Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ακόμη υπάρχουν δικαιούχοι που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Αυτό αναφέρουν προσωπικοί γιατροί από όλη την Κύπρο που μίλησαν στον «Π» για το τι βιώνουν καθημερινά στα ιατρεία τους
Τρία χρόνια τώρα, τα ιατρεία των προσωπικών γιατρών εντός ΓεΣΥ έχουν καταντήσει γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη. Είναι κάτι για το οποίο οι προσωπικοί γιατροί εντός του ΓεΣΥ διαμαρτύρονται και φωνάζουν σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του συστήματος. Κοινή διαπίστωση των γιατρών είναι ότι οι πολίτες-δικαιούχοι του ΓεΣΥ δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά το σύστημα. Τι και αν έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την εφαρμογή του συστήματος. Ακόμη υπάρχουν δικαιούχοι που δεν έχουν αντιληφθεί πώς λειτουργεί και έχουν «παράλογες» απαιτήσεις από τους προσωπικούς τους γιατρούς.
Ο «Π» ήρθε σε επικοινωνία με προσωπικούς γιατρούς, 30 επιστήμονες, από σχεδόν όλες τις επαρχίες της Κύπρου, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ζητώντας τους να μας περιγράψουν τι βιώνουν καθημερινά, δίνοντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Παραπομπές για εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά και σε ειδικούς γιατρούς, είναι μερικά από τα ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στου προσωπικούς γιατρούς, με τους ίδιους να καταγγέλλουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς το παίζουν γιατροί προβαίνουν από μόνοι τους σε διάγνωση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, μιας και ο ρόλος του προσωπικού γιατρού είναι να διασφαλίζει ότι οι δικαιούχοι δεν θα πηγαίνουν άνευ λόγου από γιατρό σε γιατρό, και δεν θα καταχρώνται τους πόρους του ΓεΣΥ.
«Εμείς δεν κάνουμε ιατρική, έχουμε καταντήσει γραφιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» ο προσωπικός γιατρός δρ Κώστας Σχίζας, για να συμπληρώσει ότι «έβγαλε η γλώσσα μας μυαλά να φωνάζουμε για το ότι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους δικαιούχους».
Από τις συζητήσεις με τους 30 γιατρούς ομαδοποιήσαμε τα βασικότερα προβλήματα στη σχέση δικαιούχων - γιατρών:
Τα παραπεμπτικά
- «Δικαιούχος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε παραπεμπτικά για επτά διαφορετικές ειδικότητες.»
- «Γιατρέ μου, παραπεμπτικό (στον ορθοπεδικό) και για τη γυναίκα μου. Πονάει και εκείνη στον ίδιο τόπο».
- «Γιατρέ, είμαι στον καρδιολόγο, περνάς μου σε παρακαλώ το παραπεμπτικό».
- Αρκετοί από τους προσωπικούς γιατρούς αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που υπάρχει με τους δικαιούχους και τις παραπομπές σε δερματολόγο. Όπως υποστηρίζουν, για μια απλή φαγούρα ή ένα σπυράκι θέλουν παραπεμπτικό για τον δερματολόγο.
- Κάποιοι δικαιούχοι ζητούν παραπεμπτικό για να επισκεφθούν κάποιον ειδικό γιατρό το Σάββατο, χωρίς να γνωρίζουν ότι, είτε πάνε με παραπεμπτικό είτε όχι, τη συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να πληρώσουν τα 25 ευρώ της επίσκεψης.
- «Ήθελε παραπεμπτικό για ορθοπεδικό λόγω πόνου στη μέση. Αφού προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι δεν έχει χρόνο για να τον εξετάσω από κοντά, πείστηκε και ήρθε στο ιατρείο μου. Τελικά είχε πίεση και έπρεπε να τον στείλω και για σειρά άλλων διαγνωστικών εξετάσεων.»
- «Δικαιούχος, αφού ήρθε και την εξέτασα, μου ζήτησε δύο παραπεμπτικά για καρδιολόγο. Ένα για την ίδια και ένα για την κόρη της, μήπως και το πρόβλημα υγείας, που εν τέλει δεν έχει, ήταν κληρονομικό.»
- «Ασθενής ήθελε παραπεμπτικό για ορθοπεδικό καθώς είχε πόνο στη μέση και στην κοιλιά. Ήρθε να τον δω με χίλια ζόρια, και αφού τον εξέτασα, τον παρέπεμψα στον γαστρεντερολόγο, καθώς το πρόβλημά του ήταν γαστρεντερικό και όχι μυϊκό, όπως ο ίδιος πίστευε».
- «Είχε πόνο στην κοιλία. Ήρθε, την εξέτασα και της έδωσα αγωγή, ενώ η ίδια ήθελε να της δώσω παραπεμπτικό σε γαστρεντερολόγο. Επέμενε και δύο ημέρες μετά με πήρε ξανά τηλέφωνο για παραπεμπτικό. Της έγραψα παραπεμπτικό και μια ώρα μετά είχε διαγραφεί από κοντά μου».
Αναλύσεις
- «Γιατρέ, καλημέρα. Γράψε μου τις αναλύσεις μου». Ο δικαιούχος έκανε αναλύσεις πριν από έξι μήνες και σύμφωνα με τον γιατρό του δεν υπήρχε λόγος να τις επαναλάβει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
- «Με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να του γράψω αναλύσεις και παραπεμπτικό σε καρδιολόγο. Του είπα να έρθει από το ιατρείο μου να τον εξετάσω, μου έκλεισε το τηλέφωνο, και βρήκε άμεσα άλλον προσωπικό γιατρό»
- «Γιατρέ, πονώ την κοιλιά μου, γράψε μου να κάνω μια κωλονοσκοπηση».
- «Έχω πονοκέφαλο, γράψε μου να κάνω mRi γιατρέ».
- «Γιατρέ, αφού θα πάρω τη μάνα μου να κάνει αναλύσεις, δεν μου γράφεις και εμένα;»
- « Δικαιούχος πήρε τηλέφωνο στο ιατρείο και ζήτησε να του συνταγογραφήσω αναλύσεις. Δέχθηκα, αν και δεν έπρεπε, μιας και δεν τον είχα εξετάσει. Ωστόσο, καθυστέρησα λόγω φόρτου εργασίας να περάσω το παραπεμπτικό και όταν πήγα να το κάνω διαπίστωσα ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα τρία μέλη της οικογένειας του είχαν διαγραφεί από κοντά μου.»
- «Ήρθε το πρωί ο σύζυγος και τον εξέτασα. Το μεσημέρι με πήρε η γυναίκα του τηλέφωνο να μου βάλει τις φωνές γιατί δεν του έγραψα αναλύσεις. Στα πολλά αναγκάστηκα να τον στείλω για αναλύσεις χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.»
- «Εικοσάχρονος δικαιούχος, χωρίς προβλήματα υγείας, θέλει να κάνει αναλύσεις αίματος κάθε έξι μήνες. Του έγραψα αναλύσεις, χωρίς να έρθει να τον εξετάσω και χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τις πρώτες τρις φορές που μου το ζήτησε. Όταν του είπα να έρθει να τον εξετάσω και στη συνέχεια αν χρειαζόταν να του συνταγογραφήσω ότι χρειάζεται, εκείνος επέλεξε να αλλάξει προσωπικό γιατρό».
- Ένα από τα βασικά προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι προσωπικοί γιατροί ενηλίκων με τους νεαρότερους ηλικιακά ασθενείς τους είναι τα δελτία υγείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αθλητές απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για να τους συνταγογραφήσει, μέσω του ΓεΣΥ, αναλύσεις τις οποίες χρειάζονται για να συμπληρώσουν το δελτίο υγείας τους. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται μέσω του ΓεΣΥ, με τους γιατρούς να το γνωρίζουν.
Αντιβιοτικά
- «Γιατρέ κρυολόγησα, γράψε μου την αντιβίωσή μου»,
- «Μάνα, αφού εξέτασα το παιδί της, το οποίο είχε ένα απλό κρυολόγημα, ζήτησε να του γράψω αντιβίωση. Όταν το αρνήθηκα, μου απάντησε: 'Θέλεις δεν θέλεις θα γράψεις του μωρού αντιβίωση για να γίνει καλά'. Έφυγαν από το ιατρείο και μισή ώρα μετά είχαν αλλάξει προσωπικό γιατρό.»
- «Ασθενής με κορωνοϊό πήρε τηλέφωνο και ήθελε να του γράψω αντιβίωση. Το αρνήθηκα και μισή ώρα μετά είχε γραφτεί σε άλλον προσωπικό γιατρό, ο οποίος του έδωσε την αντιβίωση που ζητούσε.»
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.