Το χθεσινό αποτέλεσμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, πέραν της καθαρής πρωτιάς του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, δημιουργεί και «ηθικής» φύσεως διλήμματα για το αν η Ιερά Σύνοδος μπορεί να αγνοήσει τη θέληση της πλειοψηφίας των λαϊκών που προσήλθαν στις κάλπες. Η μεγάλη διαφορά των ποσοστών του μητροπολίτη Αθανάσιου από τον δεύτερο και τον τρίτο ίσως κάνει κάποια μέλη της Ιεράς Συνόδου να σταθμίσουν και πάλι τα δεδομένα πριν καταλήξουν σε αποφάσεις ως προς το ποιον θα υποστηρίξουν. Ο μητροπολίτης Αθανάσιος είχε τους λόγους του να θέσει νωρίς θέμα σεβασμού της βούλησης των λαϊκών καθώς δεν θα ήθελε να επαναληφθεί το σκηνικό του 2006, αφού πρόκειται και για την τελευταία ευκαιρία του να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Από την άλλη, υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις ως προς την ανάδειξη του Αθανάσιου σε Αρχιεπίσκοπο λόγω της «βατοπεδινής» νοοτροπίας του, η οποία θεωρείται ξένη ως προς τις παραδόσεις της Εκκλησίας της Κύπρου και ενδεχομένως να αποτελεί κίνδυνο για την ανεξαρτησία της. Πέραν αυτού, οι θέσεις του στο Ουκρανικό αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα που θα παίξει ρόλο στις αποφάσεις των Συνοδικών, αφού γνωρίζουν τις επιθυμίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τις προσδοκίες των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που δεν θα ήθελαν Αρχιεπίσκοπο ο οποίος επηρεάζεται από τη Μόσχα.
Καθαρή νίκη
Ο μητροπολίτης Αθανάσιος κατάφερε να πείσει περισσότερο από τους υπόλοιπους υποψηφίους, έχοντας δουλέψει γι' αυτό τα τελευταία χρόνια. Απέφυγε τις εντάσεις ακόμα και όταν υπήρξε η μετωπική σύγκρουση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' στην Ιερά Σύνοδο για την Ουκρανία. Ουσιαστικά «άδειασε» τους υπόλοιπους συνοδικούς της μειοψηφίας, όταν αποφάσισε να συλλειτουργήσει με τον Χρυσόστομο Β' παρά την απόφαση που είχε ληφθεί. Επίσης, έσπευσε να ταξιδέψει στο Φανάρι και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη χωρίς όμως να ανακοινώσει αλλαγή στάσης, κάτι που έκανε την τελευταία εβδομάδα με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς μέχρι πριν από λίγες μέρες σε κάθε ερώτηση απέφευγε να απαντήσει λέγοντας μόνο «έχει ο Θεός».
Υποσχέσεις και εκβιασμοί
Μέχρι την τελική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι από τους τρεις μητροπολίτες του τριπρόσωπου ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία είτε στην πρώτη ψηφοφορία είτε στη δεύτερη, αφήνοντας εκτός τον έναν.
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κάποιος από τους τρεις απόλυτη πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει και δεύτερη, με τις πιθανότητες να μην ευνοούν τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Οι συσχετισμοί δείχνουν πως στη δεύτερη ψηφοφορία θα αναμετρηθούν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Πάφου Γεώργιος, με τον Γεώργιο να διατηρεί ένα θεωρητικό προβάδισμα.
Όπως ανέφεραν πηγές της Ιεράς Συνόδου, η ψήφος κανενός δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, αφού θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, παζάρι, υποσχέσεις, πιέσεις και εκβιασμοί μέχρι και την υστάτη.
Από τα ράσα και τα πετραχήλια θα βγουν «μαχαίρια» που ενδεχομένως να ακουμπούν και την προσωπική ζωή κάποιων μελών της Ιεράς Συνόδου, με ό,τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό.
Σημαντικό δέλεαρ αποτελούν και οι ίδιες οι μητροπόλεις, καθώς τόσο η Λεμεσός, όσο και η Πάφος και η Ταμασός έχουν σημαντική επιρροή και θα μπορούσαν να «προσφερθούν» σε κάποιον εκ των χωρεπισκόπων ως αντάλλαγμα για την ψήφο του.
Εξωεκκλησιαστικό ενδιαφέρον
Θα πρέπει να μην θεωρείται άνευ σημασίας η επιρροή που θα ασκηθεί σε μέλη της Ιεράς Συνόδου από παράγοντες που διερμηνεύουν τις απόψεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Οι παράγοντες αυτοί δεν παρενέβησαν ενεργά μέχρι τώρα καθώς πολύ λίγο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιλογές των λαϊκών. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις θέσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τριπρόσωπο, Αθήνα και Ουάσινγκτον θα ήθελαν να δουν εκλογή του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ενώ η Μόσχα ευνοεί τους δύο άλλους μητροπολίτες, Λεμεσού Αθανάσιο και Ταμασού Ησαΐα.
Συσχετισμοί υπέρ Γεώργιου
Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη την ψήφο των επισκόπων Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως. Αν υπολογιστεί και η δική του ψήφος έχει τέσσερις συνολικά ψήφους και χρειάζονται ακόμα πέντε για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος έχει έξι ψήφους καθώς φαίνεται να τον στηρίζουν οι επίσκοποι Αρσινόης, Μεσαορίας, Χύτρων και Τριμυθούντος και ο μητροπολίτης Κιτίου.
Ο Ταμασού Ησαΐας μέχρι στιγμής φαίνεται να στηρίζεται μόνο από τον μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο.
Είναι άγνωστο πώς θα κινηθούν οι μητροπολίτες Κωνσταντίας, Μόρφου και Κυρηνείας που έμειναν εκτός τριπρόσωπου.
Εικάζεται πως οι μητροπολίτες Κωνσταντίας και Κυρηνείας λόγω της στενής τους σχέσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Πάφου. Σε αυτήν την περίπτωση καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ψήφος του μητροπολίτη Μόρφου, αλλά και οι μητροπολίτες Ταμασού και Κύκκου, καθώς ο Ησαΐας πολύ δύσκολα θα περάσει στη δεύτερη ψηφοφορία.
Υπέρ του μητροπολίτη Πάφου θα λειτουργήσει και ο παράγοντας της ηλικίας του, καθώς είναι περίπου 10 χρόνια μεγαλύτερος από τον μητροπολίτη Λεμεσού και αυτό θα αποτελέσει παράγοντα που θα επηρεάσει την ψήφο αυτών που θα ήθελαν Αρχιεπίσκοπο ο οποίος δεν θα παραμείνει στον θρόνο για πολλά χρόνια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.