Στήνει πόδι ο Αγαθαγγέλου: Έστειλε επιστολή στο ΚΕΒΕ και δηλώνει ότι δεν παραιτείται από το Δ.Σ του ΟΑΥ

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 28.7.2022
Στήνει πόδι ο Αγαθαγγέλου: Έστειλε επιστολή στο ΚΕΒΕ και δηλώνει ότι δεν παραιτείται από το Δ.Σ του ΟΑΥ
Υπό την απειλή περισσότερων παραιτήσεων αλλά και λήψης δυναμικότερων μέτρων από πλευράς της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ, το ΚΕΒΕ απέσυρε χθες την πρότασή του για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια διορισμού του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο δ.σ. του ΟΑΥ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν πέφτει τελικά στο κενό, αφού έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το ΚΕΒΕ απέσυρε την εισήγηση για διορισμό του, μέσω επιστολής που έστειλε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Δεν παραιτούμαι»

Μετά τα όσα έλαβαν χώρα, έντονη αντίδραση εξέφρασε διά επιστολής του προς το ΚΕΒΕ ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, που εν ολίγοις διεμήνυσε ότι δεν παραιτείται. Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή που δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα «Διάλογος», με παραλήπτη τον Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, πρόεδρο του ΚΕΒΕ, ο κ. Αγαθαγγέλου, αναφέρει πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί ενώ ταυτόχρονα τον καλεί να αναλάβει την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού του και να δημοσιοποιήσει του λόγους πίσω από τη απόφαση.

Μάλιστα κάνει λόγο για λαϊκισμό και μικροπολιτικές σκοπιμότητες προσθέτοντας πως «την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού επιστήμονα θα τη προστατεύσω ακόμα και με προσωπικό κόστος».

«Είναι θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου αλλά και σεβασμού στο κύρος του θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες», τονίζει αυτολεξεί, ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αυτούσια η επιστολή που δημοσίευσε ο «Διάλογος»

Αγαπητέ κ. Αγκαστινιώτη

Σε συνέχεια της ανοιχτής τηλεφωνικής επικοινωνίας που δέχτηκα από εσάς, ενώπιον των της επιτροπής σας, σας ενημερώνω ως Πρόεδρος του θεσμού που εκπροσωπώ ότι δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ.

Εφόσον αποφασίσατε ως ΚΕΒΕ να ανακαλέσετε την απόφαση σας να εκπροσωπήσω τον θεσμό στο Δ.Σ. του ΟΑΥ οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη της ανάκλησης του διορισμού μου και να δημοσιοποιήσετε επίσημα τους λόγους της απόφασης σας.

Είναι θέμα αξιοπρέπειας προς το πρόσωπο μου αλλά και σεβασμού στο κύρος του θεσμού (ιατρική κοινότητα) που εκπροσωπώ και δεν πρόκειται να προδώσω και να υποταχθώ στους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο αγώνας για την θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης του ΠΙΣ και της ιατρικής κοινότητας συνεχίζεται.

Ο υγιής πνεύμονας του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα.

Την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού επιστήμονα θα τη προστατεύσω ακόμα και με προσωπικό κόστος.

Έχουμε ως προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος.

Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, η προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, η διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, ο σεβασμός στον ασθενή και η διασφάλισή της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, αποτελούν την πάγια αποστολή του ΠΙΣ, την οποία οφείλω να προστατεύσω.

Δεν θα επιτρέψω την άλωση του θεσμού και των γιατρών που εκπροσωπώ από φαινόμενα επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης.

Δεν θα επιτραπεί η όποια εκμετάλλευση της ιατρική κοινότητας.

εν θα επιστρέψω την πολιτικοποίηση στην ευρύτερη της έννοια, του τομέα της υγείας.

Οι αλήθειες που ενοχλούν, είναι υπεράνω των ψεμάτων και συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν.

Η ιατρική επιστήμη τυγχάνει σεβασμού και η αποστολή της δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται σε παρασκηνιακούς μηχανισμούς.

Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου

Υπό την απειλή

Στην επιστολή, το ΚΕΒΕ επαναλαμβάνει πως ως εργοδοτική οργάνωση στηρίζει το ΓεΣΥ, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη Βουλή, και καταδικάζει τις οποιεσδήποτε απαράδεχτες συμπεριφορές από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Οι εξελίξεις με το ΚΕΒΕ ακολούθησαν τις αποφάσεις των οργανωμένων ασθενών. Οι οργανωμένοι ασθενείς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι, αν ολοκληρωθεί ο διορισμός, θα άρουν την εμπιστοσύνη που έχουν στον υπουργό Υγείας. Τη Δευτέρα, το δ.σ. της ΟΣΑΚ επικύρωσε σε έκτακτη συνεδρία του δ.σ. τα δυναμικά μέτρα αντίδρασης, τα οποία μάλιστα θα προωθηθούν προς όλες τις οργανώσεις που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία του δ.σ. της ΟΣΑΚ, αποφασίστηκε ομόφωνα πως σε περίπτωση που σταλεί επίσημα ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ, θα κλιμακωθούν τα μέτρα αντίδρασης με δυναμικές κινητοποιήσεις, αποχή του εκπροσώπου των ασθενών από το δ.σ. του ΟΑΥ, σε συνεννόηση με τις οργανώσεις που συμμετάσχουν στην Κοινωνική Συμμαχία, και άρση της εμπιστοσύνης προς τον υπουργό Υγείας. Παράλληλα, στην έκτακτη διευρυμένη συνεδρία, ομόφωνα εγκρίθηκαν οι αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής και απαιτούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το Υπουργικό Συμβούλιο την άμεση ανάκληση της απόφασης, ενώ καλούν την κυβέρνηση να συνεργαστεί χωρίς καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ και βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, η ΟΣΑΚ, με τις αποφάσεις της, καλεί επίσης την κυβέρνηση να διαφυλάξει τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ και να μην διορίσει στο δ.σ. του ΟΑΥ άτομα που αποδεδειγμένα είναι ενάντια στο ΓεΣΥ, στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Αντίδραση από ΕΝΙΚ

Την ώρα που μαίνονται οι αντιδράσεις ενόψει του επικείμενου διορισμού, νέο λάδι στη φωτιά έριξε η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, τροφοδοτώντας άλλο ένα γύρο συγκρούσεων. Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ δρ Μαρίνος Σωτηρίου έκανε λόγο για Τζιχάντ κατά του δρος Αγαθαγγέλου και βγήκε στην αντεπίθεση κατά ΟΑΥ και διαμαρτυρομένων, κάνοντας λόγο για προσχήματα. Ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος του ΓεΣΥ είναι η διαφθορά, καλώντας τον ΟΑΥ να εγκαταλείψει τη μέθοδο των κραυγών και απειλών και να εξηγήσει πώς ο δρ Αγαθαγγέλου αποτελεί κίνδυνο για το οικοδόμημα του ΓεΣΥ. Μέσα σε αυτό το κλίμα των κραυγών και των απειλών, δήλωσε, κανένας δεν εξήγησε γιατί κινδυνεύει το ΓεΣΥ από έναν διορισμό σε ένα 13μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μέχρι σήμερα αποφάσιζε ομόφωνα τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μιλώντας για «ατέρμονο λαϊκισμό», ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ σημείωσε ότι κάποιοι αναζητούν πρόσχημα για να ακυρωθεί ένας καθόλα νόμιμος διορισμός, ενός μέλους του δ.σ. του ΟΑΥ, ο οποίος έχει τεχνοκρατική γνώση και μπορεί να συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων της υγείας. Ο δρ Σωτηρίου επεσήμανε παράλληλα ότι ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ είναι πολύ σαφής ως προς το ασυμβίβαστο και βάσει αυτού, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου παρανόμως είναι πρόεδρος του ΟΑΥ, διότι η σύζυγός του είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας στον ΟΑΥ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΝΙΚ θεωρεί ότι κώλυμα υπάρχει και με την εκπροσώπηση οργανώσεων όπως ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΟΣΑΚ, καθώς διαθέτουν επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας που είναι συμβεβλημένες με το ΓεΣΥ. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε την επιτροπή ασυμβίβαστου να εξετάσει εφ’ όλης της ύλης τη σύγκρουση συμφερόντων και να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου.

Απάντησε ο ΟΑΥ

Δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο ή και οποιονδήποτε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, απαντά με ανακοίνωσή του ο οργανισμός. Με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου, το ασυμβίβαστο αφορά μόνο το πρόσωπο το οποίο είναι πάροχος υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Εκτός αυτού, σημειώνεται παράλληλα ότι σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον σε σύμβαση η οποία έχει συναφθεί ή θα συναφθεί από τον οργανισμό, οφείλει να γνωστοποιήσει τη φύση του εν λόγω συμφέροντος σε συνεδρίαση του συμβουλίου. Ακολούθως δε, δύναται να μετέχει στις συζητήσεις ή στη λήψη απόφασης του συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση αυτή και η γνωστοποίηση του συμφέροντος καταγράφεται στα πρακτικά.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Ελεύθερος ο 82χρονος Χρύσανθος – Τέλος στη δίμηνη ταλαιπωρία με προεδρική χάρη

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ

Νεκρός σε τροχαίο στην Κοκκινοτριμιθιά ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ

Άρση της διαδικασίας κατά μοναχών Αββακούμ ζητούν από Ησαΐα οι δικηγόροι τους - Τι επικαλούνται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση της διαδικασίας κατά μοναχών Αββακούμ ζητούν από Ησαΐα οι δικηγόροι τους - Τι επικαλούνται

Άρση της διαδικασίας κατά μοναχών Αββακούμ ζητούν από Ησαΐα οι δικηγόροι τους - Τι επικαλούνται

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Γενναιόδωρη χαρακτήρισε την ισραηλινή πρόταση στη Χαμάς ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής
ΚΥΠΡΟΣ

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής

Νέοι τριγμοί στο ΡΙΚ: Πειθαρχική έρευνα για τον τμηματάρχη τηλεόρασης- Στο κάδρο ερευνών θα μπει και ο γενικός διευθυντής