H ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» και ο ελληνικός ιστότοπος διερευνητικής δημοσιογραφίας Inside Story, σε συνέχεια των αποκαλυπτικών ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών, για τα λογισμικά παρακολούθησης και τον ρόλο του Ταλ Ντίλιαν και της Intellexa, επαναφέρουν τον ρόλο της Κύπρου σε αυτό το διεθνές σκάνδαλο. Αυτό που επιβεβαιώνεται από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι ότι η Κύπρος λειτούργησε -και λειτουργεί- ως τρύπα στη νομοθεσία του Ισραήλ, η οποία απαγορεύει την εξαγωγή τέτοιας μορφής υλικού (κυβερνοόπλων) χωρίς σχετική άδεια.
Μάζευαν δεδομένα
Στο ρεπορτάζ γίνεται ευρεία αναφορά στις κεραίες που είχαν τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από τις εταιρείες του Ταλ Ντίλιαν και του Αβνί Σαχάκ. Όπως σημειώνεται, υπήρχε αλληλογραφία με τις αρχές του αεροδρομίου με αντικείμενο τη βελτιστοποίηση της παροχής wifi στους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δεν γινόταν αναφορά σε συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κάτι που αποδείχθηκε πως τελικά γινόταν. Μάλιστα, τα στοιχεία που συλλέγονταν διαβιβάζονταν αυτομάτως στους σέρβερ της εταιρείας στη Λάρνακα. Οι δικηγόροι του Ταλ Ντίλιαν υποστήριξαν ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν για σκοπούς επίδειξης. Ωστόσο, οι συνομιλίες που είχε η εταιρεία με το αεροδρόμιο δεν είχαν καμία σχέση με τη συλλογή δεδομένων –είχαν, σύμφωνα με τη δήλωση της ίδιας της WiSpear, αντικείμενο τη βελτίωση του ασύρματου διαδικτύου του αεροδρομίου. Διερωτάται λοιπόν κάποιος, πώς η συλλογή δεδομένων θα επιδείκνυε το αναβαθμισμένο wifi;
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «θεωρητικά, κάθε άτομο που πέρασε από το αεροδρόμιο οποιαδήποτε στιγμή κατά την περίοδο Μαΐου - Νοεμβρίου 2019 μπορεί να είχε τα δεδομένα του –για παράδειγμα, τον αριθμό που ταυτοποιούσε την κάρτα SIM του– καταχωρημένα στο σύστημα της εταιρείας, όλα εν αγνοία του».
Τρύπα μέσω Κύπρου
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Haaretz και Inside Story, ο νόμος του Ισραήλ για τις αμυντικές εξαγωγές απαιτεί από κάθε Ισραηλινό υπήκοο που πουλάει διαβαθμισμένη τεχνογνωσία ή τεχνολογία της οποίας η προέλευση είναι στο Ισραήλ, να εγγραφεί και να βρίσκεται υπό την εποπτεία ενός φορέα γνωστού ως DECA. De jure, ο νόμος έχει αρκετά μεγάλο πεδίο εφαρμογής, αλλά de facto επιβάλλεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που είναι πράγματι εγγεγραμμένες στο Ισραήλ και το αποκαλούν πατρίδα τους.
Η DECA αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται υπό την εποπτεία της και αν η Intellexa του Ταλ Ντίλιαν λειτουργεί με την ευλογία της ή όχι. Ωστόσο, ανώτερες πηγές της βιομηχανίας κυβερνοόπλων του Ισραήλ παραπονέθηκαν ότι οι νέοι αυστηροί κανονισμοί που επιβάλλει η DECA καταπνίγουν τη βιομηχανία. Λένε ότι, ενώ επιχειρήσεις όπως η NSO έχασαν συμφωνίες και αναγκάστηκαν να απολύσουν εργαζόμενους και άλλες έκλεισαν εντελώς λόγω προβλημάτων συμμόρφωσης, οι επιχειρήσεις του Ντίλιαν ευημερούσαν και η αυτοκρατορία του μεγάλωσε –με νέα γραφεία, νέες ομάδες και ακόμη και νέα κεφάλαια. «Η Intellexa λειτουργεί ουσιαστικά με πειρατικό τρόπο –αρνείται να υπαχθεί σε κανονισμούς», λέει μια ανώτερη πηγή του κλάδου.
Καταφύγιο η Κύπρος
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Ντίλιαν έστησε την Intellexa μαζί με τον Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, που ζει στην Κύπρο και θεωρείται κοντά τόσο στην εβραϊκή κοινότητα όσο και στο κυβερνών κόμμα (ΔΗΣΥ), και με έναν Ισραηλινό ονόματι Λιβ Οζ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Μονάδας 81 της Μοσάντ πριν από τον Ντίλιαν και δημιούργησε την εταιρεία Cytrox, που παρήγαγε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Η εταιρεία ήταν εγγεγραμμένη στο εξωτερικό. Το 2020, ο Ντίλιαν, ο Οζ και ένας άλλος εταίρος, μηνύθηκαν από έναν από τους πρώτους επενδυτές τους. Η κύρια ουσία της αγωγής είναι ότι ο Ντίλιαν προκάλεσε ζημιά στην εταιρεία, κάνοντας κάτι αδιανόητο στον τομέα παροχής υπηρεσιών του κυβερνοχώρου: αποκαλύπτοντας τον εαυτό του στα μέσα ενημέρωσης με τη γνωστή συνέντευξή του για το βαν.
Η Wispear, που σήμερα ονομάζεται Passitora, είναι μέλος της Intellexa. Η WiSpear (Πασσιτόρα) εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, και παρόλο που η χώρα, όπως λέει το δημοσίευμα, είναι «γνωστός φορολογικός και κατασκοπευτικός παράδεισος», η συνέντευξη Ντίλιαν προκάλεσε θύελλα στην Κύπρο. Η Intellexa μετέφερε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αλλά ο χαμός που προκάλεσε η συνέντευξη δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Μάλιστα, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές από την Αθήνα, τον Ντίλιαν τον συνέστησε στις ελληνικές αρχές στέλεχος του ΔΗΣΥ.
Εξελιγμένο σύστημα Triton
Το δημοσίευμα σημειώνει πως το σύστημα παρακολούθησης που κάποτε απαιτούσε ένα φορτηγό, μπορεί τώρα να μπει σε ένα σακίδιο πλάτης και οποιαδήποτε συσκευή σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτό μπορεί να παραβιαστεί. Το προϊόν, που ονομάζεται Triton, φαίνεται να είναι μόνο ένα από τα νέα μέσα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς κυβερνοχώρου, και, σύμφωνα με την παρουσίαση, η Intellexa προσφέρει επίσης «εναέρια» επιτήρηση (πιθανότατα ένα drone που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το βαν –αλλά από αέρος). Η παρουσίαση δείχνει επίσης ότι η εταιρεία μπορεί πλέον να κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει στο παρελθόν: για παράδειγμα, να χακάρει το iOS της Apple ή να είναι αυτό που αποκαλείται «επίμονη». Πολλά spyware «ξεπλένονται» από το σύστημα ενός τηλεφώνου εάν η συσκευή επανεκκινηθεί. Η ικανότητα ενός spyware να είναι επίμονο σημαίνει ότι μπορεί να επιβιώσει μετά από μια επανεκκίνηση –και η επιμονή θεωρείται δείκτης υψηλών προδιαγραφών στη βιομηχανία spyware.
Αξίζει τέλος να προσθέσουμε ότι στην Κύπρο, παρά τη βροχή πληροφοριών, δεν διεξάγεται καμία απολύτως έρευνα, αν και πολλά στοιχεία αφορούν ενέργειες που γίνονται στο νησί μας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.