Επιθετική τακτική Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές με νέες τεχνολογίες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΖΟΥΡΟΣ Δημοσιεύθηκε 3.8.2022
Επιθετική τακτική Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές με νέες τεχνολογίες

Με την καλοκαιρινή περίοδο να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον καύσωνα να δείχνει τα δόντια του, η πρόκληση μιας πυρκαγιάς δεν είναι σε καμία περίπτωση απομακρυσμένο σενάριο. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις συνεχείς προειδοποιήσεις που εκδίδονται, ειδικά σε μία χώρα όπως η Κύπρος όπου στο παρελθόν έχουμε αντίστοιχα παραδείγματα, χρειάζεται τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και όλοι υπόλοιποι οι φορείς του κράτους που ασχολούνται με τα θέματα πυρόσβεσης να είναι πάντα σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι υπηρεσία περισσότερο καταστολής και όχι πρόληψης, όμως στο ζήτημα των πυρκαγιών η μισή δουλειά, έχουν να πουν οι ειδικοί, ότι γίνεται στην πρόληψη. Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει ήδη της επιπτώσεις της στο περιβάλλον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία φροντίζει να εξελίσσεται και να προχωρά. Όπως δηλώνει στον «Π» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Ανδρέας Κεττής, «αν κάτι έχει αλλάξει από πέρσι και τη μεγάλη φωτιά του Αρακαπά, είναι ότι φέτος εφαρμόζουμε περισσότερο την επιθετική τακτική απέναντι στη φωτιά», προσθέτοντας, «έχουμε επικαιροποιήσει τις στρατηγικές και τις τακτικές μας, αναπτύσσουμε πιο πολλά περίπολα και πιο πολλά παρατηρητήρια, για να μπορούμε πιο αποτελεσματικά να εντοπίζουμε και να καταστέλλουμε τις φωτιές με το που ξεσπούν. Μέχρι στιγμής φέτος καταγράφουμε πολύ καλά στατιστικά, ελπίζουμε να συνεχίσουμε το ίδιο».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ξεκαθαρίζει ο κ. Κεττής, ότι δεν είναι μία υπηρεσία απλά για φωτιές, αλλά έχει ευρύτερο έργο και ρόλο. Στο ζήτημα, όμως, των πυρκαγιών, σε συνεργασία πάντα με το Τμήμα Δασών, φροντίζουν για να γίνονται όλα όσα πρέπει. «Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, έχουμε εδώ και μήνες κάνει σειρά συναντήσεων με όλους τους εμπλεκομένους. Υποδείξαμε σημεία που πρέπει να γίνει καθαρισμός και επικίνδυνους χώρους που χρίζουν προσοχής. Μαζί με το Τμήμα Δασών έχουμε στελεχώσει και αυξήσει παρατηρητήρια και οργανώνουμε περιπολίες εκεί και όπου πρέπει», εξηγεί ο Ανδρέας Κεττής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στελεχώσει για το 2022 δεκαπέντε τουλάχιστον σημεία παρατήρησης τα οποία ενίοτε μετακινούνται, καθώς και όλους τους σταθμούς υπαίθρου. Βοηθητικός είναι ο ρόλος και των επαρχιακών διοικήσεων και των κοινοτικών συμβουλίων κάθε περιοχής, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, αφού όταν εφαρμόζονται οι οδηγίες των αρμοδίων και καθαρίζονται όλα όσα πρέπει, το έργο πυρόσβεσης διευκολύνεται αφάνταστα.

4287628180448640 ImgSrc (1)

Drones και κάμερες

Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πρόληψης πυρκαγιών διαδραματίζουν και οι νέες τεχνολογίες. Η Πυροσβεστική έχει εξοπλιστεί εδώ και καιρό με υπερσύγχρονα drones τα οποία συμβάλλουν στο να επιτελέσει το έργο της. Πότε με πτήσεις για προληπτικούς σκοπούς και παρατήρησης ή ακόμα και για οριοθέτηση της φωτιάς, η συμβολή των drones κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Ακόμα, παρατήρηση διαφόρων σημείων γίνεται και με σταθερές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από την υπηρεσία έτσι ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστα, επιπλέον χρησιμοποιείται και ο εξοπλισμός του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα. Όπως πληροφορείται ο «Π», η παρατήρηση με drone ή ακόμα και με ελικόπτερα από αέρος κρίνεται εξαιρετικά αποτελεσματική, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου είτε τα drones, είτε προσωπικό εντός των ελικοπτέρων εντόπισε έγκαιρα πυρκαγιά και κατεύθυνε τις επίγειες δυνάμεις ανάλογα. Ακόμα, το γεγονός ότι τα drones μπορούν να παρέχουν άμεσα πραγματικές εικόνες και το ότι μπορούν να πετάνε και το βράδυ βοηθά σημαντικά στο έργο της υπηρεσίας. «Θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε συνεχώς τις νέες τεχνολογίες, κάνουμε εκπαιδεύσεις στα νέα εργαλεία και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Πρόσφατα, μάλιστα, επισκεφθήκαμε και μεγάλη διεθνή έκθεση του εξωτερικού για ενημέρωση επί του θέματος και έλεγχο νέων προτάσεων», λέει ο Ανδρέας Κεττής.

Σε αέρα και ξηρά

Καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση μεγαλύτερων πυρκαγιών έχουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στη διάθεση της Πυροσβεστικής έξι συν δύο… εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Πρόκειται για δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών και τέσσερα Air Tractor τα οποία μισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αρά συνολικά έξι. Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να τεθούν στην δύναμη της Πυροσβεστικής και τα πολυαναμενόμενα ρωσικά ελικόπτερα Kamov. Ακόμα, μπορούν να συμβάλλουν υποστηρικτικά τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, ενώ πάντα στη διάθεση των αρχών είναι και τα πτητικά μέσα των Βρετανικών Βάσεων. Σε έκτακτες περιπτώσεις υπάρχει μηχανισμός βοήθειας από την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ μπορεί ακόμα να ενεργοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο RescEU για επιπρόσθετες δυνάμεις, τόσο εναέριες, όσο και επίγειες. Κληθείς να απαντήσει στο ζήτημα της επάρκειας από πλευράς πτητικών μέσων, ο κ. Κεττής ανέφερε ότι «ποτέ και κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιητικά όσα πτητικά μέσα και να έχεις, όμως, για την ώρα φαίνεται ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Ιδιαίτερα με την προσθήκη των Kamov θα ενισχυθούμε καταλυτικά, οι πυρκαγιές θέλουν και αεροπλάνα και ελικόπτερα. Για μία χώρα όπως την Κύπρο οι δυνατότητες ενός Kamov είναι καθοριστικές και ευτυχώς καταφέραμε να τα έχουμε».

Προσωπικό και εθελοντές

Όμως, οι φωτιές δεν σβήνουν μόνο από τον αέρα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των επίγειων δυνάμεων, τόσο ως προς το έμψυχο δυναμικό, αλλά και προς τον εξοπλισμό που διαθέτει η υπηρεσία. «Έγινε ένας στρατηγικός σχεδιασμός και προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο να εξοπλιζόμαστε καλύτερα, αυτή τη στιγμή αλλάζουμε περίπου έξι οχήματα ανά έτος, είναι ικανοποιητικός αριθμός, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», εξηγεί ο Ανδρέας Κεττής. «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν είναι μόνο για τις φωτιές, γι’ αυτό και ο εξοπλισμός της δεν περιορίζεται σε πυροσβεστικά οχήματα. Πρόκειται για ακριβό εξοπλισμό που είναι, όμως, αναγκαίος και το κράτος θα πρέπει να επενδύσει. Όσο καλύτερος είναι ο εξοπλισμός των πυροσβεστών μας, τόσο καλύτερα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, οι σημερινές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν πολλαπλάσια τις ανάγκες οι οποίες, όμως, πρέπει να εκπληρώνονται».

Από πλευράς προσωπικού, μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, όμως πλέον, υπάρχει σχεδιασμός από μέρους της υπηρεσίας για κάλυψη των αναγκών. Ήδη έχουν προσληφθεί περίπου 100 άτομα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ τα επόμενα δύο-τρία χρόνια αναμένεται η πρόσληψη άλλων 260 ατόμων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των κενών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επίσης, πρόσφατα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο για εθελοντές πυροσβέστες, που ουσιαστικά θα λειτουργούν επικουρικά της Πυροσβεστικής, η οποία, όμως, θα τους παρέχει εκπαίδευση, στολή και εξοπλισμό, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη. Ταυτόχρονα, λειτουργούν και πολλές άλλες εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης κάτω υπό την εποπτεία της Πυροσβεστικής, οι οποίες οργανωμένα συμβάλλουν όταν τους ζητηθεί. Κρίνεται αναγκαίο να διευκρινιστεί πως η ίδια η υπηρεσία δεν επιθυμεί την εμπλοκή του οποιουδήποτε στα επιχειρησιακά της, καθώς προκύπτουν σοβαρά θέματα ασφαλείας, μάλιστα, επειδή υπάρχει διάθεση και πρόγραμματα εκπαίδευσης, η Πυροσβεστική καλεί τα οργανωμένα σύνολα να αποταθούν κοντά της και όχι να δρουν αυτοβούλως, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για να σβήσει μία φωτιά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ξεκινά η εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου - Τα τρία σενάρια και ποιο προτιμά η Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεκινά η εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου - Τα τρία σενάρια και ποιο προτιμά η Κύπρος

Ξεκινά η εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου - Τα τρία σενάρια και ποιο προτιμά η Κύπρος

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το fake πρόσωπο του «καλού παιδιού» - Νέα μηνύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το fake πρόσωπο του «καλού παιδιού» - Νέα μηνύματα

Νίκος Χριστοδουλίδης: Το fake πρόσωπο του «καλού παιδιού» - Νέα μηνύματα

Ποιο είναι το ζητούμενο των προεδρικών εκλογών; Ο Χριστοφορος Χριστοφόρου αναλύει το προεκλογικό σκηνικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο είναι το ζητούμενο των προεδρικών εκλογών; Ο Χριστοφορος Χριστοφόρου αναλύει το προεκλογικό σκηνικό

Ποιο είναι το ζητούμενο των προεδρικών εκλογών; Ο Χριστοφορος Χριστοφόρου αναλύει το προεκλογικό σκηνικό

Στις κάλπες οι Ιταλοί: Φόβοι για την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι Ιταλοί: Φόβοι για την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι

Στις κάλπες οι Ιταλοί: Φόβοι για την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Μουσολίνι

Τραγωδία στο Ζύγι: Σκοτώθηκε 21χρονος μοτοσικλετιστής - Εκτινάχθηκε σε αυλή οικίας
ΚΥΠΡΟΣ

Τραγωδία στο Ζύγι: Σκοτώθηκε 21χρονος μοτοσικλετιστής - Εκτινάχθηκε σε αυλή οικίας

Τραγωδία στο Ζύγι: Σκοτώθηκε 21χρονος μοτοσικλετιστής - Εκτινάχθηκε σε αυλή οικίας