Συναυλία στο Τσίρειο: Ρίσκαραν την ασφάλεια του κόσμου και κάνουν «πινγκ-πονγκ» τις ευθύνες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 8.9.2022
Συναυλία στο Τσίρειο: Ρίσκαραν την ασφάλεια του κόσμου και κάνουν «πινγκ-πονγκ» τις ευθύνες
Οι διάφοροι εμπλεκόμενοι στη συναυλία Αργυρού στο Τσίρειο Στάδιο, κρυμμένοι πίσω από νομικίστικες δικαιολογίες έγραψαν… στα παλαιά τους υποδήματα περιορισμούς και απαγορεύσεις και εξέθεσαν σε σοβαρότατο κίνδυνο χιλιάδες κόσμου

Ένα φοβερό παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ ανεύθυνων-υπευθύνων εξελίσσεται από χθες, σχετικά με τη μεγάλη συναυλία που Αργυρού που διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Τσίρειο Στάδιο Λεμεσού, και στην οποία παραβιάστηκαν προκλητικά οι κανόνες ασφαλείας και οι απαγορεύσεις που ισχύουν σε αυτό λόγω προβλημάτων στατικότητας που αντιμετωπίζουν οι εξέδρες του. Έτσι, μπορεί στην πράξη οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στο Τσίρειο να γίνονται με 50% χωρητικότητα στο άνω διάζωμα, λόγω του όρου της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων (ΑΑΣ), αλλά οι διάφοροι εμπλεκόμενοι ή μη στην συναυλία, κρυμμένοι πίσω από νομικίστικες δικαιολογίες έγραψαν… στα παλαιά τους υποδήματα τους περιορισμούς στο πιστοποιητικό ασφαλείας του γηπέδου.

Το μείζων πρόβλημα δεν είναι, φυσικά, το ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι δικαίως φωνάζουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά το ότι όταν ένα γήπεδο ή άλλος χώρος έχει σοβαρά θέματα ασφαλείας αυτό ισχύει για κάθε εκδήλωση και όχι μόνο για ποδόσφαιρο, και ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να περνά σε δεύτερη μοίρα για να βγάζουν κάποιοι μερικές χιλιάδες ευρώ κέρδη.

Έτσι, η ανευθυνότητα και η αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων στη συναυλία της Τρίτης παρ' ολίγον να μας φέρει ενώπιον μίας μεγάλης τραγωδίας, την οποία από τύχη προφανώς και γλυτώσαμε. Υπενθυμίζουμε απλά ότι μόλις πριν από έναν χρόνο, στο γειτονικό μας Ισραήλ κατέρρευσε ολόκληρη εξέδρα σε θρησκευτική τελετή, γεγονός που κόστισε τη ζωή σε εκατό και πλέον άτομα. Τότε, το Ισραήλ έλαβε δραστικά μέτρα ολιστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, μέτρα που στην Κύπρο -ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις- σφυρίζουμε αδιάφορα να εφαρμόσουμε.

4318496667704049 1. ΚΥΡΙΑ ΤΣΙΡΕΙΟ

Από τη μία, ο ΓΣΟ που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του γηπέδου ισχυρίζεται ότι έγιναν όλα σωστά. Επικαλείται δε ιδιωτικό συμφωνητικό με τη διοργανώτρια εταιρεία, με σημειωμένο τον όρο για χρήση του 50% του άνω διαζώματος και ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στους διοργανωτές. Οι διοργανωτές μεταφέρουν μέσω του ΓΣΟ ότι τήρησαν όλα τα συμφωνηθέντα λέγοντας το -τουλάχιστον προκλητικό- ότι «δεν πούλησαν εισιτήρια εκεί όπου υπήρχε απαγόρευση», επιχειρώντας να διαψεύσουν τις προφανείς φωτογραφίες, αλλά και τις μαρτυρίες όσων παρευρέθηκαν στη συναυλία. Όλα αυτά, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, αφού δεν έχουν κανέναν εκπρόσωπο που είναι διατεθειμένος να μιλήσει στα ΜΜΕ. Από την άλλη, η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων λέει ότι δεν φέρει ευθύνη, καθώς δεν πρόκειται για αθλητικό γεγονός και άρα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της -και είναι η μόνη ίσως που έχει δίκαιο- ενώ η Αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να επέμβει καθώς δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για μη αθλητικά γεγονότα! Παράλληλα, ο ΓΣΟ εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα ισχυρίζεται και επιμένει ότι το Τσίρειο είναι μια χαρά, χωρίς κανένα πρόβλημα και επικαλείται μελέτες μηχανικών, ενώ η ΑΑΣ εξέδωσε το πιστοποιητικό με περιορισμό βασισμένη στις ίδιες μελέτες. Μπάχαλο κανονικό, ούτε πως μιλάμε για σοβαρότατο θέμα ασφαλείας.

