Δεν λένε να κοπάσουν οι φωνές διαμαρτυρίας από πολίτες και οργανώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε ζωολογικούς κήπους στην Κύπρο. Ιδιαίτερα, μετά από μια σειρά από περιστατικά που προηγήθηκαν, διαφαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό τόσο στη νομοθεσία όσο και στις υπηρεσίες του κράτους σχετικά με τον τρόπο ελέγχου τόσο της διαβίωσης των ζώων όσο και της εισαγωγής τους. Παράλληλα, ανά το παγκόσμιο εξελίσσεται και μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά την ανάγκη ή όχι ύπαρξης ζωολογικών κήπων, με το ζήτημα να είναι πολύ πιο σοβαρό σε περιπτώσεις όπως της Κύπρου όπου κατά κανόνα υπάρχουν κενά, παραλήψεις αλλά και ελλιπείς υποδομές.
Φυσιολογικά λέει ο Μέλιος
Στην κατοχή του «Π» βρίσκονται μια σειρά από φωτογραφίες-ντοκουμέντα από συγκεκριμένο υποστατικό στους Αγίους Τριμιθιάς, οι οποίες καταγράφουν μια όχι και τόσο κολακευτική εικόνα για τον τρόπο διαβίωσης διαφόρων ζώων στις εγκαταστάσεις του εν λόγω χώρου. Από τη δική του πλευρά, ο ιδιοκτήτης του χώρου, Μέλιος Μενελάου, μιλώντας στην εφημερίδα μας απορρίπτει τα όσα δείχνουν οι φωτογραφίες προβάλλοντας τους δικούς του ισχυρισμούς. Αρχικά, σύμφωνα πάντα με όσα μας ανέφερε, οι χώροι που διαθέτει το «Melios Pet Centre» είναι κατάλληλοι για τέτοια ζώα, ενώ κατέχει και πιστοποιητικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που επιβεβαιώνουν ότι τα ζώα ευημερούν. Ως προς την επισήμανσή μας ότι τα ζώα είναι εμφανώς κακόκεφα παρουσιάζοντας μια εικόνα μιζέριας, το απόδωσε στη φύση τους, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα για τις καμήλες που αλλάζουν το τρίχωμά τους αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να φαίνονται, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, γερασμένες. Την ίδια απάντηση μας έδωσε σε επισήμανσή μας ότι ούτε οι ζέβρες, ούτε οι τίγρεις ή ακόμα και τα κουνέλια φαίνονται σε καλή κατάσταση.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου υποστατικού είναι δείγμα των κενών στους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τα θέματα των άγριων ζώων. Αν και έχει αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας ως ζωολογικός κήπος, ο χώρος λειτουργεί ως φάρμα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη, ενώ επιβάλλει και νόμιμο εισιτήριο εισόδου για τους επισκέπτες. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης αφού κατά καιρούς, μέχρι και αξιωματούχοι ευρωπαϊκών οργανισμών απέστειλαν επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς του κράτους ζητώντας εξηγήσεις. Όμως, από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης του χώρου, Μέλιος Μενελάου, επαναλαμβάνει ότι είναι όλα νόμιμα, ενώ αναφέρεται και σε μια σειρά από δικαστικές νίκες του ενάντια στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Γεωργίας.
Να κλείσουν οι ζωολογικοί
Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων ζητά το κλείσιμο όλων των ζωολογικών κήπων που λειτουργούν στην Κύπρο, ενώ κάνει και ειδική αναφορά -που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό- στον υπό αναφορά χώρο στους Αγίους Τριμιθιάς. «Είναι αναμενόμενο ότι σε ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που να ικανοποιούν τις ειδικές βιολογικές ανάγκες τους, τότε περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό οι φυσικές τους συμπεριφορές και μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη» αναφέρει η ανακοίνωση. Παράλληλα γίνεται αναφορά στους κανονισμούς της ΕΕ, που αναφέρουν ότι επιτρέπεται οι ζωολογικοί κήποι, σε «κατάλληλες υποδομές (στέγασης και καταρτισμένου προσωπικού) όπου τα ζώα θα ευημερούν, θα προστατεύονται και θα τυγχάνουν της καλύτερης φροντίδας». Τέλος, υποστηρίζουν ότι «υπάρχει περιορισμένη εμπειρία και γνώση στη διαχείριση ζώων της άγριας πανίδας, την αδυναμία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να ελέγξουν την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας και τις έντονες καιρικές συνθήκες καταλήγουμε στη θέση ότι μόνη λύση αποτελεί η πλήρης κατάργηση των ζωολογικών κήπων».
Την ίδια άποψη εκφράζει εδώ και χρόνια και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Κυριάκου να ζητά επίμονα τη θέσπιση του Επιτρόπου για την Ευημερία των Ζώων. Εξηγώντας τη θέση αυτή, ο κ. Κυριάκου, αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού στα θέμα ευημερίας των ζώων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Κυριακού ότι πλέον ο κόσμος που θέλει να γνωρίσει τα ζώα και τη φύση, έχει τη βοήθεια της τεχνολογίας να το κάνει και δεν χρειάζεται να έχουμε τέτοιους χώρους για να βλέπουμε τα ζώα από κοντά, θέτοντας το παράδειγμα ότι «δεν φτιάχνουμε Πύργο του Άιφελ σε κάθε χώρα, όποιος θέλει να τον δει πάει στο Παρίσι».
Ο αντίλογος, αποδίδει τη σημασία των ζωολογικών κήπων στην ανάγκη για προστασία κάποιων ειδών από διάφορες φυσικές καταστροφές ή επιδημίες. Επίσης, υποστηρίζουν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα άγρια ζώα και στα ζώα που γεννιούνται στην αιχμαλωσία τα οποία λένε ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι όλα αυτά ισχύουν όταν και εφόσον τηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και ευημερίας των ζώων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.