Με ανασκόπηση στις δυσκολίες και επιτεύξεις των τελευταίων χρόνων στα εργατικά και κοινωνικά θέματα άρχισε το διήμερο 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.
Με ανασκόπηση στις δυσκολίες και επιτεύξεις των τελευταίων χρόνων στα εργατικά και κοινωνικά θέματα άρχισε το διήμερο 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ, θέτοντας στόχους για τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Κύριος ομιλητής ο Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, προσφώνησε την ομιλία του, αποχωρώντας από την ιδιότητα του ως Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
Εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η ανανέωση προσώπων και πρακτικών, προσεγγίσεων και ιδεών, είναι μια διαδικασία αναγκαία και πολύτιμη για το κίνημα. «Αυτή η διαδικασία για να είναι ισορροπημένη και δημιουργική πρέπει να είναι συνεχής και προετοιμασμένη. Είναι μια σκυταλοδρομία. Και η σκυτάλη πρέπει να παραδίδεται σωστά και στην ώρα της. Ιδιαίτερα στην δική μας σκυταλοδρομία που κούρσα είναι χωρίς τέρμα», είπε.
«Σ’ αυτά τα 23 χρόνια, ως επικεφαλής της ΠΕΟ έζησα στιγμές ανάτασης, κερδίσαμε μάχες, συνδικαλιστικές αλλά και πολιτικές, είδαμε στόχους δύσκολους και φιλόδοξους να υλοποιούνται, είδαμε οράματα όπως το ΓεΣΥ να παίρνουν σάρκα και οστά» είπε ο κ. Κυρίτσης.
«Προστατεύσαμε κατακτήσεις, υπερασπιστήκαμε τους πολλούς και τους αδύνατους. Έζησα όμως και στιγμές δύσκολες, στιγμές υποχώρησης και ήττας, στιγμές προβληματισμού και αυτοκριτικής. Ακόμα και στιγμές πραγματικής απελπισίας. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Ότι και στα πάνω μας και στα κάτω μας, δεν λιποψυχήσαμε, σηκώσαμε ανάστημα, δεν κάναμε πίσω», είπε.
Κρινόμαστε, συνέχισε, όχι από τις επικοινωνιακές μας ικανότητες ή από το βαθμό της αποδοχής μας στα σαλόνια και τις κοσμικές στήλες. «Αυτή ήταν για μένα η πυξίδα μου και εάν υπάρχει κάτι που νοιώθω την ανάγκη να υποδείξω ως παρακαταθήκη σ’ αυτούς που θα πάρουν την σκυτάλη, είναι ότι αυτή η πυξίδα πρέπει να είναι πάντα ανοικτή και σε λειτουργία, για να μην κινδυνεύσουμε ποτέ να χάσουμε τον προσανατολισμό μας», σημείωσε.
«Αφήνω το πηδάλιο», είπε ο κ. Κυρίτσης, «νοιώθοντας ότι έδωσα ό,τι μπορούσα, αλλά βέβαιος ότι αυτά που έχω πάρει είναι πολύ περισσότερα. Παραμερίζω αλλά δεν αποστρατεύομαι. Η φλόγα στην ψυχή μου ανάβει ακόμα. Θα συνεχίσω να είμαι ενεργός και δραστήριος και να βοηθώ και να στηρίζω το κίνημα μας και τους αγώνες του, με όποιο τρόπο μπορώ».
Στην αρχή του συνεδρίου, μονόλεπτη σιγή τηρήθηκε στην μνήμη των στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος τα οποία αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους υπηρετώντας σε καιρούς δύσκολους, την οργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη των εργαζομένων.
Στην ομιλία του, ο κ. Κυρίτσης, είπε ότι ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, οι αντιθέσεις και αντιφάσεις μιας άδικης, άναρχης και ετεροβαρούς παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης, οξύνονται και πολλαπλασιάζονται ενώ η στέρηση και η πείνα πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, συνεχίζει να συνυπάρχει με μια απίστευτων διαστάσεων χλιδή και υπερκατανάλωση.
Είπε ότι η ΠΕΟ συνέχισε να αγωνίζεται για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία να επανενώνει την Κύπρο και να την απαλλάσσει από την ξένη στρατιωτική παρουσία, σημειώνοντας ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα «είναι φανερό ότι το αδιέξοδο μονιμοποιείται και η διχοτόμηση παγιώνεται».
