Είπα ξείπα... Σπάνιο, αν όχι μοναδικό, φαινόμενο που αφορά τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο λόγος, για τα ευρήματά του σχετικά με το ΙΣΟΚ (Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου). Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώ διαπίστωνε πράματα και θάματα, για κάθε λογής ατασθαλίες στη Συμφωνική Ορχήστρα, στη συνέχεια αθόρυβα «εγκατέλειψε» τις παρατηρήσεις του για τα ευρήματα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Στο ίδιο πνεύμα και η Νομική Υπηρεσία, η οποία ανέμενε 18 μήνες (!) την Αστυνομία να ερευνήσει καταγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών για την Ορχήστρα.
Η «εγκατάλειψη» του Οδυσσέα
Οι καταγγελίες του Υπ. Οικονομικών στον γενικό εισαγγελέα για ατασθαλίες στη Συμφωνική Ορχήστρα έγιναν τον Απρίλιο του 2021, στη βάση και ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Για ενάμιση χρόνο, το ΤΑΕ έκανε έρευνα και μόλις την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα μάς πληροφόρησε πως δεν προκύπτει απολύτως τίποτα!
Ωστόσο, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα διαβίβασε στον «Π» κάτι πολύ σημαντικό. Όπως μας αναφέρθηκε, «στην τελική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, πολλές από τις αρχικές παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εγκαταλήφθηκαν από την ίδια την Ελεγκτική Υπηρεσία». Διαπιστώσαμε ότι μετά την καταγγελία του Υπ. Οικονομικών στον γενικό εισαγγελέα, τον Απρίλιο του 2021, η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα, έκανε νέα έκθεση τον Οκτώβριο του 2021, από την οποία απουσιάζουν σχεδόν όλα τα ευρήματα της έκθεσης του Μαρτίου του ίδιου χρόνου! Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης προφανώς και οφείλει εξηγήσεις για την «εγκατάλειψη» των ευρημάτων του, καθώς πολλά εξ αυτών αφορούσαν το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» και τον αριστίνδην υποψήφιο του ΔΗΚΟ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και τότε πρόεδρο του «ρωσικού κόμματος» ΕΟΠ, Γιώργο Κουντούρη, ο οποίος (κατά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη) παρατύπως είχε καταστεί μόνιμος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων.
Δεν ήταν αυτό που νομίζατε!
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε στον «Π» ότι τον Απρίλιο του 2021, ο γενικός διευθυντής του Υπ. Οικονομικών είχε αποστείλει επιστολή μαζί με «σχετική ενδιάμεση έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ο γενικός εισαγγελέας, καθηκόντως, απέστειλε αυτούσια την έκθεση (ενδιάμεση έκθεση) στην Αστυνομία για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων». Ωστόσο, η έκθεση του Μαρτίου του 2021 δεν ήταν ενδιάμεση και προκαλεί απορία γιατί τονίζει η Νομική Υπηρεσία πως ήταν «ενδιάμεση». Ήταν τελική και είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα προσθέτει πως «στο μεσοδιάστημα, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέλαβε από τα εμπλεκόμενα μέρη τις δικές τους απόψεις/τοποθετήσεις σε σχέση με θέματα που η Ελεγκτική Υπηρεσία ήγειρε στην ενδιάμεση έκθεσή της»... και έτσι εγκατέλειψε «πολλές από τις αρχικές παρατηρήσεις της».
Και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα κατέληξε: «Ζητήματα διασπάθισης χρημάτων δεν ηγέρθησαν αλλά και ούτε προέκυψε η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. Αυτή ήταν η κατάληξη των ανακριτικών αρχών, καθώς και της Νομικής Υπηρεσίας. Ο γενικός διευθυντής του Υπ. Οικονομικών ενημερώθηκε αναλυτικά με επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον γενικό ελεγκτή».
