Το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτές που διερευνούν τις υποθέσεις των «χρυσών» διαβατηρίων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ και επιχειρηματία Χριστάκη Τζιοβάνη και του διευθυντή των εταιρειών του, Αντώνη Αντωνίου, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ποινική υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον τους, με συγκατηγορούμενους τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζιη. Η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου (δευτεροβάθμια δικαιοδοσία) αποτελεί σαφώς αρνητική εξέλιξη για τη Νομική Υπηρεσία, το έργο της οποίας, όπως εκτιμάται, καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο όσον αφορά την απόδειξη της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. «Εμείς συνεχίσαμε να διερευνούμε την υπόθεση χωρίς να θεωρούμε ότι έχουμε στην κατοχή μας τη συγκεκριμένη μαρτυρία», μας λέχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, καθώς το επίδικο δικαστικό διάταγμα, που εκδόθηκε μονομερώς στις 3/11/2020 και με το οποίο εξουσιοδοτείτο η πρόσβαση σε «δεδομένα», ακυρώθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2021 και η ποινική υπόθεση εναντίον των τεσσάρων καταχωρίσθηκε τον Ιούλιο του 2022. Οι πέντε δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου (Αντώνης Ρ. Λιάτσος – πρόεδρος και μέλη Γ. Γιασεμής, Λ. Δημητριάδου-Ανδρέου, Ν. Σάντης και Στ. Χατζηγιάννη), με τη χθεσινή απόφασή τους απέρριψαν την έφεση του γενικού εισαγγελέα, επικυρώνοντας έτσι την απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Λ. Παρπαρίνου, ο οποίος διαπίστωσε «εκτροπές» στο εν λόγω ένταλμα που εξέδωσε δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας-Αμμοχώστου και το ακύρωσε. Με βάση το επίδικο δικαστικό διάταγμα ερευνήθηκαν οι οικίες, τα γραφεία και τα οχήματα των Τζιοβάννη και Αντωνίου και παρελήφθησαν από την Αστυνομία αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, usb κ.ά.
Γιατί ακυρώθηκε
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, τόσο στη χθεσινή τους απόφαση όσο και στην απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021, υποδεικνύουν ότι ο επαρχιακός δικαστής προχώρησε στην έκδοση του δικαστικού εντάλματος χωρίς να εξετάσει και να διαμορφώσει ιδίαν γνώμη κατά πόσον συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του νόμου που δικαιολογούν την έκδοσή του. Εν πρώτοις, η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι το εκδίδον δικαστήριο πρέπει να ικανοποιηθεί πως «υπάρχει εύλογη υποψία ή πιθανότητα ότι πρόσωπο διέπραξε, διαπράττει ή αναμένεται να διαπράξει αδίκημα». Με δεδομένη την απαίτηση, θα πρέπει στη συνέχεια να ικανοποιηθεί η δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με την οποίαν «υπάρχει εύλογη υποψία ή πιθανότητα ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική επικοινωνία συνδέεται ή είναι συναφής με το αδίκημα», δηλαδή, το «αδίκημα» για το οποίο γίνεται λόγος στην πρώτη προϋπόθεση. Ακολούθως, θα πρέπει να ικανοποιηθεί η τρίτη προϋπόθεση, που επιβάλλει όπως η έκδοση του δικαστικού εντάλματος «είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, οι τρεις πιο πάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να ικανοποιούνται σωρευτικά και όχι διαζευκτικά, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. «Το πρωτόδικο δικαστήριο αγνόησε το σημαντικό αυτό καθήκον να εξετάσει και να διαμορφώσει ίδια γνώμη, κατά πόσο συντρέχουν και οι τρεις προϋποθέσεις του νόμου. Το δικαστήριο στην περίπτωση δεν λειτούργησε σύμφωνα με το νόμο», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Πέραν των πιο πάνω, διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο δικαστικό διάταγμα εκδόθηκε και για αδικήματα τα οποία δεν καλύπτονται από τον νόμο.
Τους Τζιοβάνη και Αντωνίου στο Ανώτατο Δικαστήριο εκπροσώπησαν τα δικηγορικά γραφεία Γιώργος Α. Παπαϊωάννου ΔΕΠΕ και Γιώργος Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.
26 του μήνα στο Κακουργιοδικείο
Στις 26/10/2022, οι Δημήτρης Συλλούρη, Χριστάκης Τζιοβάνη, Ανδρέας Πιττάτζη και Αντώνης Αντωνίου αναμένεται να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία, για να απαντήσουν στις πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του νόμου που κυρώνει τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποινικοποίηση της διαφθοράς.
Θέμα για Σαββίδη και Αγγελίδη
Ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, κ. Κρις Τριανταφυλλίδης, αναμένεται να εγείρει στην πρώτη δικάσιμο ενώπιον του Κακουργιοδικείου θέμα για τους δύο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας που αποτελούν την Κατηγορούσα Αρχή, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση υπό την προηγούμενη ιδιότητά τους ως υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τόσο ο γενικός εισαγγελέας κ. Γιώργος Σαββίδης όσο και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε τα δύο «χρυσά» διαβατήρια για τα οποία κατηγορούνται οι Συλλούρης, Τζιοβάνης, Πιττάτζης και Αντωνίου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.