Ματσαράγκες με πολεοδομικές ζώνες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.1.2023
Ματσαράγκες με πολεοδομικές ζώνες
Σε εξέλιξη ποινική έρευνα εναντίον λειτουργών της Πολεοδομίας και του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρας για ανάπτυξη εταιρείας πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου

Εγκρίσεις πολεοδομικών αιτήσεων και αλλαγές πολεοδομικών ζωνών, χωρίς να τηρείται η κείμενη νομοθεσία για περιβαλλοντική αξιολόγηση, καταγγέλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από πρόσφατη έκθεσή της για το Υπουργείο Γεωργίας (Τμήμα Περιβάλλοντος), ο γενικός ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε να ελεγχθούν πειθαρχικά οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας που είχαν εμπλοκή σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις με αλλαγές πολεοδομικών ζωνών. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον δημόσιων υπαλλήλων, καθώς οι καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι γενικές και αόριστες. Ακολούθησε ανταλλαγή επιστολών, με τον γενικό ελεγκτή να επιμένει στη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας. Εξέλιξη που ανάγκασε το Υπουργείο Εσωτερικών να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας καθοδήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Νομική Υπηρεσία, αφού μελέτησε τις σχετικές εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, φέρεται να κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Ότι, δηλαδή, δεν δικαιολογείται η πειθαρχική δίωξη υπαλλήλων της Πολεοδομίας, διότι οι καταγγελίες είναι αόριστες και γενικές.

Σημειώνεται ότι, για μια από τις τρεις υποθέσεις που έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας, βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα μετά από καταγγελία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον γενικό εισαγγελέα.

Οι διαπιστώσεις

Στο πλαίσιο ελέγχου και καταγγελιών που εξέτασε η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι, διαχρονικά και σε αρκετές περιπτώσεις, η Πολεοδομική Αρχή προβαίνει σε εγκρίσεις πολεοδομικών αιτήσεων για ορισμένα σχέδια και έργα που, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να υπαχθούν σε περιβαλλοντική αξιολόγηση πριν την απόφασή της, είτε δεν τα προωθούσε καθόλου στην Περιβαλλοντική Αρχή, είτε τα προωθούσε εκ των υστέρων. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί και σε σχετική προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ, σύμφωνα με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου δημιουργήθηκαν τετελεσμένα υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα, με τέτοιο τρόπο, που για να αποκατασταθεί η νομιμότητα το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει σημαντικές αποζημιώσεις σε ιδιώτες.

Τον Απρίλιο του 2021, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέθεσε τα γεγονότα τριών τέτοιων υποθέσεων στον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή που είναι ενδεικτικές «του γεγονότος ότι το Τμήμα Πολεοδομίας, με τις ενέργειές του, καταστρατηγεί συστηματικά, τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», με τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη να ζητά όπως διερευνηθούν πειθαρχικά οι ενέργειες των εμπλεκομένων δημόσιων λειτουργών «οι οποίοι απέτυχαν συστηματικά να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους». Οι υποθέσεις που τέθηκαν ενώπιον του κ. Νουρή και για τις οποίες, μάλιστα, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ξεχωριστές εκθέσεις, είναι οι εξής:

  • Αλλαγή πολεοδομικών ζωνών στην Πέγεια.
  • Το πολεοδομικό καθεστώς που διέπει την περιοχή στα Κούκλια.
  • Αναπτύξεις συμφερόντων πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου εντός ή πλησίον του Δικτύου «Natura 2000» στον Δήμο Σωτήρας.

Διαφωνίες για τις διώξεις

Στην υπό αναφορά έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του γενικού ελεγκτή και του υπουργού Εσωτερικών ως προς τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον λειτουργών της Πολεοδομίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν ως ακολούθως:

  • Τον Απρίλιο του 2021, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο λειτουργών της Πολεοδομίας στη βάση ευρημάτων της υπηρεσίας του που προέκυψαν μετά από έλεγχο των τριών πιο πάνω υποθέσεων.
  • Τον Δεκέμβρη του 2021, σε σχετική απάντηση του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Α. Κωνσταντίνου αναπτύσσεται επιχειρηματολογία που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, δεν φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη για πειθαρχική διερεύνηση των περιπτώσεων που κατήγγειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία.
  • Τον Ιανουάριο του 2022, η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημέρωσε σχετικά με τα πιο πάνω τον γενικό εισαγγελέα με την παράκληση όπως υποβάλει τις απόψεις του για το κατά πόσο συμφωνεί με την πιο πάνω θέση του Υπουργείου Εσωτερικών ή εάν θεωρεί ότι θα πρέπει να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα ως η εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο γενικός εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης, σε απαντητική του επιστολή προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, του ανέφερε ότι δεν έχει καθήκον και/ή εξουσία να επεμβαίνει και να τοποθετείται εκ των προτέρων για την ύπαρξη ή όχι πειθαρχικών αδικημάτων ή αν ενδείκνυται η έναρξη πειθαρχικής έρευνας εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, αλλά καθήκον και εξουσία έχει να γνωματεύσει επί πορίσματος πειθαρχικής έρευνας κατόπιν οδηγιών της αρμόδιας αρχής. Ως εκ τούτου, ο γενικός εισαγγελέας υπέδειξε ότι το έναυσμα για έναρξη πειθαρχικής έρευνας θα πρέπει να προέρχεται από την ίδια την αρμόδια αρχή, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο υπουργός Εσωτερικών.
  • Με βάση την απαντητική επιστολή του γενικού εισαγγελέα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε νέα επιστολή, τον Φεβρουάριο του 2022, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, αναφέροντας ότι, με βάση τον περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο, η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο ίδιος, έχει υποχρέωση να διατάξει έρευνα σε κάθε περίπτωση που υποβάλλεται καταγγελία ή υποπέσει στην αντίληψή της ότι ενδεχομένως δημόσιος υπάλληλος δυνατό να έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, και, προς άρση αμφιβολιών, ο γενικός ελεγκτής ζήτησε όπως η επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών τον Απρίλιο του 2021 να θεωρηθεί ως καταγγελία που υποβάλλεται με βάση τον περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο.
  • Τον Ιούνιο του 2022, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε απαντητική επιστολή στον κ. Μιχαηλίδη με την οποίαν περιορίστηκε στην αποστολή σχολίων/αιτιάσεων.
  • Τον Ιούλιο του 2022 στάλθηκε νέα επιστολή από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς τον Νίκο Νουρή, υποδεικνύοντάς του ότι είναι υποχρεωμένος να διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον των εμπλεκόμενων λειτουργών της Πολεοδομίας και ότι η διακριτική του ευχέρεια περιορίζεται μόνο στο είδος της έρευνας που θα διατάξει. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ο γενικός διευθυντής του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κώστας Α. Κωνσταντίνου, πληροφόρησε τον γενικό ελεγκτή ότι αποτάθηκε στον γενικό εισαγγελέα για να γνωματεύσει επί του θέματος. Όπως πληροφορείται ο «Π», η Νομική Υπηρεσία αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας, διότι οι καταγγελίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίες είναι γενικές και αόριστες.

Η ποινική έρευνα

Για μια από τις τρεις υποθέσεις που έθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα μετά από καταγγελία του κ. Μιχαηλίδη στον γενικό εισαγγελέα. Πρόκειται για αναπτύξεις εργοληπτικής εταιρείας συμφερόντων πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου εντός ή πλησίον του δικτύου «Natura 2000» στην παραλιακή περιοχή Αγίας Θέκλας του Δήμου Σωτήρας που αφορούν, κυρίως, στην ανέγερση παραθεριστικών οικιών πριν την εξασφάλιση όλων των νενομισμένων αδειών και εγκρίσεων, καθώς και παραβάσεις ουσιωδών όρων της πολεοδομικής άδειας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο γενικός ελεγκτής με επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα κατήγγειλε, τόσο λειτουργούς της Πολεοδομίας όσο και το δημοτικό συμβούλιο Σωτήρας για υπέρβαση εξουσίας. Στην επιστολή της η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέγραψε μια σειρά από ενέργειες της Πολεοδομικής Αρχής και του δημοτικού συμβουλίου που εκ πρώτης όψεως «συνιστούν παράβαση και σε κάποιες περιπτώσεις περιφρόνηση, όχι μόνο της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και του κοινοτικού κεκτημένου, και που σε περίπτωση ανοχής τους δημιουργούν ένα πολύ ανησυχητικό προηγούμενο αυθαιρεσίας», ζητώντας παράλληλα από τον γενικό εισαγγελέα να αποφασίσει κατά πόσο συντρέχει λόγος διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών, αστικών ή και πειθαρχικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο. Ο γενικός εισαγγελέας απέστειλε στις 22/3/2022 επιστολή στον αρχηγό Αστυνομίας, με οδηγίες όπως η υπόθεση τύχει ποινικής διερεύνησης. Όπως μας λέχθηκε, η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Απορρίπτει το δ.σ. Σωτήρας

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο δήμαρχος κ. Γεώργιος Τάκκας όσο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρας, απέρριψαν τις καταγγελίες ότι «έκαναν πλάτες» σε παρανομίες. Αναφέροντας, παράλληλα, ότι μετά τον εντοπισμό και τη διαπίστωση των παρανομιών, ο δήμος προέβη στις δέουσες ενέργειες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Δείτε την Πολιτική Ομάδα Κυπριακού που διόρισε ο Πρόεδρος - Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Ολγκίν το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή
ΚΥΠΡΟΣ

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Λετυμπιώτης: Ο Πρόεδρος δεν θα εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ Γεν. Εισαγγελέα και Γεν. Ελεγκτή

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής
ΚΥΠΡΟΣ

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής

Σωρεία παραβιάσεων από Κοινοτικά Συμβούλια εντοπίζει η Ελεγκτική – Σοβαρές κατηγορίες για κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα
ΚΥΠΡΟΣ

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα

Παρανομίες σε Αλαμάνο εντοπίζει η Ελεγκτική - Φωτογραφίζει πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο για ανάπτυξη στη Σωτήρα