Έξαλλες γυναίκες υπαξιωματικοί με το υπ. Άμυνας - Αντί για άρση της αδικίας, ελεημοσύνη €70!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 11.11.2022
Έξαλλες γυναίκες υπαξιωματικοί με το υπ. Άμυνας - Αντί για άρση της αδικίας, ελεημοσύνη €70!
Οι άνδρες υπαξιωματικοί που προσλήφθηκαν την ίδια περίοδο με τις γυναίκες έχουν μονιμοποιηθεί 13 χρόνια νωρίτερα και θα πάρουν σύνταξη €1.700, ενώ οι γυναίκες €700. Τεράστια η διαφορά και στην ανέλιξη, αλλά και στο ποσό του εφάπαξ που θα λάβουν κατά την αφυπηρέτησή τους

Η επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, πρόκειται να προχωρήσει σε δεσμευτική σύσταση προς το Υπουργείο Άμυνας σε σχέση με τη δυσμενή μεταχείριση που τυγχάνουν γυναίκες υπαξιωματικοί λόγω φύλου. Η διαβούλευση, στην οποία είχε καλέσει τα δύο μέρη η Επίτροπος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς το Υπουργείο Άμυνας δέχθηκε να «λύσει» το πρόβλημα με ελεημοσύνη, παραχωρώντας στις επηρεαζόμενες, αύξηση μόλις €70!

Η πρόταση του υπουργείου απορρίφθηκε από όλες τις γυναίκες υπαξιωματικούς οι οποίες είχαν προτείνει ουσιαστικά μέτρα για αποκατάσταση της διαπιστωμένης αδικίας εις βάρος τους. Ο δικηγόρος των γυναικών υπαξιωματικών, Γιώργος Καραπατάκης, δήλωσε στον «Π» ότι θα συνεχιστούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να αποκαταστήσει τις γυναίκες που υφίστανται απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου.

Πάρτε €70 και σωπάστε

Ο «Π» έχει εξασφαλίσει την πρόταση που υπέβαλε το Υπ. Άμυνας στην επίτροπο Διοικήσεως κατά τη διαβούλευση. Η μόνη «παραχώρηση» που κάνει, είναι η αναβάθμιση των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών «σε υψηλότερη μισθοδοτική βαθμίδα, εντός της ίδιας κλίμακας. Χωρίς δηλαδή να μεσολαβήσει προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό». Αυτή η «παραχώρηση» αφορά μόνο τις υπαξιωματικού της 5ης, 6ης και 7ης σειράς. Για τις γυναίκες της 8ης σειράς, το Υπουργείο Άμυνας δεν έκανε καμία πρόταση, θεωρώντας ότι «δεν έχουν υποστεί καμία ζημία από τη διάκριση με βάση το φύλο. Το υπουργείο εκτιμά ότι αν γινόταν δεκτή η πρότασά του θα επιβαρυνόταν το κράτος με €450.000 ετησίως.

Στην πρόταση που υποβλήθηκε, καθίσταται σαφές ότι δεν γίνεται αποδεκτό το αίτημα των γυναικών για δύο προαγωγές ώστε να αποκατασταθεί η εις βάρος τους αδικία.

Με την «ελεημοσύνη» της μίας μισθοδοτικής αναβάθμισης, το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως:

Δεν παραβιάζονται οι πρόνοιες των περί Υπαξιωματικών Κανονισμών

Δεν διαταράσσεται η ιεραρχία εντός του στρατεύματος

Παρέχεται άμεσο οικονομικό όφελος, όσο και έμμεσο, λόγω του επηρεασμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Κατά το υπουργείο, οι γυναίκες υπαξιωματικοί θα λάβουν «ούτως ή άλλως προαγωγή τα επόμενα λίγα χρόνια» και ως εκ τούτου καλό θα ήταν να πάρουν τα χρήματα που τους προσφέρονται και να περιμένουν!

Είναι ντροπή

Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας διαβιβάστηκε στις ενδιαφερόμενες υπαξιωματικούς από τον δικηγόρο τους και απορρίφθηκε από όλες. Όπως ανέφερε στον «Π» ο Γιώργος Καραπατάκης, «όλες οι γυναίκες υπαξιωματικοί απορρίπτουν την πρόταση του Υπουργείου άμυνας ως απαράδεκτη και ως μη ανταποκρινόμενη στα όσα έχουν υποφέρει από τη διάκριση που έχουν υποστεί λόγω φύλου, τόσο σε σχέση με τη πρόσβασή τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας, όσο και στην επαγγελματική τους ανέλιξη». Ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης κατέληξε λέγοντας πως είναι ντροπή αυτό που προτείνει το Υπουργείο Άμυνας. Για τον λόγο αυτό θα γίνει νέα κινητοποίηση από συγγενείς και φίλους των γυναικών την επόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Στην εκδήλωση θα επιδοθεί ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ήδη 10 αποστρατεύτηκαν

Και ενώ το Υπουργείο Άμυνας αναζητεί τρόπους να παρακάμψει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει, δέκα εκ των γυναικών που επηρεάζονται έχουν ήδη αποστρατευτεί και αν γινόταν δεκτή η κυβερνητική πρόταση οι ίδιες δεν θα έπαιρναν ούτε ένα ευρώ. Επίσης, οι γυναίκες υπαξιωματικοί της 8ης σειράς, για τις οποίες δεν προτείνει τίποτα το Υπουργείο Άμυνας, μονιμοποιήθηκαν στα 14 χρόνια υπηρεσίας, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί στο ενδιάμεσο (2012) νομοθεσία με βάση την οποία έχουν χάσει όλα τα ωφελήματά τους, τα οποία είχαν πάρει οι προηγούμενες σειρές, όπως επαγγελματική σύνταξη, εφάπαξ, επιστροφή χρημάτων από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει καμία προαγωγή.

