Υπέρ της εισήγησης για ενοποίηση του Δήμου Αραδίππου με τις κοινότητες Κελιών και Τρούλλων τάσσεται ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης.
Πριν από μερικά χρόνια, όταν η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε να ωριμάζει και το εγχείρημα να μπαίνει σε ράγες προς υλοποίηση, όλοι μιλούσαν για τη μεγάλη ιδέα. Για μια μεταρρύθμιση που θα φέρει τις τοπικές αρχές κοντά στον δημότη και μακριά από τις αγκυλώσεις που έφερε η εμπλοκή του κομματισμού στις τοπικές αρχές και η οποία έχει αναγορεύσει την αναξιοκρατία σε ρυθμιστή των αποφάσεων που λαμβάνονται σε βάρος, πολλές φορές, της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι συνενώσεις και οι συμπλεγματοποιήσεις των τοπικών αρχών, πέραν από την οικονομική ευρωστία, θα λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζουν το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών. Οι ενοποιήσεις θα επέτρεπαν μεγαλύτερα έσοδα μέσα από τις συνενώσεις των δήμων, λόγω της αύξησης του αριθμού των φορολογιών που θα λαμβάνονταν από τους πολίτες, αλλά και λόγω της συνένωσης των διάφορων υπηρεσιών, όπως είναι για παράδειγμα η συλλογή των σκυβάλων.
Όπως έγραψε και χθες στην άποψή του ο «Π», ένας μεγάλος δήμος, πέραν από το οικονομικό συμφέρον, «θα είναι σε θέση να ασκεί μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη παρέμβαση προς την κυβέρνηση για διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων του, αφού διαθέτει περισσότερο πληθυσμό και ως εκ τούτου υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη. Ένας μεγάλος δήμος αλλάζει τη λογική των εκλελεγμένων στελεχών του, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κινούνται ως πολιτικοί με ορθολογικές προσεγγίσεις και όχι ως μουκταραίοι και παράγοντες. Αυτή η εξέλιξη αναγκαστικά αναβαθμίζει το πολιτικό προσωπικό, όχι μόνο των δήμων, αλλά στο σύνολο της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ευρωπαϊκές χώρες αρκετοί δήμαρχοι διεκδικούν το προεδρικό ή το πρωθυπουργικό αξίωμα».
Οι μελέτες Βρετανών, Ιταλών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που έγιναν με σκοπό τη μεταρρύθμιση, συνέκλιναν στο ίδιο συμπέρασμα. Ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιήλθε σε αδιέξοδο. Είναι γεγονός πως, σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τις συνενώσεις και τις συμπλεγματοποιήσεις, το κυβερνητικό νομοσχέδιο έκανε ορθολογικό διαχωρισμό, έτσι ώστε τόσο δήμοι όσο και κοινότητες να είναι βιώσιμες. Στόχος, άλλωστε, όπως λέχθηκε άπειρες φορές από πολιτικά χείλη αλλά προβάλλεται και σαν θέση από την Ένωση Δήμων, είναι το νέο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα προκύψει από την ψήφιση των νομοσχεδίων, να επιτρέπει στα συμπλέγματα να καταστούν πραγματικές τοπικές αυτο-κυβερνήσεις, όπως άλλωστε ορίζει και ο Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι υπουργοί Εσωτερικών, παρεισέφρησαν πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Έξοχο παράδειγμα, ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο οποίος, ενώ θα μπορούσε να συνενωθεί με τον Δήμο Παραλιμνίου και τον ημικατεχόμενο Δήμο Δερύνειας και τις γύρω κοινότητες, δημιουργώντας ένα εύρωστο υπερ-Δήμο Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου, εντούτοις παραμένει αυτόνομος μέχρι και σήμερα.
Τον Ιούνιο του 2020, σε δηλώσεις του μετά από συζήτηση για τα τρία νομοσχέδια στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έκανε τη διαπίστωση και την εκτίμηση ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινός και ότι μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί σε επίπεδο Βουλής των Αντιπροσώπων θα καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις. Και όντως, οι διαφορετικές απόψεις των κομμάτων γεφυρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.
