Λέει ψέματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; - Οι Σεϋχέλλες και η περιρρέουσα χωρίς αποδείξεις και χαρτόσημα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 7.3.2021
Λέει ψέματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; - Οι Σεϋχέλλες και η περιρρέουσα χωρίς αποδείξεις και χαρτόσημα
Μέχρι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφευγε επιμελώς να αναφερθεί στο πρώτο οικογενειακό ταξίδι του στις Σεϋχέλλες (καλοκαίρι του 2015). Τελικά, αναγκάστηκε να μιλήσει γι' αυτό και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν ιδιωτικό και το πλήρωσε ο ίδιος.



Τον Ιούνιο τού 2014, ο σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Ραχμάν Χαλίντ Μπιν Μαχφούζ απoκάλυψε στο «Sigma» (Sigmalive, Ανδρέας Κημήτρης, 26/6/2014) ότι: «Ο κύβος ερρίφθη. Η απόφαση στον όμιλό μου, και αυτό είναι κάτι που θέλω να ανακοινώσω, έχει παρθεί. Θα επενδύσουμε στην Κύπρο. Σε μερικούς μήνες υπολογίζω να επενδύσουμε στην Κύπρο. Εξαρτάται από το due diligence που πρέπει να γίνει και τις νομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Όταν ολοκληρωθούν αυτά θα προχωρήσουμε. Η απόφαση έχει ληφθεί. Επομένως, μιλάμε για διάστημα ενός, δύο ή τριών μηνών. Έχουμε εντοπίσει μερικά επενδυτικά σχέδια, αλλά επί του παρόντος δεν είναι νομικά ορθό να ανακοινώσω οτιδήποτε περισσότερο. Σε λίγο καιρό όλοι θα γνωρίζουν [...] Θέλω να ευχαριστήσω όσους ήταν μαζί μου αυτές τις ημέρες για την υπέροχη φιλοξενία, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι υπέροχοι άνθρωποι. Πέρασα πολύ ωραία μαζί τους. Συζητήσαμε για ευκαιρίες που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο και είδα πολλά που μπορούμε να κάνουμε». Αυτά, τον Ιούνιο του 2014.

Ολίγον... γνωριμία

Πριν από 13 μήνες περίπου, συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου του 2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος -αναφορικά με το/τα οικογενειακό/-ά ταξίδι/-α του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα φίλου του Μαχφούζ, που πολιτογραφήθηκε Κύπριος μαζί με όλο του το σόι- δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η πολιτογράφηση του ξένου επενδυτή και της οικογένειάς του με ομαδική αίτηση πολιτογράφησης εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει στην έκθεσή της, η συγκεκριμένη αίτηση πολιτογράφησης των έξι επενδυτών αντιμετωπίστηκε με τα ίδια κριτήρια και διαδικασία που εφαρμόστηκαν και σε άλλες περιπτώσεις. Ουδεμία προνομιακή μεταχείριση υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση [...] Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώρισε τον ξένο επενδυτή για πρώτη φορά μετά που αυτός απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα σε δημόσια εκδήλωση του CIPA [...] Η πρώτη ναύλωση αεροσκάφους συμφερόντων του επενδυτή για τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκριση της πολιτογράφησης του επενδυτή. Το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες έγινε το καλοκαίρι του 2018, δηλαδή τρία χρόνια και οκτώ μήνες μετά από την πολιτογράφηση του επενδυτή». [ΚΥΠΕ, 3/2/2020]. Δηλαδή, ο κ. Μαχφούζ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2014, που γνώρισε στην εκδήλωση του CIPA μήνες μετά...

Μαρτυριάρικο πουλί

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα πουλί χτύπησε πάνω στον ανεμοθώρακα του αεροπλάνου που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, και η αναβολή της επιστροφής του στην Κύπρο για κάποιες ώρες έβαλε στον δημόσιο διάλογο το ερώτημα «πώς ταξιδεύει ο Πρόεδρος και με ποιες διαδικασίες» - διότι είχε διαφανεί πως επρόκειτο για ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί από τη Δημοκρατία. Τελικά, ο Πρόεδρος χρησιμοποιούσε αεροπλάνα φίλων του εκατομμυριούχων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε και καταδεικνύεται από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (αν και δεν λήφθηκε υπόψη στην έρευνα το πρώτο οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες). Τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν λόγω αυτού του τυχαίου συμβάντος είναι πλέον γνωστά και πολυσυζητημένα. Ο Πρόεδρος ταξίδεψε οικογενειακώς δύο φορές στις Σεϋχέλλες, το καλοκαίρι του 2015 και το καλοκαίρι του 2018. Σύμφωνα με τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μέσω της πολιτογράφησης του Σαουδάραβα Αμπντούλ Ραχμάν Χαλίντ Μπιν Μαχφούζ πήραν κυπριακό διαβατήριο συνολικά 42 πρόσωπα: εκτός από τον ίδιο, πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι άλλα έξι συγγενικά του πρόσωπα (ενήλικες), καθώς και 36 εξαρτώμενα. Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, μέσω του Σαουδάραβα πήραν κυπριακή υπηκοότητα δύο αδερφοί του και μία αδερφή του, καθώς και οι σύζυγοί τους. Ένας αδερφός του Σαουδάραβα είχε δύο συζύγους και ο δεύτερος μία σύζυγο [8/10/2020].

