Η Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στις 7 Οκτωβρίου στη Λεμεσό για να τιμήσουν ναυτιλιακές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος στο εθελοντικό πρόγραμμα AMVER της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας και Διάσωσης AMVER βασίζεται στην αμοιβαία συνδρομή και βοήθεια απο και προς πλοία ή σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ανοικτή θάλασσα.
Το πρόγραμμα AMVER είναι ανοικτό για πλοία οποιασδήποτε σημαίας και χώρας. Εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό εθελοντικά διαθέτουν τα πλοία τους ως μέσα διάσωσης σε περίπτωση ανάγκης. Πριν αποπλεύσουν, τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέλνουν την ρότα τους στο ηλεκτρονικό κέντρο του AMVER, αναφέροντας το λιμάνι απόπλευσης, το λιμάνι προορισμού, την πορεία και ταχύτητα τους. Οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται σε υπολογιστές επιτρέποντας στο πρόγραμμα AMVER να προβλέπει τη θέση του κάθε πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. Σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός κινδυνεύει στη θάλασσα, ή που ένα σκάφος, πλοίο, ή αεροπλάνο αντιμετωπίζει έκτακτο κίνδυνο, οι σωστικές υπηρεσίες όλων των χωρών μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να συντονίσουν καλύτερα τη διαδικασία ερευνας και διάσωσης.
Από την ίδρυσή του το πρόγραμμα AMVER έχει προσφέρει 64 χρόνια υπηρεσίες στην έρευνα και διάσωση σε όλο τον κόσμο. Το 2021, το AMVER ενεργοποιήθηκε σε 200 διαφορετικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να σωθούν συνολικά 224 ζωες. Εκατοντάδες πλοία συμμετείχαν στις έρευνες για ναυτικούς και άλλους σε κίνδυνο, βοηθώντας να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Περισσότερα από 6,700 πλοία συμμετείχαν στο AMVER κάθε μέρα.
Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ απένειμε τα βραβεία AMVER εκ μέρους της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, αναγνωρίζοντας συμμετέχοντες ναυτικούς και τις εταιρείες που τους στηρίζουν. Στη σύντομη ομιλία της η κα. Γκάρμπερ ανέφερε ότι το πρόγραμμα AMVER είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αμοιβαίας συνδρομής και συνεργασίας. Αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις διάσωσης από τις διάφορες κυβερνήσεις -- οι οποίες μπορεί και να βρίσκονται μακριά από το σημείο της έκτακτης ανάγκης -- το AMVER παρέχει τον τρόπο σε όποιον είναι στην περιοχή να μπορέσει να βοηθήσει σε περιπτώσεις που ο χρόνος ανταπόκρισης έχει ύψιστη σημασία. Η επιτυχία του AMVER στην προστασία της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα πηγάζει από τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των πλοίων, εταιρειών, φορέων παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, κυβερνήσεων, και βεβαίως των αρχών έρευνας και διάσωσης.
Οι 20 εξαιρετικές ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο που βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα AMVER για το 2021 είναι (σε αλφαβητική σειρά) οι ακόλουθες:
1. Bernhard Schulte Shipmanagement (Cyprus) Ltd.
2. Columbia Shipmanagement Ltd.
3. CSM Energy Ltd.
4. Enesel Ltd.
5. FML Ship Management.
6. Interorient Marine Services.
7. Intership Navigation Co. Ltd.
8. Lazien Services Ltd.
9. Lemissoler Shipmanagement Ltd.
10. Maestro Ship Management Ltd.
11. Marlow Navigation Co. Ltd.
12. Mastermind Shipmanagement Ltd.
13. Matrix Ship Management Ltd.
14. MSC Shipmanagement Ltd.
15. Olympia Ocean Carriers Ltd.
16. Safe Bulkers Management Ltd.
17. Samos Steamship Cyprus Ltd.
18. Star Bulk Shipmanagement Co.
19. Transmed Shipping Co. Ltd.
20. Villar Shipmanagement Ltd.
Περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό αυτό σύστημα έρευνας και διάσωσης υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.AMVER.com.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.