Η συζήτηση όμως για τον αριθμό των δήμων επανέφερε το πολιτικό χάσμα, με τις κινήσεις πλέον των κομμάτων να μην επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σε παρασκηνιακές συζητήσεις, με στόχο τις συμπορεύσεις και τις τράμπες μεταξύ των κομμάτων, με φόντο τις προεδρικές. Αυτό φάνηκε και μέσα από τις προτάσεις των κομμάτων, έτσι όπως παρουσιάστηκαν στην Κυριακάτικη έκδοση του «Π». Η διαπίστωση, με βάση και τις εξελίξεις και τη Δευτέρα στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, είναι πως οι τροπολογίες που κατατέθηκαν αναφορικά με τον αριθμό των δήμων και των συμπλεγμάτων που θα προκύψουν πόρρω απέχουν από τις προδιαγραφές που απαιτεί η εφαρμογή ενός συστήματος για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Τόσο η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραμονή του Δήμου Αθηαίνου, ως αυτόνομου δήμου, όσο και η πρόταση από πλευράς του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Σενέκη για ενοποίηση του Δήμου Δερύνειας με το Παραλίμνι, η παραμονή ως ανεξάρτητου Δήμου της Αγίας Νάπας, η συζήτηση για την Αρραδίππου, η συζήτηση για τη Γεροσκήπου, τον Ύψωνα και τα Πολεμίδια, προκύπτουν μέσα από ένα πλαίσιο πολιτικής ανταλλαγής, με στόχο τη διατήρηση των κομματικών κεκτημένων.
Σήμερα, παρουσιάζουμε τις θέσεις δήμων και κοινοτήτων που αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, έτσι όπως εκφραστήκαν από τους τοπικούς άρχοντες.
ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ
«Δύο μητροπολιτικοί δήμοι στην επαρχία Λάρνακας»Γράφει: Βάσος Βάσου
Υπέρ της εισήγησης για ενοποίηση του Δήμου Αραδίππου με τις κοινότητες Κελιών και Τρούλλων τάσσεται ο δήμαρχος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο οποίος υποστήριξε πως με την πρόταση αυτή θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος και βιώσιμος βιομηχανικός και γεωργοκτηνοτροφικός δήμος. Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, ο Ε. Ευαγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι οι κοινότητες Τρούλλων και Κελιών θα βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συνένωσή τους με τον Δήμο Αραδίππου. Ανέφερε, ακόμα, ότι προηγήθηκαν επαφές με τις τοπικές αρχές των δύο υπό αναφορά κοινοτήτων, οι οποίες επίσης τάχθηκαν υπέρ της συνένωσής τους με την Αραδίππου. «Είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόταση αυτή. Είναι δύο κοινότητες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον δικό μας δήμο, σε σχέση με τον βιομηχανικό και γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Όλες οι μελέτες που έγιναν προνοούσαν δύο μητροπολιτικούς δήμους στην επαρχία μας», σημείωσε. Περαιτέρω, ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε ότι δεν ταιριάζει η συνένωση της Αραδίππου με τον Δήμο Λάρνακας, τα Λειβάδια και την Ορόκλινη, εξηγώντας ότι οι περιοχές αυτές είναι παραθαλάσσιες και περισσότερο τουριστικές. «Εμείς δεν έχουμε θάλασσα, άρα δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε σ’ έναν κοινό δήμο με περιοχές που έχουν μεγάλη ακτογραμμή και τουριστικό χαρακτήρα», παρατήρησε. Ο κ. Ευαγγελίδης υπενθύμισε ότι ο Δήμος Αραδίππου είναι ο μεγαλύτερος σ’ έκταση δήμος παγκυπρίως και ο δεύτερος δήμος σε οικιστική ανάπτυξη μετά τον Δήμο Λεμεσού. Ωστόσο, αντίθετο με το σενάριο ενοποίησης της Αραδίππου με Τρούλλους και Κελιά παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ Αραδίππου. Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας Σωτήρης Αγαπίου δήλωσε στον «Π» πως η πρόταση αυτή θα είναι οικονομικά ασύμφορη για τους δημότες και ότι ένας τέτοιος δήμος δεν θα είναι καθόλου βιώσιμος. «Δεν υπήρξε καμία μελέτη που να ευνοεί ή να συμπεριλαμβάνει μια τέτοια συνένωση. Είναι προτιμότερο η Αραδίππου να παραμείνει εντελώς μόνη της», είπε ο κ. Αγαπίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
