Με το πρόβλημα της στέγασης στην πόλη της Λεμεσού να μην αφήνει σχεδόν κανέναν ανεπηρέαστο, πολύ σοβαρότερα προβλήματα δημιουργούνται σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων που καλούνται να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς καν να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα. Τους τελευταίους μήνες, το κέντρο της Λεμεσού έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες οι οποίοι ψάχνουν μια σανίδα σωτηρίας, έναν τρόπο να πιαστούν από κάπου για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Οι άνθρωποι αυτοί, αρχικά, εγκατέλειψαν τις χώρες τους για ένα καλύτερο μέλλον, στοιβάχτηκαν από το κράτος σε κέντρα «προσωρινής» φιλοξενίας, τα οποία εγκαταλείπουν. Στη Λεμεσό, μερικοί έκαναν «σπίτι» τους χωράφια μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλοι κοιμούνται το βράδυ σε κρεβατάκια στην παραλία.
Κοιμούνται σε χάρτινες κούτες
Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, χαρακτηριστική περίπτωση σε έναν υπαίθριο χώρο-χωράφι μέσα στην καρδιά της Λεμεσού, λίγο πιο κάτω από την κεντρική Αστυνομία και λίγο πιο πάνω από το δημαρχείο ή τη Μητρόπολη Λεμεσού. Για ευνόητους λόγους, δεν θα αναφέρουμε το σημείο συγκεκριμένα, όμως είναι γνωστό στους αρμόδιους. Τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου, δεκάδες μετανάστες Αφρικανικής καταγωγής έχουν στήσει έναν πολύ πρόχειρο καταυλισμό στο συγκεκριμένο τεμάχιο. Εκεί, κάτω από τον καυτό ήλιο, κοιμούνται και κουβαλούν νερό για μπάνιο, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς υποδομές. Χρησιμοποιούν παλιά στρώματα, κουβέρτες ή χάρτινες κούτες για κρεβάτι, κάθονται σε μισοσπασμένες καρέκλες και έχουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους σε σακούλες ή παλιές βαλίτσες. Οι άνθρωποι αυτοί κοιμούνται το βράδυ στο συγκεκριμένο σημείο και με το πρώτο φως της μέρας αναζητούν εργασία μέσα στους δρόμους του κέντρου της Λεμεσού.
Η ευρύτερη περιοχή της «Τζαμούδας» κάθε πρωί είναι γεμάτη από Αφρικανούς που αναζητούν εργασία. Η εργασία που προσφέρουν είναι προφανώς παράνομη και αδήλωτη. Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανάγκη των ανθρώπων αυτών για λίγα χρήματα. Με το που δουν ένα διπλοκάμπινο αυτοκίνητο να περνάει από εκεί, το προσεγγίζουν και ζητούν δουλειά. «Απασχολούνται» είτε σε χωράφια, είτε σε οικοδομές, ενώ πληροφορίες που έφτασαν στον «Π» αναφέρουν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνεται εμπορία προσώπων. Με «μεροκάματο» μόλις λίγα ευρώ τη μέρα, είναι γνωστό πλέον στη Λεμεσό ότι εκεί βρίσκει ο καθένας πρόθυμους ανθρώπους να εργαστούν.
Σύμφωνα με όσες πληροφορίες καταφέραμε να συλλέξουμε, οι άνθρωποι αυτοί δεν στηρίζονται από κανέναν φορέα, παρά μόνο από κάποια περιστασιακά (όχι καθημερινά) συσσίτια που λειτουργούν στην πόλη. Ο εν λόγω χώρος, αν και περιφραγμένος, δεν είναι απροσπέλαστος, ενώ από όσο έχουμε ενημερωθεί, ο ιδιοκτήτης του είναι κάτοικος εξωτερικού. Για το θέμα είναι ενήμερος εδώ και μήνες ο Δήμος Λεμεσού, ενώ δεν μπορεί να μην το έχει προσέξει η Αστυνομία Λεμεσού, καθώς το συγκεκριμένο χωράφι είναι στα 50 μέτρα από το ΑΔΕ Λεμεσού.
Σύσκεψη στον Δήμο Λεμεσού
Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού «για τα θέματα που αφορούν τους παράνομους μετανάστες στην πόλη μας», την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Νικολαΐδης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν διάφοροι φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, από πολλές εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε αρχικά ότι η σύσκεψη έγινε «για να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς, να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ μας για ένα ζήτημα υπαρκτό που απασχολεί την πόλη και τους δημότες. Το θέμα των παράνομων αλλοδαπών. Κυρίως αυτών που εξέρχονται από το Πουρνάρα και με στοιχεία τα οποία δεν είναι αληθή, όσον αφορά για παράδειγμα τον χώρο διαμονής τους, δηλώνουν ψευδή στοιχεία, παραμένουν είτε σε ανοικτούς χώρους, δημιουργώντας οχληρία, είτε σε ακατάλληλα υποστατικά υπό συνθήκες πολύ ακατάλληλες», ήταν το πρώτο σχόλιο. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε προβλήματα που δημιουργούνται, όπως αυτό της παράνομης εργασίας και της εγκληματικότητας.
Υπήρξε έμμεση παραδοχή ότι ο δήμος είναι ενήμερος, αφού αναφέρθηκε σε παρέμβαση που έχουν κάνει ήδη οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, στο πλαίισο των δυνατοτήτων τους. Όμως, σχετικά με το πρόγραμμα Σχεδία και το πώς μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που διαμένουν σε καταυλισμούς, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι το Σχεδία λειτουργεί επικουρικά. Καταλήγοντας, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και πολύ σοβαρό θέμα, που για να μπορέσει να αμβλυνθεί, χρειάζεται η συμβολή διαφόρων υπηρεσίων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.