Στο πι και φι

To 2015, 3 -13 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μεταβεί οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα Μαχφούζ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (ΚΥΠΕ, 4/2/2021), αναφορικά με την αίτηση πολιτογράφησης της δεύτερης συζύγου του Σαουδάραβα, αυτή έγινε στις 18 Αυγούστου 2015, μετά δηλαδή την επιστροφή στην Κύπρο από τις Σεϋχέλλες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επόμενη ημέρα, 19 Αυγούστου 2015, λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτογράφηση (έξι ημέρες μετά την επιστροφή του Προέδρου από τις Σεϋχέλλες). Επιπλέον, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως δεν είχαν ικανοποιηθεί τα κριτήρια στη βάση των οποίων θα έπρεπε να γίνει η πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σπίτι που αγόρασε ο Σαουδάραβας και ποια τα σπίτια των υπόλοιπων πέντε ατόμων με τα οποία ο Σαουδάραβας έκανε κοινή αίτηση πολιτογράφησης, καθώς και ποιος θα έμενε στο κάθε σπίτι. Επίσης, σύμφωνα με τη Δήμητρα Καλογήρου (πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Καλογήρου για έναν αριθμό κόκκινων υποθέσεων «χρυσών» διαβατηρίων και μέλος της επιτροπής Νικολάτου για τις πολιτογραφήσεις του ΚΕΠ), «η 2η γυναίκα (σύζυγος) του Σαουδάραβα δεν δικαιούτο πολιτογράφηση εφόσον στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει τις δεύτερες συζύγους» και ενδεχομένως να έχει διαπραχθεί και ποινικό αδίκημα [«Πρωινή Επιθεώρηση» / Πολίτης 107.6 & 97.6, 31/12/2020].

Κρίση και χλιδή

Μέχρι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφευγε επιμελώς να αναφερθεί στο πρώτο οικογενειακό ταξίδι του στις Σεϋχέλλες (καλοκαίρι του 2015). Τελικά, αναγκάστηκε να μιλήσει γι' αυτό και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ήταν ιδιωτικό και το πλήρωσε ο ίδιος. Ωστόσο, παρόλο που όπως λέει ο Πρόεδρος το ταξίδι του 2015 ήταν «ιδίοις εξόδοις» -χαμηλοτιμής όμως, λόγω των συμφωνιών της εταιρείας του Σαουδάραβα με το κράτος- και ήταν για διακοπές, τελικά φαίνεται ότι χρειάστηκε να δουλέψει λίγο, ασκώντας μέσα στη θερινή του άδεια τα προεδρικά του καθήκοντα... Υπάρχει ανακοίνωση της προεδρίας, στις 16 Αυγούστου 2015, καθώς και δημοσιεύματα πέντε ΜΜΕ στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που αναφέρονται «στο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο των Σεϋχελλών». Οι δύο Πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να θέσουν επί τάπητος θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εν πάση περιπτώσει, το ταξίδι του 2015, που όπως λέει ο Πρόεδρος πληρώθηκε από τον ίδιο και την οικογένειά του, πραγματοποιήθηκε μέσα στη βράση της οικονομικής κρίσης - είχε καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία, είχε κλείσει η Λαϊκή, είχαν κουρευτεί άγρια οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, ο Συνεργατισμός σειόταν συθέμελα, επιχειρήσεις έκλειναν, κόσμος πολύς ήταν / έβγαινε στην ανεργία, οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα είχαν κατακρεουργηθεί, τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας μετανάστευαν. Το οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες του 2015, για διακοπές, πραγματοποιήθηκε «ιδίοις εξόδοις» με υπερπολυτελές Τζάμπο Τζετ 747-200 που προορίζεται για υπερατλαντικά ταξίδια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας Χάρη Αντωνιάδη, μόνο τα καύσιμα ενός τέτοιου Μπόινγκ 767-200 κοστίζουν 1.500 ευρώ την ώρα, ενώ η διάρκεια μιας πτήση προς τις Σεϋχέλλες είναι περίπου 6,5 ώρες [ΚΥΠΕ, 4/2/2021].