ΔΕΡΥΝΕΙΑΕνοποίηση μόνο με Δήμο ΑμμοχώστουΝα μην απωλέσει τον εθνικό και πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Δερύνειας ζητά ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος εμφανίζεται κάθετα αντίθετος με την πρόταση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για ένωση του ακριτικού δήμου με τον Δήμο Παραλιμνίου. Μιλώντας στην εφημερίδα μας και κληθείς να σχολιάσει τον θόρυβο και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με αφορμή τις προτεινόμενες ενοποιήσεις στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Α. Καραγιάννης ξεκαθάρισε πως η έγνοια των Δερυνειωτών είναι η επιστροφή της κατεχόμενης γης και παραλίας τους. Σημείωσε, ακόμα, πως τα προβλήματα της καθημερινότητας ενός ακριτικού και ημικατεχόμενου δήμου, όπως είναι η Δερύνεια, είναι εντελώς διαφορετικά από τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν έναν τουριστικό δήμο, όπως είναι το Παραλίμνι. «Επειδή η πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών κάνει λόγο για κοινά χαρακτηριστικά των δήμων, διερωτώμαι τι κοινά χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν η Δερύνεια και το Παραλίμνι, ένας ακριτικός δήμος, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του είναι κατεχόμενο, μ’ έναν άκρως τουριστικό δήμο», παρατήρησε ο δήμαρχος Δερύνειας. Περαιτέρω, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε με νόημα ότι από το 1994, οπόταν ιδρύθηκε ο Δήμος Δερύνειας, οι εκάστοτε δήμαρχοι ασκούν μια νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική και χρηστή διοίκηση, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Παραλιμνίου και του τωρινού δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη... «Εφόσον γίνει η ενοποίηση της Δερύνειας με το Παραλίμνι, τότε, πολύ φοβάμαι, πως ο εθνικός και πολιτικός ρόλος που διαδραματίζει όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος μας θα αποδυναμωθεί και πολύ πιθανόν να χαθεί. Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για επαναπροσέγγιση, για επαφή κι επικοινωνία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα», επεσήμανε. Τέλος, ο Άντρος Καραγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος Δερύνειας θα πρέπει να ενοποιηθεί μόνο με τον κατεχόμενο Δήμο της Αμμοχώστου, ως φυσική προέκταση της Δερύνειας με την πόλη του Ευαγόρα. «Για εμάς, προέχει το εθνικό ζήτημα και όχι το οικονομικό», κατέληξε.
ΔΗΜΟΙ ΠΑΦΟΥ
Φοβούνται απρόοπτες συμμαχίες Γράφει: Κώστας Νάνος
Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, που ορίστηκε η συζήτηση των νομοσχεδίων στην ολομέλεια της Βουλής, θα είναι σε αγωνία οι δήμοι και οι κοινότητες στην Πάφο που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες συνενώσεις. Για την ώρα, με βάση και τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, φαίνεται πως κλείδωσε ο Δήμος Ανατολικής Πάφου με τη συμμετοχή του Δήμου Γεροσκήπου, των Κονιών, της Αχέλειας και της Τίμης. Υπέρ αυτή της πρότασης τάσσονται ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι, και ΕΔΕΚ. Τα πιο πάνω κόμματα, αν και συμφώνησαν στην πρόταση των Οικολόγων για Δήμο Ακάμα με τη συμμετοχή του Δήμου Πέγειας, της Κισσόνεργας και των κοινοτήτων Ακουρσός, Κάθηκα, Ίννια και Αρόδες, η κατάσταση είναι πιο ρευστή, καθώς η ΕΔΕΚ θεωρεί πως δεν έχει γεωγραφική συνέχεια. Με τις προτάσεις για τις συνενώσεις όπως διαμορφώθηκαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εσωτερικών, ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είχε προτείνει τη συνένωση του Δήμου Γεροσκήπου με την Πάφο και τη δημιουργία ενός δήμου δυτικά της Πάφου, με τη συμμετοχή του Δήμου Πέγειας και των κοινοτήτων Κισσόνεργας, Έμπας, Λέμπας και Χλώρακας. Από τις προτάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών, επηρεάζεται και ο Δήμος Πάφου, ο οποίος ουσιαστικά μένει μόνος. Ωστόσο, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ενδεχόμενη συνένωσή του με τις γειτονικές κοινότητες Χλώρακας και Έμπας. Από όλα τα σενάρια, ο μόνος δήμος που μένει ανέπαφος είναι της Πόλης Χρυσοχούς, λόγω κυρίως γεωγραφίας.
