Mαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου το 50% των νέων κρουσμάτων να οφείλονται στη νέα μετάλλαξη, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Με την προσοχή στραμμένη στα νοσοκομεία, επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας παρακολουθούν με αγωνία τη διασπορά του ιού εντός της κοινότητας. Παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται από χθες, με τους εργαζομένους να μεταβαίνουν στη δουλεία τους μόνο με PCR ή rapid test, η Κύπρος συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι προβλέψεις για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον εντός των επόμενων εβδομάδων διαδέχονται η μία την άλλη, με το Υπουργείο Υγείας να αναζητεί τρόπους για να διατηρηθεί ο έλεγχος στα δημόσια νοσηλευτήρια. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν φόβοι ότι τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντός της κοινότητας είναι πολύ περισσότερα από τα 33 που έχουν ήδη εντοπιστεί, με τη μετάλλαξη να κρύβεται πίσω από την αύξηση των νοσηλειών.
Η πρόβλεψη του Υπουργού Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Π» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ύστερα από εντολή του ιδίου άρχισε από χθες ο έλεγχος των νοσηλευόμενων, ούτως ώστε να διαπιστωθεί από ποια μετάλλαξη του ιού προκύπτουν οι περισσότερες νοσηλείες και κατά πόσο εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που νοσούν με την Όμικρον χρειάζονται νοσηλεία. Ο ίδιος τόνισε ότι ο έλεγχος θα γίνεται από εδώ και στο εξής σε όλους τους νοσηλευόμενους, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας. Το ότι θα επικρατήσει η Όμικρον και στην Κύπρο θεωρείται βέβαιο. Το ερώτημα είναι πότε και κατά πόσο θα επηρεάσει τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Ερωτηθείς ο υπουργός, τόνισε ότι η Όμικρον αναμένεται να επικρατήσει στην χώρα μας εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί και αν είναι πιο επιθετική από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Οι ενδείξεις Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου το 50% των νέων κρουσμάτων να οφείλονται στη νέα μετάλλαξη, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό εάν συμβεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους αριθμούς των κρουσμάτων που εκτιμάται πως θα εκτοξευθούν σε τετραψήφιους αριθμούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Λεόντιο Κωστρίκκη, η παραλλαγή Όμικρον θα κυριαρχήσει στην χώρα μας άμεσα, ενδεχομένως και εντός των επόμενων 10 ημερών. Ο ίδιος εξήγησε ότι το 11% των διαγνωσμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2021 νοσούν με τη νέα αυτή παραλλαγή, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 30-40% μετά και τα τελευταία αποτελέσματα. Κατά τον δρ Κωστρίκκη, ο ιός είναι ήδη στην Κύπρο, είναι εδώ και μεταδίδεται πολύ γρήγορα εντός των πυλών και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους επιστήμονες. Ο ίδιος προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή σε δέκα ημέρες, ο ιός θα έχει επιπολασμό σχεδόν 90%.
Στο μικροσκόπιοΤο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα ακριβείς ενδείξεις ως προς το βαθμό νοσηρότητας της Όμικρον εντείνει την ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο, έχουν συγκεκριμένα όρια. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 33 κρούσματα της νέας μετάλλαξης τα οποία δεκαπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα. Στο μικροσκόπιο των αρχών υπάρχει τριψήφιος αριθμός ύποπτων κρουσμάτων της Όμικρον που βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. Αν και τα πλείστα αφορούν σε θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, υπάρχουν και αρκετά από την κοινότητα που έχουν σχέση με ιχνηλάτηση επαφών θετικών κρουσμάτων, κυρίως από την Τεχνική Σχολή στη Λεμεσό, η αλυσίδα της οποίας μετρά 25 περιστατικά της Όμικρον. Λόγω των πολλών επαφών που είχαν οι πρώτοι φορείς της Όμικρον εκφράζονται φόβοι για μεγάλη διασπορά στη Λεμεσό, κάτι που θα διαφανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τελείωσαν τα Pfizer;Εκτός από τις νοσηλείες και τα κρούσματα λόγω της Όμικρον, αλλά και των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, αύξηση καταγράφεται και στο ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, κυρίως όσον αφορά την αναμνηστική δόση. Το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών δημιουργεί προβλήματα, τόσο όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού όσο και σε σχέση με τις ποσότητες των εμβολίων. Πολίτες καταγγέλλουν ότι ενώ είχαν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer, ενημερώθηκαν εν τέλει ότι θα λάβουν τρίτη δόση Moderna καθώς δεν υπήρχαν άλλες δόσεις Pfizer, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες. Επιπλέον, κάποιοι ανέφεραν ότι επειδή οι δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι κοντά στο να λήξουν, γι' αυτό γίνονται αυτές οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας απορρίπτονται και τα δύο σενάρια, με τον υπουργό να αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή έγινε επειδή παραλάβαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλη ποσότητα από τις δόσεις της Moderna, οι οποίες αξιοποιούνται ως τρίτες δόσεις μετά και τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα έλλειψης εμβολίων της Pfizer, με τους πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα να μπορούν να το πράξουν διευθετώντας ραντεβού μέσω της Πύλης του ΓεΣΥ.
Τρέχουν για self-testΜεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που επέδειξε το κοινό κατά την πρώτη ημέρα δωρεάν διάθεσης των self-test σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ελένη Πιέρα Ισσεγιέκ. Ερωτηθείσα για τη διαδικασία που ακολουθείται για εξασφάλιση του πακέτου με τα τεστ, η κ. Πιέρα είπε ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία με την ταυτότητά τους. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια και μία δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο ή έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου και είναι επίσης δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Η υπηρεσία προσφέρεται μία φορά στον κάθε δικαιούχο, γι' αυτό και ο κάθε ένας μπορεί να προμηθευτεί τα self-test από ένα μόνο φαρμακείο. Η κ. Πιέρα τόνισε ότι πρόκειται για ρινικά τεστ τα οποία δεν πρέπει να μπαίνουν πολύ βαθιά στη μύτη. Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται πιο συχνά από τους πολίτες, η κ. Πιέρα είπε ότι αυτές αφορούν στο κατά πόσο θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα τεστ μόνοι τους. Σημείωσε δε ότι ο στειλεός στα self-test είναι αρκετά πιο μικρός από αυτόν που χρησιμοποιούν οι λειτουργοί υγείας για αποφυγή ατυχημάτων. Η κ. Πιέρα επεσήμανε, παράλληλα, ότι στην ελληνική έκδοση του φύλλου οδηγιών χρήσης που περιλαμβάνεται στο πακέτο με τα self-tests, υπάρχει ένα εικονίδιο το οποίο ενδεχομένως να παραπέμπει σε λανθασμένη διαδικασία, γι' αυτό και οι πολίτες θα ήταν καλύτερο να ακολουθούν τις οδηγίες που αναγράφονται στην αγγλική έκδοση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.