Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές του Υπουργείου Υγείας με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES» μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ώστε να λειτουργήσει και στην Κύπρο η εφαρμογή «I save lives», δηλαδή σώζω ζωές. Η εφαρμογή ήδη χρησιμοποιείται στην Ελλάδα με επιτυχία. Στόχος της εφαρμογής είναι η μείωση του χρόνου παροχής βοήθειας σε άτομα που παθαίνουν καρδιακό, μιας και έχει αποδειχθεί ότι η άμεση παρέμβαση είτε από επαγγελματία υγείας, είτε από διασώστη, μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς.
Έρευνες δείχνουν ότι μέσα από τη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών, θα μπορούσαν να σωθούν μέχρι και το 70% των θυμάτων από καρδιακή ανακοπή, αν στο θύμα χορηγηθούν μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά θωρακικές συμπιέσεις (ΚΑΡΠΑ) ή γίνει χρήση απινιδωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο, περίπου 350.000 άνθρωποι καταρρέουν επειδή σταματάει η καρδιά τους, ωστόσο μερίδα αυτών των ανθρώπων, περίπου 100.000, μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή με τη σωστή παρέμβαση τα πρώτα πέντε λεπτά, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας, δηλαδή του ασθενοφόρου.
Πώς λειτουργεί;
Η εφαρμογή, όπως ανέφερε χθες ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες υγείας, διασώστες και άτομα που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πρώτων βοηθειών να ανταποκρίνονται αμέσως σε περιστατικά, πριν ακόμη και από την άφιξη ασθενοφόρου. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, η εφαρμογή θα μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά πολιτών και επαγγελματιών υγείας και θα ενημερώνει όσους είναι στην εφαρμογή ότι υπάρχει επείγον περιστατικό. «Για παράδειγμα, εάν τώρα βρίσκεται κάποιος στη θάλασσα και ένας συνάνθρωπός μας κινδυνεύει, θα μπορεί να μπει στην εφαρμογή και να ζητήσει βοήθεια για άφιξη ασθενοφόρου και ανταπόκριση κάποιου επαγγελματία υγείας που βρίσκεται σε κοντινό σημείο, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος».
Επίσης, στην εφαρμογή θα δίνεται ενημέρωση που υπάρχει κοντά στο σημείο απινιδωτής, καθώς και οδηγίες προς τον πολίτη για το πώς θα αντιμετωπίσει το έκτακτο περιστατικό. «Ήδη το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με διάφορους οργανισμούς, ή εταιρείες, που διαθέτουν απινιδωτή για να εγγραφούν στην εφαρμογή, αλλά και με επαγγελματίες υγείας και άλλους οργανισμούς». Ερωτηθείς πότε αναμένεται να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει στην Κύπρο, είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο. H εφαρμογή ήδη λειτουργεί στην Ελλάδα και θα παραχωρηθεί δωρεάν και στην Κύπρο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.