Πληροφορίες του «Π», κάνουν λόγο για έκδοση περισσότερων από 5.200 διαδικτυακών εισιτηρίων στη δυτική κερκίδα, αριθμός που σαφώς είναι πιο πάνω από αυτό που επιτρέπεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σύμφωνα με όσα μας λέχθηκαν, το άνω διάζωμα της δυτικής κερκίδας έχει χωρητικότητα 3.600, περίπου, θέσεις και σαφώς το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν περισσότερα από 1.800 άτομα. Ακόμα, εντός του αγωνιστικού χώρου διασκέδαζαν το λιγότερο ακόμα 7.000 κόσμου, ενδεικτικό της πολύ μεγάλης προσέλευσης. Ούτε, δηλαδή, ο ίδιος ο απλός κόσμος έλαβε υπόψη το πολύ καλά γνωστό θέμα ασφαλείας που έχει το Τσίρειο, γεμίζοντας ασφυκτικά ένα ακατάλληλο γήπεδο.

Ο ρόεδρος του δ.σ. του ΓΣΟ, Κυριάκος Τσολάκης, εξηγώντας τη θέση του ΓΣΟ επισημαίνει αρχικά ότι στη δική τους αντίληψη το Τσίρειο είναι απόλυτα ασφαλές. Όμως, για να είναι εναρμονισμένοι με όσα εισηγήθηκε η ΑΑΣ, εδώ και μήνες έχουν μεταφέρει στη διοργανώτρια εταιρεία γραπτώς το σχέδιο ασφαλείας του σταδίου με το 50%, καθώς και την επιστολή από την ΑΑΣ. Ο «Π» ρώτησε τον κ. Τσολάκη γιατί ο ΓΣΟ δεν έλαβε μέτρα του να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα έστω και το βράδυ της Τρίτης, όταν ήταν σε εξέλιξη η συναυλία και λάβαμε την απάντηση ότι δεν είχαν ενημέρωση. Εκείνο που είναι, πάντως, οξύμωρο και περίεργο είναι ότι η συμφωνία μεταξύ ΓΣΟ και διοργανώτριας εταιρείας υπογράφτηκε μόλις μία ημέρα πριν τη συναυλία, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου και μάλιστα εν μέσω έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών για τη διαφαινόμενη από την κίνηση των εισητηρίων εισόδου μαζικότατη προσέλευση κόσμου! Όπως πληροφορείται ο «Π», αυτό έγινε λόγω διαφορών που είχαν μεταξύ τους ΓΣΟ και εταιρεία σχετικά με τα ποσά που απαιτούνται ως εγγύηση και πληρωμή για τέτοια διοργάνωση, με άγνωστο το πώς προπωλούνταν εισιτήρια χωρίς υπογεγραμμένη συμφωνία. Ο ΓΣΟ επιμένει ότι στη συμφωνία της Δευτέρας αναφέρεται ρητώς και σε ξεχωριστό κεφάλαιο ότι οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι να τηρήσουν τους όρους της ΑΑΣ, γι’ αυτό και οι ίδιοι αποποιούνται κάθε ευθύνης. Πάντως, σε ερώτησή μας αν προτίθενται να κινηθούν νομικά, αφού δεν τηρήθηκαν όροι του συμβολαίου, ξεκαθάρισαν πως δεν προτίθενται να πράξουν κάτι τέτοιο.

4318496753160382 1. ΤΣΙΡΕΙΟ ΚΥΡΙΑ 2

Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων

Η ΑΑΣ συστάθηκε και λειτουργεί στη χώρα μας μέσα από τον νόμο για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εκδίδει τα πιστοποιητικά ασφαλείας των γηπέδων μόνο για αθλητικές εκδηλώσεις. Μπορεί να στεγάζεται στον ΚΟΑ, αλλά υπάγεται κατευθείαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με βάση, λοιπόν, αυτό, τόσο ΑΑΣ, όσο και η Αστυνομία δεν είχαν νομική υποχρέωση να παρέμβουν. Επίσης, η ΑΑΣ αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματος να εξετάσει σε συνεδρία της αναθεωρημένη μελέτη για το Τσίρειο με όλα τα σενάρια ανοιχτά. Ο Γιώργος Καράς, πρόεδρος της Αρχής, διερωτήθηκε πώς ο ΓΣΟ ζητά 3,5 εκατομμύρια για στατική αναβάθμιση του Τσιρείου και την ίδια ώρα λέει ότι «το στάδιο είναι μια χαρά». Πάντως, στο πιστοποιητικό ασφαλείας του Τσιρείου, το οποίο κατέχει ο «Π», αναφέρεται ρητώς ότι σε περίπτωση που παρατηρηθεί ότι δεν τηρούνται οι όροι που επέβαλε η Αρχή, τότε η ΑΑΣ έχει την εξουσία για τερματισμό του. Σε ερώτησή μας για κάτι τέτοιο προς τον πρόεδρο της, μας είπε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με μη αθλητικά γεγονότα!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αστυνομία, η οποία εξηγεί ότι για να παρέμβει πρέπει να υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, η οποία πρακτικά δεν υπάρχει. Όπως μας λέχθηκε από αστυνομική πηγή, αν αυτό γινόταν σε αθλητικό γεγονός θα μπορούσαν να παρέμβουν.

Τεράστιο νομοθετικό κενό

Μέσα από αυτό το περιστατικό προκύπτει ένα πολύ μεγάλο νομοθετικό κενό στη λειτουργία των αθλητικών χώρων για εκδηλώσεις μη αθλητικού περιεχομένου. Ουσιαστικά, τα γήπεδα -κλειστά και ανοιχτά- δεν διέπονται ακόμα από καμία νομοθεσία για εκδηλώσεις, συναυλίες, πολιτικές συγκεντρώσεις και άλλες μη αθλητικού περιεχομένου εκδηλώσεις. Έτσι, λοιπόν, προκύπτει και το άκρως τραγελαφικό, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά ανεύθυνο και επικίνδυνο, να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τον ίδιο χώρο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και σε συναυλίες. Μέχρι, λοιπόν, να έχουμε δυστυχώς θύματα, οι ανεύθυνοι αρμόδιοι θα συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους προβάλλοντας κάθε δυνατή δικαιολογία για να καλύψουν τους εαυτούς τους, αδιαφορώντας πλήρως για την ασφάλεια του κόσμου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σήμερα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο μεταφέρεται η θεσμική σύγκρουση
ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο μεταφέρεται η θεσμική σύγκρουση

Σήμερα η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή - Στο Ανώτατο μεταφέρεται η θεσμική σύγκρουση

Μονή Αββακούμ: Το δικαστήριο εξετάζει σήμερα αίτημα των μοναχών για ακύρωση του διατάγματος δέσμευσης των 807.000 ευρώ

Μονή Αββακούμ: Το δικαστήριο εξετάζει σήμερα αίτημα των μοναχών για ακύρωση του διατάγματος δέσμευσης των 807.000 ευρώ

Μονή Αββακούμ: Το δικαστήριο εξετάζει σήμερα αίτημα των μοναχών για ακύρωση του διατάγματος δέσμευσης των 807.000 ευρώ

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δήμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δήμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα

Γλίτωσαν από τα ΜΕΜΟ των τραπεζών, όχι όμως και του φόρου - Συνεχίζεται η δήμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο - Στην ατζέντα οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο - Στην ατζέντα οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο - Στην ατζέντα οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ισραηλινά ΜΜΕ: Συμφωνία για απελευθέρωση 20 ομήρων ενδέχεται να προτείνει το Τελ Αβίβ στη Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Συμφωνία για απελευθέρωση 20 ομήρων ενδέχεται να προτείνει το Τελ Αβίβ στη Χαμάς

Ισραηλινά ΜΜΕ: Συμφωνία για απελευθέρωση 20 ομήρων ενδέχεται να προτείνει το Τελ Αβίβ στη Χαμάς