Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για «φάγωμα» Αριστοτέλους – Την ανακρίνουν για κακούργημα με αφορμή mail που δημοσίευσε ο «Π»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ Δημοσιεύθηκε 2.8.2022
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για «φάγωμα» Αριστοτέλους – Την ανακρίνουν για κακούργημα με αφορμή mail που δημοσίευσε ο «Π»
Ανηλεής και αδίστακτη είναι η καταδίωξη της διευθύντριας και της υποδιευθύντριας των Φυλακών, με σκοπό το «φάγωμά» τους, όπως καταγγέλλουν με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι τους. Μετά τους 4 ποινικούς ανακριτές που ερευνούν ισχυρισμούς για ναρκωτικά και κινητά στις Φυλακές, τις σέρνουν τώρα σε ποινική ανάκριση για διαρροή ενός μη διαβαθμισμένου mail που εξέθετε τη Στέφη Δράκου και δημοσιεύθηκε στον «Πολίτη»

Οι δικηγόροι Πάμπος Ιωαννίδης και Γιώργος Τριανταφυλλίδης, οι οποίοι εκπροσωπούν την Άννα Αριστοτέλους και την Αθηνά Δημητρίου, σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για συνέχιση της προσπάθειας «φαγώματος» της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, με τη διεξαγωγή νέας ποινικής έρευνας από την Αστυνομία για ένα mail που δημοσίευσε ο «Π». Πρόκειται για mail το οποίο είναι μη διαβαθμισμένο και ανυπόγραφο και εστάλη από την ιδιωτική εταιρεία που έχει εγκαταστήσει το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Η εταιρεία στο συγκεκριμένο mail παραδέχεται πως αν ενεργοποιήσει τις δυνατότητες που είχε εισηγηθεί η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, τότε θα παρακολουθούνται τηλέφωνα πολιτών που δεν είναι κατάδικοι. Προφανώς η αποκάλυψη άφησε εκτεθειμένη την κ. Δράκου και η Αστυνομία έπιασε δουλειά, επικαλούμενη καταγγελία της ιδιωτικής εταιρείας! Είναι ενδιαφέρον, πως για την ίδια υπόθεση υπήρξε διαρροή, διαβαθμισμένης ως απόρρητης επιστολής της κ. Δράκου (σε άλλη εφημερίδα) και δεν διεξήχθη καμία απολύτως έρευνα. Η έρευνα στρέφεται κατά του «Π» και μάλιστα διερευνάται, μεταξύ άλλων, «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος»!

Πρόκειται για «φάγωμα»

Οι δικηγόροι Γ. Τριανταφυλλίδης και Π. Ιωαννίδης στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν λύπη γιατί διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται το «φάγωμα» της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών «αδυσώπητα και ανελέητα». Όπως σημειώνουν, «μετά την επίκληση του 'δημοσίου συμφέροντος', και τον διορισμό τεσσάρων ποινικών ανακριτών για έναρξη ποινικής έρευνας στις Φυλακές για διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, ενώ εκκρεμεί η πρώτη έρευνα που διεξάγεται από τον κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και η οποία θα τελειώσει στις 5 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε τώρα και νέα ποινική ανάκριση εναντίον τους, αυτή τη φορά από την ίδια την Αστυνομία, για δήθεν κυκλοφορία απορρήτου εγγράφου το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης» στις 12 Ιουλίου».

Αστειότητες το «απόρρητο»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το mail που δημοσίευσε ο «Π» είναι ένα «μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα ιδιωτικής εταιρείας, ημερομηνίας 12/7/2022, με το οποίο διευκρινίζετο η εμβέλεια του συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, όπου ουσιαστικά ολόκληρο το περιεχόμενο τού εν λόγω εγγράφου είχε αποκαλυφθεί στην αλληλογραφία η οποία είχε ανταλλαγεί μεταξύ των πελάτιδών μας και της υπουργού Δικαιοσύνης, και η οποία είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα 'Φιλελεύθερος' προηγουμένως σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές».

Εκτεθειμένη η Δράκου

Αυτό που τονίζουν οι δικηγόροι των κ. Αριστοτέλους και Δημητρίου, είναι πως «η αλληλογραφία επιβεβαίωνε ότι το προτεινόμενο από την υπουργό σύστημα θα παρακολουθούσε όχι μόνο τα τηλέφωνα των φυλακισμένων, αλλά και πολλών άλλων προσώπων, όπως π.χ δικηγόρων, προσωπικού των φυλακών, προσώπων που διαμένουν κοντά στις φυλακές κ.λπ., το οποίο συνιστά έκδηλη παρανομία και εκτροπή από τα συνταγματικά θέσμια».

Σύστημα διαφθοράς

Οι κύριοι Ιωαννίδης και Τριανταφυλλίδης υποστηρίζουν ότι, τόσο ο διορισμός τεσσάρων ποινικών ανακριτών όσο και η νέα ποινική έρευνα για το mail, αποφασίστηκαν «παρά τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες περί του αντιθέτου, επειδή οι πελάτιδές μας δυστυχώς τόλμησαν να υποβάλουν επίσημα παράπονο για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας. Επίσης, διερωτώμαστε γιατί ακόμα και μετά τη δική μας δήλωση, πως τα όσα προβλήθηκαν στο τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα επρόκειτο για μαρτυρικό υλικό που οι πελάτιδές μας παρέδωσαν στον ποινικό ανακριτή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως έναυσμα για τον διορισμό των ανακριτών, δεν διατάχθηκε οποιαδήποτε έρευνα και δεν επιδείχθηκε ο ίδιος υπέρμετρος ζήλος για τάχιστη διερεύνηση μιας τέτοιας σοβαρής διαρροής, το οποίο αναμφίβολα υποσκάπτει το κράτος δικαίου.

Το μήνυμα το οποίο δίνεται προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρας είναι σαφές: Όποιος τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον μέλους, και δη ανώτερου αξιωματικού, της Αστυνομίας, θα φαγωθεί από το σύστημα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι πελάτιδές μας, οι οποίες πριν από δυο μήνες και πριν την υποβολή της καταγγελίας τους έπαιρναν τα εύσημα σχεδόν από όλους για την εργασία που επιτελούν στις Κεντρικές Φυλακές τα τελευταία οκτώ χρόνια, και ειδικότερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πληρώσουν το τίμημα του θάρρους και της τόλμης την οποία επέδειξαν με την υποβολή της σχετικής καταγγελίας για διαφθορά και διαπλοκή».

Δήθεν «καθηκόντως»

Ο εκπρόσωπος Υύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σε χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι στις 15 Ιουλίου 2022 είχαν γίνει δύο καταγγελίες σχετικά με ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας στις 13 Ιουλίου στον εγχώριο Τύπο («Π»). «Στη βάση των καταγγελιών», υποστήριξε, «διερευνούμε καθηκόντως αυτή τη στιγμή μια ποινική υπόθεση σε σχέση με αδικήματα που αφορούν τον Νόμο περί Παράβασης των Διαβαθμισμένων Εγγράφων και τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έχουν ληφθεί κάποιες καταθέσεις, έχουν ανακριθεί κάποια πρόσωπα και αναμένεται να ανακριθούν κι άλλα στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης». Λογικά και «καθηκόντως», η Αστυνομία θα έπρεπε να ξεκινήσει, με τον ίδιο ζήλο, ποινική ανάκριση για τη διαρροή της απόρρητης επιστολής της ίδιας της υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και άλλων στοιχείων που αποτελούν παρέμβαση στο έργο των ποινικών ανακριτών. Είναι προφανές ότι η στόχευση είναι η διεύθυνση των Φυλακών και ο «Π» για σκοπούς αποπροσανατολισμού από την καταγγελία της κ. Αριστοτέλους κατά αξιωματικού της Αστυνομίας και για φίμωση των δημοσιογράφων σε σχέση με τις προθέσεις της υπουργού Δικαιοσύνης για παρακολούθηση τηλεφώνων.

Αριστοτέλους: Είναι σύμπτωση;

Η Άννα Αριστοτέλους, σε δήλωσή της στον «Π» σημειώνει πως «όλα προέκυψαν μετά την καταγγελία μου, και δεν το λέω εγώ, το λένε τα γεγονότα και πραγματικά λυπούμαι τον πολίτη που θα τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαφθορά και διαπλοκή εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας. Εάν εμένα μου συμπεριφέρθηκαν έτσι, που υποτίθεται εκτιμούσαν το έργο μου, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μεταχειριστούν αυτόν που θα πάει ενάντιά τους». Διερωτάται: «Έπρεπε δηλαδή να σιωπήσω; Επειδή τόλμησα να υποβάλω αυτό το παράπονο, υφίσταμαι όλες αυτές τις συνέπειες και όλη αυτή τη καταδίωξη. Εκτός και αν όλα αυτά είναι μια τεράστια σύμπτωση!» Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών επισημαίνει ότι έφτασε στο σημείο να διερευνάται για κακούργημα και την Πέμπτη θα παρουσιαστεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου για να αποφύγει ένταλμα σύλληψης.

Το επίμαχο mail

Το mail της εταιρείας Cosmos που αποκάλυψε ο «Π», και για το οποίο διεξάγεται ποινική ανάκριση για κακούργημα, δεν ανέφερε τίποτα που δεν ήταν γνωστό: Μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών Φυλακών, όπως parking, Φυλακισμένα Μνήματα, διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη, Σχολή Δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη βρετανική πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων που βρίσκονται οι κρατούμενοι. Συνεπώς, οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης (που ζητούσε η Σ. Δράκου) θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το ΙΜΕΙ και ΙΜSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κ.λπ.».

Επίσης, όταν το σύστημα για διάφορους λόγους (καιρικές συνθήκες κ.λπ.) θα μπορούσε να μετατοπίζει την εμβέλειά του και να καλύπτει και τις περιοχές γύρω από τις Φυλακές. Τότε, «σε περίπτωση που εφαρμοστεί σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης (που εισηγήθηκε η Στέφη Δράκου) θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας