«Είσαι ο πιο διεφθαρμένος διευθυντής»: Οι πειθαρχικές του Αριστοδήμου και η ατιμωρησία στο ΡΙΚ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 23.10.2022
«Είσαι ο πιο διεφθαρμένος διευθυντής»: Οι πειθαρχικές του Αριστοδήμου και η ατιμωρησία στο ΡΙΚ
Έστελνε μηνύματα στο viber σε ακατάλληλες ώρες προς τον τότε αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΡΙΚ με απειλές και χαρακτηρισμούς

Ανώτερος λειτουργός πέρασε από πειθαρχικές διαδικασίες, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος και αντί της επιβολής οποιασδήποτε ποινής έλαβε προαγωγή. Αυτή η απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), με την Ελεγκτική Υπηρεσία να επισημαίνει στην τελευταία ειδική της έκθεση την «κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί στο Ίδρυμα». Πρόκειται για τον σημερινό Αναπληρωτή Τμηματάρχη Προγραμμάτων του ΡΙΚ Σάββα Αριστοδήμου, ο οποίος απασχόλησε έντονα το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος το οποίο καταρτίστηκε σε πειθαρχικό σώμα και εξέτασε τρεις πειθαρχικές υποθέσεις εναντίον του. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2022, «οι πειθαρχικές υποθέσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων σε απουσία από την εργασία χωρίς άδεια, σε αδικαιολόγητη μη τήρηση του ωραρίου, σε παράλειψη και άρνηση συμμόρφωσης με οδηγίες προϊστάμενου, σε απρεπή συμπεριφορά, στη μη παρουσίαση για εργασία στο δημόσιο όπου είχε αποσπαστεί, στην εκ των υστέρων παρουσίαση ιατρικών πιστοποιητικών και σε μετάβαση σε επαγγελματικό ταξίδι που αφορούσε το ΡΙΚ κατά την περίοδο απόσπασης του στο δημόσιο, για το οποίο αιτήθηκε και έξοδα ταξιδιού». Ο «Π» εξασφάλισε έγγραφα των τριών πειθαρχικών υποθέσεων και τις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ, όπου παρατίθενται τα αδικήματα και τα συμπεράσματα του ερευνώντα λειτουργού. Εντύπωση προκαλεί το πειθαρχικό αδίκημα της απρεπούς και της ανάρμοστης προς την υπαλληλική ιδιότητα συμπεριφοράς προς τους ανωτέρους και συγκεκριμένα προς τον τέως Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ, με φράσεις και αναφορές όπως «είσαι ο πιο διεφθαρμένος διευθυντής που έχει περάσει από το ΡΙΚ».

1η πειθαρχική

Στην πρώτη πειθαρχική υπόθεση που εξέτασε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ εναντίον του τότε Ανώτερου Λειτουργού Προγραμμάτων Τηλεόρασης Σάββα Αριστοδήμου διερευνήθηκαν τα εξής πειθαρχικά αδικήματα:

  • Αδικαιολόγητη απουσία ή μη τήρηση των ωρών εργασίας.
  • Αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποσπασμένου να μεταβεί στη νέα του θέση.
  • Απουσία με ψευδή επίκληση ασθενείας
  • Εγκατάλειψη του τόπου εργασίας άνευ άδειας.

Συγκεκριμένα, ο τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Γρηγόρης Μαλιώτης, με επιστολή ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2020 διόρισε ερευνών λειτουργό τον προηγούμενο διευθυντή Ειδήσεων κ. Πανίκο Χατζηπαναγή, ώστε να διενεργήσει έρευνα για το κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα για τον κ. Αριστοδήμου σε σχέση με απουσία του εν ώρα εργασίας από το ΡΙΚ. Όπως το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο αναφέρει στην απόφαση του, ο ερευνών λειτουργός «συννόμως με τον Κανονισμό 9(2) του Πειθαρχικού Κώδικα, αλλά και του Δεύτερου Πίνακα - Μέρος Ι – Κανονισμός 4», έδωσε την ευκαιρία στον κύριο Αριστοδήμου να απαντήσει στις κατηγορίες. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, «προκύπτουν τα εξής στοιχεία που αποτέλεσαν τις θέσεις του κ. Αριστοδήμου κατά τη διεξαγωγή της έρευνας (συνοπτικά):

