Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Εταιρεία NewCytech Business Solutions υπέγραψαν την Τρίτη σύμβαση ύψους €20 εκατομμυρίων για το σύστημα υπηρεσιών υποστήριξης, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία του ψηφιακού δημόσιου σχολείου.
Η σύμβαση υπογράφηκε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο αυτό «ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα μηχανογράφησης».
Με την ολοκλήρωση του έργου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από ψηφιακές υπηρεσίες που αφορούν το σχολείο μέσα από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα έξυπνο κινητό ή μια ταμπλέτα.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΝ Νεόφυτος Παπαδόπουλος και ο Ανδρέας Δερμονοσιάδης, Διευθύνοντας Σύμβουλος της NewCytech Business Solutions, ανάδοχος του έργου.
«Στόχος μας η δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και ευέλικτα στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαία η μεταρρύθμιση του τομέα της διοικητικής διάρθρωσης του κράτους με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
Όπως είπε, η ένταξη της Παιδείας στη νέα εποχή των προηγμένων τεχνολογιών με την εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων διοικητικής υποστήριξης, βελτιώνει τη λειτουργία, τη διαχείριση και την αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων.
«Συγκεκριμένα», εξήγησε, «μέσω οποιασδήποτε μορφής έξυπνης συσκευής, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα στη διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές των σχολικών μονάδων, ως επίσης τους γονείς, να διεκπεραιώνουν τάχιστα τις όποιες διοικητικές δραστηριότητές τους, σχετίζονται με την εκπαίδευση, ενώ ενισχύονται οι μαθησιακές δεξιότητες και μέθοδοι διδασκαλίας».
Από πλευράς του, ο ΥΠΑΝ τόνισε πως πρόκειται για πολύ σημαντική μέρα για τη δημόσια εκπαίδευση. «Προχωράμε ένα έργο που μέσα στο επόμενο διάστημα θα μεταμορφώσει και θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Μέσα από αυτό το έργο περνούν τα σχολεία στην ηλικία της πλήρους ψηφιακής οργάνωσης» είπε.
«Πρόκειται», πρόσθεσε, «για την μεγαλύτερη τεχνολογική αναβάθμιση και μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, που θα βελτιώσει ριζικά τη σχολική καθημερινότητα, θα αλλάξει ριζικά την σχέση όλων μας με το σχολείο, ακριβώς σύμφωνα με τον οργανισμό και την στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Όπως είπε, το έργο που ξεκινά τώρα θα μας δώσει τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματά του στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, αφού τα πρώτα παραδοτέα προγραμματίζονται για τον Ιούλιο 2023, ενώ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025.
«Με αυτή την επένδυση στην ηλεκτρονική τεχνολογία δημιουργούμε το σχολείο του αύριο, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σχολείο, ένα σχολείο που θα είναι ανά πάσα στιγμή προσιτό και φιλικό προς τους χρήστες του, πιο ανοικτό στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
Πρόσβαση για όλους
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, το έργο μεταξύ άλλων θα επιτρέψει σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς να ενημερώνονται για το ωρολόγιο πρόγραμμα, αξιολογήσεις μαθητών και μαθητριών, το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων, επιδόσεις, απουσίες, θα υπάρχει πρόσβαση στον ατομικό φάκελο των μαθητών, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης γονέων με εκπαιδευτικούς, τη σχολική κοινότητα και τη διοίκηση των σχολείων μέσω της υποβολής αιτημάτων. Το έργο θα μειώσει το διοικητικό κόστος και θα βοηθήσει νοικοκυριά που βρίσκονται απομακρυσμένα από τις σχολικές τους μονάδες.
«Προβάλλεται μια ριζικά καινούργια πραγματικότητα και καθημερινότητα του σχολείου που θα χαρακτηρίζεται από εύκολη και άμεση πρόσβαση και ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως και επικοινωνία μέσα από μια απλή ηλεκτρονική συσκευή για όλους τους μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς, από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστική ή απλώς από ένα έξυπνο τηλέφωνο», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
Προς ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εξάλλου και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την περαιτέρω προώθηση της τεχνολογίας και αναβάθμιση του σχολείου, με στόχους και επενδύσεις σχεδόν €100 εκατ. στον πυλώνα της παιδείας μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Κύπρος το Αύριο).
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το δεύτερο μεγάλο έργο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας που θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά είναι η μετάβαση στις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας.
Όπως είπε, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί, μέχρι το επόμενο σχολικό έτος, 2023-2024, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, θα λειτουργούν περίπου 6.600 ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, κατάλληλα εξοπλισμένες, σε όλα τα σχολεία. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών.
Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της λειτουργίας προγράμματος Ολοήμερου Γυμνασίου με περιεχόμενο θετικών επιστημών και τεχνολογικών εφαρμογών. «Πρόκειται για το πιλοτικό Πρόγραμμα Γυμνασίου Πολυθεματικής Προσέγγισης, με πρόγραμμα S.T.E.A.M. και Ελληνικής Γλώσσας, που λειτούργησε από πέρσι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και φέτος θα λειτουργήσει και στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα σχολεία για να λειτουργήσει ένα δίκτυο Ολοήμερου Γυμνασίου παγκύπρια», είπε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στην αναβάθμιση της Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με τη λειτουργία του νέου κτηρίου στη Λεμεσό, το οποίο θα αποτελεί την έδρα των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).
«Τα όσα έχω αναφέρει ως μέρος μόνο της πολιτικής που υιοθετούμε προς την παροχή στους νέους μίας σύγχρονης παιδείας, που θα συνδέει την απόκτηση γνώσης με τις απαιτήσεις της εποχής μας, είναι αρκούντως ενδεικτικά της προόδου που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση αυτή», είπε.
Αναφερόμενος στις ψηφιακές αίθουσες διδασκαλίας, ο κ. Προδρόμου είπε από την πλευρά του πως το έργο αυτό «θα μεταμορφώσει επίσης την εκπαίδευση δίνοντας νέες μεγάλες παιδαγωγικές δυνατότητες στην τάξη».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.