Η Όμικρον τώρα μας ζητά... και ταυτότητα - Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε αλλαγές στον έλεγχο του safepass

ΑΝΤΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 6.1.2022
Η Όμικρον τώρα μας ζητά... και ταυτότητα - Η αύξηση των κρουσμάτων έφερε αλλαγές στον έλεγχο του safepass
Δέκα άτομα ανά οικία και οκτώ ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πλαφόν και όριο άτομων σε γάμους, βαπτίσεις, εκκλησίες και χώρους λατρείας.



Με το ένα ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχεται το άλλο, και τις νοσηλείες να αυξάνονται σταδιακά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες την επιβολή νέας δέσμης μέτρων. Οι νέοι περιορισμοί αφορούν μεταξύ άλλων τις κατ' οίκον συναθροίσεις, ενώ αλλαγές υποβλήθηκαν και στα πρωτόκολλα που αφορούν τις στενές επαφές κρουσμάτων και την προσκόμιση του safepass. Από σήμερα λοιπόν οι πολίτες θα χρειάζονται για σκοπούς διακίνησης τόσο το safepass τους όσο και την ταυτότητά τους, με τους ελέγχους τήρησης των μέτρων να αυστηροποιούνται.

Τα μέτρα

Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν μπορούν από μόνοι τους να νικήσουν την πανδημία αλλά χρειάζεται και η συμβολή των πολιτών, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας κατά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών. Οι νέες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή και θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Στα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, τη μείωση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες σε 10 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

  • Από τις 10 Ιανουαρίου 2022, τον καθορισμό ανώτατου ορίου σε 200 άτομα για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις. Υποχρεωτική εξυπηρέτηση αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι καθορίζεται στα οκτώ άτομα. Υπενθυμίζεται ότι στους πιο πάνω χώρους απαγορεύεται ο χορός.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, τον καθορισμό ανώτατου ορίου σε 200 άτομα για εκκλησίες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, την υποχρεωτική επίδειξη αποδεικτικού ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης) κατά τη διάρκεια ελέγχου του safepass στους χώρους όπου απαιτείται, με τους υπεύθυνους των υποστατικών/επιχειρήσεων να προχωρούν στην ταυτοποίηση των στοιχείων.

  • Από τις 10 Ιανουαρίου 2022, την αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας σε 50%.

  • Από τις 10 Ιανουαρίου 2022, η διαμονή και η επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες/τουριστικά καταλύματα θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που άρχισαν ή ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η χρονική περίοδος που απαιτείται για τη λήψη της 2ης ή της 3ης δόσης εμβολίου.

  • Τη χορήγηση επιπρόσθετης συσκευασίας με 5 self-tests στα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, οι στενές επαφές ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού ή νόσησης, να υποβάλλονται την 3η και την 5η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με το κρούσμα, σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή σε εργαστηριακή εξέταση PCR.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, την απαγόρευση εξόδων/διανυκτερεύσεων ενοίκων από κλειστές δομές και γηροκομεία.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, την άρση της υποχρεωτικής κρατικής καραντίνας των επιβατών που προέρχονται από τις χώρες, Νότιο Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα, καθώς με βάση την επιδημιολογική μας εικόνα η είσοδος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας γίνεται από διάφορες χώρες.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, όσοι αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και αρνούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση PCR τότε θα οδηγούνται σε κρατική καραντίνα για περίοδο 14 ημερών και θα μπορούν να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι διενεργήσουν εργαστηριακή εξέταση PCR. Τα έξοδα καραντίνας και εξέτασης θα επιβαρύνουν τον πολίτη.

  • Από τις 6 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους εργαστηριακή εξέταση PCR διάρκειας τουλάχιστον 72 ωρών προ της αναχώρησής τους προς τη Δημοκρατία.

  • Την παράταση της ισχύος των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2022.


Στο συρτάρι

Εκτός από τα μέτρα που αποφασίστηκαν υπάρχουν και άλλα που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο μπαίνουν προσωρινά στο συρτάρι. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκεται η εισήγηση για μείωση των ημερών καραντίνας από τις 10 στις 5. Άλλο ένα ζήτημα είναι αυτό της άδειας άνευ απολαβών στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά δηλώνονται ως επαφές κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια εισήγηση που ακούστηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας με τους επιδημιολόγους την περασμένη Τρίτη, και η οποία συζητήθηκε και στη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πριν δεχθεί τους επιδημιολόγους στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα επί του θέματος. Ένας από τους λόγους που ενδεχομένως να σχετίζεται με τη μη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου είναι τα προβλήματα που θα δημιουργήσει όσον αφορά την ιχνηλάτηση των επαφών, οι οποίες δεν θα δηλώνονται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η μελλοντική εφαρμογή του. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Υγείας η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, και δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να συνδυαστούν.

Πρωτόγνωρα ρεκόρ

Στη δίνη του πέμπτου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Κύπρος, καθώς το τσουνάμι κρουσμάτων που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον έφερε τη χώρα μας αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα ρεκόρ θετικών περιστατικών που προκαλούν έντονη ανησυχία. Από την περασμένη Δευτέρα και σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας οι νέες λοιμώξεις αγγίζουν σχεδόν τις 27 χιλιάδες. Στις 27 Δεκεμβρίου καταγράφηκε η πρώτη έκρηξη με 1.925 κρούσματα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου φτάσαμε τις 5 χιλιάδες 48, ενώ χθες εντοπίστηκαν άλλες 5 χιλιάδες 24 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με στοιχεία από την ομάδα ιχνηλάτησης, το κάθε θετικό περιστατικό δηλώνει κατά μέσο όρο τρεις στενές επαφές. Για την τελευταία εβδομάδα, οι επαφές υπολογίζονται στις 80.883. Από τα Χριστούγεννα μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν άτομα ηλικίας 20 με 29 ετών, με την επαρχία της Λευκωσίας να καταλαμβάνει αρνητική πρωτιά - ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 1.494 επαναλοίμωξεις στον γενικό πληθυσμό. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να καταγραφούν στη χώρα μας τα 27 χιλιάδες κρούσματα. Συγκεκριμένα τους μήνες Αύγουστο με Νοέμβριο καταγράφηκαν συνολικά 28.472 νέα περιστατικά, με τα περισσότερα κρούσματα, 10.652 για την ακρίβεια, να καταγράφονται τον μήνα Αύγουστο. Έξι μήνες αργότερα χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες για να φτάσουμε σ' αυτούς τους αριθμούς, καθώς το διήμερο 3-4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 10.481 κρούσματα.

Συλλογική ανοσία

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο περαιτέρω εκτόξευσης των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, καθώς σύμφωνα με το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρα Πέτρο Καραγιάννη, τα αποτελέσματα της μετάδοσης του ιού την Πρωτοχρονιά θα φανούν εντός των επόμενων 1-2 ημερών, αφού η περίοδος επώασης της Όμικρον είναι 3-4 ημέρες. Ο καθηγητής σχολίασε την ελαφρά αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων και είπε ότι επί του παρόντος φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμα νοσηλείες με Όμικρον, ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία, με τον δρα Καραγιάννη να υποστηρίζει ότι οι πλείστοι που νοσηλεύονται είναι με Δέλτα και αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 100% θα είναι Δέλτα. Κληθείς να απαντήσει αν έχει ληφθεί απόφαση για να εκτεθούμε όλοι στον ιό αφού δεν είναι τόσο απειλητική η Όμικρον, για να αποκτήσουμε αυτό που ορίζεται ως συλλογική ανοσία, ο δρ Καραγιάννης είπε ότι ουδέποτε συζητήθηκε ή ειπώθηκε κάτι τέτοιο, παρότι αρκετές χώρες προσανατολίζονται σε μια τέτοια απόφαση.





Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας