Έβαλαν στο στόχαστρο τον διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων - Πώς έχει επιτευχθεί η μεταφορά ομοιώματος εκρηκτικών  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 1.4.2023
Έβαλαν στο στόχαστρο τον διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων - Πώς έχει επιτευχθεί η μεταφορά ομοιώματος εκρηκτικών
 
Οι αρχές της Δημοκρατίας και η διαχειρίστρια εταιρεία ψάχνουν να βρουν πώς έχει επιτευχθεί η μεταφορά απαγορευμένων ειδών στη ζώνη ασφαλείας του αεροδρομίου

Η κυβέρνηση και η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων ψάχνονται να βρουν τι και πώς συνέβη, αλλά και τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αεροδρομίων. Η δημοσίευση του περιστατικού με τον διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, ο οποίος, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ μας, κατάφερε σε αιφνίδιο έλεγχο να περάσει σε χειραποσκευή από στο σημείο όπου γίνεται ο σωματικός έλεγχος επιβατών, των προσωπικών τους αντικειμένων και των χειραποσκευών που μεταφέρουν εντός των αεροσκαφών, ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν, θορύβησε τους αρμοδίους, οι οποίοι, αν και θέτουν ερωτήματα σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη αυτός ο αιφνίδιος έλεγχος, επιβεβαιώνουν ουσιαστικά πλήρως με τις χθεσινές τους αντιδράσεις και το συμβάν, αλλά και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ μας.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός ότι στις δηλώσεις τους, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η ανώτερη διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airpors, Μαρία Κουρoύπη, αρκέστηκαν σε αναφορές που αφορούν την προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που υπήρξε στο να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και στο ερώτημα για το ποια δίοδο χρησιμοποίησε ο διευθυντής ασφαλείας των αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας για να εισέλθει στο αεροδρόμιο. Εάν, δηλαδή, χρησιμοποίησε την οδό που χρησιμοποιούν οι επιβάτες ή εάν χρησιμοποίησε το πάσο που έχουν οι αστυνομικοί για να περνούν από μη ελεγχόμενη δίοδο στους χώρους του αεροδρομίου. Τα δύο αυτά ερωτήματα καταδεικνύουν πως υπάρχει μια προσπάθεια για αμφισβήτηση των ενεργειών και των πράξεων του διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας και μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν αντί να αναζητήσουν την ουσία του προβλήματος, που είναι ο εντοπισμός ενδεχόμενων αστοχιών και η λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στόχος ο διευθυντής

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», από προχθές, όταν και περιήλθε στην αντίληψη της διαχειρίστριας εταιρείας, αλλά και της κυβέρνησης, το γεγονός ότι ο «Π» προτίθεται να δημοσιεύσει τα ευρήματα τής εν λόγω έρευνας, ξεκίνησε μια διαδικασία έτσι ώστε η όποια ευθύνη να φορτωθεί στον διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και από τα ανώτατα δώματα της κυβέρνησης, ασκήθηκαν πιέσεις για να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του διευθυντή ασφαλείας αεροδρομίων, με την πρόφαση πως δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες που ακολουθούνται. Το αποτέλεσμα και μόνο των πράξεων, αλλά και του τρόπου χειρισμού του θέματος από τις αρμόδιες αρχές, αποδεικνύει την υπάρξη του προβλήματος, το οποίο ωστόσο επιχειρούν να υποβαθμίσουν. Η ουσία όμως είναι ότι, τόσο στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας όσο και στη διαχειρίστρια εταιρεία. χτύπησε καμπανάκι και άρχισαν τις διαδικασίες βελτίωσης των διαδικασιών, παρά το γεγονός ότι στόχος των χθεσινών τοποθετήσεων ήταν να μην προκληθούν αμφιβολίες για την ασφάλεια των επιβατών και να πληγεί ο τουρισμός μας.

«Διερευνούμε το περιστατικό»

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφειάδης, με δηλώσεις του στον «Π», λέγοντας πως το περιστατικό διερευνάται ως μια ισχυριζόμενη πράξη. Ο υπουργός Μεταφορών αποκάλυψε στον «Π» πως έχει ζητηθεί έκθεση γεγονότων για το περιστατικό, την οποία θα διενεργήσει το Τμήμα Πολιτική Αεροπορίας και την οποία θα αναμένει στο γραφείο του την ερχόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι όντως υπάρχει πρόβλημα, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Η έκθεση γεγονότων, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν και αφορούν το τι πέρασε από τον έλεγχο ασφάλειας, την ώρα,αλλά και το ενδεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί το πάσο εισόδου του διευθυντή. Όλα αυτά, είπε ο κ. Βαφειάδης, θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα. Επανέλαβε πως το θέμα ασφάλειας των αεροδρομίων είναι υψίστης ασφάλειας» και τόνισε πως γίνονται συχνοί και σε βάθος έλεγχοι από την ανάδοχο εταιρεία, από εξωτερικό ελεγκτή και από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από την ΕΕ.

