Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να απαγορευτεί η καύση των κλαδεμάτων και των αγριόχορτων στις αγροτικές περιοχές και να προχωρήσει η πράσινη διαχείριση, ωστόσο σημειώνουν πως χρειάζεται να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι όλα να είναι έτοιμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στη σημερινή της συνεδρία, κατά την οποία συζητήθηκε η Πρόταση Νόμου για διαγραφή από τον βασικό νόμο πρόνοιας που επιτρέπει ορισμένους μήνες του έτους την καύση αποκλαδιών και η αύξηση των ποινών στις περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς.
Το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συναινούν στο να γίνει σταδιακά η απαγόρευση της καύσης νοουμένου ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα διαχείρισης των αποβλήτων, ωστόσο σημειώνουν πως δεν μπορεί να γίνει τώρα η πλήρης απαγόρευση της καύσης γιατί αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, να γίνονται καψαλίσματα χωρίς άδειες και σε χώρους που δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν. Τονίζουν πως αυτό θα οδηγήσει σε έξαρση των δασικών πυρκαγιών.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως με βάση τη Σύμβαση της Στοκχόλμης την οποία υιοθέτησε η ΕΕ αλλά και με βάση την οδηγία του 1999 που έχουμε μεταφέρει στο εθνικό μας Δίκαιο με κανονισμό, δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς σε ελεύθερους χώρους. Ωστόσο, τότε η Βουλή πέρασε τα νομοσχέδια για απαγόρευση φωτιάς σε Δήμους αλλά έδωσε εξαιρέσεις για άναμμα φωτιάς σε αγροτικές περιοχές.
Όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η κακή συνήθεια, η οποία έχει εδραιωθεί, του τα μαζεύονται τα αγριόχορτα και να τους βάζουν φωτιά και στη συνέχεια να προκαλούνται πυρκαγιές. Αναγνώρισε πως έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, βελτιώσεις και εκπαιδεύσεις, ωστόσο είπε πως εδώ και χρόνια ανέμεναν να γίνουν κάποια έργα ώστε να μην καταλήγουν τα κλαδέματα και τα χόρτα στην καύση αλλά να καταλήγουν τα πράσινα απόβλητα στη διαχείριση.
Σημείωσε πως τα πράσινα απόβλητα στο εξωτερικό, όπως είναι αλεσμένα, έχουν μεγάλη αξία και πωλούνται ενώ μπορούν να γίνουν φυτόχωμα, ή τοποθετούνται σε χωράφια και στις άκρες του δρόμου για να μην φυτρώνουν αγριόχορτα.
Ερωτηθείς για το συμπέρασμα που έχει εξαχθεί από τη σημερινή συζήτηση για τη μετάβαση στην πράσινη διαχείριση, το θρυμματισμό και την κομποστοποίηση, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως δυστυχώς συζητείται πολλά χρόνια αυτό το θέμα και κάθε φορά ζητείται περιθώριο για να υπάρξει προετοιμασία πριν τη μετάβαση. Αυτός είναι ένας λόγος, εξήγησε, που τέθηκε η Πρόταση Νόμου έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση, διότι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει αυτό το θέμα. Πλέον, ανέφερε, έχει προγραμματιστεί συνεδρία τον Φεβρουάριο για να δουν την εξέλιξη των νομοσχεδίων, ενώ μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο θα προγραμματιστεί άλλη μια συνεδρία για να εξεταστεί η ετοιμότητα του Τμήματος Δασών να αντιμετωπίσει τα ζητήματα των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2023.
«Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει η πράσινη διαχείριση αλλά δεν είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή να προχωρήσει και έτσι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος που θα επιτρέπεται η καύση μέχρι όλα να είναι έτοιμα. Η καλή εξέλιξη σήμερα είναι πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, απλώς αλλάζουν πάρα πολύ αργά», κατέληξε ο κ. Θεοπέμπτου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.