  • Ο κύριος Αριστοδήμου δεν αρνήθηκε ότι απουσίαζε εν ώρα εργασίας από το ΡΙΚ.
  • Δόθηκε εξήγηση ότι για την εν λόγω απουσία ήτοι ότι υπό τη συνδικαλιστική του ιδιότητα μετέβηκε στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού, συνοδεύοντας δύο συνάδελφους εργάτες με το αυτοκίνητο του στην Αστυνομία για να καταγγείλουν τον τότε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή, κ. Μαλιώτη, για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
  • Ούτε ως πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ αλλά ούτε ως ανώτερος λειτουργός Προγραμμάτων Τηλεόρασης θα επικοινωνούσε με τον άμεσα προϊστάμενο του, δηλαδή τον κ. Μαλιώτη για να λάβει την άδεια του να μεταβεί στην αστυνομία να τον καταγγείλει.
  • Παρέπεμψε τον ερευνώντα λειτουργό στη νομοθεσία που προστατεύει τους συνδικαλιστές και τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα και τον ώθησε να αποφύγει ως ερευνώντας λειτουργός τη σύγκρουση με τους εν λόγω νόμους».

Πάντως, ο ερευνών λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη, όπως ο κ. Αριστοδήμου, οφείλουν να λαμβάνουν άδεια και να ενημερώνουν τη διεύθυνση του ΡΙΚ για απουσίες από την εργασία τους. «Στην προκειμένη περίπτωση κατά τον ερευνώντα λειτουργό, ο κ. Αριστοδήμου δεν έλαβε ούτε άδεια, ούτε ενημέρωσε, ούτε κτύπησε κάρτα, ενώ κατά την άποψη του, η συνοδεία των υπαλλήλων για καταγγελία πιθανής αξιόποινης πράξης δεν προβλέπεται πουθενά ως λόγος εκτροπής από αυτό το πλαίσιο». Αυτό αναφέρει στην απόφαση του το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος. Τελικά, το διοικητικό συμβούλιο βρήκε ομόφωνα ένοχο τον κ. Αριστοδήμου για το πειθαρχικό αδίκημα της εγκατάλειψης του τόπου εργασίας χωρίς άδεια από ανώτερο του, όπως ορίζουν και οι Περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Πειθαρχικός Κώδικας) Κανονισμοί του 1986 (Κανονισμός 9 (1) (α) Μέρος Ι).

2η πειθαρχική

Στην δεύτερη πειθαρχική υπόθεση εναντίον του κ. Αριστοδήμου διερευνήθηκαν τα εξής πειθαρχικά αδικήματα:

  • Συστηματική και κατ’ εξακολούθηση αδικαιολόγητη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας.
  • Συστηματική και κατ’ εξακολούθηση απείθεια, παράλειψη και άρνηση συμμόρφωσης προς νόμιμη εντολή ή οδηγία προϊστάμενου.
  • Συστηματική και κατ’ εξακολούθηση μη προσήκουσα, απρεπής και εριστική συμπεριφορά ανάρμοστη προς την υπαλληλική ιδιότητα, προς τους ανωτέρους του.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Γρηγόρης Μαλιώτης, με επιστολή του ημερομηνίας 28 Ιουλίου 2020 διόρισε ως ερευνώντα λειτουργό τον κ. Γεώργιο Χίνη (μηχανικό). Ακολούθως, ο ερευνών λειτουργός ενημέρωσε τον κ. Αριστοδήμου με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι διενεργείται εναντίον του έρευνα και τον κάλεσε να καταθέσει τις θέσεις του. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Αριστοδήμου απάντησε στον ερευνών λειτουργό στις 29/7/2020, αναφέροντας ότι «ο κ. Μαλιώτης συγχύζει τη συνδικαλιστική με την υπηρεσιακή του ιδιότητα». Ο κ. Αριστοδήμου αρνήθηκε την κατηγορία της μη τήρησης του ωραρίου εργασίας, υποστηρίζοντας ότι πάντα τηρεί το ωράριο του και πως υπάρχουν συνεννοήσεις που έγιναν στην παρουσία του διευθυντή προσωπικού και διοίκησης. «Αναφορικά με την κατηγορία της μη συμμόρφωσης με οδηγίες ανωτέρων/προϊστάμενων του, Σάββας Αριστοδήμου κατέθεσε προκαταρκτικά ότι ποτέ δεν είχε αρνηθεί νόμιμη οδηγία των ανωτέρων του». Λαμβάνοντας υπόψη τις προκαταρκτικές απόψεις του κ. Αριστοδήμου σε σχέση με το ωράριο εργασίας και τον ισχυρισμό ότι έγιναν συνεννοήσεις στην παρουσία του διευθυντή προσωπικού και διοίκησης, ο ερευνών λειτουργός ζήτησε κατάθεση από το εν λόγω πρόσωπο. Επίσης, ζήτησε κατάθεση από την αναπληρώτρια διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου και από ακόμη ένα λειτουργό του ΡΙΚ για τα κτυπήματα κάρτας του κ. Αριστοδήμου κατά την προσέλευση και αποχώρηση του από το Ίδρυμα.

Από την κατάθεση του διευθυντή προσωπικού και διοίκησης προκύπτει ότι έγινε μεν συζήτηση αρχές του 2020 για το ωράριο εργασίας, ενώ από τα στοιχεία που κατατέθηκαν φαίνεται ότι ακολούθησαν 2 τουλάχιστον επιστολές από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή μεταγενέστερα της πιο πάνω συζήτησης. «Παρόλο», αναφέρει στην απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο, «ότι ο Σ.Α. είχε προσκομίσει μηνύματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα οποία είχε αποστείλει στον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και με τα οποία εισηγείτο ότι οι ανάγκες της αθλητικής υπηρεσίας δεν εξυπηρετούνται με σταθερό ωράριο, εν τούτοις δεν προσκόμισε οποιαδήποτε μαρτυρία ή αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να συνηγορεί ότι έχει γίνει τέτοια διευθέτηση. Τουναντίον, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οδηγίες προς αυτόν παρέμειναν με σταθερό ωράριο». Αναφορικά με τη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας, αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο, «είχαν σταλεί στον Σ.Α. σχετικές οδηγίες ημερομηνίας 18/04/2019, 24/06/2019, 02/01/2020. 09/06/2020 και 03/07/2020. Παρά τις πιο πάνω οδηγίες, ο Σ.Α. εξακολουθούσε να μη συμμορφώνεται με αυτές».

Στα πλαίσια της 2ης πειθαρχικής έρευνας εξετάστηκε η καταγγελία για φράσεις και χαρακτηρισμούς που ο κ. Αριστοδήμου χρησιμοποιούσε συστηματικώς σε υπηρεσιακά σημειώματα σε βάρος του τέως αναπληρωτή γενικού διευθυντή Γρηγόρη Μαλιώτη, ακόμα και προς το διοικητικό συμβούλιο, με κοινοποίηση και σε άλλους εργαζομένους στο ΡΙΚ. Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο αναφέρεται και σε ένα αίτημα του κ. Αριστοδήμου όπως ο κ. Μαλιώτης «περάσει από ψυχιατρικές εξετάσεις, καθώς και εξέταση EQ (συναισθηματική νοημοσύνη)». Ενώ σε σημείωμα ημερομηνίας 28/01/2020 ο κ. Αριστοδήμου αναφέρθηκε στον τέως γενικό διευθυντή του ΡΙΚ Μιχάλη Μαραθεύτη, σημειώνοντας ότι «μόνο ένας εντελώς ανίδεος σε θέματα τηλεόρασης θα μπορούσε να λάβει τέτοια απόφαση». Σύμφωνα με το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού, ο κ. Αριστοδήμου δεν έχει διαψεύσει ότι χρησιμοποίησε τις εν λόγω φράσεις και χαρακτηρισμούς. «Στην υπεράσπιση του», σημειώνει το διοικητικό συμβούλιο, «ο Σ.Α. αναφέρει ότι οι εν λόγω φράσεις και χαρακτηρισμοί χρησιμοποιήθηκαν σε συνδικαλιστικές τοποθετήσεις του και ουδεμία σχέση έχουν με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι τοποθετήσεις του Σ. Α. προέκυψαν μετά από παράπονα μελών (συντεχνίας) ή και συναδέλφων του, χωρίς όμως να παρουσιάσει οποιαδήποτε στοιχεία». Επειδή ο κ. Αριστοδήμου επικαλείτο και πρόβαλλε ως υπεράσπιση τη συνδικαλιστική του ιδιότητα ως πρόεδρος της συντεχνίας ΕΥΡΙΚ, «ο ερευνών λειτουργός μελέτησε το καταστατικό της εν λόγω συντεχνίας για να εξετάσει κατά πόσον πράγματι υπήρχε πρόνοια που να δίδει την εξουσιοδότηση ή άλλως πως στον πρόεδρο της συντεχνίας για να προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες». Σύμφωνα με το άρθρο 18 (εξουσίες του προέδρου), παράγραφος (δ) του καταστατικού, που παρατίθεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ: «Ασκεί τα καθήκοντα του, με αντικειμενικότητα, ευθυκρισία και ακεραιότητα τονίζοντας με τη συμπεριφορά του το κύρος της ΕΥΡΙΚ. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι εκπροσωπούν το σύνολο των μελών και όχι τον εαυτό τους».

Μηνύματα στο viber

Εξετάστηκε επίσης καταγγελία για αποστολή μηνυμάτων στο viber σε ακατάλληλες ώρες «από τον Σάββα Αριστοδήμου προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή σε ακατάλληλες ώρες μεταξύ των οποίων περιέχονται και απειλές εναντίον του δεύτερου. «Στα εν λόγω μηνύματα», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο, «που απέστελλε στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή περιέχονται απειλές του τύπου ότι η συντεχνία της οποίας είναι πρόεδρος θα τον “τσακίσει” και προσβολές του τύπου “είσαι ο πιο διεφθαρμένος διευθυντής που έχει περάσει από το ΡΙΚ, το ΡΙΚ βουίζει”. Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα μηνύματα: “Να μου το θυμάσαι, θα πνιγείς στο δηλητήριο σου, “Είχε και ο πατέρας μου την αρρώστια σου, (διαβήτη), όμως αυτή τον έκανε καλύτερο άνθρωπο. Εσένα σε γεμίζει τη ψυχή δηλητήριο”». Στην απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει ότι «οι πιο πάνω ενέργειες του Σ.Α. είναι επιεικώς απαράδεκτες και αγγίζουν τα όρια της ανηθικότητας. Ο συστηματικός τρόπος που αποστέλλονταν, καταδεικνύει μια εμμονική τάση του Σ.Α. εναντίον του αναπληρωτή γενικού διευθυντή να του προκαλεί άγχος, παρενόχληση, εκφοβισμό και απειλές». Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει ότι «κακίζει τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές και εκεί που γίνονται δεν θα δείξει ανοχή».

Ο ερευνών λειτουργός εξέτασε επίσης το θέμα που προέκυψε μετά από ανάρτηση του κ. Αριστοδήμου στο facebook ημερομηνίας 20/7/2020 και σύμφωνα με τις καταθέσεις δύο λειτουργών πληροφορικής που εργάζονται στο ΡΙΚ, «ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής ουδέποτε τους πήρε laptop με ιό και ουδέποτε βρήκαν το πελατολόγιο της κόρης του πάνω». Συνεπώς, ο ερευνών λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά που έγραψε στο facebook ο Σάββας Αριστοδήμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τελικά το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ βρήκε ομόφωνα ένοχο τον κ. Σάββα Αριστοδήμου για τα εξής πειθαρχικά αδικήματα:

  • Συστηματική και αδικαιολόγητη μη τήρηση του ωραρίου εργασίας.
  • Συστηματική και κατ’ εξακολούθηση απείθεια, παράλειψη και άρνηση συμμόρφωσης προς νόμιμη εντολή ή οδηγία ιεραρχικώς προϊστάμενου
  • Συστηματική και κατ’ εξακολούθηση μη προσήκουσα, απρεπής και εριστική συμπεριφορά προς τους ανωτέρους, ανάρμοστη προς την υπαλληλική ιδιότητα.

3η πειθαρχική

Στην 3η πειθαρχική υπόθεση εναντίον του κ. Αριστοδήμου διερευνήθηκαν τα πειθαρχικά αδικήματα της αντιπειθαρχικής διαγωγής, της αδικαιολόγητης απουσίας ή μη τήρησης του ωραρίου εργασίας και της καθυστέρησης αποσπασμένου να μεταβεί στη νέα του θέση. Συγκεκριμένα, ο τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Γρηγόρης Μαλιώτης, με επιστολή ημερομηνίας 13/07/2020 διόρισε την κα Ανδριάνα Ζανούπα (αναπληρώτρια διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου) ερευνών λειτουργό για να διερευνήσει έρευνα για το κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες αναφορικά με συγκεκριμένα περιστατικά και καταγγελίες που περιέχονταν σε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 30/06/2020 προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή. Πρόκειται για την υπόθεση της απόσπασης του κ. Αριστοδήμου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) από τις 07/10/2019 για περίοδο τριών χρόνων με απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της προς αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΡΙΚ προέβαινε σε ορισμένες παρατηρήσεις όπως: Απουσία από την εργασία χωρίς έγκριση άδειας, καμία αποκοπή από το μισθό του κ. Αριστοδήμου για τις μέρες απουσίας από την εργασία χωρίς έγκριση και πληρωμή κόστους εισιτηρίου ύψους €513 από το ΡΙΚ για ταξίδι που έγινε κατά την περίοδο που ο κ. Αριστοδήμου ήταν αποσπασμένος στο ΓΤΠ. Μάλιστα η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της προς τον τότε αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΡΙΚ προέβαινε σε συγκεκριμένες συστάσεις, όπως η διενέργεια πειθαρχικών ερευνών και η αποκοπή μισθών.

Αφού, λοιπόν, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής διόρισε ερευνών λειτουργό, ζητήθηκαν οι θέσεις του κ. Αριστοδήμου ο οποίος απάντησε δια του δικηγόρου του, υποστηρίζοντας πως η απόσπαση μεθοδεύτηκε από τον τότε γενικό διευθυντή ως τιμωρία και προσπάθεια να μην ασκεί ως πρόεδρο της συντεχνίας (ΕΥΡΙΚ) τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα. Ο δικηγόρος του κ. Αριστοδήμου έκανε αναφορά και στην προσφυγή που κατέθεσε ο πελάτης του και στην ενδιάμεση απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (31/10/2019), επισημαίνοντας τα σημεία και τους ισχυρισμούς του κ. Αριστοδήμου στην εν λόγω διαδικασία. Επίσης, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι η απόσπαση τερματίστηκε στις 02/12/2019, γεγονός που δηλώθηκε ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 18/12/2019. Στην απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει ότι «η θέση του κ. Αριστοδήμου μέσω της επιστολής του δικηγόρου ήταν ότι η πειθαρχική έρευνα της κας Ζανούπα συνιστούσε απόπειρα από τη διεύθυνση και πάλι να δημιουργήσει λόγο καταδίωξης του πελάτη του με βάση ήδη προηγηθείσα και ήδη εξαφανισθείσα διά της προσφυγής παρανομία σε βάρος του πελάτη του». Επιπλέον, «σημειώθηκε ότι η επιστολή της κας Ζανούπα ημερομηνίας 14/07/2019 εμπεριείχε κρίση ενοχής ως σαφή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».

Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση της ΕΔΥ για απόσπαση του κ. Αριστοδήμου στο ΓΤΠ δεν ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο, ούτε ανακλήθηκε αλλά τερματίστηκε με ισχύ από 02/12/2019. «Ως εκ τούτου», αναφέρει το δ.σ. του ΡΙΚ, « δεν τίθεται ζήτημα εξαφάνισης από την αρχή (ab initio) της εν λόγω απόφασης αλλά για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ παρήγαγε συγκεκριμένα αποτελέσματα». Συνεπώς, το διοικητικό συμβούλιο έκρινε αδικαιολόγητη την απουσία του κ. Αριστοδήμου από την εργασία του τις ημέρες που η απόφαση της απόσπασης βρισκόταν σε ισχύ.

Τελικά ορίστηκε ως ημερομηνία επιβολής ποινής η τελευταία ημέρα της θητείας του δ.σ. του ΡΙΚ και στη συνεδρία υπήρξε έντονη διαφωνία για το περιεχόμενο της ποινής, με τον τότε αντιπρόεδρο του ιδρύματος να επιλέγει την οδό της επίπληξης για κάθε πειθαρχικό αδίκημα του κ. Αριστοδήμου. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του τότε προέδρου του δ.σ. του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκου ο οποίος υπέδειξε στον κ. Ιωακείμ τις ποινές που προνοούσε σε κάθε περίπτωση ο Πειθαρχικός Κώδικας. Τελικά ο αντιπρόεδρος του δ.σ. Σταύρος Ιωακείμ αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίασης και δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να επιβληθεί ποινή, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί η ευθύνη της απόφασης στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Όπως αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία, το νέο δ.σ. ζήτησε νομική συμβουλή κατά πόσο έχει ευθύνη και κατά πόσο μπορεί να επιβάλει ποινή σε πειθαρχικές υποθέσεις στις οποίες δεν συμμετείχε. Στην γνωμάτευση τους οι νομικοί σύμβουλοι του ΡΙΚ ανέφεραν τρεις επιλογές. Μια από αυτές ήταν και η μη επιβολή ποινής, καθιστώντας την όλη διαδικασία ατελή. Αυτό αποφάσισε τελικά το νέο δ.σ. σε συνεδρία του στις 09/11/2021, προκαλώντας την αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή «δεικνύει την κουλτούρα ατιμωρησίας που επικρατεί στο Ίδρυμα».

Η απάντηση του Αριστοδήμου

Ο «Π» επικοινώνησε με τον κ. Αριστοδήμου ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, λέγοντας ότι το θέμα δεν τον αφορά. «Εάν χρειάζεστε οτιδήποτε για το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε, «μπορείτε να αποταθείτε είτε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου είτε στον γενικό διευθυντή». Σημειώνεται ότι ο κ. Αριστοδήμου διεκδικεί τη θέση του διευθυντή τηλεόρασης του ΡΙΚ, η οποία προκηρύχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», σε αυτή τη φάση γίνεται η διαλογή των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για τη συγκεκριμένη θέση ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο short list και να ακολουθήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων για την τελική επιλογή του κατάλληλου προσώπου.

Πρόεδρος ΡΙΚ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ, δήλωσε στον «Π» ότι το νέο δ.σ. έλαβε απόφαση για ακύρωση της διαδικασίας των πειθαρχικών και διερωτήθηκε ποιος θα ελάμβανε απόφαση για υπόθεση που έχουν εκδικάσει άλλοι.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας

Αυξάνονται οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών - Τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Παιδείας

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα

Live: Πρώτη επίσημη αντίδραση από το Ιράν: «Δεν υπήρξε επίθεση» – Πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού

Υπηρεσία Καταναλωτή: Ποια προϊόντα κατέγραψαν αύξηση στις τιμές και πού κυμαίνεται η διαφορά ακριβότερου και φθηνότερου καλαθιού

Πώς τοποθετείται ο αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Δασών για τις εργασίες στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα (ηχητικό)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς τοποθετείται ο αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Δασών για τις εργασίες στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα (ηχητικό)

Πώς τοποθετείται ο αναπλ. Διευθυντής του Τμήματος Δασών για τις εργασίες στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα (ηχητικό)

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

Η Ντόρα Μπακογιάννη στον «Π»: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο - Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο