Ανακάλυψη στο «Ζευς» η οποία ανοίγει τον δρόμο για ταχεία ανάπτυξη του τεμαχίου 6 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία ENI, μια ανακάλυψη η οποία προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες ποσότητες που έχουν ανευρεθεί στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Ειδικότερα, στη χθεσινή ανακοίνωσή της, η ιταλική εταιρεία ENI αναφέρθηκε σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf). Οι πιο πάνω ποσότητες προστίθενται στις υφιστάμενες ποσότητες στους στόχους «Κρόνος» και «Καλυψώ», συνολικού ποσού 3 tcf. Συνεπώς, εάν προσθέσουμε και την πρόσφατη ανακάλυψη στο «Ζευς», οι συνολικές ποσότητες στο τεμάχιο 6 ανέρχονται σε 5 με 6 tcf. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο τεμάχιο 10 και στη γεώτρηση «Γλαύκος» τα ερευνητικά δεδομένα κατέδειξαν συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ στο τεμάχιο 12 στο «Αφροδίτη» οι συνολικές ποσότητες ανέρχονται στα 4,5 τρισεκατομμύρια πόδια. Με λίγα λόγια, οι συνολικές ποσότητες οι οποίες έχουν ανευρεθεί μέχρι στιγμής στην κυπριακή ΑΟΖ φτάνουν περίπου στα 14 με 16 τρισεκατομμύρια πόδια.
«Ταχεία ανάπτυξη»
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η δυναμική που υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζει να εξελίσσεται και όλα δείχνουν πως οι εταιρείες (ιδιαίτερα η ENI και η Total) είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις ανάπτυξης στο τεμάχιο 6. Υπενθυμίζεται πως στο τεμάχιο 6, η διαχειρίστρια εταιρεία είναι η ιταλική ENI με ποσοστό 50%, ενώ ποσοστό επίσης 50% έχει και η γαλλική εταιρεία Total. Ενδεικτικό της διάθεσης της διαχειρίστριας εταιρείας να προχωρήσει με μια ταχεία ανάπτυξη του τεμαχίου 6 είναι και το ότι αναφέρεται στην ανακοίνωσή της για «fast track development» της γεώτρησης.
Προς Αίγυπτο
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ειδικοί του τομέα της ενέργειας ανέφεραν στον «Π» πως το ενδεχόμενο μιας πιο γρήγορης ανάπτυξης του τεμαχίου 6 θεωρείται πλέον πιο πιθανό, σε σχέση με μια ανάπτυξη του «Αφροδίτη». Και αυτό γιατί, όπως υπέδειξαν η ENI, έχει ήδη εγκαταστάσεις στη γειτονική μας Αίγυπτο, ενώ αυτή τη χρονική στιγμή η εταιρεία εστιάζει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο για εξαγωγές φυσικού αερίου σε Ιταλία και Ευρώπη. Τα όσα διαδραματίζονται στην ενεργειακή σκακιέρα με την προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν αναμφίβολα οδηγήσει σε στροφή την Ευρωπαϊκή Ένωση προς άλλες πηγές ενέργειας και μια από αυτές είναι και η ανατολική Μεσόγειος στην οποία δραστηριοποιούνται και ευρωπαϊκές εταιρείες. Πηγή με άριστη γνώση της αγοράς ενέργειας υπέδειξε πως ήδη η ιταλική ENI στην Αίγυπτο έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στη χώρα, ενώ η ίδια πηγή συνέχισε υποδεικνύοντας πως η απόδοση του κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, με συνολικά αποθέματα 30 tcf, δεν ήταν η βέλτιστη, με αποτέλεσμα η χώρα να αναζητάει επιπλέον ποσότητες αναπλήρωσης. Επομένως, ένα ενδεχόμενο είναι και αυτό της μεταφοράς των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, προς τον τερματικό υγροποίησης στην Νταμιέτα της Αιγύπτου, αφού η ιταλική εταιρεία ENI είναι η διαχειρίστρια εταιρεία και συμμετέχει ήδη στο έργο με ποσοστό 50%. «Η Κύπρος δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις εξελίξεις, είναι οι εταιρείες οι οποίες μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις αυτές και εάν θέλουν και τους συμφέρει, θα προχωρήσουν με τους σχεδιασμούς τους», ανέφερε στον «Π» πηγή της αγοράς. Η ίδια πηγή σημείωσε πως εάν για τις εταιρείες είναι συμφέρουσα η ανάπτυξη του τεμαχίου 6, τότε η δημιουργία υποδομών για μεταφορά του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει μέσω σύνδεσης των τριών κοιτασμάτων («Κρόνος, «Ζευς» και «Καλυψώ») με αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο προς την Νταμιέτα. «Εάν προχωρήσει αυτό το σενάριο από τις εταιρείες, τότε οι υποδομές αυτές μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από τρία χρόνια», υπέδειξε η ίδια πηγή.
Το σενάριο FLNG
Ένα άλλο σενάριο είναι οι εξαγωγές των ποσοτήτων του φυσικού αερίου μέσω πλωτής πλατφόρμας (δηλαδή μέσω FLNG) το οποίο θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται στις αγορές. «Το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι, καθώς η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα υγροποιημένο φυσικό αέριο και θέλει διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της, κάτι που θα συνέβαλλε στη θωράκιση της ενεργειακής της ασφάλειας», ανέφερε στον «Π» άλλη πηγή του τομέα της ενέργειας.
Ελπίδες και στο 6
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως η ανακάλυψη των 5 με 6 tcf φυσικού αερίου στο κοίτασμα 6 προσδίδει νέα δυναμική, πολύ καλύτερη από αυτήν του «Αφροδίτη», υπέδειξε στον «Π» ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Χαράλαμπος Έλληνας. Ο κ. Έλληνας συνέχισε αναφέροντας πως το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron, η οποία είναι και η διαχειρίστρια εταιρεία στο «Αφροδίτη», είναι στραμμένο προς το Ισραήλ. «Η διαχειρίστρια εταιρεία Chevron επικεντρώνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα τεμάχια Λεβιάθαν και Ταμάρ. Εκεί υπάρχουν υφιστάμενες υποδομές αλλά και αγοραστές, επομένως η εταιρεία στρέφει το ενδιαφέρον εκεί. Αντιθέτως, το τεμάχιο 6, εάν είναι προς το συμφέρον των εταιρειών ENI και TOTAL, τότε οι εταιρείες αυτές θα επιταχύνουν τις επενδύσεις ανάπτυξής του», κατέληξε ο κ. Έλληνας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.