Διέθετε «δούρειους ίππους» ο Mr Cypra

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 9.3.2021
Διέθετε «δούρειους ίππους» ο Mr Cypra
Έγγραφα υπουργείων στην κατοχή του συζύγου της γενικής λογίστριας. Έβαλαν στο περιθώριο τις παρανομίες και του έδωσαν χορηγία €1,1 εκατ.

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι μαρτυρίες ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, στον πόλεμο που είχε κηρύξει εναντίον του κυβερνητικού σφαγείου της Κοφίνου ο σύζυγος της γενικής λογίστριας και ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, Γιώργος Γεωργίου, είχε σύμμαχους εκ των έσω, δηλαδή από την κρατική μηχανή. Αρκούντως αποκαλυπτική επί τούτου ήταν η χθεσινή κατάθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι εξής αναφορές του:


  • Από το 2006 που λειτούργησε το σφαγείο Cypra άρχισε η υπόσκαψη του κυβερνητικού σφαγείου της Κοφίνου εντός και εκτός της δημόσιας υπηρεσίας. Τον Νοέμβριο του 2006, το σφαγείο Cypra κατήγγειλε στον έφορο Κρατικών Ενισχύσεων κ. Χρίστο Ανδρέου παράνομη κρατική ενίσχυση του σφαγείου Κοφίνου, η οποία συνίστατο στα δάνεια που του παραχώρησε πρώτα το κράτος μέσω του Ταμείου Δημόσιων Δανείων και στη συνέχεια η Ένωση Δήμων. Τον Ιανουάριο του 2007, ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων απέστειλε επιστολή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καλώντας τες να διεκδικήσουν από το σφαγείο της Κοφίνου τις οφειλές του προς το κράτος. Ο κ. Συλικιώτης έκανε λόγο για «περίεργη σπουδή» που επέδειξε ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων στην καταγγελία του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, ο οποίος, όπως είπε, ενήργησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ θα έπρεπε να επιδείξει και περισσότερη ανοχή. Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζει εάν έχει οποιαδήποτε σχέση ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων με τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, ο κ. Συλικιώτης απάντησε ότι αυτό που λέγεται, είναι ότι έχουν κάποια σχέση.

  • Μετά την επιστολή του εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, στάλθηκε επιστολή και από το Συμβούλιο Δανειστικών Επιτρόπων, το οποίο διαχειριζόταν το Ταμείο Δημόσιων Δανείων (σήμερα δεν υφίσταται), με την οποία ζητούσε από το σφαγείο Κοφίνου την εξόφληση των κρατικών δανείων. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι του Συμβουλίου Δανειστικών Επιτρόπων προέδρευε η τότε βοηθός γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, η σύζυγος του ανταγωνιστή. Δηλαδή, η κ. Γεωργίου ασκούσε πιέσεις σε μία άλλη κυβερνητική υπηρεσία, που ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του συζύγου της, για να εξοφλήσει τα δάνεια που της παραχώρησε το κράτος, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, οδηγώντας έτσι το κρατικό σφαγείο σε λουκέτο.

  • Στη χθεσινή συνεδρία της ερευνητικής επιτροπής αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας να μην ζητηθεί η εξόφληση των κρατικών δανείων του σφαγείου Κοφίνου μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσής του. Παρ' όλα αυτά, το Συμβούλιο Δανειστικών Επιτρόπων, υπό την προεδρία της κ. Ρέας Γεωργίου, ζητούσε επιτακτικά την εξόφληση των δανείων.

  • Ο κ. Συλικιώτης στήριξε τη θέση του, ότι ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra είχε εκ των έσω ενημέρωση, και στο γεγονός ότι στη γραπτή καταγγελία στην οποία προέβη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για παράνομη κρατική ενίσχυση του σφαγείου της Κοφίνου, περιλαμβάνονταν έγγραφα και υπηρεσιακά σημειώματα κρατικών υπηρεσιών. Τα εν λόγω έγγραφα κατατέθηκαν σε συσκέψεις που γίνονταν με σκοπό την ετοιμασία σχεδίου αναδιάρθρωσης του σφαγείου της Κοφίνου, στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου. «Είναι ένα ερώτημα πώς βρέθηκαν στην κατοχή του», είπε ο κ. Συλικιώτης. Κοντολογίς, την ώρα που γίνονταν προσπάθειες από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας για ετοιμασία ενός σχεδίου διάσωσης του σφαγείου της Κοφίνου, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούσαν ως «δούρειοι ίπποι», προμηθεύοντας τον ιδιώτη ανταγωνιστή του με αυτά τα έγγραφα, τα οποία χρησιμοποίησε και εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Όπως κατέθεσε ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης, υπήρχε ένας συνεχής πόλεμος εκ των έσω για να κλείσει το σφαγείο της Κοφίνου, «σε σημείο που αναγκάστηκα, το 2011, να καταγγείλω δημόσια ότι λειτουργοί του Δημοσίου υποσκάπτουν τις προσπάθειες διάσωσης του σφαγείου της Κοφίνου». Σημειώνοντας, παράλληλα, και τα εξής: «Θυμάμαι σε μία από τις πολλές συσκέψεις που έγιναν, επέκρινα τόσο εγώ όσο και ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Δήμων κ. Ανδρέας Χρίστου το γεγονός ότι το σφαγείο της Κοφίνου περνούσε από εξονυχιστικούς ελέγχους από τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ για το σφαγείο του Cypra υπήρχε ανοχή».

  • Ερωτηθείς κατά πόσον έχει στοιχεία που να τεκμηριώνει την εκ των έσω ενημέρωση που είχε ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης αναφέρθηκε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στις εύλογες υποψίες που εγείρονταν κάθε φορά που άκουγε δημόσιους υπαλλήλους να επιχειρηματολογούν υπέρ του κλεισίματος του σφαγείου της Κοφίνου. «Δεν μπορούσαμε να το αποδείξουμε τότε, αλλά από τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων διαφάνηκε ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός ιδιωτικού σφαγείου με δεσπόζουσα θέση στην αγορά», κατέληξε.

  • Με παρασκηνιακές επαφές και συναντήσεις, αλλά και με δελεαστικές προτάσεις, ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra κατάφερε να τουμπάρει και τις όποιες προοπτικές υπήρχαν για εξεύρεση επενδυτών που θα αναλάμβαναν το σφαγείο της Κοφίνου. Με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών να καταγγέλλει, παράλληλα, τον ΔΗΣΥ ότι έσπρωχνε τα πράγματα προς την ιδιωτικοποίηση του σφαγείου της Κοφίνου, με εκπροσώπους του (ΔΗΣΥ) να δηλώνουν ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει τον κρεοπώλη.

  • Πριν την ένταξη της Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα τέλη για τα σφάγια καθορίζονταν από τη Βουλή, ήταν ιδιαίτερα χαμηλά και αποτελούσαν μιας μορφής κοινωνικής πολιτικής. Συνεπώς, το σφαγείο της Κοφίνου δεν μπορούσε να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του και το κράτος το χρηματοδοτούσε. Με την ένταξή μας στην ΕΕ, η όποια παραχώρηση κρατικής χορηγίας προς το σφαγείο της Κοφίνου θα συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη, τα δάνεια προς το σφαγείο της Κοφίνου θα έπρεπε να διαγράφονταν πριν την ένταξή μας στην ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρείτο στη ζωή το σφαγείο της Κοφίνου, είπε.

  • Το ότι το σφαγείο Cypra είχε πληροφόρηση από τη δημόσια υπηρεσία, υποστήριξαν σε καταθέσεις τους στην ερευνητική επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, τόσο ο πρώην δήμαρχος Λάρνακας και πρώην πρόεδρος του δ.σ. του σφαγείου της Κοφίνου κ. Ανδρέας Μωϋσέως, όσο και ο αντιπρόεδρος του σφαγείου της Κοφίνου κ. Σταύρος Γερολατσίτης. Μάλιστα, ο τελευταίος διερωτήθηκε κατά πόσον ο έφορος Κρατικών Ενισχύσεων αντιμετώπιζε όλες τις υπηρεσίες του κράτους με την ίδια ζέση ή υπήρχε κάτι άλλο με το σφαγείο Cypra.


€1,1 εκατ. χορηγία
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της ερευνητικής επιτροπής, το σφαγείο Cypra έλαβε ποσό ύψους €1,1 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης 2004- 2006. Η εν λόγω χορηγία δόθηκε παράνομα, καθώς, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργείο Γεωργίας, το σφαγείο Cypra διέθετε παράνομες εγκαταστάσεις. Συνεπώς, δεν πληρούσε τα κριτήρια για χορηγία από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα 12 τουρκοκυπριακά τεμάχια

Ο διευθυντής της μονάδας παραγωγής του σφαγείου της Κοφίνου κ. Γιώργος Γαβριήλ, καταθέτοντας χθες στην ερευνητική επιτροπή έκανε λόγο για «σημαντικές παρεμβάσεις» της εταιρείας Cypra, η οποία γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις ενέργειες που έκανε το σφαγείο Κοφίνου για τη διάσωσή του και υπέβαλλε ενστάσεις εκ των προτέρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, άφησε αιχμές για 12 τουρκοκυπριακά τεμάχια γης που παραχωρήθηκαν στο σφαγείο Cypra και ζήτησε από τη ερευνητική επιτροπή να ερευνήσει ποιος τα έδωσε, πώς και γιατί. Όπως είπε ο κ. Γαβριήλ, «δόθηκαν εκατομμύρια σε μία μονάδα που δεν είχε καν άδεια λειτουργίας».







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας