Γιατί πάγωσε η ανάκριση Σιζόπουλου;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 4.7.2022
Γιατί πάγωσε η ανάκριση Σιζόπουλου;
Η Νομική Υπηρεσία είπε «όχι» στην άρση ασυλίας του προέδρου της ΕΔΕΚ για ανάκριση - Ο φάκελος αναπαύεται σε ράφι της Αστυνομίας.

Τον Ιούλιο του 2020, από τη Νομική Υπηρεσία δόθηκαν οδηγίες να μην αρθεί η ασυλία του προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για υπόθεση που εισαγγελέας της Νομικής Υπηρεσίας (ΝΥ) παρέδωσε τον φάκελό της στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της ΝΥ, ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Σιζόπουλου, «με σκοπό την ανάκρισή του», μετά από τη σύλληψη συνεταίρου του στην εταιρεία ΤΑΧΑΝ και ο οποίος είχε παραδεχτεί την εμπλοκή του στην υπόθεση (δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία που φαίνεται να οδηγούσαν στην άρση της βουλευτικής ασυλίας). Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους (συνεταίρους στην εταιρεία ΤΑΧΑΝ), συμπεριλαμβανομένου και αυτού που συνελήφθη και παραδέχθηκε εμπλοκή του στην υπόθεση, από τότε κρατείται η υπόθεση «σε εκκρεμότητα»! Προφανώς, θα πρέπει να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για το ποιος/ποιοι ακριβώς είναι ο λόγος/λόγοι, γι’ αυτή την εξέλιξη/απόφαση. Σημειώνεται ότι λίγους μήνες μετά η ΕΔΕΚ υπερψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, τον οποίο καταψήφισε το ΔΗΚΟ.

Διαγραφή 1 εκατ. ευρώ

Το α΄ μέρος της ιστορίας το δημοσίευσε ο «Πολίτης» στις 3 Ιουνίου του 2021. Σήμερα δημοσιεύουμε τη συνέχεια της ιστορίας. Πρώτα, όμως, εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης που αφορά την εταιρεία TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LIMITED. Στο πλαίσιο διευθέτησης χρέους της ΤΑΧΑΝ, διεγράφησαν 956.000 ευρώ τόκοι δανείου συνολικού ύψους 2.581.900 ευρώ, στο οποίο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ήταν συνεγγυητής, αλλά και διευθυντής (φαίνεται να παραμένει μέχρι σήμερα) της εταιρείας ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΤΔ, η οποία ήταν μέτοχος της TAXAN (υπάρχουν ακόμα τρεις μέτοχοι/εγγυητές) και οι μετοχές της ανήκαν στις θυγατέρες του (τους τις είχε μεταβιβάσει από μισές στις 13/2/2012).

Ο Ιρακινός επενδυτής

Η ΤΑΧΑΝ δημιουργήθηκε στις 3/2/2007 και σε αυτήν συμμετείχαν τέσσερις συνέταιροι με τις εταιρείες τους – ο κ. Σιζόπουλος συμμετείχε μέσω της ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ στην οποία μέτοχος ήταν ο ίδιος. Στις 4/7/2007 η ΤΑΧΑΝ δανείστηκε από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το ποσό των 600.000 λιρών και στις 28/1/2008 άλλες 600.000 ευρώ. Το δάνειο (μη εξυπηρετούμενο) μαζί με τους τόκους ήταν στις 16/10/2017, 2.581.900 ευρώ. Όταν χαρίστηκαν οι τόκοι (956.000 ευρώ) από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ανήκε στις θυγατέρες του κ. Σιζόπουλου και ο ίδιος ήταν διευθυντής της εταιρείας και εγγυητής του δανείου της ΤΑΧΑΝ, στην οποία συμμετείχε η ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ μαζί με άλλους τρεις μετόχους. Στις 28/1/2010 ο κ. Σιζόπουλος μεταβίβασε τις μετοχές του σε ένα πρόσωπο και το ίδιο πρόσωπο του τις επέστρεψε μετά από έναν μήνα, συγκεκριμένα στις 2/3/2010. Όταν το δάνειο της ΤΑΧΑΝ έγινε μη εξυπηρετούμενο και έφτασε τα 2.581.900 ευρώ, η τράπεζα κίνησε νομικές διαδικασίες. Οι τέσσερις της ΤΑΧΑΝ έκαναν συμφωνία με την τράπεζα για πώληση της εταιρείας σε Ιρακινό επενδυτή, ο οποίος -βάσει αυτής της επένδυσης- μαζί με τη σύζυγό του έκαναν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο (πληροφορίες λένε ότι τους εκδόθηκαν μέσα στο 2018). Ο Ιρακινός επενδυτής θα αγόραζε τις μετοχές της ΤΑΧΑΝ στο 1.6 εκατομμύριο ευρώ και η τράπεζα θα χάριζε το υπόλοιπο των τόκων – σχεδόν 1.000.000 ευρώ.

Στοιχηματική εταιρεία

Σημειώνεται ότι η ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ προέκυψε στις 10/4/2008 έπειτα από μετονομασία της στοιχηματικής εταιρείας ΑΝ.ΚΑ. BETTING LIMITED που ιδρύθηκε στις 4/9/2006. Στις 11/9/2006 ο Μαρίνος Σιζόπουλος (ήταν βουλευτής) αγόρασε το 100% των μετοχών της εν λόγω στοιχηματικής εταιρείας.

Πληρεξούσιο

Οι τρεις (συμπεριλαμβανομένου του Μ. Σιζόπουλου) από τους τέσσερις της ΤΑΧΑΝ έδωσαν πληρεξούσιο στον 4ο συνέταιρο για να προχωρήσει να κάνει τη συμφωνία με την τράπεζα. Αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία εμπιστευτικότητας μεταξύ ΤΑΧΑΝ και Τράπεζας Κύπρου [ζητείται η καταστροφή όλων των εγγράφων, όπως και της συμφωνίας, για μία νόμιμη πράξη – γιατί;]: «[5] Σε περίπτωση κατά την οποία οι εγγυητές και η εταιρεία αποκαλύψουν σε οποιοδήποτε πρόσωπο οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία και/ή την αποδοχή της τράπεζας για διαγραφή των υποχρεώσεων της εταιρείας που απορρέουν από τις τραπεζικές διευκολύνσεις με την καταβολή του ποσού που αναφέρεται ανωτέρω και/ή τη Συμφωνία Διευθέτησης, η τράπεζα επιφυλάσσει πλήρως τα δικαιώματά της να αξιώσει αποζημίωση για οποιαδήποτε τυχόν ζημία υποστεί από την αποκάλυψη των πιο πάνω αναφερομένων. [6] Οι εγγυητές και η εταιρεία συμφωνούν ότι δεν θα δημιουργήσουν και/ή αποθηκεύσουν και/ή αναπαράξουν με οποιοδήποτε τρόπο οποιαδήποτε αντίγραφα εμπιστευτικών πληροφοριών και/ή της Συμφωνίας Διευθέτησης. Περαιτέρω, οι εγγυητές και η εταιρεία υποχρεούνται όπως μετά από απαίτηση της τράπεζας επιστρέψουν και/ή καταστρέψουν οποιαδήποτε αντίγραφα εμπιστευτικών πληροφοριών και/ή της Συμφωνίας Διευθέτησης». Τη Συμφωνία Εμπιστευτικότητας υπέγραψαν οι τέσσερεις διευθυντές των εταιρειών (μέτοχοι της ΤΑΧΑΝ) και προσωπικοί εγγυητές του δανείου, συμπεριλαμβανομένου του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Και η συνέχεια

Η φάση με την παραχώρηση πληρεξούσιου στον έναν από τους τέσσερις της ΤΑΧΑΝ στράβωσε, όταν ζητήθηκε από το αρμόδιο κρατικό τμήμα να πληρωθούν φόροι κεφαλαιουχικών κερδών. Διαπιστώθηκαν διαφορετικές ημερομηνίες πώλησης της εταιρείας και διαφορετικά ποσά, και τότε μπήκε στη μέση αστυνομική έρευνα μετά από σχετική καταγγελία. Ακολουθεί η ιστορία μέσα από τις αναφορές αξιωματικών της Αστυνομίας που διερευνούσαν την υπόθεση.

Κλοπή, πλαστογραφία…

«Το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας διερευνά υπόθεση που αφορά στην ενδεχόμενη διάπραξη των ακόλουθων ποινικών αδικημάτων, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τα έτη 2017 – 2019:

Ι. Συνομωσία προς διάπραξη κακουργημάτων,

ΙΙ. Συνομωσία για καταδολίευση,

ΙΙΙ. Κλοπή από διευθυντές ή αξιωματούχους εταιρείας,

IV. Κλοπή από αντιπρόσωπο,

V. Πλαστογραφία,

VI. Κυκλοφορία πλαστογραφημένων εγγράφων,

VII. Απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις,

VIII. Απάτη κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας,

IX. Πρόκληση εκτέλεσης εγγράφων με ψευδείς παραστάσεις,

X. Δόλια ιδιοποίηση ή τήρηση ψευδών λογαριασμών ή παραποίηση βιβλίων ή λογαριασμών από αξιωματούχους οργανισμών ή εταιρειών,

XI. Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις,

XII. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Άλλα ήξεραν

«Στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι η ενδεχόμενη διάπραξη των πιο πάνω αδικημάτωνπροέκυψαν κατά την πώληση 1.000 μετοχών της εταιρείας TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LTD, από τις εταιρείες ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ (250 μετοχές) και ΧΧΧ (αναφέρεται το όνομα εταιρείας/250 μετοχές) στον ΥΥΥ (αναφέρεται το όνομα του Ιρακινού), κάτοχο ιρακινού διαβατηρίου [..] Τον Φεβρουάριο του 2019, με επιστολές που στάληκαν από το Τμήμα Φορολογίας, ενημερώθηκαν οι διευθυντές των εταιρειών ΧΧΧ (αναφέρεται το όνομα της εταιρείας) και ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ, όπως έκαστη πληρώσει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, το χρηματικό ποσό των 9.707,20 ευρώ. Η φορολογία προέκυψε από την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η κάθε εταιρεία, με βάση πωλητήριο έγγραφο με ημερομηνία 04/10/2017, στο οποίο καταγράφεται ότι το συνολικό ποσό της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ανέρχεται στις 2.025.000 ευρώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν από τους διευθυντές των εταιρειών ΧΧΧ (αναφέρεται το όνομα της εταιρείας), ΖΖΖ (αναφέρεται όνομα της άλλης εταιρείας) και ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΛΤΔ. Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχαν στην εταιρεία ΤΑΧΑΝ PROPERTIES DEVELOPERS LTD έγινε στη βάση πωλητηρίου εγγράφου με ημερομηνία 17/10/2017 και το οποίο προνοούσε ότι το συνολικό ποσό της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ήταν 1.600.000 ευρώ. Περαιτέρω, οι παραπονούμενοι δήλωσαν ότι πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη του πωλητηρίου εγγράφου με ημερομηνία 04/10/2017 τον Φεβρουάριο του 2019 με τις επιστολές του Τμήματος Φορολογίας. Οι εξετάσεις συνεχίζονται».

Σύλληψη συνέταιρου

«[..] Εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον του ΡΡΡ (αναφέρεται το όνομα του 4ου της ΤΑΧΑΝ/κατόχου του πληρεξούσιου) [..] επιχειρηματία [..] και συνελήφθηκε με δικαστικό ένταλμα σήμερα 09/07/2019 και ώρα 08:48, στα γραφεία της ανακριτικής ομάδας για την οικονομία, στη Λευκωσία. Ανακρινόμενος έδωσε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχτηκε εμπλοκή στην υπόθεση, δίνοντας, ταυτόχρονα, διάφορους ισχυρισμούς και παρέδωσε αριθμό εγγράφων προς υποστήριξη των ισχυρισμών του. Ακολούθησε έρευνα με δικαστικό ένταλμα στην οικία και στο γραφείο της εταιρείας του στη Λεμεσό, όπου παραλήφθηκε αριθμός εγγράφων ως τεκμήρια. Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος σήμερα 09/07/2019 και ώρα 14:55 [..]».

Αίτημα για άρση ασυλίας Σιζόπουλου

«[..] Στις 07/10/2019, με οδηγίες της ΠΠΠ (αναφέρεται όνομα εισαγγελέως της ΝΥ), ο φάκελος της υπόθεσης παραδόθηκε στο Αρχείο Ποινικών Υποθέσεων της ΝΥ ώστε να τύχει σχετικής μελέτης και να γίνουν διαβήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας συγκεκριμένου μέλους του κυπριακού Κοινοβουλίου, με σκοπό την ανάκρισή του. Πέραν τούτου, στάλθηκε ενημερωτική επιστολή στον Έφορο Φορολογίας για τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας».

Επιπλέον εξετάσεις

«[..] Ο φάκελος τής υπόθεσης επιστράφηκε στις 05/11/19 για να γίνουν εξετάσεις από το ΕΤΕΚ, αναφορικά με ισχυρισμούς που δόθηκαν από τον ΡΡΡ (αναφέρεται το όνομα του κατόχου του πληρεξούσιου)».

Ξανά πίσω στην ΝΥ

«[..] Η υπόθεση επαναδιαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 06/12/19 για μελέτη και οδηγίες».

Ποινική δίωξη;

«[..] Την 20/01/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία στην οποία παρευρέθηκαν ο γενικός εισαγγελέας (σ.σ. Κώστας Κληρίδης), η ΠΠΠ (αναφέρεται όνομα εισαγγελέως της Νομικής Υπηρεσίας), ΔΔΔ (αναφέρεται όνομα ανώτερης δικηγόρου της Δημοκρατίας) και ΒΒΒ (αναφέρονται δυο ονόματα αξιωματικών της Αστυνομίας). Εξηγήθηκαν τα γεγονότα της υπόθεσης και η υπάρχουσα μαρτυρία ώστε να μελετηθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο τρόπος για άσκηση ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε όπως η υπόθεση παραμείνει στην ΝΥ για περαιτέρω μελέτη και οδηγίες».

Στο συρτάρι

«[..] Την 27/07/20 (σ.σ. στις 10/07/2020 ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης) δόθηκαν οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για μη άρση της ασυλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους η υπόθεση θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ως εκ των πιο πάνω, καμία περαιτέρω ενέργεια. Η υπόθεση θα βρίσκεται αρχειοθετημένη».

Στην Αστυνομία ο φάκελος

Κατόπιν σχετικής ερώτησης στη Γενική Εισαγγελία, μας λέχθηκε ότι «ο φάκελος με τις αποφάσεις βρίσκεται στην Αστυνομία και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να λεχθεί οτιδήποτε για την ώρα, τουλάχιστον». Υποβλήθηκε σχετική ερώτηση και στην Αστυνομία, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος φάκελος βρίσκεται κοντά της, αρχειοθετημένος.

Σιζόπουλος: «Παλιά υπόθεση»

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, από τον οποιο ζητήθηκε η θέση του για το θέμα, αυτός σχολίασε ότι όλα αυτά με την ΤΑΧΑΝ είναι μία παλιά υπόθεση η οποία έκλεισε και τέλειωσε με συμφωνία με την τράπεζα το 2017. «Εγώ ήμουν εγκλωβισμένος εγγυητής και όχι μέτοχος. Αποσύρθηκα, στην ουσία, το 2012 και έδωσα τα στοιχεία στη δημοσιότητα από τον Έφορο Εταιρειών», συμπλήρωσε. Αναφορικά με την υπόθεση του πληρεξούσιου κ.λπ., ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της εταιρείας, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ρωτάτε». «Δεν με αφορά εμένα, δεν με ενδιαφέρει, εάν ενδεχομένως αυτός που έκανε την πώληση του ακινήτου με πληρεξούσιο, άλλο ποσό δήλωσε για την τιμή πώλησης και άλλο ποσό στον Φόρο. Αυτό δεν με αφορά εμένα. Εγώ δεν είμαι μέτοχος της εταιρείας. Εγώ αποχώρησα από την εταιρεία το 2012. Εγώ ήμουν εγκλωβισμένος εγγυητής», πρόσθεσε. Σε σχέση με τη στοιχηματική εταιρεία ΑΝ.ΚΑ. BETTING LIMITED, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτή δεν είχε καμία απολύτως στοιχηματική δραστηριότητα, έγινε απλώς εγγραφή της με το συγκεκριμένο όνομα. Σημειώνεται πως σε έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο «Πολίτης», ο κ. Σιζόπουλος φαίνεται να υπογράφει ως διευθυντής της ΙΩ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ και μετά το 2012.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πιο ακριβό το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Οι τιμές για αρνίσιο κρέας και φλαούνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο ακριβό το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Οι τιμές για αρνίσιο κρέας και φλαούνες

Πιο ακριβό το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Οι τιμές για αρνίσιο κρέας και φλαούνες

Πίσω απο την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη ο έλεγχος της... Λευκωσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πίσω απο την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη ο έλεγχος της... Λευκωσίας

Πίσω απο την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη ο έλεγχος της... Λευκωσίας

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)
ΚΥΠΡΟΣ

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)

O Ηλίας Στεφάνου για καταγγελία Εισαγγελέα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» Ελεγκτή (ηχητικό)

Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι - Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών, την εξαγοράζουν με 40.000 ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι - Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών, την εξαγοράζουν με 40.000 ευρώ

Ελεύθεροι οι 6 ένοχοι για την τραγωδία στο Μάτι - Τους επιβλήθηκε ποινή 5 ετών, την εξαγοράζουν με 40.000 ευρώ

Ελεύθεροι και οι 10 συλληφθέντες για τα επεισόδια με αστυνομικούς στη Λεμεσό
ΚΥΠΡΟΣ

Ελεύθεροι και οι 10 συλληφθέντες για τα επεισόδια με αστυνομικούς στη Λεμεσό

Ελεύθεροι και οι 10 συλληφθέντες για τα επεισόδια με αστυνομικούς στη Λεμεσό