Την έντονη αντίδραση των συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) της ΕΦ έχουν προκαλέσει οι πρόνοιες του νομοσχεδίου «περί επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή με σκοπό την ψήφισή του, πριν το Κοινοβούλιο αναστείλει τις εργασίες του λόγω των προεδρικών εκλογών. Οι ΣΥΠ, σε γραπτή τοποθέτησή τους η οποία διαβιβάστηκε στον «Π», υποστηρίζουν πως αναγκάζονται να επιστρέψουν σε «εργασιακό μεσαίωνα», ενώ διατυπώνουν μια εξόχως ανησυχητική προειδοποίηση για «εσωστρέφεια» και επανακαθορισμό της έννοιας του πραγματικού «εχθρού».
Ισχυρίζονται επίσης πως τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να γίνει δεκτή αδιαμαρτύρητα, καθώς θα οδηγήσει σε απελπισία το σύνολο των ΣΥΠ και «η απελπισία δεν είναι καλός σύμβουλος και οδηγός στην κρίση και συμπεριφορά των ατόμων».
Οι ΣΥΠ αναφέρουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση του νομοσχεδίου δεν συμμετείχε ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών, αν και συμμετείχαν οι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και ΣΑΚ. Για τα θέματα των ΣΥΠ, το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε ως συνομιλητή το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο σχεδίασε πίσω από την πλάτη τους όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ακυρώθηκαν όσα ευνοϊκά περιλαμβάνονταν στους στρατιωτικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν το 2017 και «διέγραψαν την 27ετή προσφορά των ΣΥΠ στην Εθνική Φρουρά και αποφάσισαν να τους θάψουν ζωντανούς μαζί με τις οικογένειές τους».
Μας διώχνουν στα 57
Σύμφωνα με τους ΣΥΠ, είναι ψευδής ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε ότι από το 57ο έως το 63ο έτος της ηλικίας τους δεν λαμβάνουν επαγγελματική σύνταξη, ώστε να τους εντάξουν σε ένα από τα σχέδια επαγγελματικής σύνταξης. Όπως σημειώνουν, με τους στρατιωτικούς κανονισμούς του 2017, οι ΣΥΠ μπορούν να παραμείνουν στην ΕΦ μέχρι τα 63 τους, έχοντας δικαίωμα για δύο τριετείς συμβάσεις μετά τη συμπλήρωση του 57ου έτους της ηλικίας τους. Αυτό τους έδινε το δικαίωμα να διεκδικήσουν σύνταξη γήρατος με το 12% πέναλτι. Τώρα, για να εξαναγκαστούν να φύγουν στα 57, καταργείται το δικαίωμα της σύναψης δύο τριετών συμβάσεων για παράταση της υπηρεσίας τους έως τα 63.
Ψαλίδι συντάξιμων απολαβών
Οι ΣΥΠ, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως με το νομοσχέδιο ακυρώνεται ο τρόπος υπολογισμού του φιλοδωρήματος που δικαιούνται, κάτι που σημαίνει μείωση κατά 30-40% και εργασιακό μεσαίωνα.
Επίσης, στο νομοσχέδιο, ενώ για τους αστυνομικούς και δεσμοφύλακες, για τις συντάξιμες απολαβές, λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα καλής διαγωγής και αξίας, για τους ΣΥΠ δεν λαμβάνεται υπόψη το ειδικό επίδομα που λάμβαναν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση των συντάξιμων απολαβών τους.
Θα φύγει κόσμος
Οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί θέτουν επίσης θέμα για το ενδεχόμενο μαζικής αποχώρησής τους, κάτι που θα διόγκωνε περαιτέρω το ήδη μεγάλο πρόβλημα έλλειψης έμπειρου προσωπικού στην ΕΦ. Για λόγους που άπτονται ευαίσθητων πληροφοριών ασφαλείας, επί του παρόντος, δεν θέλουν να αποκαλύψουν πόσα στελέχη αποχωρούν το επόμενο διάστημα. Στελέχη με εμπειρία στα οπλικά συστήματα, τεχνίτες, χειριστές, εκπαιδευτές και διαχειριστές. Αυτή η μαζική αποχώρηση, εκ των πραγμάτων, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο αξιόμαχο της ΕΦ αλλά και στην καλή συντήρηση και λειτουργία των οπλικών συστημάτων.
Οι ΕΠΥ που έγιναν ΣΥΠ
οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί είναι οι άνθρωποι που είχαν προσληφθεί αρχικά το 1995 ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης. Σήμερα, υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά 1.145 και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των μάχιμων μονάδων. Μέσα από την πολύχρονη παρουσία τους στο στράτευμα, εκτελούν επιπλέον τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους αξιωματικούς που αποφοίτησαν από τις σχολές της Ελλάδας (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ και ΣΤΥΑ), έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις και τις ίδιες ευθύνες. Αυτό που δεν έχουν είναι η μονιμότητα, κάτι που διασφαλίστηκε από το Υπ. Άμυνας και για τις γυναίκες υπαξιωματικούς, που είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το θέμα της δυσμενούς μεταχείρισης των εθελοντριών λόγω φύλου παραμένει ανοιχτό και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την επίτροπο Διοικήσεως, με την ιδιότητά της ως αρχή ισότητας.
Οι ΣΥΠ υπενθυμίζουν ότι υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα δυσμενούς μεταχείρισης, καθώς παρέμεναν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό, ακόμα και για 19 χρόνια.
Το μόνο που τους αναγνωριζόταν ήταν ότι η υπηρεσία τους ως ΕΠΥ αποτελούσε πλεονέκτημα σε περίπτωση συμμετοχής σε εξετάσεις για εξασφάλιση μόνιμης θέσης.
Ερωτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών
Οι ΣΥΠ ζητούν απαντήσεις για το ποιο συνδικαλιστικό όργανο τους εκπροσώπησε στις διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους, αφού όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες εκπροσωπήθηκαν από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.
Επίσης, ρωτούν αν έγιναν αναλογιστικές μελέτες από το Υπουργείο Οικονομικών για να ελεγχθεί και να διασφαλιστεί ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου αποτελούν όντως «ωφελήματα» για τους ΣΥΠ.
Τέλος, επικρίνουν έντονα την ηγεσία της ΕΦ, η οποία τους άφησε εκτεθειμένους προς όφελος άλλων ομάδων στελεχών της δύναμης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.