


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παραλαβής της πρώτης φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η οποία, προβλέπει τη λειτουργία 16 κινητών καμερών (βλέπε φωτο) και 20 σταθερών καμερών σε έξι διασταυρώσεις λεωφόρων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται στη σύμβαση, η πρώτη φάση του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα 31/1/2023 και να παραληφθεί από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε χθες αρμοδίως, θα υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά τη λειτουργία των οκτώ πρώτων καμερών σε δύο διασταυρώσεις λεωφόρων στη Λεμεσό καθώς και σε δύο διασταυρώσεις στη Λευκωσία, διότι, εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους από την ΑΗΚ. Για τις υπόλοιπες σταθερές κάμερες στη Λευκωσία μας λέχθηκε ότι, το αργότερο σε μια εβδομάδα θα παραλειφθούν με την ολοκλήρωση των δοκιμών στο λογισμικό του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Το ίδιο ισχύει και για τις 16 κινητές κάμερες, οι οποίες, το αργότερο σε μια εβδομάδα θα τεθούν στη διάθεση της Αστυνομίας, με χειριστές υπαλλήλους της ανάδοχης εταιρείας.
Οι εκκρεμότητες
Ειδικότερα, οι 20 νέες σταθερές κάμερες που θα τεθούν σε λειτουργία με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης βρίσκονται στις ακόλουθες τοποθεσίες:
Οι σταθερές κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται επίσημα σε λειτουργία και μοιράζουν εξώδικα πρόστιμα από 1/1/2022 βρίσκονται στη Λευκωσία, ανέρχονται μόλις σε τέσσερις και είναι εγκατεστημένες στη διασταύρωση των λεωφόρων Δηµοσθένη Σεβέρη και Διγενή Ακρίτα. Παράλληλα, λειτουργούν και τέσσερις κινητές κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε μικρά βαν με χειριστές υπαλλήλους της ανάδοχης εταιρείας, οι οποίοι, ενεργοποιούν τις κινητές κάμερες στα σημεία που τους υποδεικνύει η Αστυνομία.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής της πρώτης φάσης του έργου, θα ξεκινήσει αυτόματα η δεύτερη φάση που προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 66 σταθερών καμερών. Το όλο σύστημα φωτοεπισήμανσης περιλαμβάνει συνολικά 20 κινητές και 90 σταθερές κάμερες.
Τα αδικήματα και τα πρόστιμα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις οκτώ κάμερες που λειτουργούσαν εντός του 2022, τέσσερις σταθερές κάμερες στη Λευκωσία και τέσσερις κινητές κάμερες, καταγράφηκαν σχεδόν 163 χιλιάδες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις περισσότερες να αφορούν το αδίκημα της υπερβολικής ταχύτητας.
Οι κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης εντοπίζουν τα ακόλουθα τροχαία αδικήματα: Παραβίαση του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές. Όταν το σύστημα εντοπίζει μία από τις πιο πάνω τροχαίες παραβάσεις, αυτόματα καταγράφει και τις ακόλουθες παραβάσεις: μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, μη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές και οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια. Αναφορικά με το ύψος των εξώδικων προστίμων:
Εξώδικα, έλεγχοι και πληρωμές
Μετά την καταγραφή της τροχαίας παράβασης από τις κάμερες, αποστέλλεται συστημένα εξώδικο μέσω του ταχυδρομείου στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Αν δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης, η επίδοση γίνεται από εξουσιοδοτημένο επιδότη ή από την Αστυνομία. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είναι ο οδηγός του οχήματος, τότε, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος διά νόμου όπως εντός 15 ημερών δηλώσει στην Αστυνομία τα στοιχεία του οδηγού. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να συμπληρώσει και να υποβάλει στην ανάδοχο εταιρεία το μέρος Β' του εξώδικου προστίμου με τα πλήρη στοιχεία του παραβάτη οδηγού. Αν ο οδηγός αποδέχεται τότε, μπορεί να πληρώσει το εξώδικο πρόστιμο. Με την πληρωμή του προστίμου θεωρείται, ότι έγινε αποδοχή των βαθμών ποινής που αναφέρονται στο εξώδικο. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.CyCameraSystem.com.cy όπου μπορεί να δει φωτογραφία του οχήματος και του οδηγού που διαπράττει την τροχαία παράβαση, την ώρα της παράβασης ως επίσης και άλλες πληροφορίες που αφορούν την παράβαση.
Το εξώδικό πρόστιμο θα πρέπει να πληρώνεται εντός 30 ημερών διαφορετικά το ποσό αυξάνεται κατά το ήμισυ και μπορεί να πληρωθεί εντός 45 ημερών. Μετά τις 45 μέρες, η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Με την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την επιβολή προστίμου εκδίδεται ένταλμα προστίμου προς εκτέλεση. Έλεγχοι για τα ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων γίνονται, μεταξύ άλλων, στα οδοφράγματα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.