Εκτός πρωτοκόλλου

Με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για έλεγχο εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών θέλησε χθες η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα ευρήματα του αιφνίδιου ελέγχου στα σημεία ελέγχου των χειραποσκευών στον αερολιμένα Λάρνακας. Από την εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στα κυπριακά αεροδρόμια γίνονται συχνοί και σε βάθος έλεγχοι από την ανάδοχο εταιρεία, από εξωτερικό ελεγκτή και από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. καθώς και από την ΕΕ, προσθέτοντας πως τα κυπριακά αεροδρόμια θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη. «Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αξιόπιστα ευρήματα αυτής της έρευνας, δεν ξέρουμε εάν ο αστυνομικός πέρασε με το πάσο του και για τον λόγο αυτό δεν ερευνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως διερευνώνται όλες οι πληροφορίες και τα ευρήματα», είπε. Ξεκαθάρισε πως όλοι οι έλεγχοι που γίνονται στην Κύπρο βάσει των διεθνών προτύπων και των ευρωπαϊκών κανονισμών και προδιαγραφών, καταδεικνύουν ότι τα αεροδρόμιά μας είναι από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε πληροφορία διερευνάται για την ασφάλεια των αεροδρομίων.

Τι απαντά η Hermes

Σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, η ανώτερη διευθύντρια της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, ανέφερε ότι «δεν είναι σίγουρο ότι οι ισχυρισμοί, όπως δημοσιεύονται, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάτι που αυτήν την ώρα εξετάζουμε μαζί με την αρμόδια αρχή, που είναι η Πολιτική Αεροπορία. Το περιστατικό διερευνάται για το εάν υπήρχε όντως κενό στην ασφάλεια των ελέγχων που διενεργείται στα αεροδρόμια. Στην περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, θα παρθούν διορθωτικά μέτρα». Διαβεβαίωσε το κοινό ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα από την ΕΕ και είναι τακτικοί. Πριν από λίγες μέρες έγινε ένας τέτοιος έλεγχος και δόθηκαν τα εύσημα στη διαχειρίστρια εταιρεία και στην εταιρεία που κάνει τους ελέγχους». Παράλληλα είπε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουν γίνει πράγματα εκτός πρωτοκόλλου. Εξήγησε πως για τέτοια σοβαρά περιστατικά υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια και διερωτήθηκε γιατί υπήρξε καθυστέρηση και δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Να σημειώσουμε πως στο χθεσινό δημοσίευμα, είχαμε αναφέρει πως το υλικό από τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας του αεροδρομίου διαγράφεται κάθε 15 ημέρες λόγω της εναρμόνισης της εταιρείας με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation GDPR).

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του «Π», ο έλεγχος, ο οποίος διεξήχθη κάτω από άκρα μυστικότητα από τον διευθυντή της διεύθυνσης ασφαλείας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, Γιαννάκη Ξάνθου, στο σημείο όπου γίνεται ο σωματικός έλεγχος επιβατών, των προσωπικών τους αντικειμένων και των χειραποσκευών που μεταφέρουν εντός των αεροσκαφών, ήταν αρκετός για να φέρει στην επιφάνεια σοβαρότατα ζητήματα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το οποίο αφήνει εκτεθειμένο τον κύριο αερολιμένα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη μεταφορά επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αεροσκαφών από επιβάτες ή ακόμα και του ακραίου σεναρίου μεταφοράς εκρηκτικών σε ενδεχόμενη προσπάθεια τρομοκρατικής ενέργειας. Ο διευθυντής της διεύθυνσης ασφάλειας αεροδρομίων στο αρχηγείο Αστυνομίας, χωρίς να ενημερώσει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, κατάφερε να περάσει σε χειραποσκευή, η οποία πέρασε από το σημείο ελέγχου του αεροδρομίου όπου περνούν και οι επιβάτες που ταξιδεύουν, ομοίωμα εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα. Παρά το γεγονός ότι στο αεροδρόμιο υπάρχουν αυξημένες περιπολίες από πλευράς Αστυνομίας, με εμπλοκή μάλιστα μελών της Εθνικής Φρουράς, φαίνεται πως στο νευραλγικό σημείο ελέγχου των χειραποσκευών υπάρχει ζήτημα.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - 20 χρόνια: Προετοιμάζει την επανένωση, τονίζει η Επίτροπος Συνοχής

Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - 20 χρόνια: Προετοιμάζει την επανένωση, τονίζει η Επίτροπος Συνοχής

Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - 20 χρόνια: Προετοιμάζει την επανένωση, τονίζει η Επίτροπος Συνοχής

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής
ΚΥΠΡΟΣ

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)
ΚΥΠΡΟΣ

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)