Δίωξη διευθυντή ΣΑΛ για εκμετάλλευση υφιστάμενου - Μετέτρεψε ωρομίσθιο εργάτη σε υπηρέτη του!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Δημοσιεύθηκε 14.11.2022
Δίωξη διευθυντή ΣΑΛ για εκμετάλλευση υφιστάμενου - Μετέτρεψε ωρομίσθιο εργάτη σε υπηρέτη του!
Αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος μετά από πόρισμα-φωτιά του γενικού διευθυντή του οργανισμού κ. Γιάννου Κουκουλαρίδη

Στην πειθαρχική δίωξη διευθυντικού στελέχους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) προχωρεί το συμβούλιο του οργανισμού για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ξεχωρίζει η κατηγορία που αντιμετωπίζει για εξαναγκασμό υπαλλήλου να ικανοποιεί προσωπικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, με τον υπάλληλο να χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν τα οχήματα της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ετοίμασε ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΛ κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο υπό κατηγορία διευθυντής του ΣΑΛ φέρεται να εξανάγκαζε τον υφιστάμενό του να ικανοποιεί τα θελήματα του ιδίου και μελών της οικογένειάς του για μια δεκαετία και συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 2009–2019. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και δυο κατηγορίες που αφορούν την παράνομη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων εκτός των ωρών εργασίας για ίδιον όφελος.

Η πειθαρχική δίωξη του διευθυντικού στελέχους του ΣΑΛ αποφασίστηκε από τον κ. Αιμιλιανίδη στη βάση πολυσέλιδου πορίσματος που ετοίμασε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού κ. Γιάννος Κουκουλαρίδης. Στο πόρισμά του, ο τελευταίος αποκάλυψε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας που λάμβαναν χώρα, τουλάχιστον, την τελευταία δεκαετία στον οργανισμό.

Οι εξυπηρετήσεις

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο εν λόγω διευθυντής του ΣΑΛ φέρεται μεταξύ των ετών 2009–2019, ενώ κατείχε διευθυντική θέση στο ΣΑΛ, να ασκούσε το διευθυντικό του δικαίωμα και εξουσία καταχρηστικά και καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η νομιμότητα, με αποτέλεσμα να παραβεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή, εξανάγκαζε και εξωθούσε ωρομίσθιο εργάτη σε εργασία άσχετη με την πραγματοποίηση νόμιμων και θεμιτών υπηρεσιακών σκοπών και συγκεκριμένα τον χρησιμοποιούσε για προσωπικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, χρησιμοποιώντας για τους σκοπούς αυτούς οχήματα της υπηρεσίας.

Ο ωρομίσθιος εργάτης κατέθεσε γραπτώς περιστατικά από εξυπηρετήσεις που έκανε του προϊστάμενού του εν ώρα εργασίας με υπηρεσιακό όχημα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα παρακάτω όπως ο ίδιος ο παραπονούμενος τα καταγράφει στην καταγγελία του, που διαβιβάστηκε και στην Αστυνομία και στην Ελεγκτική Υπηρεσία:

Η θυγατέρα του (σ.σ. υπό κατηγορία διευθυντή) είχε εξετάσεις στο Grammar School και επειδή δεν τη βόλευε με το λεωφορείο, πήγαινα σε ώρα εργασίας, την έπαιρνα από το σπίτι και τη μετέφερνα στο σχολείο και περίμενα εκεί για 2-3 ώρες μέχρι να τελειώσει για να τη μεταφέρω στο σπίτι. Αυτό γινόταν για 3-4 χρόνια τα καλοκαίρια, κατά την περίοδο 2013-2016.

Ο γιος του ήταν σε εξοχή στα Καννάβια και το μωρό δεν του άρεσε και ήθελε να φύγει και με έστειλε να τον φέρω Λευκωσία με το αυτοκίνητο της υπηρεσίας.

Πάλι με τον γιο του, από κάπου θα ερχόταν και με έστειλε να τον περιμένω στο Μακάριο Στάδιο για να τον μεταφέρω στο σπίτι του.

Κάθε χρόνο όταν βγαίνανε τα εισιτήρια διαρκείας (season tickets), με έστελνε στο ΑΠΟΕΛ να περιμένω να μου εκδώσουν τα εισιτήρια. Αυτό γινόταν για πολλά χρόνια.

Πολλές φορές, η σύζυγός του ξεχνούσε το κινητό της ή λεφτά ή άλλα πράγματα στο σπίτι και με έστελνε στο σπίτι του να τα πιάσω και να τα πάω στο υπουργείο που δουλεύει.

Όταν είχαν τη γιορτή τους ή τα γενέθλιά τους, με έστελνε σε ζαχαροπλαστείο να πάρω τα κεραστικά και να τα μεταφέρω στο υπουργείο όπου εργάζεται η σύζυγος.

Η σύζυγός του, όταν πήγαινε σε ιδιωτική κλινική, την έπαιρνα από το σπίτι της και τη μετέφερνα στην κλινική και περίμενα όλη μέρα για να τελειώσει τις θεραπείες της, για να τη μεταφέρω πάλι σπίτι.