Ευλόγως διερωτάται κάποιος, τι είδους έρευνα γινόταν για ενάμιση χρόνο;
Ο Οδυσσέας και η ορχήστρα
Έχει πολύ ενδιαφέρον ο χειρισμός του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με τη Συμφωνική Ορχήστρα, καθώς το 2016 είχε δεχθεί καταγγελία από τον τότε αντιπρόεδρο του ΙΣΟΚ Μίκη Κωστέα, η οποία έμεινε να σκονίζεται για κάποια χρόνια στα συρτάρια του γραφείου του, μέχρι και το 2020 που ανακίνησε το θέμα ο «Π» με ρεπορτάζ του. Σε ενδιάμεση «πρόχειρη» έκθεση τον Νοέμβριο του 2020 (για την περίοδο 2018-19), διαπιστώνονταν πλήθος παρανομιών και παρατυπιών με πρωταγωνιστή τον μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Γιώργο Κουντούρη. Ενώ οι καταγγελίες για το ΙΣΟΚ και τον Γ. Κουντούρη «αναπαύονταν» σε κάποιο συρτάρι του γραφείου του γενικού ελεγκτή, από το 2016, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης το 2018 πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Κουντούρη, ο οποίος φορούσε το καπέλο του προέδρου του «ρωσικού κόμματος» και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να πατάξουν τη διαφθορά! Ακόμα και το 2020, ενώ το τότε δ.σ. του ΙΣΟΚ δεν απαντούσε για μήνες στα ερωτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Μιχαηλίδης δεν έδειξε πρόθεση να πιέσει τα πράγματα, όπως κάνει σε άλλες περιπτώσεις. Το παραδέχθηκε μάλιστα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, λέγοντας πως έδειξε ανοχή και δεν ήθελε «να βάλει το πιστόλι στο κρόταφο» του δ.σ.
Περασμένα ξεχασμένα;
Μερικά από τα ευρήματα που «εγκατέλειψε» ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για τη μετατροπή του καθεστώτος εργοδότησης του Γ. Κουντoύρη ως υπαλλήλου αορίστου χρόνου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε γράψει στο Twitter: «Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, στις 13.9.2018, είπα πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο πρόσωπο να παραμείνει σε αυτήν τη θέση εσαεί». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουντούρης είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της ΣΟΝΚ το 2013, με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2015. Στο άρθρο 4 του συμβολαίου του, αναφερόταν ρητώς: «Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποδέχεται και συμφωνεί ότι η παρούσα σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου και ότι η ιδιαιτερότητα και φύση της εργασίας του δικαιολογεί την ορισμένη χρονική διάρκεια μιας τέτοιας σύμβασης». Όταν έγινε προσπάθεια να προκηρυχθεί η θέση του μαέστρου της Συμφωνικής Νέων, παρενέβη το ΔΗΚΟ ώστε να μπλοκάρει τη διαδικασία. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, παρουσιάστηκε σε συνεδρία του δ.σ. του ΙΣΟΚ, νομική γνωμάτευση η οποία ήταν ανυπόγραφη και δεν έφερε καν το λογότυπο του δικηγορικού γραφείου που την είχε ετοιμάσει. Η γνωμάτευση εκείνη ανέφερε πως η σύμβαση του κ. Κουντούρη θεωρείται ως σύμβαση αορίστου διαρκείας, αφού απασχολήθηκε για περίοδο πέραν των 30 μηνών.
Και ενώ παρέμενε μυστήριο για το ποιος είχε συντάξει τη βολική ανώνυμη γνωμάτευση για τον κ. Κουντούρη, το μυστήριο λύθηκε. Στις 13 Αυγούστου 2019, η ταμίας του δ.σ. του ΙΣΟΚ υπέγραψε επιστολή δέσμευσης με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος», για να αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του ΙΣΟΚ. Αν και αυτό έγινε τον Αύγουστο, η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2019 (!), έτσι ώστε να καλύπτει και τη βολική γνωμάτευση για τον κ. Κουντούρη, που παρουσιάστηκε σε συνεδρία της 25ης Ιουλίου 2019. Στην προκαταρκτική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειωνόταν ότι: «στα πρακτικά του δ.σ. δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό με τον διορισμό του πιο πάνω γραφείου (Τάσσος Παπαδόπουλος) ως νομικού συμβούλου του ιδρύματος. Επίσης, δεν εντοπίστηκε απόφαση του δ.σ. σχετικά με τη γνωμάτευση που παρουσιάστηκε στη συνεδρία της 25.7.2029, ενώ από τα πρακτικά προκύπτει ότι το δ.σ. δεν ήταν ενημερωμένο αναφορικά με τη σχετική γνωμάτευση, παρά μόνο ενημερώθηκε εκ των υστέρων».
Τη σύμβαση με το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος» υπέγραψε η ταμίας. Ωστόσο, δικαίωμα να εκπροσωπεί το δ.σ. έχει μόνο ο πρόεδρος.
Χρειάζονται απαντήσεις
Επειδή το θέμα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τους λόγους για τους οποίους ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αθόρυβα, «εγκατέλειψε» τα ευρήματά του, ο «Π» θα επανέλθει αύριο, υπενθυμίζοντας τα ευρήματα αυτά.
Ερωτηματικά δημιουργούνται και για τον χειρισμό της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, καθώς φαίνεται να αποδέχθηκαν την «εγκατάλειψη» των ευρημάτων του γενικού ελεγκτή και μετά από 18 μήνες ερευνών να έκλεισαν την υπόθεση σαν να μην συνέβη τίποτα.
Εκ των πραγμάτων, απαιτούνται πειστικές απαντήσεις, καθώς αυτές που έχουν δοθεί κάθε άλλο παρά τέτοιες είναι.
Ο «Π» την περασμένη Τετάρτη 12/10 έλαβε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα γραπτή ενημέρωση για το θέμα της έρευνας στη Συμφωνική Ορχήστρα. Στην ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία «εγκατέλειψε πολλές από τις αρχικές παρατηρήσεις της». Κάνει μάλιστα λόγο για ενδιάμεση έκθεση που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Ωστόσο αφού ενημερώθηκε ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής από τη Νομική Υπηρεσία γιατί δεν αντέδρασε και γιατί δεν επέμεινε στις παρατηρήσεις που είχε κάνει;
Το κείμενο της ενημέρωσης του Γενικού Εισαγγελέα προς τον «Π» αυτούσιο:
«Συμφωνική Ορχήστρα»
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έλαβε επιστολή τον Απρίλιο 2021 από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία παρέπεμπε σε ποινική διερεύνηση κάποιων θεμάτων. Ο ΓΔ ΥΠΟΙΚ, μαζί με την επιστολή του, συναπέστειλε και τη σχετική Ενδιάμεση Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, καθηκόντως, απέστειλε αυτούσια την Έκθεση (Ενδιάμεση Έκθεση) στην Αστυνομία για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
Στο μεσοδιάστημα, η Ελεγκτική Υπηρεσία παρέλαβε από τα εμπλεκόμενα μέρη τις δικές τους απόψεις/τοποθετήσεις σε σχέση με θέματα που η Ελεγκτική Υπηρεσία ήγειρε στην ενδιάμεση έκθεσή της. Εξ ου και στην Τελική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, πολλές από τις αρχικές παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εγκαταλήφθηκαν από την ίδια την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ζητήματα διασπάθισης χρημάτων δεν εγέρθησαν αλλά και ούτε προέκυψε η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος. Αυτή ήταν η κατάληξη των ανακριτικών Αρχών, καθώς και η δική της Νομικής Υπηρεσίας.
Ο ΓΔ ΥΠΟΙΚ ενημερώθηκε αναλυτικά με επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Γενικό Ελεγκτή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.