Προσωπικοί γιατροί έμειναν εκτός ΓεΣΥ και δημιούργησαν δίκτυο με προσωπικούς γιατρούς από την Ελλάδα που τους ενέγραψαν στο ΓεΣΥ για να παίρνουν οι ασθενείς τους τα φάρμακα εντός συστήματος.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής (9/12/2021) για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ύπαρξη δημοσιονομικών κινδύνων για την οικονομία, όπως υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Ο σφαιρικός προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)/ΓεΣΥ θα είναι στα 1,3 δισ. ευρώ το 2022 - οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν ένα δις (το 2019). Παρουσιάζοντας, την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2022, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας είπε ότι σε σχέση με τους ελέγχους στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), «η υποχρεωτική καταχώριση όλων των ιατρικών πράξεων στο σύστημα του ΓεΣΥ προσφέρει τη δυνατότητα δευτερογενούς ελέγχου και κατ’ επέκταση τη λήψη διορθωτικών μέτρων». Ωστόσο, συνεχίζονται οι σοβαρές καταχρήσεις, καθώς και παραβιάσεις νομοθεσίας και φιλοσοφίας του συστήματος. Μιλώντας με διάφορες συνιστώσες του ΓεΣΥ, ο «Πολίτης» καταγράφει σήμερα κάποια από τα κόλπα που χρησιμοποιούν επιτήδειοι, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα κενά στους ελέγχους στο περιβάλλον ΓεΣΥ για να αυξήσουν το εισόδημά τους.
- Το πιο κλασικό κόλπο είναι ο γιατρός να περνά στο ηλεκτρονικό σύστημα ψεύτικες υπηρεσίες υγείας και ιατρικές πράξεις. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο γιατρός να προσθέσει περισσότερες υπηρεσίες/πράξεις από αυτές που έγιναν στην πραγματικότητα ή/και να πρσφερθούν αχρείαστες υπηρεσίες και να γίνουν αχρείαστες ιατρικές πράξεις (π.χ. τεστ κοπώσεως). Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν δύο γιατροί (ΩΡΛ) να περνούν στο σύστημα μεγάλο αριθμό πράξεων (που πληρώνονται πολύ ακριβά), οι συχνότητα των οποίων είναι 1 – 2 φορές τον χρόνο. Σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του ΓεΣΥ γινόντουσαν αβέρτα συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις (υστεροσκοπήσεις) και όταν ζητήθηκαν από τον ΟΑΥ φωτογραφίες ως τεκμήρια, τότε μειώθηκε δραματικά ο αριθμός τους.
- Αυξάνονται οι αναφορές για φακελάκι όσο μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής (οι δικαιούχοι στοιβάζονται στις λίστες γιατρών του ιδιωτικού τομέα που είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ, είτε διότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, είτε γιατί λόγω πανδημίας σταμάτησαν οι επεμβάσεις στα νοσοκομεία του Δημοσίου). Υπάρχουν αναφορές για φακελάκι ακόμα και για συμμετοχή σε επέμβαση.
- Προσωπικοί γιατροί έμειναν εκτός ΓεΣΥ και δημιούργησαν δίκτυο με προσωπικούς γιατρούς από την Ελλάδα που τους ενέγραψαν στο ΓεΣΥ, για να παίρνουν οι ασθενείς τους τα φάρμακα εντός συστήματος. Επίσης, υπάρχει ομαδοποίηση γιατρών σε διάφορα κέντρα, οι οποίοι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία (ο ένας παραπέμπει στον άλλο και όλοι μαζί στο κέντρο/επιχείρησή τους). Δεν υπάρχει έλεγχος στα κέντρα αναφορικά με το από πού παίρνουν τα περιστατικά, ποιοι είναι οι μέτοχοι και πού τα αποστέλνουν, πόσες εξετάσεις γίνονται, ποιοι είναι οι πάροχοι, τι χειρουργεία βγαίνουν και ποιοι τα χειρουργούν.
- Δεν αφιερώνεται ο κατάλληλος χρόνος στις επισκέψεις και τις εξειδικευμένες εξετάσεις. Στον μέσο όρο του χρόνου των επισκέψεων κάποιοι βάζουν πολύ περισσότερα ραντεβού (αλλά χρεώνουν επίσκεψη με μεγαλύτερη διάρκεια που πληρώνεται και ακριβότερα), με αποτέλεσμα να καταγράφονται τραγελαφικά συμβάντα, όπως να φαίνεται στο σύστημα ότι γιατρός εξέταζε ασθενείς 25 ώρες το 24ωρο. Στο σύστημα δεν υπάρχει κόφτης, μπορεί κανείς να περάσει, για παράδειγμα, όσες επισκέψεις/ραντεβού θέλει. Επίσης, γίνονται μισοδουλειές σε εξειδικευμένες εξετάσεις (π.χ. ενδοσκόπηση μισού εντέρου αντί ολόκληρου), με αποτέλεσμα να αρχίσει ο ΟΑΥ να ζητά φωτογραφίες από τις ιατρικές πράξεις ως πειστήρια.
- Ειδικοί γιατροί, είτε κατευθύνουν, είτε διευκολύνουν ασθενείς να πηγαίνουν απευθείας κοντά τους, παρακάμπτοντας τον προσωπικό τους γιατρό, και μετά τους λένε να τηλεφωνήσουν στον προσωπικό τους γιατρό για να τους βγάλει παραπεμπτικό ώστε να μην πληρώσουν τα 25 ευρώ. Αποτέλεσμα, η αύξηση των αχρείαστων επισκέψεων στους ειδικούς γιατρούς.
- Συστηματική προώθηση συγκεκριμένων ή/και ακριβών φαρμάκων και υπόσκαψη ή/και παράκαμψη των γενόσημων, λόγω ειδικών σχέσεων γιατρών – φαρμακευτικών εταιρειών.
- Στα ενδονοσοκομειακά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, υπάρχουν παραθυράκια που επιτρέπουν στον γιατρό να περάσει κανονικά τις ιατρικές του πράξεις και στη διαδικασία της κωδικοποίησης να προστεθούν υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν ή/και υπερτιμολογημένες (π.χ. επιπλοκές).
- Επιλογή ασθενών - προτιμούνται τα εύκολα περιστατικά που δεν θα χρειαστούν να νοσηλευτούν για πολλές μέρες. Για παράδειγμα, ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ δεν προτιμούν δικαιούχους της τρίτης ηλικίας (τους στέλνουν στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ), διότι χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να αναρρώσουν, άρα κρατούν περισσότερες μέρες το κρεβάτι, και όταν έρθει η ώρα του εξιτηρίου, μπορεί να μην υπάρχει συγγενής ή δομή που να είναι έτοιμη να παραλάβει τον ηλικιωμένο.
- Οι μεγάλοι όγκοι δικαιούχων που συνωστίζονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ εγγυώνται πελατεία, και άρα μεγάλο εισόδημα για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο για επενδύσεις σε νέας τεχνολογίας εξοπλισμό ή και ανθρώπινο δυναμικό.
- Οι γιατροί του Δημοσίου, αρχικά δεν ήθελαν να παίρνουν επιπλέον ή/και δύσκολα περιστατικά, αφού έτσι κι αλλιώς πληρώνονταν. Τώρα, που έχουν εισαχθεί τα μπόνους, ζητούν ακόμα και τα ψυχρά περιστατικά που αναβάλλονται λόγω Covid -19. Και έχει αρχίσει να μπαίνει ερωτηματικό και για τα δημόσια νοσηλευτήρια, για το κατά πόσον χρειάζονται όλες οι επεμβάσεις που γίνονται.
- Συνεχίζεται να παρατηρείται το φαινόμενο τού να μην χαλάει χατίρι ο προσωπικός γιατρός στον δικαιούχο, για να μην τον χάσει από τη λίστα του, με αποτέλεσμα τα αχρείαστα παραπεμπτικά σε ειδικούς γιατρούς κ.λπ.
- Γιατρός του ΓεΣΥ διαφήμιζε ότι χρησιμοποιούσε καλύτερα αναλώσιμα από αυτά που πλήρωνε το ΓεΣΥ και ότι έκανε καλύτερες επεμβάσεις κ.λπ. και ζητούσε από τους ασθενείς να καλύπτουν τη διαφορά (μπήκε σε αναστολή από τον ΟΑΥ). Σημειώνεται ότι τα αναλώσιμα στο ΓεΣΥ είναι πολύ καλής ποιότητας. Επίσης, κάποια αναλώσιμα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Υπάρχουν περιπτώσεις που, για παράδειγμα, τοποθετούνται σε υπερίληκες γόνατα με μεγάλη διάρκεια ζωής και σε νεαρούς με μικρή διάρκεια ζωής (όχι από λάθος).
- Όταν τελειώσει ο αριθμός των πράξεων που δικαιούται ο δικαιούχος (υπάρχει οροφή), υπάρχει κωδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο προσωπικός γιατρός για να ανανεώσει τον αριθμό των πράξεων που δικαιούται ένας δικαιούχος του ΓεΣΥ. Αλλά αυτός ο κωδικός παραπέμπει σε εγκεφαλικό επεισόδιο...
- Δερματολόγοι και άλλοι γιατροί κάνουν κοσμητική/αισθητική ιατρική (π.χ. μπότοξ) και χρεώνουν το ΓεΣΥ με εξετάσεις που πληρώνει το σύστημα (π.χ. δερματολογικές παθήσεις).
- Δημιουργούνται κυκλώματα, δηλαδή ειδικές σχέσεις (μετοχές, προμήθειες) με διαγνωστικά κέντρα και συστηματική παραπομπή σε συγκεκριμένα κέντρα ή/και αχρείαστες παραπομπές γι' αυτού του είδους τις εξετάσεις (ΜRI κ.λπ.). Γέμισε ο τόπος διαγνωστικά κέντρα με μεταχειρισμένο εξοπλισμό, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για τις δυνατότητές τους – πολιτικοί, γιατροί, επιχειρηματίες και άλλοι με οικονομική επιφάνεια κ.λπ. «επιλέγουν» (παρακάμπτουν τη λίστα) τα κέντρα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
- Δημιουργούνται κυκλώματα, δηλαδή ειδικές σχέσεις (μετοχές, προμήθειες) με κλινικά εργαστήρια και συστηματική παραπομπή σε συγκεκριμένα εργαστήρια ή/και αχρείαστες αναλύσεις. Λόγω σφαιρικού προϋπολογισμού, μεγάλης πτώσης της μονάδας και ανυπαρξίας ελέγχου, υπάρχουν αναφορές για υποβάθμιση της ποιότητας των αναλύσεων (φθηνά υλικά, μη ορθές διαδικασίες).
- Γιατροί πληρώνονται υπερωρίες, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες επισκέψεις σε κανονικές ώρες (σπρώχνουν ραντεβού σε ώρες που πληρώνονται πιο ακριβά). Δεν σημειώνουν σχόλια στον ηλεκτρονικό φάκελο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι επόμενοι γιατροί λεπτομέρειες για την επίσκεψη και εξέταση του ασθενούς, με αποτέλεσμα κάποιοι να υποβάλλουν τον δικαιούχο σε επανάληψη εξετάσεων/αναλύσεων.
- Το σύστημα δεν είναι έξυπνο, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να περάσει για τον ίδιο δικαιούχο π.χ. δέκα φορές αφαίρεση αμυγδαλών, τυφλού, μήτρας, κόψιμο ποδιού κ.λπ., ή και πολλές επισκέψεις στον ίδιο γιατρό ακόμα και την ίδια μέρα. Ούτε μπορεί το σύστημα να εντοπίσει τη διασύνδεση δύο γιατρών. Για παράδειγμα, όταν ο ένας στέλνει στον άλλο δικαιούχους, τους κάνουν εξετάσεις οι οποίες στο τέλος δείχνουν ότι δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα (δεν εντοπίζεται νόσος).
- Το σύστημα δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή ενός δικαιούχου/ασθενή εντός περιβάλλοντος ΓεΣΥ. Για παράδειγμα, δικαιούχος φαίνεται να είχε τοποθετηθεί σε οξυγόνο αμέσως μόλις εισήχθη στο νοσηλευτήριο και να αποσυνδέθηκε από το οξυγόνο ακόμα και μετά το εξιτήριο (δαπανηρή θεραπεία). Δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχος, δεν έχει στατιστική ανάλυση το σύστημα ώστε να εντοπίζονται με ευκολία αυτές οι στρεβλωσεις, δεν αποκλείονται οι ιατρικές πράξεις που είναι αδύνατον να συμβούν στην πραγματικότητα.
- Παρουσιάστηκε το φαινόμενο, ασφαλιστική εταιρεία να προτείνει χρηματικό ποσό σε δικό της αφαλισμένο για να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού συμβολαίου του και χρησιμοποιήσει το ΓεΣΥ. Έτσι κερδίζει και η εταιρεία και ο ασφαλισμένος. Ή να κάνει χρήση του ΓεΣΥ όσον αφορά τα νοσήλεια και η ασφαλιστική εταιρεία να πληρώσει μόνο την επέμβαση, πάλι με οικονομικό όφελος για τον ασφαλισμένο (επιστροφή ενός ποσού χρημάτων). Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ γιατρών του ΓεΣΥ και εκτός ΓεΣΥ.
kateliadi@politis-news.com
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.