Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, αλλά εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους χώρους εργασίας τους. Οι γιατροί αυτοί έχουν συσπειρωθεί και είναι έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια προκειμένου να μην εκδιωχθούν από τα νοσηλευτήρια, στα οποία κάποιοι έχουν επενδύσει και χρήματα. Αναμένουν, ωστόσο, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα αλλάξει η απόφαση για απομάκρυνσή τους, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Υγείας.
Το όλο θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλιο, με τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ να αναμένουν επαναφορά του θέματος και συγκεκριμένη πρόταση νόμου που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στα νοσηλευτήριά τους. Ωστόσο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολο το να βρεθεί η χρυσή τομή.
Τα δύο ΔΗΚΟ
Όπως είχαμε γράψει και πριν από δύο εβδομάδες, πρόταση νόμου η οποία θα επιτρέπει στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ να εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, ετοιμάζεται να καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε οι γιατροί αυτοί, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 25-30, να διατηρήσουν τα ιατρεία τους.
Η πρόταση του κ. Λεωνίδου δεν έχει κατατεθεί ακόμη και επομένως δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τους γιατρούς αυτούς, οι οποίοι από 1η Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να έχουν βρει νέα επαγγελματική στέγη. Παρόλο που ο κ. Λεωνίδου ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση νόμου υπέρ του να παραμείνουν οι γιατροί στα νοσηλευτήριά τους, η στάση που θα ακολουθήσει το κόμμα του επί του θέματος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ο λόγος είναι απλός.
Στο ίδιο κόμμα με τον κ. Λεωνίδου βρίσκεται και ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Κουλίας τα έψαλλε στον ΟΑΥ για το ότι καθυστερεί να τους «διώξει», καθώς η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα γνωστοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου 2021. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου με θέμα τις αλλαγές στις αμοιβές των νοσηλευτηρίων, ο ίδιος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα των γιατρών εκτός ΓεΣΥ, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε ο νομικός σύμβουλος του ΟΑΥ να είναι ο γενικός εισαγγελέας, για να μην γίνονται τέτοιες παρανομίες. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Κουλίας υποστήριξε ότι για τις καταχρήσεις στο ΓεΣΥ ευθύνονται και οι γιατροί που ενώ δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα, εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε στον ΟΑΥ αλλά ούτε και στο Παρατηρητήριο της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) υπάρχουν καταγγελίες που να προδίδουν κατάχρηση του συστήματος από γιατρούς που δεν ανήκουν στο ΓεΣΥ.
Ή όλοι ή κανείς
Ενώ στο ΔΗΚΟ υπάρχουν εσωκομματικές διαφωνίες επί του θέματος, στο ΑΚΕΛ η θέση υπέρ των γιατρών είναι ξεκάθαρη. Όπως είχε αναφέρει κατά την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας στην οποία συζητήθηκε το εν λόγω θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, μπορεί να διευθετηθεί η παραμονή των γιατρών στα νοσηλευτήριά τους μέσα από τη δημιουργία ειδικού κανονισμού.
Ο κανονισμός αυτός θα αφορά μόνο τους 25-30 γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, με τους νέους γιατρούς που θα εντάσσονται στο δυναμικό των νοσηλευτηρίων να εντάσσονται υποχρεωτικά και στο ΓεΣΥ. Η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του «ή όλοι ή κανείς». Αυτό σημαίνει ότι ή που θα επιτρέπεται σε όλους ή που θα απαγορευτεί εξ ολοκλήρου η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ. Το να επιτραπεί η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής σε νοσηλευτήρια εντός του συστήματος, να συνεχιστεί δηλαδή η υφιστάμενη κατάσταση, είναι ένα σενάριο το οποίο μοιάζει απομακρυσμένο, μιας και κάτι τέτοιο αντιτίθεται στη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα.
Σύμφωνα μ' αυτήν, η πρακτική του να εργάζονται σε νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ γιατροί που δεν ανήκουν στο σύστημα, παραβαίνει τα όσα προνοεί η νομοθεσία που διέπει το ΓεΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμάτευση δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που είναι εκτός ΓεΣΥ, αλλά και τμήματα των νοσηλευτηρίων, όπως οι Πρώτες Βοήθειες, η μη ένταξη των οποίων δημιουργεί προβλήματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.