Υπέρ και κατάΙκανοποίηση για τις προτάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών επικρατεί σε Πέγεια και Γεροσκήπου, διότι οι δήμοι τους όχι μόνον δεν καταργούνται αλλά αναβαθμίζονται. Ο κοινοτάρχης των Κονιών Κυριάκος Κυριάκου εκτιμά πως η ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει την πρόταση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου με τη συμμετοχή των Κονιών. Φαίνεται, όπως είπε, ότι τουλάχιστον για την περίπτωση του Δήμο Ανατολικής Πάφου, η πρόταση έχει κλειδώσει. Αυτός ο δήμος, είπε ο κ. Κυριάκος, θα είναι βιώσιμος και θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, στην Πάφο επικρατεί απογοήτευση, με τον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος να υποστηρίζει ότι υποβαθμίζεται η ουσία της μεταρρύθμισης και ότι οι συνενώσεις καθορίζονται με βάση μικροκοματικές σκοπιμότητες. Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού την πρόταση για τη δημιουργία Δήμου Ακάμα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, αν περάσει αυτή η πρόταση, θα δημιουργήσει έναν δήμο που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος και θα εξαρτάται από τα έσοδα της Πέγειας και της Κισσόνεργας. Η απόφαση, είπε ο κ. Στυλιανού, είναι και ατεκμηρίωτη, αφού δεν έγινε καμιά μελέτη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αδύναμη χαρακτήρισε την πρόταση για τη δημιουργία Δήμου Ακάμα και ο κοινοτάρχης της Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης, τονίζοντας πως οι μελέτες καταδεικνύουν ότι ένας νέος δήμος με τη συμμετοχή των κοινοτήτων Έμπας, Λέμπας, Χλώρακας, Κισσόνεργας και Πέγειας θα ήταν οικονομικά βιώσιμος και θα δημιουργούσε προοπτικές ανάπτυξης. Ο κ. Λιασίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνένωσης με τον Δήμο Πάφου, όμως, πρόσθεσε, με βάση τα σενάρια που συζητιούνται, αν δεν γίνει τώρα δήμος με τη συμμετοχή της Χλώρακας, αυτή η προοπτική θα μείνει ανοιχτή και μπορεί το σύμπλεγμα Έμπας, Χλώρακας, Λέμπας να μετεξελιχθεί σε νέο δήμο.
ΥΨΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ
Λένε όχι στη συνένωσή τουςΓράφει: Γιάννης Πάζουρος
Και ενώ η Λεμεσός έμοιαζε να είναι η πιο εύκολη πόλη για την υπόθεση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο τελικός αριθμός των δήμων σε παγκύπριο επίπεδο φαίνεται ότι περιπλέκει τα πράγματα και εδώ. Στα τελευταία σενάρια της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, εκείνο που συζητιέται και αναμένεται να κριθεί στην ολομέλεια της Βουλής είναι το μέλλον του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.
Τα σενάριαΟ Δήμος Κάτω Πολεμιδιών εμπίπτει σε τρία διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, αυτό με τους περισσότερους δήμους παγκύπρια, ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών συνενώνεται με την κοινότητα των Πάνω Πολεμιδιών και παραμένει αυτόνομος. Στο δεύτερο σενάριο, το οποίο ήταν και το επικρατέστερο παλαιότερα αλλά χάθηκε στην πορεία των διαβουλεύσεων, ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών θα ενωνόταν με τον μητροπολιτικό Δήμο Λεμεσού και θα ήταν δημοτικό διαμέρισμα μαζί με την κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών. Τρίτο στη σειρά σενάριο, το οποίο σήμερα φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο, κάνει λόγο για ενοποίηση του Δήμου Ύψωνα με τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών, για τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού. Σημειώνουμε πως και στις τρεις περιπτώσεις, η απόφαση αναμένεται πως θα ληφθεί την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τις αποφάσεις σε παγκύπριο επίπεδο και τις συμμαχίες των κομμάτων.
Κάθετα ενάντια ο ΎψωναςΤο τελευταίο σενάριο που αφορά την ένωση του Δήμου Πολεμιδιών με αυτόν του Ύψωνα, φέρνει την εντονότατη αντίδραση του Δήμου Ύψωνα. Ο εν λόγω δήμος, νέος σχετικά, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ενώ θεωρείτο δεδομένο πως θα ενοποιείτο με τις κοινότητες της δυτικής Λεμεσού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο δήμος και οι κοινότητες έχουν εδώ και καιρό προχωρήσει σε μια σειρά από συνέργειες και συμφωνίες για τη διαχείριση διαφόρων υπηρεσιών, προωθώντας κατά κάποιο τρόπο τη μεταρρύθμιση. Για τις συνέργειες του δήμου με τις κοινότητες, έχουν δαπανηθεί και μεγάλα κονδύλια τα οποία σε αλλαγή σεναρίου προφανώς και θα χαθούν. Για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Ύψωνα έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, στην οποία αναφέρονται αναλυτικότατα οι προθέσεις του δήμου, καθώς επίσης και όλες οι συνεργασίες με τις γειτονικές κοινότητες. Παρόμοιες επιστολές έχουν στείλει και κοινότητες της δυτικής Λεμεσού, ζητώντας συνένωση με τον Δήμο Ύψωνα. Επίσης, εκφράζονται έντονα παράπονα από πλευράς δήμου ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στους εμπλεκόμενους και ότι ενημερώνονται για τις διάφορες εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.
Διαφωνούν και τα ΠολεμίδιαΔιαφωνία στο ενδεχόμενο συνένωσης με τον Δήμο Ύψωνα εκφράζει και ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου. Μιλώντας στον «Π», μας εξέφρασε αρχικά και αυτός το παράπονό του για την έλλειψη ενημέρωσης. «Υπήρχε μια ενημέρωση πριν από μία βδομάδα ότι ο δήμος θα παραμείνει αυτόνομος, αυτό ξέραμε. Με τον Δήμο Ύψωνα δεν μας ενώνει κάτι και δεν θα υπάρχει ομοιογένεια σε ενδεχόμενο ενοποίησης. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ανθρώπους αλλά και για κείνους και για εμάς είναι καλύτερα να μην ενωθούμε. Επιβάλλεται όμως, αν και εφόσον υπάρχει ενοποίηση των δύο δήμων, τότε θα πρέπει η κοινότητα του Ασώματου να ενταχθεί στο νέο σχήμα, καθώς είναι αδιανόητο να μην υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα», συμπλήρωσε. Μήλο της έριδος έχει γίνει η κοινότητα του Ασώματου, εξαιτίας της πρόσβασής της στη θάλασσα. Ανάλογα με το πού θα πάει η κοινότητα, τότε στον νέο δήμο θα ανήκει και η μισή παραλία του Lady’s Mile, που θα επιφέρει πολλά έσοδα.
Ολοκληρώνοντας, όμως, ο κύριος Αναστασίου δήλωσε ότι ο δήμος του είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση και ό,τι ψηφιστεί από τη Βουλή. Ακόμα και αν η απόφαση είναι για ενοποίηση με τον Ύψωνα, ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών δεν πρόκειται να συνεχίσει τις αντιδράσεις. Πάντως, εντός του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις για όλα τα σενάρια, με τους παράγοντες του δήμου να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαφοροποιούνται από τις επίσημες των κομμάτων τους. Αρκετοί θεωρούν ότι δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος ο δήμος και προκρίνουν τη συνένωση με τη Λεμεσό ως τη μόνη εφικτή λύση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.