Παράνομη χρήση οχημάτων

Στο πόρισμά του, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού κ. Γιάννος Κουκουλαρίδης αναφέρει, επίσης, ότι ο εν λόγω διευθυντής του ΣΑΛ χρησιμοποιούσε παράνομα και καταχρηστικά τα υπηρεσιακά οχήματα του οργανισμού επί σειρά πολλών ετών και εκτός ωρών εργασίας και μάλιστα, σε περιόδους αδειών ανάπαυσης, διακοπών, αργιών, Σαββατοκύριακων και κυνηγίου και εκτός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής του ΣΑΛ, προς ικανοποίηση προσωπικών και οικογενειακών σκοπών. Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο εν λόγω διευθυντής και αφορά παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταξύ των ετών 2008–2019, ενώ κατείχε διευθυντική θέση στο ΣΑΛ, ασκούσε το διευθυντικό του δικαίωμα και εξουσία καταχρηστικά και καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλει η νομιμότητα, δηλαδή, παράνομα χρησιμοποιούσε τα υπηρεσιακά οχήματα του ΣΑΛ εκτός των ωρών εργασίας και για σκοπούς άλλους από τους νόμιμους υπηρεσιακούς, με αποτέλεσμα να παραβεί τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Η τρίτη κατηγορία για παράβαση καθήκοντος συνδέεται με τη δεύτερη και αφορά την παράλειψη του εν λόγω διευθυντή να τηρεί και να ενημερώνει τα βιβλία κίνησης των οχημάτων του ΣΑΛ για τα υπηρεσιακά οχήματα που χρησιμοποιούσε.

Το συμβούλιο του ΣΑΛ

Στην ατζέντα της σημερινής απογευματινής συνεδρίας του συμβουλίου του ΣΑΛ περιλαμβάνεται και η πειθαρχική δίωξη του εν λόγω διευθυντή. Το συμβούλιο καλείται στη σημερινή του συνεδρία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την έναρξη της εκδίκασης της πειθαρχικής δίκης με την απαγγελία των κατηγοριών και την απάντηση από πλευράς του κατηγορούμενου διευθυντή αν παραδέχεται ή όχι τη διάπραξη των αδικημάτων που του καταλογίζονται.

Το συμβούλιο του ΣΑΛ αποτελείται από 18 αιρετούς εκπροσώπους - δημοτικούς σύμβουλους των δήμων της μείζονος Λευκωσίας, με πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Λευκωσίας και στην προκειμένη περίπτωση τον κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Συγκεκριμένα, στο συμβούλιο συμμετέχουν ως μέλη έξι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λευκωσίας, πέντε του Δήμου Στροβόλου, δυο από τους Δήμους Αγλαντζιάς και Λακατάμιας και ένας από τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λατσιών.

Τα συμπεράσματα και οι αγωγές

Ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας κ. Γιάννος Κουκουλαρίδης συνοδεύει το πόρισμά του, έκτασης 90 σελίδων, με δεκάδες έγγραφα και επιστολές που συνέλεξε στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας που διενήργησε, τα οποία εισηγείται όπως τεθούν ενώπιον του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για μελέτη και εξέταση. «Εν συνεχεία, μετά από προσεκτική μελέτη όλων των διαθέσιμων γεγονότων και στοιχείων, εάν και εφόσον αποφασίσει, να το παραπέμψει στον γενικό εισαγγελέα για μελέτη του ενδεχομένου να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα», αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Κουκουλαρίδης και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα και υποδείξεις προς το συμβούλιο του ΣΑΛ:

1 Φαίνεται να έχουν επισυμβεί ιδιαίτερα σοβαρά θέματα επί σειρά ετών, μεταξύ άλλων, για την περιουσία του ΣΑΛ και με οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των συμφερόντων του ΣΑΛ και του Δημοσίου. Όπως και να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν ευθύνες, είτε πειθαρχικές είτε και ποινικές, θεωρώ ότι το ΣΑΛ ως οργανισμός δημοσίου δικαίου που έχει ως αποστολή του την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, έχει την υποχρέωση να διερευνήσει το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα να αποζημιωθεί από τα πρόσωπα που του έχουν προκαλέσει οικονομική βλάβη/ζημιά.

2 Εισηγούμαι στο συμβούλιο όπως προχωρήσει να αναζητήσει νομική συμβουλή με σκοπό, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις στο αστικό δίκαιο, να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες ανάκτησης αποζημιώσεων για τη βλάβη/ζημιά που έχει υποστεί το ΣΑΛ και κατ’ επέκταση το Δημόσιο.

3 Αναγνωρίζω ότι η αποκάλυψη των συγκεκριμένων γεγονότων και συμβάντων με χρονίζουσα καθυστέρηση έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δύσκολη και δυσχερή κατάσταση. Παρά ταύτα, το όλο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρού προβληματισμού και ενδελεχούς μελέτης από το συμβούλιο, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου πρέπει, αλλά και για να αντληθούν μαθήματα για βελτίωση και προς αποφυγή παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Καταρρίψαμε 3 drones απαντά η Τεχεράνη
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Καταρρίψαμε 3 drones απαντά η Τεχεράνη

Live: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν - Καταρρίψαμε 3 drones απαντά η Τεχεράνη

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του

Μεγάλη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια η τιμή του

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία
ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία

Στον αέρα τα υφυπουργεία - Για τα… τραπεζάκια ξεκίνησε όλη η ιστορία

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ – «Άδικο και ανήθικο» το βέτο λέει η...
ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ – «Άδικο και ανήθικο» το βέτο λέει η...

Βέτο των ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ – «Άδικο και ανήθικο» το βέτο λέει η...