Αλήθεια, Πόθεν Έσχες;

Η δήλωση Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο περιελάμβανε περιουσιακά στοιχεία 178.933 ευρώ την 1η Μαρτίου 2016 και μεικτά εισοδήματα 203.323 ευρώ για το 2015. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία κατά την 1η Μαρτίου 2016, η ακίνητη περιουσία του Προέδρου Αναστασιάδη ανερχόταν στις 66.000 ευρώ, οι καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα σε 6.138 ευρώ, οι μετοχές σε δημόσιες εταιρείες σε 6.795 ευρώ και τα αυτοκίνητα σε 100.000 ευρώ. Όσον αφορά τα μεικτά εισοδήματα, για το 2015 είχε αντιμισθία για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας 163.165 ευρώ, εισόδημα από σύνταξη κοινωνικών ασφαλίσεων 16.822 ευρώ, εισόδημα από το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων 17.366 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια διαμερισμάτων 6.000 ευρώ. Επίσης, το 2015 είχε πληρωθεί ποσό 48.345 ευρώ για σύνταξη από αποχώρηση από τη Βουλή και μετά την αφαίρεση φόρων και αποκοπών για 23.848 ευρώ το υπόλοιπο ποσό των 24.497 ευρώ δόθηκε εισφορά στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος διευκρίνιζε πως όλες οι μετοχές του σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες είχαν μεταφερθεί διά δωρεάς στις δύο του θυγατέρες από το 2013. Σημειωνόταν επίσης πως όλοι οι φόροι για όλα τα εισοδήματα είχαν εξοφληθεί μέχρι και το 2015. [Πολίτης, 4/9/2017]. Πώς, λοιπόν, το οικογενειακό ταξίδι στις Σεϋχέλλες πραγματοποιήθηκε «ιδίοις εξόδοις»; Από ποιον πληρώθηκε τελικά; Από ποιον λογαριασμό πληρώθηκε; Του εσωτερικού ή του εξωτερικού; Πληρώθηκε με τραπεζική επιταγή; Με μεταφορά χρημάτων; Με cash; Με κάρτα; Με έμβασμα; Η τράπεζα μέσω της οποίας έγινε η συναλλαγή δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει; Δεν κόπηκαν αποδείξεις; Γιατί δεν τις δημοσιοποιεί ο Πρόεδρος για να κλείνει αυτή η συζήτηση; Πού διέμεναν ο Πρόεδρος και η οικογένειά του κατά τις διακοπές τους στις Σεϋχέλλες; Δεν υπάρχει έστω μία απόδειξη ότι πληρώθηκε ο τόπος της διαμονής τους; Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας προχθές Παρασκευή (5/3/2021) στην «Πρωινή Επιθεώρηση» / Πολίτης 107.6 & 97.6, είπε ότι ο Πρόεδρος δεν δίνει αποδείξεις γιατί ψεύδεται, δεν πλήρωσε ούτε το πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες. «Και αν έχει πει ψέματα, που προφανώς έχει πει ψέματα, σημαίνει ότι όταν έλεγε ενώπιον της επιτροπής Νικολάτου (σ.σ. που ερευνά τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις) ότι πήγε στις Σεϋχέλλες με δικά του έξοδα, ψευδομαρτυρούσε. Έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της ψευδορκίας, γιατί προφανώς είπε ψέματα», είπε κατά λέξη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Για την ιστορία, το δεύτερο οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη, το καλοκαίρι του 2018, ήταν δώρο από τον Σαουδάραβα φίλο του. Μια που θα πήγαινε που θα πήγαινε στις Σεϋχέλλες το ιδιωτικό Τζάμπο (και θα ερχόταν πίσω που θα ερχόταν), πήρε και τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας οικογενειακώς, για να γλυτώσουν την ταλαιπωρία, όπως ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε κατά τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Πηγή που ήταν πολύ κοντά στον Πρόεδρο την επίμαχη περίοδο ανέφερε στον «Π» υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οικογένειά του διέμεναν σε έπαυλη που τους παραχώρησε στο νησί του στις Σεϋχέλλες ο Σαουδάραβας φίλος του.

kateliadi@politis-news.com













Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας