Τα ζα μου αργά στον Αλαμάνο - Στους δέκα μήνες η πρώτη καταγραφή, πέντε μήνες μετά «πιο αυστηρός έλεγχος»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 9.10.2022
Τα ζα μου αργά στον Αλαμάνο - Στους δέκα μήνες η πρώτη καταγραφή, πέντε μήνες μετά «πιο αυστηρός έλεγχος»
«Δεν έχουν ζητηθεί οι απόψεις της Περιβαλλοντικής Αρχής για το εν λόγω εστιατόριο, και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση μας πριν την ολοκλήρωση των υπό αναφορά επεμβάσεων»

Για το θέμα του εστιατορίου, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ στον «Πολίτη» στις 8 περασμένου Μαΐου (2022). Με δυο λόγια, στον κολπίσκο εκεί υπάρχει ένα εστιατόριο με κατασκευές που έχουν καλύψει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, δεν υπάρχει ικανοποιητική προσπέλαση, έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις, υπάρχει επέμβαση σε υδατόρεμα κ.λπ. Οι αρμόδιοι είχαν ενημερωθεί σχετικά δέκα μήνες ενωρίτερα από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ). Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουλίου 2021, η μη κυβερνητική οργάνωση ΟΠΟΚ απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, με θέμα: «Αυθαίρετες επεμβάσεις και παράνομες κατασκευές πλησίον σημαντικού ενδιαιτήματος τής μεσογειακής φώκιας (Monachus Monachus) και της αιγυπτιακής φρουτονυχτερίδας (Rousettus Aegryptiacus), το οποίο αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου, στα διοικητικά όρια της κοινότητας Μοναγρούλλι στην επαρχία Λεμεσού». Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον γενικό διευθυντή του αρμόδιου υπουργείου (Γεωργίας), Ανδρέα Γρηγορίου, στον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, στη διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Μαρίνα Αργυρού και στον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου.

Μάιο η καταγραφή

Τον περασμένο Μάιο, ο έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου, ανέφερε στον «Π» ότι την παραμονή της επικοινωνίας μας μαζί του, έστειλε τη βοηθό έπαρχο μαζί με τεχνικούς στην περιοχή του Αγίου Αλαμάνου, οι οποίοι κατέγραψαν «οποιεσδήποτε παρανομίες υπάρχουν εκτός της άδειας τού εστιατορίου». Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, η βοηθός έπαρχος θα ετοίμαζε «σχετική επιστολή προς τους διαχειριστές του εστιατορίου, με την οποία θα ζητά όπως εντός δύο (2) μηνών κατεδαφιστούν όλες οι παράνομες κατασκευές και αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο». Ερωτηθείς γιατί τόση καθυστέρηση στο να ασχοληθεί με το θέμα η επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, ο έπαρχος αναφέρθηκε σε «σοβαρά προβλήματα στελέχωσης λόγω κορωνοϊού κ.λπ.». Πρόσθεσε δε, ότι «τεχνικοί της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού πήγαν ξανά στο σημείο πριν από λίγες ημέρες, αλλά δεν καταλαβαίνουν από τέτοια πράγματα», κατά την έκφρασή του, γι' αυτό και έστειλε την βοηθό έπαρχο «που είναι η πλέον κατάλληλη ως υπεύθυνη των οικοδομών και έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα των κατασκευών». Σημείωσε δε πως «έχουν εντοπισθεί παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές, όπως και ομπρέλες/κρεβατάκια κ.λπ. χωρίς σχετική άδεια». Οι δύο διαχειριστές του εστιατορίου, με τους οποίους μίλησε ο «Π», είχαν τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι «ότι τα διάφορα τμήματα επισκέφθηκαν επί τόπου τον χώρο και δεν εντόπισαν καμία απολύτως παρανομία, ούτε σε χαλίτικη γη, ούτε αλλού».

[Το πρώτο δημοσίευμα εδώ: https://politis.com.cy/politis-news/411762/agos-gorgos-alamanoy-mia-istoria-poy-deichnei-tis-periballontikes-evaisthisies-toy-kratoys]

Καμία συμμόρφωση

Πέντε μήνες μετά, ο «Π» επανέρχεται στο ίδιο θέμα προς ενημέρωση του κοινού για το πώς ακριβώς κινήθηκαν οι υπηρεσίες του κράτους για να επιβάλουν τη νομιμότητα. Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου απέστειλε προς τον έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου, νέα επιστολή ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2022 (με κοινοποίηση σε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχουν σχέση με το θέμα, αυτούσια στο http://politis.com.cy), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται στις επιστολές που αντηλλάγησαν και στις όποιες ενέργειες έχουν γίνει από την πρώτη επιστολή (7/7/2021) μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022. Στην τελευταία επιστολή επισημαίνεται ότι «[..] στο πλαίσιο πρόσφατων επιτόπιων επισκέψεων που έχουμε πραγματοποιήσει στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα προς άρση των παράνομων κατασκευών και αυθαίρετων επεμβάσεων, τόσο εντός ιδιωτικής γης, η οποία εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Γεωργικής Χρήσης Γα6, όσο και εντός κρατικής χαλίτικης γης, η οποία εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας Δα3 και στην καθορισμένη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, με βάση τις διατάξεις του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου (ΚΕΦ. 59)».

Ξανά καταγραφή

Την Παρασκευή, 28/10/2022, ο «Π» επικοινώνησε με τη βοηθό έπαρχο Λεμεσού, Έσθη Παναγίδου, η οποία ζήτησε χρόνο να δει τον σχετικό φάκελο και μετά να τοποθετηθεί. Την Τετάρτη 5/10/2022, όταν ο «Π» ξαναεπικοινώνησε μαζί της, η κ. Παναγίδου μάς είπε ότι δεν θυμόταν τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αρκέστηκε να αναφέρει ότι την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 4/10/2022, έδωσε οδηγίες να γίνει ξανά καταγραφή τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή (σ.σ. την παραμονή της επικοινωνίας μας, όπως έγινε και με τον κ. Αλεξάνδρου). «Είχαμε στείλει μία επιστολή το καλοκαίρι για να συμμορφωθεί – δεν θυμούμαι την ημερομηνία ακριβώς, τώρα δεν έχω τον φάκελο μπροστά μου. Είχαμε πάει με έναν συνάδελφο τεχνικό, τα είδαμε, και καταγράψαμε κάποιες παρατυπίες. Έστειλα επιστολή για συμμόρφωση και τώρα ήρθε ο φάκελος, και του στέλνω την επόπτρια μαζί με τον τεχνικό να πάνε επιτόπου, και αν δεν υπήρξε συμμόρφωση θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Τους ενημέρωσα χθες και έδωσα οδηγίες να πάει δικαστικά, εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση και δεν έχει αποκατασταθεί η νομιμότητα», ανέφερε στον «Π» η βοηθός έπαρχος Λεμεσού. Ερωτηθείσα σχετικά για το είδος του νέου ελέγχου, συμπλήρωσε το εξής: «Τώρα θα γίνει πιο αυστηρός έλεγχος... Γι’ αυτό στέλνω την επόπτρια ξανά με τον τεχνικό, για να γίνει ξανά καταγραφή από την αρχή μέχρι το τέλος. Πιο λεπτομερής περιγραφή». Σημειώνεται πως, εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα ή δραστικά μέτρα αμέσως μετά από τον εντοπισμό μιας σοβαρής παρανομίας (π.χ. κατεδάφιση), και το θέμα πάρει τη νομική οδό, αυτό σημαίνει βασικά παράταση τής υφιστάμενης κατάστασης για όσο η υπόθεση θα βρίσκεται στα δικαστήρια. Και στην Κύπρο αυτές οι υποθέσεις παίρνουν χρόνια πολλά για να τελεσιδικήσουν...

Τα είδε και το Τμήμα Περιβάλλοντος

Το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε εντοπίσει παρανομίες στη συγκεκριμένη περιοχή, από τον Ιούλιο του 2021. Σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Περιβάλλοντος προς τον έπαρχο Λεμεσού, ημερομηνίας 30/7/2021, με θέμα «Επεκτάσεις της ψαροταβέρνας ‘Άγιος Γεώργιος Αλαμάνου’ και επεμβάσεις εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας στον Άγιο Γεώργιο Αλαμάνου»:

«[..] i) Οι πιο πάνω επεμβάσεις αφορούν επέκταση των εγκαταστάσεων του εστιατορίου εντός της Ζώνης Προστασίας Παραλίας, καθώς και κατασκευή λυόμενων υποστατικών (τύπου Bungalows). Διευκρινίζεται ότι δεν έχουν ζητηθεί οι απόψεις της Περιβαλλοντικής Αρχής για το εν λόγω εστιατόριο, και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση μας πριν την ολοκλήρωση των υπό αναφορά επεμβάσεων.

»ii) Κατά την επίσκεψη επιθεωρητή του Τμήματος Περιβάλλοντος στον χώρο, η οποία διενεργήθηκε στις 15.07.21, διαπιστώθηκε ότι στον παράκτιο χώρο πέρα από τις πιο πάνω επεμβάσεις (επέκταση εγκαταστάσεων εστιατορίου και κατασκευή λυόμενων υποστατικών), έχει εγκατασταθεί επίσης μεγάλος αριθμός από θαλάσσια κρεβατάκια και ομπρέλες, και εξωτερικός φωτισμός.

»Παρακαλείστε όπως μας ενημερώσετε κατά πόσο έχετε χορηγήσει οποιασδήποτε σχετική άδεια/έγκριση, σε σχέση με τις υπό αναφορά κατασκευές/επεμβάσεις για το πιο πάνω εστιατόριο, και ιδιαίτερα για τις χρήσεις που διαπιστώθηκαν εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας.

«Δημήτρης Κουτρουκίδης για διευθυντή».

kateliadi@politis.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μαζί στο Λίβανο Νίκος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 2 Μαΐου - Το μεταναστευτικό στην ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαζί στο Λίβανο Νίκος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 2 Μαΐου - Το μεταναστευτικό στην ατζέντα

Μαζί στο Λίβανο Νίκος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 2 Μαΐου - Το μεταναστευτικό στην ατζέντα

Γρίφος ο τρόπος της επίθεσης τού Ισραήλ στο Ιράν – Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Γρίφος ο τρόπος της επίθεσης τού Ισραήλ στο Ιράν – Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Γρίφος ο τρόπος της επίθεσης τού Ισραήλ στο Ιράν – Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Ελεγκτική Υπηρεσία: Γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό/πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου - Δεν υφίστανται Σχέδια Υπηρεσίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ελεγκτική Υπηρεσία: Γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό/πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου - Δεν υφίστανται Σχέδια Υπηρεσίας

Ελεγκτική Υπηρεσία: Γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό/πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου - Δεν υφίστανται Σχέδια Υπηρεσίας

Κομισιόν: Πρόγραμμα στήριξης τ/κ επιχειρήσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ - Στόχος η ένταξη τους στην οικονομία ολόκληρης της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν: Πρόγραμμα στήριξης τ/κ επιχειρήσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ - Στόχος η ένταξη τους στην οικονομία ολόκληρης της Κύπρου

Κομισιόν: Πρόγραμμα στήριξης τ/κ επιχειρήσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ - Στόχος η ένταξη τους στην οικονομία ολόκληρης της Κύπρου

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα πετύχει νωρίτερα το όριο του 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα πετύχει νωρίτερα το όριο του 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα πετύχει νωρίτερα το όριο του 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους