Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει πλέον δεύτερο υποψήφιο μέσα στο κόμμα του και άρα δεν θα μπορεί κατά τις συζητήσεις με το ΑΚΕΛ ή τον ΔΗΣΥ να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος ενός εκλογικού ποσοστού που αγγίζει το 11% των ψηφοφόρων.
Σφήνα στα σχέδια του Νικόλα Παπαδόπουλου για συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται να μπαίνει ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές, θέλοντας έτσι να στρέψει το ΔΗΚΟ προς τον ενδιάμεσο χώρο και σε μια πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.
Πολιτικό και ιδεολογικό στίγμαΟ Γιώργος Κολοκασίδης είναι ο υποψήφιος των αντιομοσπονδιακών δυνάμεων. Απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προτείνοντας μια νέα πορεία και στρατηγική στο Κυπριακό, υπονοώντας φυσικά την επιστροφή στο ενιαίο κράτος του 1960. Δεν είναι τυχαίο που στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο κ. Κολοκασίδης για να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του την προηγούμενη Πέμπτη, ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Νίκος Κουτσού, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του κόμματος Νέοι Ορίζοντες. Ένα κόμμα που απέρριπτε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και υποστήριζε το δίπτυχο: απελευθέρωση-ενιαίο κράτος.
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη έχει σκοπό να προσελκύσει εκείνους τους ψηφοφόρους που τάσσονται κατά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Συνεπώς, αποτελεί μια υποψηφιότητα με επιρροή κυρίως εντός της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ που εναντιώνονται σε λύση ομοσπονδίας. Βέβαια, συνεργάτες του αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με το ΕΛΑΜ και παραπέμπουν στις δηλώσεις του κ. Κολοκασίδη κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, ο οποίος έθεσε την εθνική ταυτότητα ως τρίτο πυλώνα της προσπάθειάς του, αλλά μίλησε και για σεβασμό της πολυμορφίας, λέγοντας ότι «η Κύπρος είναι χώρος που μπορεί να χωρέσει τους πολιτισμούς όλων των κατοίκων της, χωρίς μισαλλοδοξίες και ρατσισμούς». Μόνο, ανέφερε, «οι φασιστικές της στρεβλώσης μετατρέπουν την ταυτότητα σε ρόπαλο».
Πολιτικό παρελθόνΟ Γιώργος Κολοκασίδης υπήρξε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Μάλιστα ήταν το μοναδικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου που το 2009 διαφώνησε με ομόφωνη απόφαση του σώματος με την οποία επαναβεβαιώθηκε η γραμμή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και του διακοινοτικού διαλόγου. Η θέση του κ. Κολοκασίδη ήταν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό με βάση τα σχέδια λύσης που τέθηκαν ενώπιον της ε/κ πλευράς και τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι καταδικασμένοι σε πολιτική αντοχής, μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες και τα δεδομένα.
Το 2011 τάχθηκε ενάντια στην απόφαση του ΔΗΚΟ για διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής από τον Μάριο Καρογιάν με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και υποστήριξε δημόσια τον Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ψήφισε τον Γιαννάκη Ομήρου. Τελικά ο κ. Καρογιάν δεν εκλέχθηκε για μια ψήφο που ήταν αυτή του βουλευτή του κόμματος Ζαχαρία Κουλία. Ως εκ τούτου, ο Μάριος Καρογιάν προχώρησε στη διαγραφή τού τότε αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Γιώργου Κολοκασίδη και του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία. Μόλις έφυγε ο Μάριος Καρογιάν το 2014 και ανέλαβε ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανάφερε τον Γιώργο Κολοκασίδη και τον Ζαχαρία Κουλία. Ακολούθως ο κ. Κολοκασίδης κατήλθε δύο φορές ως υποψήφιος σε εκλογικές αναμετρήσεις και δεν κατάφερε να εκλεγεί. Έτσι αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή.
Μάλιστα, ο κ. Κολοκασίδης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την απουσία του από την πολιτική ζωή, παρουσιάζοντας εαυτόν ως ένα ανεξάρτητο πολίτη που διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατίας με στόχο να καθαρίσει τον τόπο από τη διαφθορά. Εξ ου και το τρίπτυχο της υποψηφιότητας του «Διαφθορά – Κυπριακό – Ταυτότητα».
ΠροθέσειςΤο ερώτημα είναι γιατί ο Γιώργος Κολοκασίδης επανέρχεται στην πολιτική εξαγγέλλοντας υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Οι πρώτες αναγνώσεις των προθέσεων του πρώην αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κίνηση αυτή στόχο έχει να αναστήσει τον ενδιάμεσο χώρο και να θέσει εμπόδια στην προσπάθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου να συνεργαστεί με κάποιο από τα μεγάλα κόμματα στις προεδρικές εκλογές.
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη, αν αποδειχθεί ότι διεμβολίζει το ΔΗΚΟ, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα μεγάλα κόμματα, αφού δεν θα έχει πλέον μαζί του ολόκληρο το ΔΗΚΟ για να διαπραγματευτεί με βάση τα τελευταία εκλογικά ποσοστά του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει πλέον δεύτερο υποψήφιο μέσα στο κόμμα του και άρα δεν θα μπορεί κατά τις συζητήσεις με το ΑΚΕΛ ή τον ΔΗΣΥ να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος ενός εκλογικού ποσοστού που αγγίζει το 11% των ψηφοφόρων.
Στην ουσία, ο Γιώργος Κολοκασίδης προσπαθεί να χειραγωγήσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με στόχο να τον στρέψει προς μια υποψηφιότητα κοινά αποδεκτή στον ενδιάμεσο χώρο. Δηλαδή, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και άλλες δυνάμεις που κινούνται στο αντιομοσπονδιακό τόξο. Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων των επόμενων δημοσκοπήσεων και τον βαθμό δημοφιλίας του Γιώργου Κολοκασίδη. Μάλιστα στις αρχές του Δεκέμβρη βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα κοινής γνώμης με θέμα τις προεδρικές εκλογές του 2023 και ανάμεσα στα ονόματα βρισκόταν και αυτό του Γιώργου Κολοκασίδη.
Και ΧριστοδουλίδηΗ υποψηφιότητα Κολοκασίδη, αν αποδειχθεί δημοφιλής κυρίως μέσα σε ένα ποσοστό 25% του εκλογικού σώματος, το οποίο τάσσεται εναντίον της λύσης ομοσπονδίας, τότε τραυματίζει σοβαρά και την υποψηφιότητα του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών που συνεχίζει να κινείται προεκλογικά, τους τελευταίους μήνες έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτή την ομάδα που διακινείται από τις παρυφές του ΔΗΚΟ και φθάνει μέχρι το ΕΛΑΜ.
Το επιτελείοΔιευθυντής του υπό διαμόρφωση επιτελείου του Γιώργου Κολοκασίδη είναι ο Μάριος Πουλικκάς, ο οποίος κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου με το Κίνημα Αλληλεγγύη στην επαρχία Λευκωσίας.
Ρόλο κεντρικού οργανωτικού ανέλαβε ο Γιάννος Ευσταθίου, αδελφός του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου. Ο Γιάννος Ευσταθίου υπήρξε για τρία χρόνια κεντρικός οργανωτικός της ΕΔΕΚ, μέχρι που υπέβαλε την παραίτησή του το 2017. Χρέη οργανωτικού εκτελούσε ο Γιάννος Ευσταθίου και στον προεκλογικό αγώνα του Γιώργου Λιλλήκα το 2013, ενώ υπήρξε μέλος του οργανωτικού τμήματος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικόλα Παπαδόπουλου το 2018 και ακολούθως κεντρικός οργανωτικός της Συμμαχίας Πολιτών. Επέστρεψε στην ΕΔΕΚ το περασμένο καλοκαίρι.
Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του πρώην δημοσιογράφου Γιώργου Αγαπίου, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συμβούλου επικοινωνίας. Ο κ. Αγαπίου υπήρξε υπεύθυνος Τύπου της ΕΔΕΚ στο παρελθόν, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την προεκλογική καμπάνια του Νίκου Νικολαΐδη για τη δημαρχία της Λεμεσού.
Και μόνο από τα πιο πάνω ονόματα γίνεται φανερή η κάποια επιρροή που έχει στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου η υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη και οι δυνατότητές του να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Πάντως, ο κ. Κολοκασίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα και πως είχε σοβαρή ενθάρρυνση για να προχωρήσει στην εξαγγελία υποψηφιότητας. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις με κόμματα, αλλά άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει θετική αντίδραση από πολιτικές προσωπικότητες απέναντι στην υποψηφιότητά του.
Το εκκρεμές του ΝικόλαΣε αυτή τη φάση ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα δύο μεγάλα κόμματα, στοχεύοντας την εξουσία μέσα από μια επιλογή νίκης. Επιδιώκει, δηλαδή, να είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης και μάλιστα με συμμαχία από τον πρώτο γύρο, ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εξουσία.
Θέτει όμως και θέμα δικής του υποψηφιότητας, κάτι που δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε ο ΔΗΣΥ, μα ούτε το ΑΚΕΛ. Για αυτό εφαρμόζει μια πολιτική του εκκρεμούς και πάει κι έρχεται μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, συμμαχώντας ξαφνικά με το κυβερνών κόμμα στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το παρών του στο 28ο Συνέδριο της ΠΕΟ. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός άλλου κόμματος που παρευρέθηκε στο Συνέδριο της ΠΕΟ. Η πολιτική του εκκρεμούς και τα εκβιαστικά διλήμματα που προκαλεί στα δύο μεγάλα κόμματα με τη στάση του, στόχο έχουν να επαναφέρουν τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.