Aν κάποιος θα έπρεπε να στοιχηματίσει για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, θα έπρεπε να ξέρει καλά τους συσχετισμούς υποστήριξης του κάθε υποψηφίου, αλλά και το παρασκήνιο που θα καθορίσει την ψήφο του κάθε συνοδικού. Τα πράγματα όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές για το Τριπρόσωπο μπορεί να είναι από πολύ απλά έως πολύ περίπλοκα. Θεωρητικά και οι τρεις υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες εκλογής, στην πραγματικότητα όμως αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι ένας. Πρόκειται για τον μητροπολίτη Πάφου και τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου Γεώργιο. Η πλευρά του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, γνωρίζοντας τη δυσκολία εξασφάλισης πλειοψηφίας στην Ιερά Σύνοδο, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της ψήφου του λαού, δημιουργώντας έτσι, ακουσίως, συνθήκες πρόκλησης αντιδράσεων, σε περίπτωση που η Σύνοδος δεν τον αναδείξει ως νέο Αρχιεπίσκοπο.
Ισχυρός παράγοντας Κύκκου
Ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, από πολύ νωρίς έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ταμασού, έχει εξασφαλισμένες μόλις δύο ψήφους στην ψηφοφορία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Αν τις ημέρες που απομένουν μέχρι την κρίσιμη συνεδρία, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη που να τον οδηγεί σε δεύτερη ψηφοφορία, με συμμετοχή του, πιθανόν να υπάρξει συμμαχία με τον Λεμεσού Αθανάσιο, ώστε να ψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία εξασφαλίζοντας έξι ψήφους. Αν συμβεί αυτό τότε ο Αθανάσιος εκτός από τη δική του ψήφο θα λάβει την ψήφο του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, του Ταμασού Ησαΐα, του επισκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου, του επισκόπου Αμαθούντος Νικόλαου και του επισκόπου Λήδρας Επιφάνιου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μητροπολίτης Κύκκου δεν θα ήθελε με τίποτα να δει τον Πάφου Γεώργιο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και θα αξιοποιήσει όση επιρροή έχει ώστε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο Ησαΐας δεν έχει πιθανότητες να περάσει σε δεύτερη ψηφοφορία. Η διάσταση Κύκκου και Πάφου ανάγεται στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, κατά τις οποίες θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από τον Χρυσόστομο Β' με τη συμβολή του Γεώργιου, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε επιλεγεί ο αδελφός του μ. Αλέξιος για χωρεπίσκοπος.
Ο απρόβλεπτος Μόρφου
Ο μητροπολίτης Μόρφου ο οποίος έμεινε εκτός Τριπρόσωπου, θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς η ψήφος του θα αλλάξει τις ισορροπίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άτομα του περιβάλλοντος του μητροπολίτη Νεόφυτου διαβεβαίωναν από χθες ότι η ψήφος του Μόρφου θα δοθεί στον μητροπολίτη Πάφου. Οι πηγές που μίλησαν στον «Π» ανέφεραν πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο μέχρι τη στιγμή που ο μητροπολίτης Μόρφου θα εκφράσει τη βούλησή του διά της ψήφου του. Αναμένεται πως θα διαβουλευτεί με διάφορους συνοδικούς αλλά και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, με τον οποίο διατηρεί στενή πνευματική σχέση.
Κωνσταντίας και Κυρηνείας
Οι ψήφοι των μητροπολιτών Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου και Κυρηνείας Βασίλειου, αναμένεται να στηρίξουν τον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, τον οποίο θα ήθελε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά το ότι το Φανάρι έχει κρατήσει αυστηρώς, αποστάσεις από τη διαδικασία. Οι αποστάσεις όμως, όπως έλεγαν έγκυρες πηγές, δεν σημαίνει αδιαφορία για το ποιος θα είναι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στην Κύπρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί αλλά θα προτιμούσε να είναι ένας εκ των ιεραρχών που δεν διατηρεί ή διατηρούσε σχέσεις με τη Μόσχα.
Τόσο ο Κωνσταντίας όσο και ο Κυρηνείας, γνωρίζουν τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα αποτελούσε έκπληξη να στηρίξουν τον Αθανάσιο, ο οποίος θα δυσκόλευε τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.
Με την πρώτη ψηφοφορία
Ο μητροπολίτης Γεώργιος όπως διαμορφώνονται τα πράγματα πιθανόν να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος από την πρώτη ψηφοφορία εξασφαλίζοντας 9 ή ακόμα και 10 ψήφους. Σίγουρη πέραν της δικής του ψήφου, θεωρείται η ψήφος των μητροπολιτών Κιτίου Νεκτάριου και Τριμυθούντος Βαρνάβα, όπως επίσης και των χωρεπισκόπων Καρπασίας Χριστοφόρου, Μεσαορίας Γρηγορίου, Χύτρων Λεοντίου, και Αρσινόης Παγκρατίου. Αν στις 7 ψήφους προστεθούν και αυτές των μητροπολιτών Κωνσταντίας και Κυρηνείας, τότε εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, η οποία δυνατόν να διευρυνθεί αν τελικώς τον ψηφίσει και ο Μόρφου Νεόφυτος.
Προβληματισμοί
Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζει πιθανή εκλογή Γεωργίου είναι η τάση του στην πολιτικολογία, κάτι που ίσως δημιουργήσει περιπλοκές με την κυβέρνηση στον χειρισμό του Κυπριακού. Παράλληλα θέσεις για τη μετανάστευση, ενδεχομένως να ενισχύσουν ακραίες ομάδες όπως το ΕΛΑΜ, το οποίο είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει και τον μ. Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος στη συνέχεια αντιλήφθηκε περί τίνος επρόκειτο και διατήρησε αποστάσεις.
Η περίπτωση του Αθανάσιου, ενέχει άλλους «κινδύνους» που έχουν να κάνουν τόσο με την πιθανή παρέμβαση της Μόσχας στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και με την ενίσχυση του άξονα με τη Μονή Βατοπεδίου. Αυτοί που δεν θα ήθελαν εκλογή του κάνουν λόγο για «βιομηχανία θαυμάτων» και «εμπόριο αγίων λειψάνων» που εκπορεύονται από το Βατοπέδι και δυνατόν να αλλοιώσουν την ταυτότητα της κυπριακής Εκκλησίας.
Ο γρίφος, όσο δύσκολος και αν είναι θα λυθεί σε πολύ λίγες ημέρες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.