Αντιπρόταση γυναικών

Η πλευρά των γυναικών υπαξιωματικών δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει από το αίτημα παροχής δύο προαγωγών και αντιπροτείνει μισθοδοτική αναβάθμιση δύο βαθμίδων εντός της ίδιας μισθοδοτικής κλίμακας. Επίσης, απαιτεί δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας ότι θα δημιουργήσει κενές θέσεις προαγωγής τα επόμενα χρόνια, ώστε να προαχθούν πριν αφυπηρετήσουν. Ζητούν 102 θέσεις αρχιλοχία το 2023 για προαγωγή των γυναικών της 5ης και 6ης σειράς και 138 θέσεις αρχιλοχία το 2024 και 2025 για προαγωγή των γυναικών της 7ης σειράς. Για τις 10 γυναίκες που έχουν αποστρατευτεί, αντιπροτείνεται να τους δοθούν αναδρομικά οι δύο μισθοδοτικές κλίμακες και να λάβουν αντίστοιχη αύξηση στο εφάπαξ και τη σύνταξη τους. Επίσης, για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι γυναίκες υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, ζητούν να παραχωρηθούν από την κυβέρνηση κατά την αφυπηρέτησή τους:

€110.000 για τις 55 γυναίκες της 5ης σειράς

€105.000 για τις 47 γυναίκες της 6ης σειράς και

€96.000 για τις 118 γυναίκες της 7ης σειράς

Πρόκειται, όπως αναφέρεται από την πλευρά των γυναικών, για ύστατη υποχώρηση, καθώς σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι λόγω της διάκρισης εναντίον τους ζημιώθηκαν με €203.000 η 5η σειρά, με €177.000 η 6η σειρά και με €164.000 η 7η σειρά.

Χάσμα ανδρών – γυναικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που θα αφυπηρετήσουν θα πάρουν ως σύνταξη €700, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους που προσλήφθηκαν την ίδια περίοδο θα πάρουν €1.700. Επίσης, υπάρχει και τεράστια διαφορά στο εφάπαξ. Οι γυναίκες έμειναν καθηλωμένες για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό καθώς καθυστέρησαν να μονιμοποιηθούν, ενώ οι άνδρες ήδη κατέχουν τον βαθμό του ανθυπασπιστή, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

Παρανομεί το Υπ. Άμυνας

Όπως έχει διαπιστωθεί από την επίτροπο Διοικήσεως, οι γυναίκες εθελόντριες της 5ης, 6ης και 7ης σειράς της Εθνικής Φρουράς είναι «θύματα απαγορευμένης διάκρισης λόγω φύλου, τόσο στην πρόσβαση στην εργασία όσο και στην επαγγελματική ανέλιξη». Πρόκειται για τις μόνιμες υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς οι οποίες είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες το 1993, το 1995 και το 1997. Οι άνδρες συνάδελφοί τους, που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο, μονιμοποιήθηκαν άμεσα και η ανέλιξή τους ήταν πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις γυναίκες, ακόμα και όταν κάποιες εξ αυτών διέθεταν περισσότερα τυπικά προσόντα και προηγούντο σε αρχαιότητα. Οι άνδρες μόνιμοι υπαξιωματικοί που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο μονιμοποιήθηκαν 12 με 13 χρόνια νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχουν και διαφορετική επαγγελματική ανέλιξη από τις γυναίκες. Οι γυναίκες σήμερα έχουν τον βαθμό του επιλοχία, ενώ οι άνδρες είναι αρχιλοχίες ή ανθυπασπιστές και ιεραρχικά είναι ανώτεροι. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στους κανονισμούς που προέβλεπαν ότι μία εθελόντρια για να διοριστεί ως μόνιμη υπαξιωματικός θα έπρεπε να έχει δύο χρόνια υπηρεσία. Αργότερα, αυτή η απαίτηση προϋπηρεσίας επεκτάθηκε στα 6 χρόνια. Οι άνδρες διορίζονταν άμεσα, χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία. Η απαίτηση των δύο χρόνων προϋπηρεσίας για τις γυναίκες θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογη, καθώς αντιστάθμιζε τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των ανδρών. Ωστόσο, η επέκταση στα 6 χρόνια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Με κανονισμούς του 2016 και 2017 καταργήθηκε η διαφορετική επετηρίδα ανέλιξης και αξιολόγησης ανδρών και γυναικών, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε δυσμενής διάκριση κατά των γυναικών, αλλά δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο για άρση της αδικίας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ
ΚΥΠΡΟΣ

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ

«Δεν προέρχονται από εισφορές πιστών οι €807.000»: Νέα ανακοίνωση δικηγόρων των μοναχών Μονής Αββακούμ

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

«Δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια άδεια»: Λετυμπιώτης για πληροφορίες περί μεταφοράς πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου