Μαύρη λίστα με ανεπιθύμητους Ε/Κ στα κατεχόμενα - 13 ημέρες υπό παράνομη κράτηση ο Ανδρέας Σουτζιής

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 11.9.2022
Μαύρη λίστα με ανεπιθύμητους Ε/Κ στα κατεχόμενα - 13 ημέρες υπό παράνομη κράτηση ο Ανδρέας Σουτζιής
Πώς να νιώθουν ασφαλείς οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα;

Στην περιβόητη μαύρη λίστα της Τουρκίας και των κατοχικών αρχών με τους Τουρκοκύπριους αντιφρονούντες που υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού και τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία περιλαμβάνονται και ορισμένοι Ελληνοκύπριοι που είναι μέλη της διακοινοτικής πρωτοβουλίας «Unite Cyprus Now». Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι κάποιοι Ελληνοκύπριοι έχουν λάβει προειδοποίηση από την Αστυνομία από τον περασμένο Δεκέμβριο-Ιανουάριο και ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι έχουν τεθεί στο ραντάρ του κατοχικού καθεστώτος και βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση. Μάλιστα τους έγινε σύσταση όπως διακόψουν τις συχνές επισκέψεις στα κατεχόμενα για δική τους ασφάλεια. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ανδρέα Σουτζιή, ο οποίος θεώρησε ότι η προειδοποίηση της Αστυνομίας ενδεχομένως να είχε σκοπό να τον αποτρέψει από το επισκέπτεται το κατεχόμενο χωριό του, λόγω ακριβώς της χαμηλής αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά και της έντονης ανησυχίας των μελών του επανενωτικού κινήματος για τις προθέσεις της δικής μας πλευράς. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Ανδρέας Σουτζιής συνέχισε να πραγματοποιεί επισκέψεις στα κατεχόμενα μέρη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν λύση του Κυπριακού. Τελικά, συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές και τέθηκε υπό παράνομη κράτηση με την κατηγορία της κατοχής ασυρμάτου.

Ο Ανδρέας Σουτζιής συνελήφθη παράνομα από τις κατοχικές αρχές στο οδόφραγμα του Περγάμου στις 30 Αυγούστου, λόγω μιας ασύρματης συσκευής επικοινωνίας (walkie-talkie) που ξέχασε κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στα μέσα Αυγούστου στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Κατηγορείται για κατοχή ασυρμάτου, χαρτών και φωτογραφιών και βρίσκεται υπό παράνομη κράτηση εδώ και δεκατρείς ημέρες. Την περασμένη Τετάρτη οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον παράνομου δικαστηρίου στο κατεχόμενο Τρίκωμο το οποίο διέταξε την ανανέωση της κράτησής του για άλλες 8 ημέρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων για απελευθέρωση του Ανδρέα Σουτζιή, η οποία άφησε να νοηθεί ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση κατασκοπείας εναντίον του, τελικά ζητήθηκε από το παράνομο δικαστήριο η ανανέωση της κράτησής του, με το επιχείρημα ότι πρέπει να επεκταθεί η έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο και στο υπόλοιπο υλικό. Το ανησυχητικό είναι ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, ο Ανδρέας Σουτζιής θα παρουσιαστεί ενώπιον «στρατοδικείου», γεγονός που δημιουργεί φόβους για επιπλέον καθυστέρηση της διαδικασίας. Μάλιστα ορισμένοι κύκλοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες και για το ενδεχόμενο ενοχοποίησης του Ανδρέα Σουτζιή. Αν και ο δικηγόρος του Ανδρέα Σουτζιή σε δηλώσεις στον Άστρα διέψευσε την πληροφορία ότι παραπέμπεται σε «στρατοδικείο», λέγοντας ότι είναι παραπληροφόρηση των τ/κ μέσων ενημέρωσης.

Δίκη παρωδία

Στα κατεχόμενα απαγορεύεται η μη εξουσιοδοτημένη κατοχή ασύρματης συσκευής επικοινωνίας (walkie talkie) και αυτό έδωσε στη λεγόμενη αστυνομία των Τ/Κ την ευκαιρία να προχωρήσει σε σύλληψη του Ανδρέα Σουτζιή. Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι τον Ανδρέα Σουτζιή έδωσε στην «αστυνομία» η κόρη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που επισκέφθηκε ο ίδιος και οι φίλοι του στις 13 Αυγούστου. Φαίνεται ότι ο Ανδρέας Σουτζιής ξέχασε μια ασύρματη συσκευή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, η οποία εντοπίστηκε από το προσωπικό και ακολούθως παραδόθηκε στην «αστυνομία» των κατεχομένων. Με αυτό τον τρόπο έγινε και η διασύνδεση του ασυρμάτου με το πρόσωπο του Ανδρέα Σουτζιή. Όταν ο κ. Σουτζιής επιχείρησε να περάσει εκ νέου στα κατεχόμενα στις 30 Αυγούστου τέθηκε υπό παράνομη σύλληψη. Κατά την έρευνα που διενήργησαν οι κατοχικές αρχές εντοπίστηκαν στην κατοχή του κ. Σουτζιή χάρτες και ορισμένες φωτογραφίες στο κινητό του.

Τις προηγούμενες ημέρες τα τ/κ μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο λεγόμενο δικαστήριο αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν στην κατοχή του Ανδρέα Σουτζιή εννιά χάρτες στους οποίους υπάρχουν σημειωμένα στρατόπεδα. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, που επικαλείται τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, φέρεται να έχουν εντοπιστεί επίσης, «δύο φωτογραφικές μηχανές, συσκευή GPS και ηχητικό υλικό (που δεν διευκρινίζεται τι ήταν). Βρέθηκαν ακόμη 21.775 δεδομένα σε 21 φακέλους σε κάρτες μνήμης και εξετάζονται».

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η υπεράσπιση του Ανδρέα Σουτζιή έδωσε πειστικές εξηγήσεις στο «δικαστήριο» για όλα τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην κατοχή του. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Ανδρέα Σουτζιή και κάποιου άλλου προσώπου να συγγράψουν ένα βιβλίο για το πώς έφυγαν οι Ελληνοκύπριοι από την ευρύτερη περιοχή του Παλαίκυθρου. Ενώ για τις φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στην κατοχή του και αφορούν στρατιωτική περιοχή, αυτές λήφθηκαν κατά τη διάρκεια πορείας διαδηλωτών από τη Δερύνεια προς την Αμμόχωστο. Ο δικηγόρος του Ανδρέα Σουτζιή κατά την υπεράσπισή του στο παράνομο δικαστήριο, διερωτήθηκε γιατί οι λεγόμενοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στον χώρο της διαδήλωσης δεν απέτρεψαν τους διαδηλωτές που φωτογράφιζαν το σημείο, προειδοποιώντας τους για το γεγονός ότι αποτελεί απαγορευμένη ζώνη.

Περιρρέουσα

Αν σκεφτεί κάποιος ότι σήμερα η τεχνολογία με τους δορυφόρους σου προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίσεις τα στρατόπεδα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε επίσκεψη στον χώρο, τότε αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για αστειότητες και μια προσπάθεια εκφοβισμού των Ε/Κ και Τ/Κ που παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στην ιδέα της επανένωσης του νησιού. Αυτό το θέμα είχε πάρει διαστάσεις από τον Ιούλιο του 2021 όταν άρχισε στα κατεχόμενα η συζήτηση για τη μαύρη λίστα που δημιούργησε η τουρκική κυβέρνηση, στην οποία περιλαμβάνονται Τ/Κ. Μάλιστα οι τουρκικές αρχές είχαν θέσει υπό σύλληψη στενό συνεργάτη του τέως ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακκιντζί στον διεθνές αερολιμένα Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο απέλασαν τελικά για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Εκ τότε άρχισε ένα κυνήγι μαγισσών στην τ/κ κοινότητα, με τις κατοχικές αρχές να θέτουν στο στόχαστρο Τ/Κ δημοσιογράφους και πολίτες που εκφράζουν στήριξη στη ΔΔΟ. Φαίνεται ότι ο νυν Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος εφαρμόζει την πολιτική των δύο κρατών, προσπαθεί να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή, λαμβάνοντας κατασταλτικά μέτρα για εκφοβισμό όσων αντιδρούν κατά της νέας σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.

Αυτογκόλ Τατάρ

Το παράδοξο είναι ότι ο νυν Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ θέτει διάφορες προτάσεις για συνεργασία και ζητά τη διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων για διευκόλυνση των διελεύσεων από τα σημεία ελέγχου, αφού γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την οικονομία των κατεχομένων σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι παράδοξο διότι με τη μαύρη λίστα των ανεπιθύμητων Ελληνοκυπρίων και τη σύλληψη του Ανδρέα Σουτζιή, το μόνο που πετυχαίνει είναι τον εκφοβισμό όσων επισκέπτονται τα κατεχόμενα. Ποιος εγγυάται πλέον την ασφάλεια του Ελληνοκύπριου πολίτη όταν κινδυνεύει να τεθεί υπό παράνομη σύλληψη επειδή δεν γνωρίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στην άλλη πλευρά;

Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Σουτζιής είχε στην κατοχή του walkie-talkies για σκοπούς επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων που μετέβησαν στα κατεχόμενα, λόγω του προβλήματος που δημιουργείται με τη λήψη σήματος στα κινητά τηλέφωνα των Ελληνοκυπρίων όταν επισκέπτονται τη βόρεια πλευρά. Ο Ανδρέας Σουτζιής, που είναι ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, θεώρησε πρακτικά χρήσιμο να μεταφέρει ασύρματες συσκευές για να μπορεί να επικοινωνεί με τον οδηγό του άλλου οχήματος για σκοπούς καθοδήγησης και να ενημερώνει τους επιβάτες για τις τοποθεσίες και τα κατεχόμενα χωριά. Δεν ήταν, όμως, σε θέση να γνωρίζει αν αυτές οι συσκευές απαγορεύονται όταν στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων και πωλούνται ελεύθερα.

Ο φόβος και η ανασφάλεια μεταξύ των Ελληνοκυπρίων εντείνεται και από τις δηλώσεις του δικηγόρου του κ. Σουτζί, Οντζέλ Πολιλί, που μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο οποίος κατήγγειλε πως σε αυτή τη διαδικασία έχουν παραβιαστεί ακόμη και οι πιο απλοί νομικοί κανόνες. Σημείωσε, επίσης, ότι για το θέμα δεν έχει ενημερωθεί η τεχνική επιτροπή για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, η οποία πρέπει να παρέμβει σε αυτή την υπόθεση.

Γιατί σιώπησε ο Αναστασιάδης;

Σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να παρέμβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επικοινωνώντας τηλεφωνικώς με τον Τ/Κ ηγέτη ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα που προέκυψε και να αφεθεί ελεύθερος ο Ανδρέας Σουτζιής. Πώς γίνεται δύο ηγέτες ενός μικρού νησιού, όπως η Κύπρος, να μην μπορούν να συνεννοηθούν για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα; Ο Ανδρέας Σουτζιής είναι πατέρας δύο παιδιών και πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του. Εάν δεν μπορούν να δείξουν ευαισθησία και να συμφωνήσουν σε αυτό το απλό ζήτημα, τότε πώς θα επανενώσουν τον τόπο; Σημειώνεται ότι το θέμα του Ανδρέα Σουτζιή πρόκειται να θέσουν στην ΕΕ οι δύο ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Πάντως, προκύπτει ένα ζήτημα με τους μάρτυρες υπεράσπισης οι οποίοι φοβούνται να μεταβούν στα κατεχόμενα για να δώσουν κατάθεση λόγω του υπαρκτού κινδύνου της σύλληψής τους. Σε αυτό θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο ρόλο η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, προσφέροντας χώρο στην ουδέτερη ζώνη για τον σκοπό της λήψης καταθέσεων, ώστε να μην κινδυνεύει κάποιος μάρτυρας να τεθεί υπό σύλληψη. Οι μαρτυρίες είναι σημαντικές σε κάθε δίκη, αλλά και ο φόβος των μαρτύρων δικαιολογημένος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων