Αντίστροφη μέτρηση για λειτουργία νέων καμερών σε δρόμους της Λευκωσίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 31.1.2023
Αντίστροφη μέτρηση για λειτουργία νέων καμερών σε δρόμους της Λευκωσίας
Η λειτουργία των πρώτων οκτώ σταθερών καμερών σε δύο διασταυρώσεις λεωφόρων στη Λεμεσό και σε δύο στη Λευκωσία παίρνει παράταση καθώς εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους από την ΑΗΚ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραληφθούν οι 16 κινητές κάμερες προς χρήση από την Αστυνομία αλλά και νέες σταθερές κάμερες στην πρωτεύουσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παραλαβής της πρώτης φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η οποία, προβλέπει τη λειτουργία 16 κινητών καμερών (βλέπε φωτο) και 20 σταθερών καμερών σε έξι διασταυρώσεις λεωφόρων σε Λευκωσία και Λεμεσό. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται στη σύμβαση, η πρώτη φάση του έργου θα πρέπει να ολοκληρωθεί σήμερα 31/1/2023 και να παραληφθεί από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε χθες αρμοδίως, θα υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά τη λειτουργία των οκτώ πρώτων καμερών σε δύο διασταυρώσεις λεωφόρων στη Λεμεσό καθώς και σε δύο διασταυρώσεις στη Λευκωσία, διότι, εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους από την ΑΗΚ. Για τις υπόλοιπες σταθερές κάμερες στη Λευκωσία μας λέχθηκε ότι, το αργότερο σε μια εβδομάδα θα παραλειφθούν με την ολοκλήρωση των δοκιμών στο λογισμικό του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Το ίδιο ισχύει και για τις 16 κινητές κάμερες, οι οποίες, το αργότερο σε μια εβδομάδα θα τεθούν στη διάθεση της Αστυνομίας, με χειριστές υπαλλήλους της ανάδοχης εταιρείας.

Οι εκκρεμότητες

Ειδικότερα, οι 20 νέες σταθερές κάμερες που θα τεθούν σε λειτουργία με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης βρίσκονται στις ακόλουθες τοποθεσίες:

 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα (φώτα Λυκαβητού) στη Λευκωσία: Εγκαταστάθηκαν τρεις κάμερες. Εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους από την ΑΗΚ.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Γρίβα Διγενή με Προδρόμου στη Λευκωσία: Εγκαταστάθηκαν τέσσερις κάμερες και λειτουργούν εδώ και βδομάδες δοκιμαστικά.
 • Διασταύρωση λεωφόρου Στροβόλου με οδό Μαχαιρά στη Λευκωσία: Εγκαταστάθηκαν τρεις κάμερες και εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους.
 • Διασταύρωση λεωφόρου Λεμεσού με οδός Αρμενίας στη Λευκωσία: Εγκαταστάθηκαν δύο κάμερες και λειτουργούν δοκιμαστικά εδώ και αρκετές μέρες.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Ν. Παττίχη και Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α’ στη Λεμεσό: Εγκαταστάθηκαν τέσσερις κάμερες και εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους.
 • Διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Αγίας Ζώνης στη Λεμεσό: Εγκαταστάθηκαν τέσσερις κάμερες και εκκρεμεί η ηλεκτρική σύνδεσή τους.

Οι σταθερές κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται επίσημα σε λειτουργία και μοιράζουν εξώδικα πρόστιμα από 1/1/2022 βρίσκονται στη Λευκωσία, ανέρχονται μόλις σε τέσσερις και είναι εγκατεστημένες στη διασταύρωση των λεωφόρων Δηµοσθένη Σεβέρη και Διγενή Ακρίτα. Παράλληλα, λειτουργούν και τέσσερις κινητές κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε μικρά βαν με χειριστές υπαλλήλους της ανάδοχης εταιρείας, οι οποίοι, ενεργοποιούν τις κινητές κάμερες στα σημεία που τους υποδεικνύει η Αστυνομία.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής της πρώτης φάσης του έργου, θα ξεκινήσει αυτόματα η δεύτερη φάση που προβλέπει την εγκατάσταση άλλων 66 σταθερών καμερών. Το όλο σύστημα φωτοεπισήμανσης περιλαμβάνει συνολικά 20 κινητές και 90 σταθερές κάμερες.

Τα αδικήματα και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, από τις οκτώ κάμερες που λειτουργούσαν εντός του 2022, τέσσερις σταθερές κάμερες στη Λευκωσία και τέσσερις κινητές κάμερες, καταγράφηκαν σχεδόν 163 χιλιάδες παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με τις περισσότερες να αφορούν το αδίκημα της υπερβολικής ταχύτητας.

Οι κάμερες του συστήματος φωτοεπισήμανσης εντοπίζουν τα ακόλουθα τροχαία αδικήματα: Παραβίαση του ορίου ταχύτητας, του κόκκινου σηματοδότη και της υποχρεωτικής γραμμής στάσης σε φωτοελεγχόμενες συμβολές. Όταν το σύστημα εντοπίζει μία από τις πιο πάνω τροχαίες παραβάσεις, αυτόματα καταγράφει και τις ακόλουθες παραβάσεις: μη χρήση της ζώνης ασφάλειας, μη χρήση κράνους από μοτοσυκλετιστές και οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια. Αναφορικά με το ύψος των εξώδικων προστίμων:

 • Η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας τιμωρείται με €150 και με τρεις βαθμούς ποινής. Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός τριών χρόνων το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται στα €300.
 • Η οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια: η χρήση τηλεφώνου τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €150 και με δύο βαθμούς ποινής ενώ για χρήση άλλου αντικειμένου το εξώδικο πρόστιμο ανέρχεται στα €85 συν έναν βαθμό ποινής. Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος της χρήσης τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης εντός τριών χρόνων το εξώδικο πρόστιμο αυξάνεται στα €300.
 • Η μη χρήση προστατευτικού κράνους τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €200 και με τρεις βαθμούς ποινής. Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός τριών χρόνων το ύψος του εξώδικου προστίμου αυξάνεται στα €400.
 • Η μη συμμόρφωση με τον φωτεινό σηματοδότη - κόκκινο τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €300 και με τρεις βαθμούς ποινής.
 • Η παραβίαση της υποχρεωτικής γραμμής αναμονής στα φώτα τροχαίας τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.
 • Όριο ταχύτητας: Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30% - €2 ανά χλμ πρόστιμο και έναν βαθμό ποινής. Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 50% - €3 ανά χλμ πρόστιμο και δύο βαθμούς ποινής. Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 75% - €5 ανά χλμ πρόστιμο και τρεις βαθμούς ποινής. Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας πέραν του 75% ο οδηγός παραπέμπεται στο δικαστήριο.
 • Οι βαθμοί ποινής: Το όριο είναι οι 12 βαθμοί ποινής για κάθε οδηγό. Μόλις συμπληρωθούν, ο οδηγός παραπέμπεται στο δικαστήριο, το οποίο, στις πλείστες περιπτώσεις αποφασίζει στέρηση της άδειας οδηγού. Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημερομηνία της τροχαίας παράβασης, οι βαθμοί ποινής διαγράφονται.

Εξώδικα, έλεγχοι και πληρωμές

Μετά την καταγραφή της τροχαίας παράβασης από τις κάμερες, αποστέλλεται συστημένα εξώδικο μέσω του ταχυδρομείου στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Αν δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης, η επίδοση γίνεται από εξουσιοδοτημένο επιδότη ή από την Αστυνομία. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν είναι ο οδηγός του οχήματος, τότε, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος διά νόμου όπως εντός 15 ημερών δηλώσει στην Αστυνομία τα στοιχεία του οδηγού. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να συμπληρώσει και να υποβάλει στην ανάδοχο εταιρεία το μέρος Β' του εξώδικου προστίμου με τα πλήρη στοιχεία του παραβάτη οδηγού. Αν ο οδηγός αποδέχεται τότε, μπορεί να πληρώσει το εξώδικο πρόστιμο. Με την πληρωμή του προστίμου θεωρείται, ότι έγινε αποδοχή των βαθμών ποινής που αναφέρονται στο εξώδικο. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.CyCameraSystem.com.cy όπου μπορεί να δει φωτογραφία του οχήματος και του οδηγού που διαπράττει την τροχαία παράβαση, την ώρα της παράβασης ως επίσης και άλλες πληροφορίες που αφορούν την παράβαση.

Το εξώδικό πρόστιμο θα πρέπει να πληρώνεται εντός 30 ημερών διαφορετικά το ποσό αυξάνεται κατά το ήμισυ και μπορεί να πληρωθεί εντός 45 ημερών. Μετά τις 45 μέρες, η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Με την έκδοση της δικαστικής απόφασης και την επιβολή προστίμου εκδίδεται ένταλμα προστίμου προς εκτέλεση. Έλεγχοι για τα ανεκτέλεστα εντάλματα προστίμων γίνονται, μεταξύ άλλων, στα οδοφράγματα, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Κύπρο - Φωτογραφίες από την παρέλαση στη Λευκωσία

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

Θανατηφόρα στην Εθνική Φρουρά: Μελετούν φακέλους για ποινικές διώξεις

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

10+1 φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»
ΚΥΠΡΟΣ

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Βγάζουν σε πλειστηριασμό τ/κ «φιλέτα»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Είναι η ώρα της διπλωματίας, ας την αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει