Ενώ κυβέρνηση, Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό Pedator, νέες αποκαλύψεις καταδεικνύουν το αντίθετο.
Οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου καταγράφουν στον ιστότοπο διερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story μία ακόμη πτυχή της υπόθεσης που αποκαλύπτει την τρύπα στην κυπριακή νομοθεσία, η οποία επιτρέπει να γίνονται αναδρομικές αλλαγές στις μετοχικές δομές εταιρειών για να σβήνονται ίχνη.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό συνέβη όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Πριν καν ενημερωθεί ο ίδιος ο Α. Ανδρουλάκης, μέσα σε μία ημέρα, εμπλεκόμενη εταιρεία στην Κύπρο «έσβησε» μέτοχο καταγράφοντας στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών (νομίμως) πως είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του ενάμιση χρόνο πριν!
Συνεταίρος του Ντίλιαν
Κεντρικό πρόσωπο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα με το λογισμικό Predator είναι ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος από τα στοιχεία που προκύπτουν δεν ήταν απλώς συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, αλλά και συνέταιρος στην Intellexa μέσω εταιρείας που είχε εγγράψει στην Κύπρο. Πρόκειται για την κυπριακή εταιρεία Santinomo η οποία ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2019 με μοναδικό μέτοχο τον Φέλιξ Μπίτζιο. Από τον Μάρτιο του 2020 ο Μπίτζιος γίνεται διαχειριστής της Intellexa και ακόμη δύο εταιρειών του Ταλ Ντίλιαν στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2020 η εταιρεία του Μπίτζιου μετέχει στην Intellexa της Ελλάδας με ποσοστό 35% των μετοχών.
Εξαφανίστηκε!
Όλο το 2021 φαίνεται πως η Intellexa αξιοποιούσε το Predator για παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα και συνεπώς ο Μπίτζιος έμπαινε στο κάδρο λόγω της Santinomo, η οποία κατείχε το 35% των μετοχών της ελληνικής Intellexa. Στις 5 Αυγούστου 2022 ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε για την παρακολούθησή του. Μία ημέρα νωρίτερα (4 Αυγούστου), στην Κύπρο γινόταν μία άλλη κίνηση. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του εφόρου Εταιρειών η αλλαγή της μετοχικής δομής της Santinomo και ο Μπίτζιος φερόταν να είχε μεταβιβάσει στις 18 Δεκεμβρίου 2020 τις μετοχές του στην ιρλανδική Thalestris, η οποία είναι η μητρική εταιρεία της ελληνικής Intellexa και ανήκει στον Ντίλιαν!
Με απλά λόγια, για όλο το 2021, για 8 μήνες του 2022 και μία ημέρα πριν ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθησή του, ο Φέλιξ Μπίτζιος «δεν είχε καμία σχέση» με την Santinomo και συνεπώς με την ελληνική Intellexa!
Όπως αποκαλύπτει το Inside Story, η Thalestris στις οικονομικές της καταστάσεις δεν κάνει καμία αναφορά στην απόκτηση της Santinomo.
This is Cyprus
Όπως γράφει το Iside Story, επικαλούμενο δύο νομικά γραφεία της Λευκωσίας, η ετεροχρονισμένη αλλαγή των στοιχείων μίας εταιρείας μπορεί να γίνει. «Αν πληρωθεί ένα πρόστιμο τίποτα το παράτυπο δεν έχει γίνει». Το πρόστιμο είναι 50 ευρώ την ημέρα και 250 ευρώ για κάθε παράβαση (ετεροχρονισμένη ενημέρωση για τη μεταβίβαση μετοχών, δήλωση αλλαγής γραμματέα και διευθυντή). Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον έφορο Εταιρειών. Η αίτηση για τις ετεροχρονισμένες αλλαγές επιστρέφεται στον αιτούντα, δηλαδή την εταιρεία, εφόσον επηρεάζεται από άλλα αντιφατικά στοιχεία του φακέλου, π.χ. να έχει υπογράψει το 2021 ένας διευθυντής που λέει ότι έχει παραιτηθεί το 2020. Η διαδικασία του προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για «περισσότερη διαφάνεια» όπως είπαν νομικές πηγές.
Τυχαίο; Δεν νομίζουμε
Οι μόνοι που λογικά γνώριζαν στις 4 Αυγούστου ότι την επόμενη ημέρα θα ενημερωνόταν ο Ν. Ανδρουλάκης για την παρακολούθησή του, ήταν σίγουρα αυτοί που τον παρακολουθούσαν. Μπορεί, λοιπόν, να είναι τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα έγινε η ανακοίνωση της αλλαγής στη μετοχική δομή της Santinomo στην Κύπρο με καθυστέρηση 18 μηνών. Αυτές οι «συγκυρίες», αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να ελεγχθούν από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες επιμένουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα και για την Κύπρο η υπόθεση του Ντίλιαν έκλεισε με την αναστολή της ποινικής δίωξης εναντίον του για το βαν.
Σόφι ιν'τ Βελντ και Κύπρος
Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής (PEGA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ερευνά τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης, μετά τις νέες αποκαλύψεις έκανε χθες μία ανάρτηση στο Twitter η οποία δεν αποτελεί τιμή για την Κύπρο. Έγραψε: «Λοιπόν, πολύ καλά… Τα αποτυπώματα του Μπίτζιου βρέθηκαν και στη Thalestris, μητρική εταιρεία της Intellexa. Κάθε μέρα συνδέονται περισσότερες κουκκίδες στο παζλ και η εικόνα γίνεται πιο καθαρή». H επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί την Κύπρο την 1η και 2α Νοεμβρίου, ώστε να ζητήσει εξηγήσεις και να ενημερωθεί για τη δραστηριότητα των εταιρειών που σχετίζονται με τα λογισμικά παρακολούθησης και έχουν εγγραφεί στο νησί μας.
Σιγή ιχθύος Ντίλιαν
Παρά το ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη ο Ταλ Ντίλιαν έχει καταστεί κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, αυτός παραμένει στην Κύπρο χωρίς να δέχεται καμία όχληση από κανέναν. Η σύντροφός του, Σάρα Χάμου, η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτρια πολλών εταιρειών τις οποίες ελέγχει ο Ντίλιαν, κλήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, αλλά επικαλέστηκε απουσία της για δουλειές στο εξωτερικό και δεν θα παραστεί στην ημερομηνία που είχε κληθεί. Ο Ντίλιαν δεν κλήθηκε, ενώ στα ερωτήματα που του έχουν υποβληθεί από δημοσιογράφους έχει αποφύγει να απαντήσει για οτιδήποτε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.