Σε ευρωπαϊκή μέγγενη η Κύπρος για τις παρακολουθήσεις

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 10.8.2022
Σε ευρωπαϊκή μέγγενη η Κύπρος για τις παρακολουθήσεις
Μπορεί η κυβέρνηση να μιλάει για λαϊκισμό, αλλά την ίδια στιγμή δεν απαντάει στα ερωτήματα που προκύπτουν για τα λογισμικά παρακολούθησης και τη χρήση τους.

Ο κλοιός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σφίγγει γύρω από την Κύπρο σε σχέση με τη φιλοξενία εταιρειών που εμπορεύονται παράνομα λογισμικά παγίδευσης κινητών τηλεφώνων, θέτοντας στο στόχαστρο τον Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, τον οποίο «καθαρίσαμε» με αναστολή ποινικής δίωξης για το κατασκοπευτικό βαν. Η επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα λογισμικά παρακολούθησης, Ολλανδέzα ευρωβουλευτής Σόφι ιντ'Βελντ, απέστειλε επιστολή στον Ταλ Ντίλιαν θέτοντας σημαντικά ερωτήματα για τη δραστηριότητά του, αλλά και για τον ρόλο του στην Κύπρο. Παράλληλα, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ και Δημήτρης Παπαδάκης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση τόσο για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, όσο και για την παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου για ύπαρξη λογισμικού με δυνατότητες παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια να εμπλακεί η Κύπρος στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αποτελεί «απαράδεκτος λαϊκισμός».


Εξηγήστε κ. Ντίλιαν

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής στην επιστολή της προς τον Ταλ Ντίλιαν θέτει σειρά ερωτημάτων για τη δραστηριότητα του ίδιου και του πλέγματος εταιρειών που σχετίζονται μαζί του υπό την ομπρέλα της Intellexa.

Μεταξύ άλλων, ζητάει να τεκμηριωθεί, όπως η Intellexa υποστηρίζει, ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με έρευνες αρμόδιων οργανισμών πρόκειται για κοινοπραξία στην οποία ανήκουν εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες πληροφοριών εταιρειών, όπως η Nexa, η Wispear/Passitora ltd, η Cytrox και η Senpai.

Η κ. Σόφι ιντ'Βελντ ζητάει από τον Ταλ Ντίλιαν να προσδιορίσει τη σχέση που έχει η Intellexa με τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ουγγαρία, Πολωνία και άλλες αρχές της ΕΕ.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά τις σχέσεις της Intellexa με τις «θυγατρικές» Wispears/Passitora ltd και Cytrox Peterbald ltd και αν αυτές έχουν εταιρική παρουσία ή/και οικονομική σύνδεση με το Ισραήλ. Γιατί, ρωτάει η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, «η Intellexa να φιλοξενεί εταιρείες που βρίσκονται (εν μέρει) στο Ισραήλ ή επενδυτές που έχουν έδρα στο Ισραήλ, ενώ ισχυρίζεται ότι εδρεύει στην ΕΕ και ρυθμίζεται από τους κανόνες της;»

Ένα καίριο ερώτημα είναι η σχέση της Intellexa που ανέπτυξε το λογισμικό Predator με την NSO που διαθέτει το παρόμοιο λογισμικό Pegasus. H κ. Σόφι ιντ'Βελντ αναφέρει στην επιστολή προς τον Ντίλιαν: «Το 2014 ένα άρθρο του Forbes αποκάλυψε ότι μία από τις πρώτες σας επιχειρήσεις παρακολούθησης, που ονομάζεται Circles, συγχωνεύτηκε με την NSO όταν η Francisco Partners, με έδρα τις ΗΠΑ, δαπάνησε για τον έλεγχο και των δύο εταιρειών συνολικά 250 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το άρθρο του Forbes αναφέρει ότι συνδεθήκατε στενά με την ομάδα NSO». Το ερώτημα είναι αν η Intellexa ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με αυτή συνεχίζουν να διατηρούν σχέσεις με την NSO.

Τα ερωτήματα της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού αφορούν άμεσα την Κύπρο, καθώς ο Ταλ Ντίλιαν συνεχίζει να διατηρεί εταιρική παρουσία στο νησί μας και μάλιστα έχοντας «καθαρίσει» από οποιαδήποτε εκκρεμότητα, με την αναστολή ποινικής δίωξης που αποφάσισε ο γενικός εισαγγελέας για την υπόθεση του βαν. 


Ποιους παρακολουθούσαν;

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, σε διάσκεψη Τύπου χθες, ζήτησε απαντήσεις για το ποια πρόσωπα στην Κύπρο υπήρξαν θύματα των παρακολουθήσεων για τις οποίες έχουν προκύψει στοιχεία, ποιους έχει προμηθεύσει με συστήματα παρακολουθήσεων η εν λόγω εταιρεία (Intellexa) και αν ισχύουν οι φήμες πως πολιτικά κόμματα έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα παρακολουθήσεων. Σε ερώτηση αν έχει πληροφορίες και για παρακολούθηση του ιδίου, παρέπεμψε σε δήλωση του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, ότι κόμματα πιθανόν να έχουν μηχανισμούς παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Προφανώς, είπε, «έχουμε κάποιες υπόνοιες ότι έχουμε τύχει παρακολούθησης σε προσωπικό επίπεδο». 

Ο κ. Παπαδάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Κύπρο λόγω των πληροφοριών για την δράση ύποπτων εταιρειών, λέγοντας πως, «μιλάμε για μία βαρύτατη κατηγορία, η οποία συνοδεύεται με παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων». Είπε, ακόμα, πως το γεγονός και μόνο ότι υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά για την Κύπρο ότι εύκολα κάποιος θα μπορούσε να προμηθευτεί τέτοιου είδους λογισμικά φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης ότι η Κύπρος διαθέτει σύστημα με δυνατότητες παρακολούθησης, ο ευρωβουλευτής απάντησε πως όλα τα κράτη διαθέτουν συστήματα παρακολούθησης για λόγους εθνικούς συμφέροντος. «Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο και ένας φραγμός, πού ξεκινούμε και πού σταματούμε, διαδικασίες. Και αυτός είναι ο πυρήνας των ερωτημάτων που θέτω. Υπάρχουν αυτά τα πλαίσια στην Κύπρο ή ο καθένας μπορούσε να αποταθεί σε μία τέτοια εταιρεία, να αγοράσει ανάλογο λογισμικό και να παρακολουθεί τον οποιοδήποτε;»


Απαντήστε κ. Δράκου

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ εδώ και αρκετές ημέρες έχει αποστείλει επιστολή στην υπ. Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, ζητώντας εξηγήσεις για την παραδοχή της, σε σχέση με τις δυνατότητες συστήματος στις Φυλακές, το οποί εκτός από την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων μπορεί να συλλέγει παρανόμως τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν πήρε καμία απάντηση από την υπουργό. Ο κ. Γεωργίου ρωτάει την υπουργό:

  • Πείτε μας ποιους και πόσους άλλους παρακολουθείτε κυρία Δράκου;
  • Έχετε αγοράσει και το PEGASUS;
  • Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης;
  • Από πού, πότε και για ποιον λόγο τα προμηθεύτηκε;
  • Η κυπριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια λογισμικά;

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «φαίνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αγοράσει λογισμικά/συστήματα παρακολούθησης. Αυτό, τουλάχιστον, παραδέχτηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία με επιστολή της που είχε αποστείλει στη διεύθυνση των Φυλακών έδινε οδηγίες όπως αξιοποιηθούν οι δυνατότητες "συστήματος" για παρακολουθήσεις. Σημειώνω ότι χωρίς σχετικό διάταγμα η παρακολούθηση, η συλλογή, η διατήρηση και η επεξεργασία προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων απαγορεύεται ρητά. Πρόκειται για παραδοχή παρανομίας. Η οποία, είμαι σίγουρος, έχει καταγραφεί και εκτός Κύπρου. Και για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει η κυπριακή κυβέρνηση».


Λαϊκισμός λέει η κυβέρνηση

Μετά από μέρες σιωπής η κυβέρνηση τοποθετήθηκε χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος υποστήριξε πως η διασύνδεση υποθέσεων που είναι άσχετες μεταξύ τους δεν συνιστά τίποτε άλλο παρά προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, με την οποία επιδιώκεται να συνδεθεί η χώρα μας με φαινόμενα που συμβαίνουν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάλεσε τα πολιτικά πρόσωπα και τα κόμματα, «να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον στα όσα δημοσίως αναφέρουν, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ο διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τις δράσεις και τους στόχους της υπηρεσίας που επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Ως εκ τούτου», προσθέτει ο εκπρόσωπος, «η όποια προσπάθεια να εκτεθεί η χώρα μας με γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με τα παρεχόμενα λογισμικά, είτε από εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, είτε αλλού, δεν αποτελεί παρά έναν απαράδεκτο και καταδικαστέο λαϊκισμό, που χωρίς τεκμηρίωση διασύρει αχρείαστα τη χώρα μας διεθνώς».

Ο κ. Πελεκάνος υποστήριξε πως στα 9 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ουδέποτε «επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών».



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Ευρωεκλογές 2024/Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Πρωτιά ΔΗΣΥ και από δύο έδρες με ΑΚΕΛ – Τι καταγράφεται για δημοτικές

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...
ΚΥΠΡΟΣ

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Η υπ. Γεωργίας επιβεβαιώνει ότι από ενέργειες τής Υπηρεσίας Μεταλλείων προκλήθηκε η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Διέταξε διοικητική...

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
ΚΥΠΡΟΣ

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Φαρμακαποθήκες/Yπ. Υγείας: «Κάτω από απειλές και εκφοβισμούς εξέδωσα πιστοποιητικό καταλληλότητας» λέει η πρώην επικεφαλής επιθεωρήσεων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
ΚΥΠΡΟΣ

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων