Αν διακινείστε μεταξύ Λεμεσού – Πάφου, κάνοντας διαδρομές ανάμεσα σε χωριά όπως ο Άγιος Ιωάννης ή η Σαλαμιού, αν ανεβαίνετε ή φεύγετε από Πλάτρες μέσα από την κοιλάδα του Διαρίζου, μπορεί και να δείτε ψηλά στον ουρανό, έναν επιβλητικό γύπα να πετά. Έναν από τους οκτώ όλους κι όλους που απέμειναν στον τόπο μας.
Ο πληθυσμός του Πυρόχρου Γύπα (Gyps fulvus) στην Κύπρο βρίσκεται λίγο πριν την εξαφάνιση. Και πρέπει και να προστατευθεί και να διατηρηθεί. Κι αυτό κάνει το πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες». Αποτελεί στην ουσία μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση του είδους.
Στα πλαίσια αυτά, το περασμένο φθινόπωρο έφθασαν αεροπορικώς από την Ισπανία 15 γύπες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» που στοχεύει στην προστασία του απειλούμενου Γύπα Πυρόχρου στην Κύπρο.
Σήμερα έγινε η απελευθέρωση αυτών των πουλιών, σε τοποθεσία στον Λιμνάτη, της επαρχίας Λεμεσού. Σε όλα τα πουλιά που απελευθερώνονται, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας τοποθετεί πομπούς GPS για τη μετέπειτα παρακολούθηση των πουλιών, των κινήσεών τους και της κατάστασής τους.
Στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα», που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 και 97.6 μίλησε η Μέλπω Αποστολίδου, συντονίστρια Προγραμμάτων του BirdLife Cyprus, η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία διατήρησης του γύπα, για τη χλωρίδα και πανίδα, το περιβάλλον γενικότερα, στις απειλές αφάνισής του γύπα και στις δράσεις που λαμβάνονται για τη μείωση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο, που είναι και η υπ’ αριθμό ένα απειλή για τον γύπα στην Κύπρο.
Γιατί χρειαζόμαστε τους γύπες; Όπως καταγράφει και το πρόγραμμα για τη διάσωση του γύπα στην Κύπρο, τα πουλιά αυτά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από ψοφίμια ζώων, διατηρώντας τη μεταφορά ενέργειας μέσω τροφικών πλεγμάτων και υποστηρίζοντας σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως η ανακύκλωση θρεπτικών ουσιών, η απομάκρυνση μολυσματικών παραγόντων από το έδαφος και το νερό και η ρύθμιση της εκδήλωσης και εξάπλωσης ασθενειών καθώς και πληθυσμών ζώων που επιλεκτικά τρώνε ψοφίμια, όπως οι αλεπούδες.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γύπες παρέχουν μια αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον υπηρεσία απόρριψης πτωμάτων ζώων, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους. Διαβάζουμε από Το πρόγραμμα Ζωή με τους Γύπες: Στην Ισπανία αποδείχθηκε ότι η εκμετάλλευση της ικανότητας των γυπών να καταναλώνουν ψοφίμια γρήγορα θα μείωνε σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (κατά 77.344 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα) και το οικονομικό κόστος (50 εκατ. δολάρια σε ασφαλιστικές πληρωμές) που προκύπτει από τη συλλογή και τη μεταφορά των νεκρών ζώων με οχήματα στις μονάδες επεξεργασίας νεκρών ζώων.
Στην απουσία γυπών έχει αποδειχθεί ότι οι πληθυσμοί άγριων σκύλων και άλλων ζώων που τρώνε επιλεκτικά ψοφίμια μπορεί να αυξηθούν, αυξάνοντας ενδεχομένως την εκδήλωση και μετάδοση ασθενειών όπως η λύσσα.
Ακούστε εδώ την παρέμβαση της Μέλπως Αποστολίδου στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά στα γεγονότα» από τον Πολίτη 107.6 και 97.6 :
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.