Παρέλαβε το υπουργείο Μεταφορών ο Αλέξης Βαφειάδης - «Γνωρίζω ότι οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Δημοσιεύθηκε 1.3.2023
Παρέλαβε το υπουργείο Μεταφορών ο Αλέξης Βαφειάδης - «Γνωρίζω ότι οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι»
«Σήμερα, αγαπητέ Αλέξη, σου παραδίδω το Υπουργείο, το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια», είπε ο Γιάννης Καρούσος

Στην παρουσία δεκάδων μελών του προσωπικού του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης η παράδοση του χαρτοφυλακίου από τον τέως Υπουργό, Γιάννη Καρούσο, στον νέο, Αλέξη Βαφειάδη. Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο απερχόμενος Υπουργός επεσήμανε ότι ο κ. Βαφειάδης αναλαμβάνει ένα Υπουργείο που «βασίζεται σε γερά θεμέλια», προσθέτοντας ότι για τον ίδιο το προσωπικό του Υπουργείου ήταν πολύτιμο στήριγμα για να φέρει σε πέρας το έργο του.

Την τελετή ανάληψης του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων από τον Αλέξη Βαφειάδη, χαιρέτισε ο Διευθυντής, Γιάννης Νικολαΐδης, ο οποίος σημείωσε ότι το προσωπικό δεν αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούσο, αλλά τον χαιρετά και τον ευχαριστεί. Απευθυνόμενος προς τον νέο Υπουργό, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι το έργο που τον περιμένει δεν είναι εύκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα έχει όλη τη στήριξη που χρειάζεται.

«Με το όραμα, την ενέργεια, την οξύτητα του πνεύματος και το ήθος σας, εμπνεύσατε το προσωπικό του Υπουργείου και των Τμημάτων του και μετατρέψατε τους σχεδιασμούς σε έργα και σε πράξεις», είπε ο κ. Νικολαΐδης απευθυνόμενος στον Γιάννη Καρούσο. Πρόσθεσε ότι διαχειρίστηκε ένα χαρτοφυλάκιο πολυδιάστατο και γεμάτο προκλήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τις προκλήσεις τις μετέτρεψε σε ευκαιρίες, τις χειρίστηκε με αποτελεσματικότητα και πληρότητα και με απτά θετικά αποτελέσματα συνεισφοράς στον τόπο.

Απευθυνόμενος προς τον νέο Υπουργό, ο κ. Νικολαΐδης τον διαβεβαίωσε ότι «οι προκλήσεις συνεχίζονται» και ότι οι το έργο που έχει να επιτελέσει «είναι πολυδιάστατο και σημαντικό, αφού το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι στο επίκεντρο και βασικός πυλώνας για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου», κάνοντας λόγο για ένα «Υπουργείο πρώτης γραμμής». Καλωσορίζοντας τον Αλέξη Βαφειάδη στο Υπουργείο, σημείωσε ότι θα έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, από προσωπικό καταρτισμένο, που εργάζεται με ζήλο.

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή, ο απερχόμενος Υπουργός είπε ότι η σημερινή είναι μία δύσκολη μέρα για τις μεταφορές στην Ευρώπη, μετά το τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα με τα δύο τρένα στην Ελλάδα και συλλυπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Γιάννης Καρούσος, που ανέλαβε χρέη στο Υπουργείο Μεταφορών στις 3 Δεκεμβρίου 2019, ήταν και ο τελευταίος Υπουργός Μεταφορών της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, αφού διαδέχθηκε τους Μάριο Δημητριάδη και Βασιλική Αναστασιάδου. Στον χαιρετισμό του κατά την τελετή ανάληψης του χαρτοφυλακίου από τον κ. Βαφειάδη, ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη, που του έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσει σε δύο Υπουργεία, τόσο των Μεταφορών όσο και για περίπου δύο μήνες το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Σήμερα, αγαπητέ Αλέξη, σου παραδίδω το Υπουργείο, το οποίο στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με έργα και επενδύσεις που ξεπερνούν τα €3,1 δισ., με πολυαναμενόμενα έργα δεκαετιών υπό εκτέλεση, με τομές, με επιτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας», είπε απευθυνόμενος προς τον διάδοχό του ο κ. Καρούσος.

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε κατά τη θητεία του, η οποία ήταν η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα οι επαναπατρισμοί πολιτών, μετά την απαγόρευση πτήσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανακαλώντας τις διαδικασίες που επιστρατεύθηκαν, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), στο Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα και πρόσθεσε ότι «ετοιμάσαμε τηλεφωνικά κέντρα, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κάθε ένα που έπρεπε να επαναπατριστεί, ναυλώσαμε πτήσεις, τους μεταφέραμε στην Κύπρο, μετά την άφιξη διευθετήσαμε μεταφορά σε χώρους καραντίνας, και με τη λήξη της καραντίνας, διευθετήσαμε τη μεταφορά στα σπίτια τους».