Αναμφίβολα, συνέχισε, η κύρια ευθύνη ανήκει στη Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, που κλιμακώνουν την αδιαλλαξία τους και όχι μόνο ζητούν δυο κράτη, αλλά προχωρούν και σε απαράδεκτα τετελεσμένα τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ούτε όμως και ο κ. Αναστασιάδης έπεισε για την ετοιμότητα του να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με τους χειρισμούς του δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι μαζί με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα η ΠΕΟ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα για απαλλαγή της πατρίδας μας από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, την αποτροπή της διχοτόμησης και την επανένωση της χώρας και του λαού μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το 2018 και το 2019 ήταν χρονιές επανόδου σε ρυθμούς ανάπτυξης, ύστερα από την παρατεταμένη περίοδο κρίσης που ακολούθησε τη συμφωνία του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup και το κούρεμα των καταθέσεων.
Για το κίνημα των εργαζομένων, σημείωσε, ήταν περίοδος ανασύνταξης και διεκδίκησης. Όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σημείωσε, αντιδράσαμε αποφασιστικά και αποτρέψαμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το κλίμα της κρίσης για να αποφύγει τις διαδικασίες της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Πετύχαμε συμφωνία, συνέχισε, για να αποπαγοποιηθεί και να επανέλθει ο θεσμός της ΑΤΑ, ύστερα από παγιοποίηση 5 χρόνων, παρά το γεγονός ότι ήταν πολλοί εκείνοι που βιάστηκαν να την κηρύξουν νεκρή.
Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, είπε ότι η ΠΕΟ από την δεκαετία του 40 ήταν η πρώτη που ιστορικά ανέδειξε την ανάγκη Γενικού Σχεδίου Υγείας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του.
Τόνισε ότι χρειάζονται πιο αποτελεσματικοί και επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου για την ποιότητα αλλά και για αποτροπή των καταχρήσεων του συστήματος, χρειάζεται ενίσχυση του ρόλου του Προσωπικού Γιατρού, αλλά και περισσότερες επιλογές για τους ευάλωτους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ιδιαίτερα με τα φάρμακα.
Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι η παρέμβαση και ο ρόλος της ΠΕΟ όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας ήταν αποφασιστική.
«Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι την παρέμβαση του κράτους στις εργασιακές σχέσεις και στη διαμόρφωση των όρων εργοδότησης αλλά την νομοθετική στήριξη για επαναρύθμιση μιας βίαια απορυθμισμένης αγοράς εργασίας που απειλεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων και την συνοχή της κοινωνίας», πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης, συνέχισε, η ΠΕΟ εντάσσει και το θέμα του νομοθετικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού, που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα. Τόνισε ότι η ρύθμιση που θα συμφωνηθεί πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και όχι να τις ανταγωνίζεται και να τις υποσκάπτει.
«Σε εκείνους τους τομείς που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις υπάρχει κατώτατος μισθός, καθορισμένος και συμφωνημένος. Κατά συνέπεια το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να νομοθετηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να εφαρμόζουν τον μισθό πρόσληψης ο οποίος προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση. Σε τέτοια περίπτωση η νομοθετική παρέμβαση για κατώτατο μισθό, θα ήταν ταυτόχρονα και μια γενναία κίνηση στήριξης και ενθάρρυνσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ζητά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαφορετικά αν δηλαδή τελικά επιβληθεί ισοπεδωτικά ένας 'εθνικός μισθός' ο οποίος θα αγνοεί και σε τελική ανάλυση θα αντιστρατεύεται τη συλλογική σύμβαση, τότε η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών, όχι μόνο δεν θα περιοριστεί, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα εμπεδώνεται και θα διευρύνεται, με επίκληση πλέον και της συμμόρφωσης στις επιταγές του νόμου», επεσήμανε.
Σχολίασε και το επιχείρημα των εργοδοτικών συνδέσμων ότι «αυτό που ζητούμε είναι νομοθετική παρέμβαση, ενώ εκείνοι, οι προστάτες του συστήματος, προκρίνουν την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση». «Ε, αυτό και αν είναι πρόκληση» είπε για να προσθέσει ότι «αν όπως λεν, σέβονται την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση τότε τι τους ενοχλεί, το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης, να είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέο από όλους;».
«Και η τοποθέτηση όμως της Υπουργού Εργασίας ότι οι υφιστάμενοι μισθοί προστατεύονται από νόμο και δεν μπορούν να μειωθούν λυπούμαι να πω ότι είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η αγορά εργασίας περιλαμβάνει και νεοεισερχόμενους, μετακινούμενους, μετανάστες και άλλους ευάλωτους εργαζόμενους, είναι η εκμετάλλευση αυτών των εργαζομένων ο μοχλός αφόρητης πίεσης ώστε ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι 'εθελοντικά' να υποχρεώνονται να εργαστούν με όρους υποδεέστερους από αυτούς που δικαιούνται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι βιώνουν υποβάθμιση στο βιοτικό τους επίπεδο και δικαιώματα όπως η δωρεάν μεταφορά, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το πασχαλινό επίδομα έχουν αφαιρεθεί ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι Συνταξιούχοι που έχουν τιμωρηθεί με πέναλτι εφ’ όρου ζωής, γιατί αποφάσισαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους να συνταξιοδοτηθούν 2 χρόνια ενωρίτερα.
Συρρίκνωση και οπισθοχώρηση, συνέχισε, υπήρξε και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, τους φοιτητές, τους μονογονιούς.
Αναφέρθηκε και στο νέο κύμα ακρίβειας σημειώνοντας ότι η ΠΕΟ ζητά εκτός από την επαναφορά της ΑΤΑ και την διασφάλιση της παραχώρησης της μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, μέτρα, ιδιαίτερα για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Ανέφερε ότι η συρρίκνωση των υποδομών στήριξης της οικογένειας, περιορίζει ακόμα περισσότερο και τις ευκαιρίες των εργαζομένων γυναικών στην εργασιακή και στην κοινωνική τους ανέλιξη.
28ο Συνέδριο της ΠΕΟ
28ο Συνέδριο της ΠΕΟ
Γ.Μαυρίκος: Αξιοποιείται η πανδημία για να χτυπηθούν κατακτήσειςΣε χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος είπε ότι η ΠΣΟ ενώνει την φωνή της μαζί με αυτή της ΠΕΟ, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, για άμεσα μέτρα στήριξης ομάδων όπως οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι μετανάστες, οι άνεργοι, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και των κάθε είδους κοινωνικών διακρίσεων, για τον περιορισμό της ακρίβειας που εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα ενώ απαιτεί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
Ανέφερε ότι Κυβερνήσεις και εργοδότες σε κάθε γωνιά του πλανήτη αξιοποιούν την πανδημία για να χτυπήσουν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων. «Η μαύρη εργασία, η μερική απασχόληση, η εργοδοτική τρομοκρατία μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα δημοκρατικά δικαιώματα, δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες έχουν μπει σε μεγάλο κίνδυνο» είπε.
Η ΠΣΟ, σημείωσε, από την αρχή της πανδημίας κάνει συγκεκριμένο αγώνα με στόχους την ολόπλευρη ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε κάθε χώρα, τη συνολική στήριξη των υγειονομικών και τη διάθεση ασφαλών εμβολίων, δωρεάν σε όλες τις ηπείρους.
Τρομακτική η πανδημία στα κατεχόμενα λέει ο Πρόεδρος της ΝτεβίςΣε χαιρετισμό του στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Ντεβίς, Κοράλ Ασιάμ είπε ότι η ανεργία που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως αποτέλεσμα και της πανδημίας έφτασε σε τρομακτικά επίπεδα.
«Είναι αναπόφευκτο πλέον για τους μισθωτούς εργαζόμενους ο αγώνας για να επιβιώσουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι στην ανεργία προστέθηκε και η αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της υποτίμησης της τουρκικής λίρας».
Αναφορά έκανε στην πολιτική αφομοίωσης και αποικισμού στα κατεχόμενα. «Με τα οικονομικά πρωτόκολλα η κοινοτική μας ύπαρξη παραχωρείται στο τουρκικό κεφάλαιο. Υποθηκεύεται η κοινοτική μας βούληση και η δημογραφική μας δομή, με τη συνεχή παραχώρηση υπηκοοτήτων. Μας επιβάλλεται η πολιτική των δύο κρατών. Διαμέσου των πολιτικών που ακολουθούν οι υποταγμένες στην Άγκυρα κυβερνήσεις, η ταξική και προοδευτική αντιπολίτευση πλέον θεωρείται απειλή εθνικής ασφάλειας και εμποδίζεται από του να εισέλθει στην Τουρκία», πρόσθεσε.
Σε ενότητα κάλεσε ο ΓΓ της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών ΚύπρουΣε χαιρετισμό του, ο Μιχάλης Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου, είπε ότι αναγνωρίζουμε όλοι τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά δε θα πρέπει να απογοητευόμαστε, αντίθετα, θα πρέπει να οπλιζόμαστε με πίστη και μεγαλύτερη δύναμη, για να μπορέσουμε να διεξάγουμε με επιτυχία τους καθημερινούς μας αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
«Η ταξική μας ενότητα, το θάρρος και η αισιοδοξία για το μέλλον, θα πρέπει να μας συντροφεύουν σε αυτή την πορεία. Οι δυνάμεις του κατεστημένου θα μας βρουν για ακόμα μια φορά μπροστά τους, πιστούς στα ωραία ιδανικά μας, για τον άνθρωπο-εργαζόμενο, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.