ ούτε και μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο για διάφορους λόγους, ζητώντας να βρεθεί κάποιος τρόπος να βοηθηθούν αυτά τα άτομα.

Είπε ακόμη ότι τα €80 τον μήνα για εκείνους που θα φιλοξενηθούν δεν είναι ελκυστικό, ενώ έθεσε και θέμα όσον αφορά άτομα που έχουν αγοράσει ή επιδιορθώσει τέτοια διαμερίσματα πρόσφατα γιατί δεν ήξεραν ότι υπήρχε μελέτη στατικής επάρκειας, ζητώντας το ενδεχόμενο να ληφθεί κι αυτό υπόψη όσον αφορά το ύψος συνεισφοράς τους.

Ο κ. Ιωάννου, απάντησε ότι, όσον αφορά στο τελευταίο ζήτημα, όποιος αγοράζει κάτι, πρέπει και ο ίδιος να κάνει έρευνα για το κτίριο. Σημείωσε ακόμη, ότι, αυτός που δεν είναι δικαιούχος γλυτώνει και το κόστος κατεδάφισης, κάτι που θα έπρεπε να επωμιστεί αν ήταν ιδιοκτήτης σε πολυκατοικία που δεν θα ήταν σε συνοικισμό και που θα είχε κριθεί κατεδαφιστέα.

Επεσήμανε ακόμη, ότι, όσοι αγόρασαν τέτοια διαμέρισματα ως πρώτη τους κατοικία, θα δικαιούνται να συμμετέχουν στο νέο Σχέδιο.

Για το ποσό της συνεισφοράς, ο Υπουργός είπε πολλοί δικαιούχοι έχουν παιδιά και εγγόνια οι οποίοι θα καταλάβουν την αξία του τι προσφέρεται, πόσα λίγα χρήματα δηλαδή θα πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με την αξία ενός καινούργιου διαμερίσματος, και που ενδεχομένως να πάρουν αυτοί δάνειο. Σημείωσε όμως ότι θα δουν μεμονωμένες περιπτώσεις αν κάποιος είναι αδύνατο να βρει το ποσό της συνεισφοράς.

Η μεγάλη εικόνα, σημείωσε, είναι ότι, για επιδιόρθωση δεν θα κληθεί κάνεις να καταβάλει χρήματα, ενώ αν θέλει κάποιος να πάρει κάτι καινούργιο, εκτιμάται ότι, αυτό που θα συνεισφέρει, δεν θα υπερβαίνει το 10% της αξίας του διαμερίσματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, χαιρέτισε την αναφορά για την αναδόμηση αλλού πολυκατοικιών που είναι κτισμένες σε Τουρκοκυπριακή γη, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την πολιτική. Ερωτηθείς από τον κ. Γεωργίου για το πόσες οικίες είναι κτισμένες σε Τουρκοκυπριακή γη, ο κ . Κούνδουρος είπε είναι 94 από τις 358 πολυκατοικίες.

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταράς, είπε, εκ μέρους της Ένωσης Δήμων, ότι χαίρονται γιατί δίνεται λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσος κόσμος, και ότι συμφωνεί με όσα έθεσε ο κ. Κέττηρος. Σημείωσε ότι δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από κόσμο από την Παρασκευή που εξαγγέλθηκε το Σχέδιο, και ότι τα δυο μοναδικά προβλήματα είναι η συνεισφορά 10% και η άμεση εγκατάσταση, καθώς θα δυσκολευτεί ο κόσμος να βρει διαμερίσματα να μείνει.

Εκτός του ότι δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος διαμέρισμα πλέον στην περιοχή ευρύτερης Λευκωσίας, κάποιοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την απόφαση με αποτέλεσμα την αύξηση ενοικίων, είπε. Ζήτησε ακόμη όπως αυξηθεί το επίδομα των €80 αλλά και να γίνει το συντομότερο ενημέρωση του κόσμου για το Σχέδιο.

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, χαιρέτισε την ταχύτητα με την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών και οι συνεργάτες του ανταποκριθήκαν για αυτό το «καίριο ζήτημα» γι’ αυτούς, σημειώνοντας ότι ο Δήμος φιλοξενεί τέσσερις προσφυγικούς συνοικισμούς.

Είπε ότι το σημαντικό είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμμτα, και σημείωσε ότι τα €80 του φαίνονται λίγο και ίσως να χρειάζεται «γενναία αύξηση» για να δοθεί κίνητρο, λέγοντας ότι ίσως να είναι και η πιο εύκολη κίνηση για κάποιον δικαιούχο.

Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αφορά σε €80 κατ΄άτομο αλλά, μπορούν να το δουν στην πορεία.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, χαιρέτισε την ταχύτητα με την οποία έτρεξε το Τμήμα Πολεοδομίας και το Υπουργείο για αυτό το θέμα και σημείωσε ότι το να μεριμνούν για να εξετάζονται αυτές οι πολυκατοικίες για στατική επάρκεια, ανοίγει το δρόμο και στον ιδιωτικό τομέα, με την θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των υποδομών.

Χαιρέτισε ακόμη το ότι αντιμετωπίζεται ολιστικά το όλο θέμα, όπως είπε, και θεωρεί ότι κινείται η όλη προσπάθεια προς την ορθή κατεύθυνση και θα είναι το Επιμελητήριο σε επικοινωνία με το Υπουργείο και την Πολεοδομία για να βεβαιωθούν ότι το πακέτο που προτείνεται για την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, είναι τέτοιο που να αποδοθεί στην πράξη ότι ξεκινούν άμεσα για να τηρηθούν και τα σωστά χρονοδιαγράμματα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Κύπρος: Έδρα του παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό - Στο μικροσκόπιο της Βουλής πέντε κυπριακές εταιρείες

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Νίκος Τορναρίτης: Για μια φωτεινή πρωτεύουσα - Επίσημη πρώτη της προεκλογικής του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας

Μετανάστες στην Κύπρο: Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας- Πορεύθηκαν ειρηνικά κατά του ρατσισμού και της βίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετανάστες στην Κύπρο: Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας- Πορεύθηκαν ειρηνικά κατά του ρατσισμού και της βίας

Μετανάστες στην Κύπρο: Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας- Πορεύθηκαν ειρηνικά κατά του ρατσισμού και της βίας

Χαρτσιώτης: Τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα αρνητικά -Παραδοχή ότι εκ πρώτης υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση από Κεντρικές Φυλακές
ΚΥΠΡΟΣ

Χαρτσιώτης: Τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα αρνητικά -Παραδοχή ότι εκ πρώτης υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση από Κεντρικές Φυλακές

Χαρτσιώτης: Τα ΜΜΕ επικεντρώνονται στα αρνητικά -Παραδοχή ότι εκ πρώτης υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση από Κεντρικές Φυλακές

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού
ΚΥΠΡΟΣ

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024 - Ικανοποίηση εκφράζει ο υφυπουργός Τουρισμού