Δύο χρόνια μετά το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για νέα τετελεσμένα με στόχο την εδραίωση -κι αν είναι δυνατόν και την αναγνώριση- της «ΤΔΒΚ». Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και οι προσπάθειες για έναρξη απευθείας πτήσεων Ρωσίας - κατεχόμενης Τύμπου, καθώς και οι πιέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους από φιλικά κράτη της Τουρκίας όπως Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν. Η νέα κίνηση που ετοιμάζεται να εκτελέσει το κατοχικό καθεστώς σε συνεννόηση με την Άγκυρα -και αρχιτέκτονα τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ- αποτελείται από κινήσεις προς τρεις κατευθύνσεις.
Α. «Άνοιγμα» νέων γειτονιών της περίκλειστης περιοχής. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θα λειτουργήσουν δημόσια κτήρια του Βαρωσιού. Σύμφωνα με πηγές στην κυβέρνηση, θα επιδιορθωθούν υποδομές -δρόμοι, κτήρια, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεπικοινωνίες αλλά και κήποι/πάρκα- στο κέντρο του Βαρωσιού και θα λειτουργήσουν για το κοινό τα κτήρια της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ/CYTA και το παντοπωλείο, δημιουργώντας έτσι ακόμα μία ζωντανή ζώνη μέσα στην πόλη-φάντασμα. Επίσης, φαίνεται ότι θα ανοίξει και ένα τμήμα του Αγίου Μέμνωνα για χρήση του δρόμου και περισσότερης παραλίας. Ο Άγιος Μέμνωνας είναι η συνέχεια της Δερύνειας - ήταν αραιοκατοικημένος, με γυμνάσιο, δημοτικό, αλλά και τεχνική σχολή στα γεωγραφικά του όρια. Στον Άγιο Μέμνωνα είχαν οι Βαρωσιώτες ωραία σπίτια και τα περβόλια τους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα πράγματα, θα είναι πιο περίπλοκα από την πρώτη φάση, όταν ανακοίνωσαν «άνοιγμα» δύο γειτονιών του Βαρωσιού και επιστροφή των νόμιμων ιδιοκτητών τους (3,5% της περίκλειστης πόλης, από το Β’ Γυμνάσιο και την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης προς την 28ης Οκτωβρίου). Σε εκείνες τις περιοχές δεν υπήρχαν διεκδικήσεις από το Εβκάφ, ενώ στις νέες περιοχές υπάρχουν.
«Ανοικτές» παραλίες
Σύμφωνα με τον Παύλο Ιακώβου της Κίνησης «Αμμόχωστος, η πόλη μας», όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα το 2003 λειτουργούσαν τέσσερις παραλίες: Η παραλία από το Κωνστάντια μέχρι τη Γλώσσα, ένα μικρό κομμάτι στην παραλία του Αλάσια για τα Ηνωμένα Έθνη, μέρος της παραλίας της Χρυσής Ακτής για τους Τούρκους στρατιωτικούς, μέρος της παραλίας του Αγίου Μέμνωνα για τις οικογένειες των «αστυνομικών» και για τους εργαζόμενους εντός της περίκλειστης πόλης. Το 2017, επεκτείνεται η παραλία του Αγίου Μέμνωνα και γίνεται προσβάσιμη για Τ/Κ και έποικους. Το 2021, επί Τατάρ, επεκτάθηκε η παραλία από τη Γλώσσα μέχρι το Κέντρο Ακταίο, και η παραλία της Χρυσής Ακτής μέχρι περίπου στο ξενοδοχείο Venus (500 κρεβατάκια και ομπρέλες θαλάσσης).
Β. Το δεύτερο σχέδιο αφορά την ευρύτερη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, από την παλαιά πόλη, δηλαδή από την εντός των τειχών Αμμόχωστο και προς τη βόρεια πλευρά της πόλης μέχρι τον Καράολο. Αυτή την περιοχή την έχουν εντάξει μέσα σε σχέδια ανάπτυξης και νέων ζωνών, για τη λειτουργία ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας. Για την ώρα αυτός ο σχεδιασμός προκαλεί έντονη αντιπαράθεση των κατοχικών αρχών με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), λόγω του ότι της ζητήθηκε να μετακινήσει το στρατόπεδό της. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στον «Π», για την ώρα υπάρχει σαφής άρνηση/αντίδραση από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γι' αυτό και οι αρχές του ψευδοκράτους, το τελευταίο διάστημα, έθεσαν θέμα αναγνώρισης ή αποχώρησης. Αρχές Οκτωβρίου, ο «υπουργός» Εξωτερικών, Ταχσίν Ερτογρούλογου, δήλωσε στη Χουριέτ ότι αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν συνάψει στρατιωτική συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα κατεχόμενα. Είπε ακόμα ότι μαζί με τον Τ/Κ ηγέτη συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον αναπληρωτή ΓΓ των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, Ζαν Πιερ Λακρουά, και αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο τής «Συμφωνίας σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεων (Status of Forces Agreement - SOFA», τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.
Γ. Η τρίτη κίνηση αφορά τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ που το διεκδικεί/αμφισβητεί η άλλη πλευρά. Τον επόμενο μήνα η Τουρκία προγραμματίζει δύο νέες γεωτρήσεις στο υπό αμφισβήτηση τμήμα (βόρειο τμήμα) του θαλάσσιου τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ (νότια της Λεμεσού). Στο Block 6 έχουν ανακαλυφθεί τα κοιτάσματα «Καλυψώ» και «Κρόνος-1» από την κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL, που έχουν τα δικαιώματα/αδειοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, και ετοιμάζονται για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι Τούρκοι έχουν εντοπίσει ποσότητες φυσικού αερίου στα όρια του αξιοποιήσιμου (περίπου 1,5 τρισ. κυβ. πόδια). Η Τουρκία διαθέτει σήμερα σύγχρονα ερευνητικά σκάφη, γεωτρύπανα/πλατφόρμες, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν με ακρίβεια δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις, και πλέον μπορεί να κάνει μόνη της έρευνες, απεικονίσεις και γεωτρήσεις.
Επιβεβαιώνει ο Κασουλίδης
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ με τον Ανδρέα Κημήτρη (13/10/2022), επιβεβαίωσε ότι «επίκειται άνοιγμα δημοσίων κτηρίων και άνοιγμα μιας άλλης περιοχής της περίκλειστης, στην πλευρά του Αγίου Μέμνωνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θα τα εξωραΐσουν, θα τα φτιάξουν για να τα ανοίξουν και θα είναι δημόσια κτήρια και θα πηγαίνει το κοινό να κάνει τις δουλειές του. Αντί να είναι στην εντός των τειχών Αμμόχωστο, να είναι εκεί, για να αξιοποιούν το γεγονός. Αυτοί έλεγαν στην αρχή ότι δεν πρόκειται να κάνουν τέτοια πράγματα, ότι άνοιξαν την Αμμόχωστο για να πηγαίνουν επισκέπτες, ότι πρόκειται να δώσουν το 3,5% για επιστροφή των νομίμων κατοίκων - επέλεξαν μια περιοχή που δεν έχει διεκδικήσεις το Εβκάφ, τώρα πάνε σε αυτό το επόμενο βήμα. Προχωρούν με τα δημόσια κτήρια και με άνοιγμα μιας άλλης περιοχής της Αμμοχώστου. Θα είναι κλιμάκωση σίγουρα, θα είναι συνέχιση της παρανομίας. Εμείς θα αντιδράσουμε. Θα υποδεικνύουμε ότι θα είναι και παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητά την ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησαν με το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Αντί ανατροπής επεκτείνουν αυτά που επεκτείνουν».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.