Η απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης προς τα κάτω ούτως ώστε σταδιακά να καλύψει όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών λήφθηκε (καθώς πρόκειται για μεταρρύθμιση που εμπίπτει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026) και άρχισε ήδη η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου και των Κανονισμών στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Πάντως, αν και πρόκειται για μια μεταρρύθμιση η οποία αντιμετωπίζεται θετικά απ' όλους τους φορείς, κάποια συγκεκριμένα σημεία προκαλούν αντιδράσεις. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει υπερεξουσίες υποβαθμίζοντας το δημόσιο σχολείο, ενώ και η ΠΟΕΔ προειδοποιεί πως «οποιαδήποτε προσπάθεια οδηγήσει στην υποβάθμιση ή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης θα μας βρει κάθετα και εκ διαμέτρου αντίθετους και θα προκαλέσει την αντίδραση της οργάνωσης».
Τι ακριβώς προβλέπεται
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρονών σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025 θα επεκταθεί κατά δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά). Τη σχολική χρονιά 2025-2026 το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά οκτώ μήνες. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.
Νοείται, περαιτέρω, ότι «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος έχει την επιμέλεια του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή στην προδημοτική εκπαίδευση διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.000, ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023 φοιτούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία 50.038 παιδιά, στα δημόσια νηπιαγωγεία 12.803 παιδιά και στα ειδικά σχολεία 537 παιδιά.
Διαφωνούν οι βουλευτές
Με διαφορετικές οπτικές αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα και βουλευτές. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας αναφέρει ότι το κόμμα του υποστηρίζει το μέτρο αυτό και είναι έτοιμο να το στηρίξει με τον οποιονδήποτε τρόπο. Τονίζει δε πως είναι ένα μέτρο το οποίο βοηθά στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού οικοδομεί ένα σύστημα που διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη των παιδιών. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι με το μέτρο αυτό στηρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς, για να ανταποκρίνονται στην εργασία τους και να φροντίζουν τα παιδιά τους αποτελεσματικά. Αντίθετα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς υποστηρίζει πως «η επέκταση προς τα κάτω είναι μια ρύθμιση που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση νοουμένου ότι θα δίδεται ποιοτική εκπαίδευση», για να εκφράσει, ωστόσο, την ανησυχία του κόμματός του σε σχέση με την πρόνοια ότι «ο υπουργός μπορεί να καθορίζει κριτήρια και να αλλάζει, όπου ο ίδιος κρίνει, εκπαιδευτικές περιφέρειες παιδιών ηλικίας κάτω των 4 ετών».
Συμφωνεί η επίτροπος
Πάντως, η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου αναφέρει ότι η εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας για την επέκταση προς τα κάτω κινείται προς την ορθή κατεύθυνση καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της στήριξης του κράτους προς τους εργαζόμενους γονείς αλλά και στην ευημερία των παιδιών τους. Ωστόσο, η επίτροπος εκφράζει και τον προβληματισμό κατά πόσο το μέτρο θα διασφαλίζει επαρκώς την εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. «Είναι σημαντικό, τονίζει, να διασφαλίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και να είναι ανάλογη της ηλικίας και του βαθμού ωριμότητας των παιδιών, στη βάση των αναπτυσσόμενών τους δεξιοτήτων».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.