«Η επιχείρηση επαναπατρισμού είχε επιτυχία και όλοι συνεισέφεραν σε αυτήν: το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπηρεσίες όπως η Πολιτική Άμυνα, η Πολιτική Αεροπορία, η Αστυνομία αεροδρομίου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η Πολιτική Αεροπορία, το προσωπικό του ΚΣΕΔ, αλλά και αρκετοί εθελοντές», ανέφερε ο κ. Καρούσος, σημειώνοντας ότι συνολικά 12.111 πολίτες επαναπατρίσθηκαν μέσω 126 πτήσεων από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 11 Ιουνίου του 2020. Ανέφερε, ακόμα, ότι κατά την πανδημία το Υπουργείο ανέλαβε και την επιχείρηση μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού και αναλώσιμων από την Κίνα.

Προσωπικές ευχαριστίες απηύθυνε προς καθένα από τα μέλη του προσωπικού του Υπουργείου, λέγοντας ότι με όσα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν κατά τη θητεία του, τείνει πλέον να τα θεωρεί μέλη της οικογένειά τους. «Εάν κριθεί από τους πολίτες ότι αυτή η πορεία είχε επιτυχία δεν θα είναι λόγω του Υπουργού Καρούσου αλλά λόγω του προσωπικού», είπε, προσθέτοντας ότι «ουδείς πολιτικός προϊστάμενος μπορεί να υλοποιήσει το όραμα του εάν δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό να τον στηρίξει».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εθελοντές για την οδική ασφάλεια, όπως και τους πρεσβευτές της οδικής ασφάλειας, αλλά ιδιαίτερα τους συνδέσμους μοτοσικλετιστών, διαβεβαιώνοντάς του ότι θα διατηρήσουν επικοινωνία, ενώ επιφυλάχθηκε να συμμετάσχει στην επόμενη περιοδεία τους, φορώντας και τον αερόσακο μοτοσικλετιστή που προώθησε το Υπουργείο. «Το 2022 καταγράφηκε στην Κύπρο ο χαμηλότερος αριθμός θανατηφόρων από οδικές συγκρούσεις που είχαμε ποτέ, στους 37, και εσείς ήσασταν ένας από τους λόγους», υπογράμμισε ο κ. Καρούσος.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε προς τον Αλέξη Βαφειάδη, με τον οποίο είχαν σύντομη συνάντηση πριν την τελετή, σημειώνοντας ότι πάνω στο γραφείο του άφησε μια επιστολή με αυτά που θεωρεί ως τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα, μαζί με τις εισηγήσεις και τις απόψεις του. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πορευθείς με βάση το δημόσιο συμφέρον. Σου εύχομαι σε όλες τις μάχες που θα βρεις μπροστά σου να το υπερασπίσεις και πάντα να νικάς», είπε παραδίδοντας το Υπουργείο.

Στο κλείσιμο της τελετής, χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος Υπουργός, Αλέξης Βαφειάδης. «Ταπεινά, αλλά με μεγάλη χαρά αναλαμβάνω αυτό το χαρτοφυλάκιο σήμερα, γνωρίζοντας ότι οι στόχοι είναι πολύ μεγάλοι», είπε ο κ. Βαφειάδης. Απευθυνόμενος προς το προσωπικό του Υπουργείου που παρευρισκόταν στην τελετή, ανέφερε ότι το έργο τους είναι σημαντικό, γιατί από αυτό εξαρτάται η ποιότητα ζωής των πολιτών. «Όσο καλύτερη δουλειά κάνουμε εμείς, τόσο καλύτερη θα είναι και η ποιότητα ζωής, τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχουν στην καθημερινότητα», εξήγησε.

«Γνωρίζω τις ικανότητές σας και γι’ αυτό νιώθω περήφανος που είμαι εδώ σήμερα, ξέροντας ότι θα συνεργαστώ με πολύ ικανούς ανθρώπους, που βάζουν το καθήκον τους υπεράνω όλων και έτσι είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε πολύ καλά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε μία πολύ καλή συνεργασία με όλους. Κλείνοντας, ευχήθηκε μία μέρα να βρίσκεται στη θέση του Γιάννη Καρούσου, αποχαιρετώντας το Υπουργείο με την ίδια περηφάνια για το έργο που θα έχει ολοκληρώσει. «Άξια φεύγεις με το κεφάλι ψηλά και προσβλέπω σε μία συνέχεια στη συνεργασία μας», είπε προς τον κ. Καρούσο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

€1,2 εκατ. στη διάθεση Προεδρικού και υπουργών για εργοδότηση συμβούλων

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Υπόθεση Αββακούμ: Τα τσούγκρισαν για τα καλά μοναχοί – δικηγόροι

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο
ΚΥΠΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Βροχές και καταιγίδες, σήμερα, Σάββατο - Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές

Κινητά στα σχολεία/Απαγόρευση: Συμφωνούν γονείς και εκπαιδευτικοί, διαφωνούν οι μαθητές

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα

Ελλάδα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία, σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Αρκαδία και Αργολίδα